ERCSI FALANSZTER

Csak egy fideszes képviselő vállalta a felelősséget a hitelfelvételről való döntés meghozatalában

2020. január 24. 22:00 - FischerÁdám

Mivel a 2019-es Költségvetés bevételei messze elmaradtak a tervezettektől, a kiadásokat viszont nem fogta vissza a korábbi Képviselő-testület, az Önkormányzat 100 milliós működési hitel felvételére kényszerült. A már a korábbi Önkormányzatban is dolgozó 5 Fidesz-KDNP képviselő közül csak Sandi József vett részt a döntés meghozatalában. Ő és a jelenlévő 4 független képviselő végül egyöntetűen a hitelszerződés megkötése mellett döntött. Nyílt ülést tartott a Pénzügyi, Fejlesztési és Közbiztonsági Bizottság és a Képviselő-testület is. Fischer Ádám képviselő beszámolója.

f_001_1.png

A Pénzügyi Bizottság ülésén nem volt jelen Gólics Ildikó képviselő, és a Képviselő-testület ülésén sem vett részt a Fidesz-KDNP frakció többsége:

Baczakó Andrea, Balázs-Fülöp Ferenc, Gólics Ildikó és Papp György is távolmaradt.

Az ülések egyetlen napirendi pontja egy 100 millió forint összegű működési hitel felvételéről szóló döntés megvitatása volt. A működési hitelkeret az év végig használható, 2020. december 31-ig teljes egészében visszafizetendő. A hitel teljes éves kamatköltsége nagyjából 2 millió forint.

Az ülések résztvevői az Önkormányzat költségvetési helyzetéről kértek és kaptak tájékoztatást Szabó Tamás polgármestertől, illetve a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodájának vezetőjétől. Elhangzott, hogy az Önkormányzat lejárt határidejű tartozásainak mértéke nagyjából 70 millió forint, amiből mintegy 56 millió forint a folyamatban lévő beruházások kivitelezői felé áll fenn. Az Önkormányzat költségvetési számláján nagyjából 4, az ingatlan-eladásokból, illetve az iparűzési adóból származó bevételeket tartalmazó számlákon 2-2 millió forint áll rendelkezésre. Ezeken kívül néhány tízmilliós összegekkel rendelkezik még az Önkormányzat, ezek a pénzek azonban kötött felhasználásúak, olyan célokra használhatók csak fel, mint például a Város vízi közmű hálózatának a fenntartása vagy a környezetvédelem. Az önkormányzati intézmények összesített adóssága nagyságrendileg 7-8 millió forint.

2020_01_24_012_1.jpg

Szabó Tamás polgármester a Képviselő-testület 2020. január 24-i rendkívüli ülésén

A Város 2020. évi Költségvetésének a tervezéséhez a polgármester felkérte az intézményvezetőket, hogy számolják ki, mennyi a legminimálisabb költségigényük – ami a törvényben előírt minimális bérek és a rezsiköltségek fedezetére elegendő csak – illetve határozzák meg azt is, hogy mekkora összegből tudnák a 2019-es szinten finanszírozni az intézményüket. Az ülés résztvevői egyetértettek abban, hogy – a Várost is sújtó szakemberhiány miatt – amennyiben van más lehetőség,

nem szabad a közalkalmazottak bérén spórolnia az Önkormányzatnak.

Felmerült, hogy ha erre mégis szükség lenne, akkor az Önkormányzat tagjainak a tiszteletdíjában is meg kell jelenjen ez a megszorítási kényszer.

A jelenleg tapasztalható pénzügyi problémák forrása kettős. Egyrészt a 2019. évi Költségvetésben a korábbi Képviselő-testület nagyjából 750 millió forintos helyi adóbevétellel számolt, ebből azonban csak mintegy 650 millió forint teljesült. A hiány másik oka az, hogy a tavalyi évre az Önkormányzat 180 millió forint bevételre kívánt szert tenni ingatlaneladásokból, azonban a mai napig nem egészen 20 millió forint folyt be ténylegesen ebből az összegből. Az utóbbi hiányt az okozza, hogy a Képviselő-testület novemberben egyhangú szavazással úgy döntött: nem adja el a Nőtlen tiszti szállót, illetve az, hogy több Ipari Parkban található ingatlan esetében sem fizetett még a potenciális vevő.

Annak ellenére azonban, hogy a bevételek nem a tervezettek szerint alakultak, a korábbi Képviselő-testület nem fogta vissza a kiadásokat.

Így állt elő az a helyzet, amiben a működési hitel felvétele maradt az egyedüli megoldás az Önkormányzat pénzügyi egyensúlyának helyreállítására.

A fentieknek megfelelően nem is alakult ki vita a hitel felvételének a szükségességéről: A Pénzügyi Bizottság 4 igen szavazattal, egyhangúlag javasolta a Képviselő-testületnek a hitelszerződés jóváhagyását, amit a Testület meg is tett szintén egyhangúlag, 5 igen szavazattal.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr9315426034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása