ERCSI FALANSZTER

Aktív részvétel a Városi közéletben, fejlesztések, közbiztonsági kampány – 2023 a Falanszteren!

2023. december 30. 19:00 - FischerÁdám

Véget ért az Ercsi Falanszter működésének ötödik teljes naptári éve. Az egyesület néhány tagja az Önkormányzat döntéshozói között foglal helyet, mások pedig közösségi programokat szerveznek. Az újév első napjaira – 2019-hez, 2020-hoz, 2021-hez, és 2022-höz hasonlóan idén is – összegyűjtöttem (Fischer Ádám, e sorok írója, a blog szerkesztője, az egyesület elnöke) a Falanszter 2023-as évének legfontosabb mozzanatait, a blog legolvasottabb híreit, és az éves működés fontosabb adatait. Fogadjátok szeretettel!
ercsifalanszter_social_covers_1.jpg

1. Folytatódott az Ercsi Híradó terjesztése

Miután 2021-ben a Magyar Posta Ercsi Kirendeltsége arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy a kapacitásproblémáik miatt a jövőben nem tudják kézbesíteni az Ercsi Híradót a Városban, összeáll egy lelkes, a közösség iránt elkötelezett helyiekből álló, önkéntes csapat, akik folyamatosan részt vesznek az Ercsi Híradó kézbesítésében! Mindig van, aki valamilyen okból visszalép a feladattól, de szerencsére mindig vannak új jelentkezők is, így idén átlagosan 25-30 fős csapat kézbesítette az Önkormányzat lapját önkéntes munkával a Város Népe számára. Egyesületünk tagjai mind az újság szerkesztéséből, mind a terjesztéséből kivették a részüket. Köszönöm ezúton is mindenkinek, aki részt vett ebben a munkában!

23_01.PNG2. Változások a háziorvosi rendszerben

Február 6-ával nyugdíjba vonult Várföldi Tamás háziorvos, aki 1996 óta töltötte be praxisát Ercsiben. Az Egészségház dolgozói és a Város vezetői január végén köszöntötték a 27 éves ercsi szolgálat után elköszönő Várföldi doktort. Azonban nem csak nyugdíjba vonuló, hanem új háziorvost is köszönthettünk Ercsiben. Január eleje óta Peukert Erika látja el az 1. számú háziorvosi körzetet.

23_02.jpg3. Megkezdődött és jól halad a második bölcsőde építése

Április 21-én, a Magyar bölcsődék napján megrendeztük a Város második bölcsődéjének az ünnepélyes alapkőletételét. Az ünnepségen sajtótájékoztatón mutattam be a bölcsődefejlesztés részleteit (Fischer Ádám, e sorok írója, a blog szerkesztője, az egyesület elnöke). Az építkezés kiváló ütemben halad, augusztusra az épület szerkezetkész állapotba került, az év végére pedig 80% feletti volt a készültségi szint. Az újonnan épülő bölcsődénk elkészülte után a Város bölcsődei férőhely-kapacitása 28 főre, a bölcsődei személyzet létszáma pedig előreláthatólag 10 főre nő. A kivitelezés befejezésének szerződés szerinti határideje 2024. március 29. A beruházás keretében sor került a Fűzfa utca végének a környezetrendezésére, az út és a vízelvezető árok kialakítására is.

4. Szemétszedés a Föld napján

A Föld napja alkalmából a SzöCsKE egyesület szemétszedési akciót szervezett a Városban. Az akcióhoz Egyesületünk is csatlakozott, a Bercsényi, a Budai Nagy Antal, a Kinizsi, a Rákóczi és a Dózsa utcákat tisztítottuk meg az eldobott szeméttől.

23_03.jpg5. Nyári főzőversenyek

A Falanszter Egyesület csapata természetesen idén is részt vett május elsején a főzőversenyen! Helyezést idén sem értünk el, de ami ennél fontosabb: Mindenki jól érezte magát, és a gulyásunkat sem kellett hazavinnünk, elfogyott az utolsó cseppig. Köszönöm mindenkinek, aki a sátrunknál hozzájárult a jó hangulathoz! Kiemelt köszönet jár Harsányi Péter egyesületi tagunknak, aki a főszakácsunk volt! Találkozzunk idén is a Duna-parton a munkások ünnepén!

Hasonlóan jól éreztük magunkat a SzöCsKE egyesület által szervezett halászlé-főző versenyen. Itt Győrfiné Csőke Anikó volt csapatunk főszakácsa, a hangulat itt is kiváló volt, a halászlénk pedig mindenkinek elnyerte a tetszését. Bízunk benne, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett versenyen részt vehetünk 2024-ben is!

23_04.jpg6. Társadalmi egyeztetés a Városközpont forgalmi rendjének átalakításáról

Hosszas szakmai előkészítő munka és társadalmi egyeztetés után a Képviselő-testület arról döntött, hogy egyirányú forgalmi rendet fog életbe léptetni a Szent István út Bem utca és a Tűzoltótorony közötti mintegy 130 méter hosszú szakaszán. A forgalmi rend átalakításáról a 2022-es kérdőíves felmérés után idén lakossági fórumot tartottunk, ahol bemutattam (Fischer Ádám, e sorok írója, a blog szerkesztője, az egyesület elnöke) az átalakítás várható hatásait.

Az autós forgalom csillapításával azt szeretnénk elérni, hogy a Város központja valóban városközpontként üzemeljen. Szeretnénk, ha létrejönne Ercsi kulturális és gazdasági centruma, Ercsi Főtere, amin nem csak átszáguldanak az autók, ahol nem kamionok parkolnak éjjelente, hanem a Város Népe közösségi életet tud élni, össze tud gyűlni szórakozni, kikapcsolódni, egy valóban hangulatos, modern kivároshoz méltó belvárosi környezetben. Célunk az, hogy Ercsi ne csak közjogi értelemben legyen Város, hanem végre ténylegesen meginduljon a Várossá válás útján.  Ennek az útnak az első lépése ez a projekt.

Sokan ellenezték a változást, sokan pedig teljesen autómentes bevárost is elképzelhetőnek tartanának. A személyes tapasztalatom azonban az, hogy a legtöbben azok vannak, akik a jól megszokott életvitelüket féltik a változástól, és úgy érzik, a mindennapi rutinjukat veszélyezteti ez az átalakítás.

Ezért született meg az a kompromisszum, hogy az eredeti elképzelésekhez képest rövidebb szakaszt érint a projekt, és nem gyalogos övezet jön létre a belvárosban, hanem megmarad az autós forgalom is. A forgalom egyirányúsításával azonban mintegy 1000 m2 felületet nyer a Város, amit közösség funkciókkal tölthet fel, ahol zöldterületet alakíthat ki, ahol elkezdheti berendezni Ercsi Új Főterét.

23_05.jpg7. Zajlik az előző ciklus pályázatainak az elszámolása

Február folyamán 3 helyszíni ellenőrzésre is sor került az előző Önkormányzat által megindított beruházások keretében. Komoly munkát okozott nekem (Fischer Ádám, e sorok írója, a blog szerkesztője, az egyesület elnöke) és kollégáim számára, hogy felleljük, illetve pótoljuk a szükséges iratokat, azonban a helyszíni ellenőrzéseken rendre megfeleltünk, a hiányosságokat lehetőség szerint pótoltuk.

Az első bölcsőde és a kerékpárút építésével kapcsolatos beruházások elszámolása teljeskörűen lezárult. Sajnos az ellenőrzés folyamán vált világossá, hogy a két beruházás keretében 2018-2019-ben az előző Önkormányzat nem fizette meg a beruházások ÁFA-vonzatát, ezzel 30 millió forintos adóssága keletkezett a Városnak. Miután ez világossá vált, egyeztetést kezdeményeztünk a NAV-val, és elértük, hogy 24 hónapos részletfizetéssel egyenlíthesse ki tartozását Ercsi. A törlesztést augusztusban megkezdtük.

23_06.jpg

8. Nyugalmat Ercsinek kampány

A Város régóta számos közbiztonsági problémával küzd. Gondot okoz az illegális hulladéklerakás, a szemétégetés, a csendháborítások, az utakon történő száguldozás, illetve a betörések is. Mégis külön felháborodást okozott, amikor az Eötvös-napok főrendezvényén nagyjából 40 fő részvételével tömegverekedés tört ki, a rendezvényt pedig fel kellett oszlatni.

A verekedés másnapján díszpolgárunk születésének évfordulóján mondott beszédemben már szót emeltem (Fischer Ádám, e sorok írója, a blog szerkesztője, az egyesület elnöke) a közbiztonság helyzetének az elfogadhatatlansága miatt, illetve egyeztetést kezdeményeztem a helyi rendőrkapitánnyal az ügyben. Az egyeztetésre néhány napon belül sor került, ahol azt kértük, erősítsék meg a helyi rendőrőrs állományát, mivel úgy gondoljuk, hogy nagyobb rendőri kapacitásra van szükség a helyzet kezelésére.

A kéréseinket később nyílt levél formájában az országos rendőrfőkapitány felé is beterjesztettem. A kérések nyomatékosítására Egyesületünkkel aláírásgyűjtésbe kezdtünk. A kampányban összesen nagyjából 20 önkéntes vett részt, akiknek ezúton is köszönöm a munkáját! Az aláírásgyűjtés teljes sikert aratott, összesen 1082 helyi lakos írta alá a petíciót.

A kampány eredményeként újra találtunk közterület-felügyelőt Ercsibe, továbbá a rendőri munka segítésére rendszeresen Ercsibe vezénylik a Készenléti rendőrség egységeit is.

23_07.jpg

9. Felelős gazdálkodás, jutalom az önkormányzati dolgozóknak

Bár az év elején úgy tűnt, az elszabadult energiaárak miatt úgy tűnt, hogy a ciklus legnehezebb éve áll az Önkormányzat előtt, a fegyelmezett gazdálkodásnak és a Városban egyre nagyobb számban és egyre jobb nagyobb teljesítménnyel üzemelő gazdasági társaságok adóbefizetéseinek hála, az év végére rég nem látott összegű tartalékokat tudott elkülöníteni az Önkormányzat. Lehetőség nyílt a jövő évi beruházások többletköltségeire tartalékkeretet elkülöníteni, valamint arra is, hogy a nehéz inflációs környezetben 13. havi fizetéssel segítse a dolgozóit a Város. Érdemes visszaemlékezni arra, hogy 2019-ben hitelfelvétellel volt kénytelen elkezdeni a működését az Önkormányzat, a ciklus végéhez közeledve pedig komoly tartalékokkal várja a jövőt.

23_08.jpg

10. Év végi jótékonysági akciók

Az év végén a Város példás közösségként fogott össze, az adventi időszakban egymást érték a jótékonysági kezdeményezések, amikkel a Város Népe segítette a rászoruló vagy éppen betegséggel küzdő tagjait. Az SMA II. típusú izomsorvadásban szenvedő Adél támogatására széleskörű akció indult, melyben részt vettek zenészek, sportolók, vállalkozók, és rengeteg jószándékú ember Ercsi határain belül és azon túl egyaránt. A Városi Karácsony alkalmával a Falanszter Egyesület és barátai is átadták saját adományukat Adél anyukájának. A jó célt az Önkormányzat is egyhangúlag támogatta Egyesületünk képviselő tagjainak előterjesztése és szavazatai nyomán.

A Szociális Szolgálat idén is cipősdobozokban várta a rászoruló gyerekek számára eljuttatható karácsonyi ajándékokat, Szakács Anett pedig 3 adventi hétvégén is főtt étellel várta a rászorulókat. Egyesületünk mindkét kezdeményezéshez csatlakozott, Anett-tel együtt főztünk és együtt osztottuk az ételeket.

23_09.jpg

Még néhány szám a 2023-es évről!

Az év folyamán összesen 112 bejegyzést tettünk közzé a Facebookon, melyek összességében 144 416 felhasználóból váltottak ki 56 620 aktivitást. A legtöbb bejegyzés a Nyugalmat Ercsinek! kampány miatt novemberben volt (36) és a legnagyobb elérést is ebben a hónapban produkáltuk (40 542). A legtöbb felhasználót elérő bejegyzés a Városközpont forgalmi rendjének átalakításáról szóló bejelentés volt (5 500), a dobogóra pedig felfért még a Készenlétisek Ercsibe érkezéséről szóló tájékoztatás (5 295) és a Nyugalmat Ercsinek! kampány indulásának bejelentése (4 408). A legtöbb aktivitást kiváltó bejegyzések a Városközoponttal kapcsolatos tájékoztatások voltak, idén csak ezek értek el dobogós helyezést (3 900-3 400-2 900 elérés). Negyedik legnépszerűbb volt a bölcsőde szerkezetkész állapotának eléréséről szóló tájékoztatás (2 300).

A Falanszter Egyesület nevében bízom benne, hogy 2024-ben is legalább annyi eseményen találkozunk majd, mint 2023-ban! Remélem még többen fogják olvasni-nézni a bejegyzéseinket, és ami a legfontosabb: minél többen, minél többféle módon csatlakoztok hozzánk a Város életének a megvitatásában, a közös ügyeinkről szóló döntések meghozatalában, közösségi programok megvalósításában! Találkozunk 2024-ben!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr618295061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása