ERCSI FALANSZTER

Győri Máté, a szégyentelen - III. rész - Mindenki másképp csinálja

2020. február 21. 19:00 - FischerÁdám

Az első és a második részekben számba vettük Győri Máté választási kudarc óta hangoztatott főbb állításait, áttekintettük, milyen helyzetben vette át és milyen helyzetben adta tovább a Város vezetését, valamint mire jutott főbb projektjeivel a bukott polgármester. A harmadik, zárórészben a NAGY ÁLMOK vezetőjének alternatív költségvetési „stílusát” vesszük górcső alá.

v_002.png

A választási kudarc óta fújt mondókát nem csak a Fidesz új (minden eddiginél trágárabb, alpáribb és aljasabb) Facebook csoportja élvezheti, a bukott polgármester Facebook bejegyzéseit ugyanis online és nyomtatott kiadásban is szemlézik a kiegyensúlyozottan színvonaltalan megyei propagandairatok. Az ott "dolgozók" így "tudósítottak" a Győri Máté által felvázolt történetről:

„Két homlokegyenest ellenkező városvezetési stílus szembenállásáról van szó

– összegezte Győri Máté. Az egyik már előre meg kívánja magyarázni a rossz bizonyítványt, míg a másik bátran tervez, nagy álmai vannak, távlati célokban is gondolkodik, és ehhez ambiciózus, <<feszes>> – de nem megalapozatlan – költségvetést tervez.”

Mindenki másképp csinálja

A nagy álmokat kitárgyaltuk, de mi a helyzet a „nem megalapozatlan” költségvetéssel? Ahogy az első részben már összegeztük ez 2019-ben azt jelentette, hogy az Önkormányzat a ténylegesen befolyt összegnél 170 millió forinttal több bevételt tervezett a Költségvetésbe ingatlan-eladásból, és 100 millióval többet iparűzési adóbevételekből. Az uniós finanszírozású projektek nélkül nagyjából 1,5 milliárd forintos éves Költségvetéshez viszonyítva ez alsó hangon is 15%-os hiányt jelent, ami nem kis elírás, hanem

hajmeresztő, megengedhetetlen felelőtlenség.

Hihetnénk, hogy ez egy összeomlóban lévő Önkormányzat utolsó elkeseredett kísérlete volt, de sajnos nem: az egész ciklusból találunk erről a – Győri Máté szerint „stílusról” árulkodó feljegyzéseket:

2017. február, Győri Máté akkori polgármester:

„Egyetlen egy vonatkozásban nem sikerült annyi bevételt generálnunk, mint amennyire számítottunk: az ipari területen lévő telkeknek az eladása volt ez. Ezek úgy gondoljuk, hogy ebben az évben fognak beérni.”

2018. február,  Gólics Ildikó, a Pénzügyi Bizottság akkori vezetője:

„Az Ipari Parkban lévő szabad területek értékesítése nem úgy teljesült, ahogy terveztük. Azonban több telekre van opciós vételi szerződése a városnak, s ha a szerződött cég megnyeri a fejlesztésre beadott pályázatát, a telkek értékesítése az idei évben megvalósulhat.”

De nem érett be! És nem valósult meg! Ahogy már az első részben kifejtettük: se 2017-ben . . . se 2018-ban . . . se 2019-ben . . . Végül az új Testületnek sikerült az utolsó pillanatban legalább 7 millió forintot kisajtolnia a befektetőből, akiből

a Győri-Gólics Testület nem kevesebb, mint 3 éven keresztül egy fillért sem tudott.

De az évről-évre átélt keserű tapasztalat ellenére minden évben számoltak a bevétellel, és úgy is költekeztek, mintha az már a kasszában lenne.

gym.jpg

Látható tehát, hogy amit a helyi Fidesz saját „stílusának” nevez, az a valóságban nem más, mint

a végtelenül felelőtlen túlköltekezés, a lendületes hitegetés a fejlesztések jövőbeni megvalósulásáról, és a képtelenség azoknak a tényleges lebonyolítására.

Mindezek azt eredményezték, hogy a 2019-ben megválasztott Testület úgy vághatott neki első évi Költségvetése megtervezéséhez, hogy a Költségvetés februári elfogadásáig és az éves első bevételek márciusi befolyásáig sem maradt fedezete a kifizetetlen számlák kiegyenlítésére és az önkormányzat és intézményei dolgozóinak a bérére sem, azt csak egy éven belül visszafizetendő 100 milliós hitel felvételével tudta megoldani. A kilátások pedig egyáltalán nem rózsásak: ahogy azt a második részben ismertettük:

Győri Máté félbehagyott munkájának a befejezésére a Városnak 2020-ban összesen minimum 140 millió forintot kell költenie!

A 100 milliós hitelvisszafizetési kötelezettség és a 140 milliós „beruházási kötelezettség” miatt a Város bevételeit és kiadásait áttekintve Szabó Tamás polgármester azzal kellett szembesüljön, hogy

a Városnak a kötelező feladatain túl szinte semmire sem marad pénze.

Az általa előterjesztett Költségvetésben ezért jobbhíján nem szerepelt a közalkalmazottak cafetéria és jutalomkerete, a betöltetlen álláshelyek betöltéséhez szükséges költségek, a civil és sportszervezetek támogatása, illetve a képviselők tiszteletdíjai sem. A Testületben azonban egy fős többségben maradt a Fidesz, a Költségvetésben így továbbra is a korábbi úgynevezett „stílus” érvényesül: a felsoroltak jelentős része bekerült a Költségvetésbe, akkor is, ha a Városnak erre minden bizonnyal nem lesz pénze. A hiányzó bevételeket, mint 2016 óta minden egyes évben, ezúttal is az Ipari Park-i területek eladásából tervezi beszedni a Fidesz frakció, és ahogy Sandi József képviselő a vitában elmondta: legrosszabb esetben 2021-ben is hitelfelvétellel kell majd kezdenie az évet az Önkormányzatnak. Nem vagyok abban biztos, hogy a Testület előtt álló rossz megoldások közül nem ez a kisebb rossz, de abban a korábbi ingatlaneladási tapasztalatokat tekintve szinte biztos vagyok, hogy ezek a fiktív bevételek idén sem fognak a Város kasszájába befolyni, és akkor jöhet a Sandi József által is felvázolt eset, összességében pedig oda juthatunk, hogy

Győri Máté hagyatéka nem csak 2020-ra, hanem akár 2021-re is megkötheti a Testület kezét,

ha az be akarja fejezni a bukott polgármester által megkezdett projekteket, meg akarja tartani a dolgozóit és életben akarja tartani a Város civil és sportszervezeteit is. A különbség mindössze annyi, hogy 2019-ben Győri Máté és a Fidesz 270 millió forinttal tervezte túl a Város bevételeit, 2020-ban pedig a Fidesz Győri Máté nélkül már „csak” mintegy 150 millióval. A feladatunk most ennek a 150 milliós hiánynak a mielőbbi lefaragása.

Ha volna még . . .

A leírtak tudatában (vagy éppen a leírtakat megérteni képtelenül) Győri Máté mégsem azt az utat választotta, amit legtöbbünk választott volna egy ilyen helyzetben:

nem szemlesütve reménykedett a Város Népének a megbocsátásában, hanem a veresége után egyből megkezdte az új városvezetés számonkérését,

azt hangoztatva, hogy annak a képességeiből csak lomha, ötlettelen topogásra telik. Ennek a magatartásnak a megítélését az olvasókra bízzuk.

Ahogy azt is, hogy megítéljék, mi történt volna, ha Győri Máté és az általa lendületesnek mondott munka folytatódott volna. Segítségként maga a bukott polgármester szolgáltat támpontokat:

„Megválasztásom esetén, október 14-én folytattam volna a projektek sürgetését, a problémák orvoslását, ha kell akkor kötbéreztem volna … egyszóval végeztem volna a dolgomat tovább.”

Tehát folytatta volna a projektek sürgetését, ugyanúgy, mint a bukását megelőző 3 évben, de az is lehet, hogy kötbérezett volna, már ha ugye sikerült volna kiderítenie, mi a projektek befejezési határideje . . .

De a megyei propagandairatok interjújából (ugyanis őket tradicionálisan nem lehet összezavarni holmi választói akarattal: nem az aktuális vezetőkkel készítenek interjúkat, hanem azokkal, akiket a Fidesz szeretne vezetőként látni az adott helyen) utóbb az is kiderült, hogy Győri Máté már majdnem elérte, hogy egy belga befektető az egész laktanyát átalakítsa egy új lakónegyeddé, csak sajnos leváltották, de nem baj, mert innen az utódjának már csak könnyed csuklómozdulattal be kell fejeznie, amit ő már majdnem befejezett. Képzelhetjük, milyen patária lesz itt, ha még másfél hónap múlva sem lesznek új épületek a Laktanya helyén . . .

komment
Címkék: A GÉP FOROG

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr215482452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása