ERCSI FALANSZTER

Fischer Ádám alpolgármester 2020. évi képviselői beszámolója

2020. november 30. 19:00 - FischerÁdám

Ercsi Város Tisztelt Népe!

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 32. § (2) bekezdés k) pontjában foglalt kötelezettségemnek eleget téve ezúton adok tájékoztatást 2019. október 13-i önkormányzati képviselővé történt megválasztásom óta a Város Népe szolgálatában végzett munkámról.

f_001_1.png

A 2019. évi önkormányzati választás eredményeként felállt Testület nem választott be az Önkormányzat egyik bizottságába se, illetve semmilyen önkormányzati feladatot nem rendelt hozzám. Mindezek ellenére a Képviselő-testület ülései mellett részt vettem az Önkormányzat minden bizottsága üléseinek a túlnyomó részén is. Az üléseken javaslataimmal igyekeztem segíteni az önkormányzati munkát, szavazataimmal a Város egészéért érzett felelőséggel képviseltem választóimat.

Minden alkalommal hangot adtam az ellenvéleményemnek, amikor az Önkormányzat a Város ingatlanvagyonának privatizálását tárgyalta.

Ezáltal sikerült a Város tulajdonában tartani a Nőtlen tiszti szállót, azonban rendszeres ellenszavazataim ellenére is eladásra vagy meghirdetésre került több lakóingatlan városszerte. Az ingatlaneladások között egyedül az Ipari Parkban található telkek értékesítését támogattam a Város gazdaságának fejlődése, a helyi munkahelyek számának növekedése és a gazdasági tevékenységből származó helyi adóbevétel növelése érdekében. Az Önkormányzat így idén 3 ipari telket adott el, összesen bruttó 76 millió Ft értékben.

A helyi adók ügyében a lakóingatlanok után fizetendő hozzájárulásoknak az ingatlanok méretével arányos megállapítását javasoltam 2019-ben.

Akkor a Testület nem változtatott az adók mértékén, 2020-ban pedig a magánszemélyek kommunális adójának egységes mértékű emeléséről döntött a polgármester a képviselők többségének a támogatásával. Mint ismeretes, azóta a helyi adók meghatározásának jogát a Kormány nagy mértékben korlátozta, így a demokratikusan megválasztott helyi Önkormányzat döntése nem lép életbe, az adók pedig változatlanok maradnak 2021-ben is.

Kezdeményeztem, hogy a Képviselő-testület és a bizottságok a Város nagyszámú ingázó dolgozója érdekében az üléseit legkorábban 18:00-kor kezdjék.

Javaslatomat nem támogatták a képviselők, az Önkormányzat üléseire azóta sem mutatkozik széles körű érdeklődés, a Humán Bizottság üléseinek egy részére pedig én magam sem értem oda a munkahelyemről számos esetben.

Nem támogattam a közétkeztetést biztosító szolgáltató rendkívüli áremelési kérelmét.

Ellenszavazatom ellenére a Képviselő-testület elfogadta azt, ezáltal pedig 6 millió forinttal többet kényszerült erre költeni a Város a közös vagyonunkból.

Egyike voltam annak az 5 felelős képviselőnek, aki szavazatával lehetővé tette, hogy az Önkormányzat 100 millió forintos hitelkeretet nyisson, ezáltal elkerülje a csődhelyzetet 2020. elején.

A Képviselő-testület elé vittem a fogorvosi alapellátásban kialakult helyzetet,

aminek az lett az eredménye, hogy megszűnt az a jogszabály-sértő állapot, ami azzal állt elő, hogy az egyik körzetet ellátó Szép és Ép Fog Kft térítési díjat kért a másik körzetből érkező páciensek ellátásáért.

A 2020. évi Költségvetés vitájában szintén a felelősen gondolkodó 4 képviselő közé tartoztam.

Azt képviseltem, hogy az Önkormányzat ne kalkuláljon fiktív bevételekkel és ne ígérjen helyi közalkalmazottaknak és egyesületeknek különböző juttatásokat fedezet hiányában. Ebben a vitában az álláspontunk alulmaradt, de az év folyamán kiderült, hogy a fiktív, ingatlaneladásból származó bevételeknek csak alig több, mint a felét sikerült a Városnak ténylegesen realizálnia, a korábban fedezet nélkül megígért támogatásokat az Önkormányzat ezáltal nem tudta kifizetni, ami elsősorban a sportegyesületek működésében okozott működési zavart.

2020. március 11-ével a koronavírus-járvány miatt elrendelt Veszélyhelyzet idejére az önkormányzati munka felfüggesztésre került, az önkormányzat jogköreit a polgármester lett hivatott gyakorolni.

Szabó Tamás sok egyéb intézkedése mellett március 31-én – felszámolva a korábbi jogszabálysértő állapotot – engem nevezett ki Ercsi Város Alpolgármesterévé.

A Veszélyhelyzetben rengeteg kisebb léptékű feladat ellátása, a közintézmények és egyes helyi vállalatok felkeresése mellett feladatom volt több esetben online értekezletet szervezni a Képviselő-testület számára, segíteni a második ercsi minibölcsőde tervezőjének kiválasztására lefolytatandó eljárást, koordinálni az intézményeknek juttatandó fertőtlenítőszerek kiosztását, illetve közreműködni az Önkormányzat által összeállított 170 db segélycsomag kiosztásában a helyi rászorulóknak.

Alpolgármesteri működésem egyik legnagyobb léptékű feladata a részvétel volt a szakrendelő ellátási területének bővítésével végződő eljárásban.

A felkérés a szakellátóhoz a kulcsi rendelő megszűnése után érkezett azzal kapcsolatban, hogy nyilatkozzon, a Kulcson megszűnő kapacitások és a Kulcs által ellátott települések mekkora részét tudná a jövőben átvállalni. Tevékenységünk nyomán az ercsi rendelő heti szakorvosi óraszám-kerete 200 óráról 249 órára, 25%-kal nőtt, a területi ellátási kötelezettségünkbe tartozó települések száma megduplázódott, az ellátandó lakosság száma 16 261 főről 28 757 főre, 75%-kal nőtt. Bízom benne, hogy a jövőben a szakrendelő működése ezáltal gazdaságosabbá, és az ellátott települések önkormányzatai által közösen finanszírozhatóvá válik.

2020. június 18-án szűnt meg a Veszélyhelyzet, ezzel pedig újraindult az önkormányzati munka.

A kormány az év folyamán elvette a közművelődési dolgozók közalkalmazotti státuszát.

Javasoltam, hogy az Önkormányzat biztosítson a korábbi közalkalmazotti jogviszonynak megfelelő jogosultságokat számukra, azonban ezt a Testület nem támogatta.

Később a Művelődési Ház vezetője nem fogadta el a számára felajánlott szerződést.

2020. november 4-től a koronavírus-járvány miatt ismételten Veszélyhelyzetet hirdetett a Kormány, aminek idejére az önkormányzati munka ismételten felfüggesztésre került. A Veszélyhelyzet ideje alatt első sorban ismét a szakrendelő fenntartásának aktuális kérdéseivel kapcsolatban vettem részt egyeztetéseken, illetve miután az Önkormányzat bekerült az Élelmiszerbank programjába, a polgármester feladatomul tűzte ki, hogy vegyek részt az áruházaktól naponta átvett élelmiszerek rászorulóknak történő kiosztásában.

Az eddigiekben leírt önkormányzati munkámon felül fontos személyes eredményemnek tartom, hogy

képviselői mandátumom megszerzése után megszerveztem a Képviselő-testület üléseinek közvetítését

annak érdekében, hogy a Város érdeklődő Népe első kézből tájékozódhasson a testületi munkáról.

A közvetítések megrendelésére a szóban forgó időszak alatt 180 000 Ft-ot költöttem a tiszteletdíjamból, ami a szóban forgó időszak alatt összesen nettó 275 233 Ft volt.

A Testületi ülések közvetítésén kívül szöveges összefoglalókat is készítek mindegyik testületi és bizottsági ülésről, amin részt tudok venni. A szóban forgó időszakban összesen 19, sokszor több ülést is összefoglaló beszámoló készült el, amit összesen 7 043-an olvastak. Saját csatornáimon kívül többször írtam cikkeket az Ercsi Híradóba, illetve néhány esetben az ErcsiWeb stábjának is adtam interjút.

Lehetőségeimhez mérten részt vettem a városi rendezvényeken, megemlékezéseken.

A teljesség igény nélkül 2019-ben az október 23-i megemlékezésen, a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepségen, az adventi ünnepségeken, 2020-ban Kiss Rita fényképkiállításának megnyitóján, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett Cseh Tamás emlékkoncerten, az I. Ercsi Kalandtúrán, Rapainé Hamberger Anikó festménykiállításának megnyitóján, A házasulók című színházi előadáson, az 1977-ben „Ki Mit Tud?” nyertes Fakanál bábegyüttes találkozóján Sinatelepen, illetve Rókás Zsuzsa felolvasóestjén. A polgármesterrel koszorúztam a Magyar Hősök Napja alkalmából rendezett megemlékezésen, a Várossá Válás 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az Ercsi Honvéd Nyugállományúak Klubjának Csapatünnepén és az Aradi Vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen. Köszöntőt mondtam július 2-án a Semmelweis Nap és a Köztisztviselők Napja alkalmából rendezett ünnepélyen, illetve beszédet október 23-án, az 1956-os Szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Az elnökségemmel működő Falanszter Egyesülettel a képviselő-testületi ülések közvetítésén túlmenően sikerrel pályáztunk a MOL Helyi Érték Programjában, így 500 000 Ft-os támogatást nyertünk el, amiből

kertmozi eseményeket valósíthatunk meg a Városban.

Az előzetesen tervezett 6 alkalomból a járványhelyzet miatt sajnos csak kettőt sikerült megvalósítani, ezek azonban nagy sikerrel zajlottak július és augusztus hónapokban, egyenként nagyjából 80 néző részvételével, helytörténeti dokumentumfilmeket is bemutatva.

A jövőben bízom benne, hogy több javaslatomat fogadja be a Képviselő-testület! Alpolgármesterként kiemelt figyelmet kívánok fordítani a Város költségvetési helyzetére, az egészségügyi és szociális ellátás területeire, a közbeszerzések alakulására, valamint a közterület-fenntartás helyzetére, de természetesen minden más ügyben is állok a Város Népe rendelkezésére! Célom továbbá az Egyesületünk által végzett tájékoztató munka továbbvitele, további fejlesztése, illetve a 2020-ban sikerrel zajlott kertmozi-sorozat folytatása 2021-ben is!

Ercsi, 2020. november 30.

Tisztelettel,

Fischer Ádám

alpolgármester

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr3316321022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása