ERCSI FALANSZTER

Önkormányzat és Egyesület – 2020 a Falanszteren!

2020. december 30. 19:00 - FischerÁdám

Lassan véget ér az Ercsi Falanszter működésének második teljes naptári éve. A Falanszter működését idén az önkormányzati és az egyesületi munka egymást kiegészítő kettőssége jellemezte. Míg az egyesület néhány tagja az Önkormányzat döntéshozói között foglal helyet, addig más tagjai közvetítenek és hírt adnak erről a munkáról, megint mások pedig közösségi programokat szerveznek. Az év utolsó napjára – 2019-hez hasonlóan idén is – összegyűjtöttem (Fischer Ádám, e sorok írója, a blog főszerkesztője, az egyesület elnöke) a Falanszter 2020-as évének 10 szerintem legfontosabb mozzanatát, és az éves működés fontosabb adatait. Fogadjátok szeretettel!

ercsifalanszter_social_covers.jpg

1. Videós közvetítések és beszámolók az Önkormányzat munkájáról

A Falanszter Egyesült a Város történetében először a 2019-es Önkormányzati választás után élő közvetítést indított a Képviselő-testület havi munkaterv szerinti üléseiről. Ezt 2020-ban is folytattuk. Bár a Testület ülései a járványhelyzet miatt többször hónapokra felfüggesztésre kerültek, és technikai nehézségek is akadtak több esetben, így is több órányi, ma is visszanézhető videófelvétel áll rendelkezésre a 2020-as önkormányzati munkáról az Egyesület Blog, Facebook és Youtube csatornáján egyaránt. A videók nézettségi adatok alapján a januári ülést tekintette meg a legtöbb néző. Az a videó összesen 2 200 felhasználóhoz ért el, 1 300-an tekintették meg részben vagy egészben és közel 800 aktivitást váltott ki a nézőkből.

2. Február 16 – Időközi országgyűlési képviselőválasztás

Miután Pintér Tamás, a Jobbik politikusa, a 2018-as országgyűlési választáson aratott győzelme után 2019-ben a dunaújvárosi polgármester-választást is megnyerte, az Ercsit is magába foglaló parlamenti választókörzetben időközi országgyűlési választást tartottunk. A Falanszteren Kálló Gergely, összellenzéki jelölt támogatására buzdítottuk a Város Népét, aki magabiztos győzelmet is aratott a választáson, habár Ercsi Városában csak második helyen végzett.

3. Február 19 – „Győri Máté, a szégyentelen” sorozat

Miután választási vereségét követően, a Képviselő-testületből kikerült, de a Fidesz-KDNP helyi szervezetét továbbra is vezető korábbi polgármester, Győri Máté egyből a 2019. év végén megalakult Önkormányzat támadásába kezdett, kénytelen voltam három részes cikksorozatban bemutatni, hogy miért tartom szégyentelennek és képmutatónak Győri Máté választás utáni tevékenységét. A cikksorozat a blog legolvasottabb bejegyzései közé került. Több, mint 7 000 felhasználót ért el, közel 2 500-an olvasták és 3 500 reakciót váltott ki az olvasókból.

4. Március 3 – A Falanszter Egyesület pályázatot nyújt be kertmozi-sorozat megvalósítására

Az Egyesületünk egyik tagja már 2019-ben is megvalósított Ercsiben egy kertmozi-estet. Az Egyesület ennek a folytatása érdekében pályázatot nyújtott be a MOL Helyi Érték Programjában annak érdekében, hogy a moziesteket immáron egyesületi szervezésben tudjuk folytatni. Pályázatunkat a szakmai zsűri a második fordulóba juttatta, ahol a Város Népének a segítségével végül 898 szavazattal nyertünk a közönségszavazáson, ezzel pedig 500 000 Ft támogatásban részesültünk a rendezvények megvalósításához.

20_01.jpg

5. Március 31 – Egyesületünk elnökét Ercsi Város Alpolgármesterévé nevezik ki

Mint ismeretes, Szabó Tamás, Ercsi Város Polgármestere a Falanszter Egyesület elnökségének is tagja. Munkájának segítésére, az Alpolgármesteri hivatal betöltésére az Egyesület elnökét, Fischer Ádámot (e sorok írója) jelölte. A Képviselő-testület Fidesz-KDNP által delegált tagjai a javaslatot elutasították, így sokáig nem volt Alpolgármestere a Városnak. A koronavírus-járvány miatt március 11-én kihirdetett Veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával élve a polgármester mégis engem nevezett ki a Város Alpolgármesterévé. Alpolgármesterként többek között közreműködtem a járványügyi védekezésben és a rendelő ellátási területének bővítésével végződő eljárásban. Alpolgármesteri munkámról szóló beszámolóm ide kattintva olvasható.

20_02.png

6. Cinema Ercsi vetítések

A tavaszi Veszélyhelyzet feloldása után a nyáron meg tudtuk tartani az első két Cinema Ercsi vetítést júliusban és augusztusban. Mindkét alkalommal nagyjából 80 – 90 néző látogatott el a rendezvényre. A vetítendő filmeket közönségszavazással választottuk ki. Júliusban helyszínünk a Tiszti Klub volt, amit az Egyesület kitakarított a vetítésre. A helyszínhez igazodva bemutattunk egy rövid dokumentumfilmet az Ercsi Honvédség történetéről, fő filmünk pedig az „Akik már nem öregszenek meg” című film volt. Augusztusban a Cukorgyárba látogattunk, ahol a Cukorgyárról szóló dokumentumfilm után a Jokert vetítettük. A szeptemberi vetítésünkre a járványhelyzet miatt már nem került sor, de találkozzunk 2021-ben is a Cinema Ercsi esteken!

20_03.jpg

7. Augusztus 30 – I. Ercsi Kalandtúra

A Falanszter Egyesület is képviseltette magát a XX. Eötvös Napok alkalmából szervezett I. Ercsi Kalandtúrán. A túra keretében a résztvevő 17 csapat körüljárhatta a Várost, újra felfedezve a Helyi Értéktár egyes elemeit. A mintegy 17 km-es túrán érintettük Ercsi perifériáit (Cukorgyári kápolna, Eötvös kápolna, Vörösköröszt), illetve a Belváros nevezetességeit is, összesen 13 állomást. Jártunk a Város múzeumaiban, amiknek az újralátogatásához mindenképpen jó kedvcsináló volt ez a délután. Feljutottunk a Tűzoltótoronyba is, ahonnan új nézőpontból tekinthettük meg a Belvárost. Nagyon jól szórakoztunk és bár a részvétel a fontos, utóbb kiderült, hogy egyébként a Falanszter csapata gyűjtötte a legtöbb pontot a 2020-as versenyben. Már várjuk a jövő évit, találkozzunk 2021-ben (is) az Ercsi Kalandtúrán!

20_04.jpg

8. Szeptember 8 – Segítünk a kilakoltatás előtt álló Rózsi néninek

Beszámoltunk a 77 éves, sinatelepi, daganatos beteg Rózsi néni történetéről, aki devizaadósságok nyomán olyan helyzetbe került, hogy a lakását elárverezték, Rózsi néninek pedig ki kellett költöznie. A Falanszter olvasói közül többen is ajánlottak fel ideiglenes lakhatási lehetőséget a néninek. Végül Kálló Gergely országgyűlési képviselő közbejárásának is köszönhetően haladékot kapott Rózsi néni a kiköltözésre, míg katonai szolgálaton lévő fia hazatért és találtak maguknak új szállást. A költözésben az Önkormányzat segített, Rózsi néni bútorainak egy részét saját telepén tárolta el. Köszönjük mindenkinek a felajánlásokat, maradjatok szolidárisak 2021-ben is!

20_05.jpg

9. Szeptember 19 – A Fakanál bábegyüttes találkozója

Az év egyik legvidámabb összejövetele a sinatelepi Fakanál bábegyüttes találkozója volt számomra, amire a szervezők meghívtak, és amiről beszámolhattam a Város Népének. A bábegyüttes 1977-ben nyert országos „Ki Mit Tud?”-ot produkciójával, ennek apropójára rendeztek találkozót. Az akkori gyerekek jelentős része már nem Ercsiben él, sokan nem is találkoztak 40 éve. Az összejövetelen részt vett Oroszné Fűrész Tünde, az együttes alapítója és felkészítő tanára is. Megtisztelő, hogy részt vehettem az ünnepségen, örülök, hogy megismerhettem a történetüket, és bízom benne, hogy az emlékük fenn fog maradni a jövőben is az ercsi emberek emlékezetében!

20_06.jpg

10. Beszámolók az aktuális járványhelyzetről

Fontosnak éreztem, hogy a Város Népe tisztában legyen a rendkívüli járványhelyzetben hatályos országos és városi intézkedésekkel, illetve a járvánnyal kapcsolatos információkkal. Ezért lehetőségeimhez képest többé-kevésbé naponta frissülő beszámolókat készítettem, amiket nagyjából 2 000 felhasználó olvasott.

Még néhány szám a 2020-as évről!

Az év folyamán összesen 134 bejegyzést tettünk közzé a Facebookon, melyek összességében 174 759 felhasználóból váltottak ki 45 856 aktivitást. A legtöbb bejegyzés a napi koronavírus-beszámolók miatt novemberben volt (23), a legnagyobb elérést pedig szeptemberben produkáltuk (38 869). A legtöbb felhasználót elérő bejegyzés a Rózsi néni kilakoltatásával kapcsolatos volt (27 137), a dobogóra még két Cinema Ercsivel kapcsolatos bejegyzés fért fel (6 263 – 5 494). A legtöbb aktivitást kiváltó bejegyzés az alpolgármesteri kinevezésemmel kapcsolatos volt (4 013), amit szintén a Rózsi néniről (3 878) és a Cinema Ercsiről (2 401) szóló tudósítások követtek.

Az Ercsi Falanszteren 2020-ban összesen 11 alkalommal jelent meg – legtöbbször videófelvételekkel is kiegészített – beszámoló a Bizottsági és/vagy Képviselő-testületi ülésekről. Ezeket a bejegyzéseket jellemzően 2-700 olvasó nyitotta meg.

A videóink közül az augusztusi Cinema Ercsi vetítés előzetesét nézték a legtöbben: 4 600 felhasználó. A Képviselő-testületi ülések közvetítéseit 250 – 1 400 ember tekintette meg részben, vagy egészben.

Az Ercsi Falanszter invitálta a Város Népét 5 testületi ülésre és két moziestre.

A Falanszter Egyesület és a szerkesztőség nevében bízom benne, hogy 2021-ben a járványhelyzet levonulása után újra több eseményen találkozhatunk, még többen fogják olvasni-nézni a bejegyzéseinket, és ami a legfontosabb: minél többen, minél többféle módon csatlakoztok hozzánk a Város életének a megvitatásában, a közös ügyeinkről szóló döntések meghozatalában, közösségi programok megvalósításában! Találkozunk 2021-ben!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr10016364940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása