ERCSI FALANSZTER

A polgármester szerint az egyházak segíthetnék ki a szakemberhiánnyal küzdő Szociális Szolgálatot

2019. május 15. 22:00 - FischerÁdám

Idén is van lehetőség a hátrányos helyzetű gyerekek nyári szünidei ingyenes étkeztetésére. A Szociális Szolgálat beszámolójából pedig megtudhattuk, hogy nagy a szakemberhiány, a munkatársaikra a jogszabályban rögzített maximumnál több család gondozása hárul és  sok az adminisztrációs teher is. Győri Máté polgármester szerint a város lelkészeit kellene bevonni a Szociális Szolgálat feladatainak ellátásába. Nyílt ülést tartott a Szociális, Egészségügyi és Foglalkoztatási Bizottság. Az ülésen Harsányi Ádám és Fischer Ádám vett részt  a Falansztertől.

f_001_1.png

Elfogadta a Bizottság két olyan szociális szövetkezet éves beszámolóit, amelyeknek az Önkormányzat is tagja. A Kifarill Szociális Szövetkezet egy pályázatot nyújtott be, amelynek keretében állami támogatáshoz szeretnének jutni. Beton burkolóelemeket szeretnének gyártani és munkásszállókat szeretnének kialakítani, amennyiben a pályázat pozitív elbírálást nyer. A másik szövetkezet a Segítő Partnerek a Foglalkoztatásban Szociális Szövetkezet. Ezen a szervezeten keresztül foglalkoztatja a Parafix Kft jelenleg a nekik dolgozó ercsiek jelentős részét.

Szó volt a nyári gyermekétkeztetésről.

Hátrányos helyzetű (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) gyerekek számára az Önkormányzatnak kötelező feladata a nyári szünidő alatt is az ingyenes étkezés biztosítása, amennyiben a jogosultak ezt igénylik. Erre az állam biztosít forrást.

A Szociális Szolgálat munkatársai segítenek a HH-s és HHH-s családoknak az igénylések kitöltésében. A szolgálat vezetőjének elmondása szerint sajnos ezt sokan igénylik, de nem mennek be érte a konyhára, így mindig nagyon sok étel marad meg. Idén igyekeztek felelősebb magatartásra bírni az igénylőket, így idén a számuk kevesebb lett. A megmaradó ételt igyekeznek azok között a rendszeres gyerekvédelmi támogatásban részesülő gyerekek között szétosztani, akik nem HH-sak vagy HHH-sak.

Szabó Beáta a Szociális Szolgálat vezetője részletes beszámolót tartott a szolgálat 2018-as gyermekjóléti és családsegítő tevékenységéről. Elmondta, hogy a gyermekjóléti intézményrendszerben néhány éve jelen vannak a megyei és járási szervezetek is, de ezek a változások ahelyett, hogy segítettek volna, rengeteg adminisztrációval tették nehezebbé a Szociális Szolgálat működését. Emiatt sokszor súlyosan bántalmazott gyerekek védelembe vétele is jelentős időveszteséggel tud csak megtörténni.

A szolgálatnál 2018-ban 4 fő teljes és 3 fő részmunkankaidős munkatárs dolgozott.

Jogszabályi előírások szerint egy családsegítő maximum 25 család gondozását végezhetné, Ercsiben ehelyett 33 család jut egy munkatársra, ami aránytalanul nagy terhet jelent számukra.

Szabó Beáta elmondta azt is, hogy pszichológus a tavalyi évben sem segítette a szolgálat munkáját, pedig erre nagyon nagy szükség lenne véleménye szerint. Javaslatot is tett az Önkormányzat felé egy fő részmunkaidős pszichológus alkalmazására, de a pszichológus szakemberekből is országosan hiány van. A tárgyi feltételek minden tekintetben megfelelők az intézménynél. Az intézményvezető elmondta, hogy

a szolgálattal kapcsolatban lévő emberek között rengeteg a „látens analfabéta”, több, mint 90%-uk az.

Ők jellemzően csak néhány osztályt jártak ki az általános iskolából is, és gondot okoz számukra az egyes nyomtatványok kitöltése. Az szolgálatvezető elmondása szerint egy átlagos napon nagyjából 60 ember fordul meg az ügyfélszolgálatukon, akinek segíteniük kell adminisztratív ügyek intézésében. Elmondta, hogy a családi pótlék megvonásának ellenére sokan vannak, akik nem járatják rendesen a gyerekeiket iskolába. Beszélt arról is, hogy egyre többen gyógyszerezik magukat vagy drogoznak, és rengeteg a városban a tettleges és a szóbeli bántalmazás. Jogi segítségnyújtásra sincs lehetősége az szolgálatnak, pedig erre is nagy szükség lenne. A gyermekvédelmi jelzőrendszer működése 2018-ban kifejezetten jó volt, de idén már kevésbé. A gyerekorvosoktól nem érkezik elég jelzés, ha problémát tapasztalnak valamelyik családnál. Elmondása szerint nagyon nagy szükség lenne arra is, hogy az Önkormányzat szerződést kössön egy „gyermekek átmeneti otthona” intézménnyel, hogy ne kelljen kiemelni a családjukból azokat a gyerekeket, akiknek a szülei ideiglenesen – mondjuk kórházi kezelés miatt – nem tudnak a gyerekeikkel lenni. Beszélt arról is, hogy prevenciós tevékenységre is nagyon nagy szükség lenne az óvodákban, iskolákban, de erre már nem marad az intézmény dolgozóinak kapacitása.

A szolgálatvezetőt Győri Máté polgármester arra kérte, hogy ne ismertesse részleteiben az írásban előterjesztett beszámolóját, inkább szorítkozzon az írott anyaghoz képesti esetleges kiegészítésekre. Az intézményvezető elmondta, hogy szeretett volna egy átfogó összegzést adni a Szociális Bizottság előtt a Szolgálat éves munkájáról, de innentől már csak néhány főbb pontot emelt ki a beszámolójából. Elmondta még, hogy örül annak, hogy a szolgálatnál két dolgozó is rendelkezik mentálhigiénés képzettséggel, így a hiányzó pszichológust legalább részben tudják helyettesíteni, tudtak is már segíteni 2-3 öngyilkosságot fontolgató fiatalnak.

Győri Máté polgármester ezek után megköszönte a Szociális Szolgálat egész éves munkáját. Elmondta, hogy a Lejtő sori idősek otthonát gyakran látogatja, és nagyon örül annak, hogy ott mindig jó a lakók hangulata. Beszélt arról, hogy ő is igyekezett közbenjárni a Gyámhivatalnál annak érdekében, hogy gördülékenyebb legyen a veszélyeztetett gyerekek védelembe vétele, de a rendszer nehézkes. A szakemberhiánnyal kapcsolatban azt javasolta, hogy próbálják az egyes intézmények a meglévő kapacitásokat összehangoltabban kihasználni. Lehetőséget lát a közelmúltban megnyitott Lelki Egészség Központban.

Véleménye szerint az egyházakat is be kéne vonni a Szociális Szolgálat családsegítő munkájába,

ő maga is lelkész, aki elmondása szerint lelkészként is sok problémán tudott segíteni, ugyanis a lelkészek Isten szolgái, speciális emberek, akikre sokkal többet rá lehet bízni, mint az az emberek gondolják. Egyebekben javaslatokat szeretne konkrét intézményekre és személyekre vonatkozóan, akikkel szerződést köthetne az Önkormányzat.

A Szociális Szolgálat vezetője szerint az egyházi és más, szociális szakmai végzettséggel nem rendelkezők bevonásának szakmai és jogszabályi akadályai vannak. A Lelki Egészség Központtal kapcsolatban elmondta, hogy rajtuk keresztül lehetett volna pszichológust bevonni a Szociális Szolgálat munkájába, de ez a pszichológus nem vállalta el azokat a súlyos pácienseket, akiknek a gondozásában a segítségét kérték. Mégegyszer aláhúzta, hogy egy jó pszichológusra nagyon nagy szükség lenne, és ezt a szaktudást nem lehet más szakemberekkel kiváltani.

Baczakó Andrea külsős bizottsági tag, mint az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa elmondta, hogy ők végeznek prevenciós tevékenységet az iskolákban, tartanak egészségtan előadásokat, ezeknek azonban kevés a foganatja a gyerekek étkezési szokásaiban. Kiemelte, hogy adminisztratív okokból nagyon nehéz különböző előadásokkal bejutni az iskolákba.

Győri Máté szerint a rendőrség is tart prevenciós foglalkozásokat, Papp György alpolgármester szerint pedig Ercsiben nincs ellátatlan ember.

Elfogadta a Bizottság továbbá a Járóbeteg-szakellátó felügyelőbizottságának jelentését az intézmény szakellátási és gazdasági tevékenységéről és a Polgármesteri Hivatal beszámolóját a gyermekjóléti és családsegítő feladatok ellátásáról.

A Bizottság mind a nyílt ülés előtt, mind azután zárt ülést is tartott.

 

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr2414829164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása