ERCSI FALANSZTER

Indul az Ercsi Falanszter

2018. március 14. 19:00 - FischerÁdám

Az Ercsi Falanszteren heti rendszerességgel olvashatók tudósítások a Város Önkormányzata Képviselő-testületének és Bizottságainak nyílt üléseiről. Felmerülhet a kérdés, hogy erre mi szükség van. Én személy szerint azért kezdtem el ezekre az ülésekre járni, mert úgy éreztem nem tudok más módon elegendő információhoz jutni a Városunk jövőjét befolyásoló döntésekről. Ezért is teszem közzé a tudósításokat: hogy ha más is így érezne, annak segítségére lehessek a tájékozódásban. Az egyes döntésekhez véleményt is írok. Reményeim szerint mások is kedvet kapnak ehhez, és sokan bekapcsolódnak a közös ügyeink megvitatásába, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a Város szekere arra fusson, amerre a Város lakossága szeretné. Ha mutatkozik érdeklődés a közös gondolkodásra, a jövőben szeretnék bemutatni néhány kezdeményezést más településekről is, hogy átbeszélhessük: van-e mit tanulnunk másoktól.

logo_vf_sz_1.png

De mégis mi az a Falanszter? A kifejezés eredete az ókori görög phalanxokig nyúlik vissza. A görög szó eredeti jelentése: csoport, közösség. Phalanxnak hívták a katonák fegyelmezett és összehangolt mozgású csatarendjét, amely annál hatásosabb volt, minél jobban tudtak a tagjai egymásért cselekedni. A közösségért való önzetlen cselekvés szép gondolata később sokakat ösztönzött arra, hogy megpróbálják kitalálni: hogyan élhetnénk így a mindennapjainkat is; milyen munkamegosztás mellett működhetne tökéletesen egy társadalmi csoport. Francia utópista szocialista filozófusok erről az 1800-as évek elején azt gondolták, hogy a távoli jövőben az embereknek közös lakó- és munkatelepeken kellene élniük, ahol mindenki a neki legkedvesebb munkát választhatja, és mindenki egyenlő arányban részesülhet a közös javakból. Ezeket a telepeket nevezték Falanszternek. Magyarországon a kifejezést Madách Imre Az Ember tragédiája című műve hozta be a köztudatba. Ebben a Falanszter egy diktatórikus, elnyomó rendszer, ahol az emberek nem szólhatnak bele a közös döntésekbe, kötelesek a nekik kiosztott feladatokat végezni, az önálló cselekvés és gondolkodás szigorúan tilos, aki pedig változtatni akar a rendszeren, azt megbüntetik.

Ez az oldal első sorban arra keresi a választ, hogy ha már ebben a városban élve egy közösségbe tartozunk, mégis milyen Falansztert alkotunk mi, ercsiek. Egymásért cselekszünk, mint a görögök? Mindenki ugyanannyit tesz bele és vesz is ki a közösből, mint ahogy a franciák gondolták? Ez egy olyan hely ahol, ha valaki nem áll be a sorba, arra ellenségesen tekintünk, mint Madách tragédiájában? Ezekre a kérdésekre keresem a választ, valamint arra, hogy a Város vezetőségének milyen elképzelései lehetnek: a döntéseik alapján milyenné szeretnék formálni ezt a közösséget. Megtisztelsz, ha Te is elmondod a véleményed és közösen gondolkodunk arról, milyen kéne legyen az Ercsi Falanszter!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr513739160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása