ERCSI FALANSZTER

MOL-os támogatással valósulhat meg a Cinema Ercsi kertmozi 2020-ban

2020. március 03. 19:00 - FischerÁdám

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2019. július 11-én 11 taggal megalakult a Falanszter Egyesület. Az Egyesületet a Székesfehérvári Törvényszék 2019. november 8-i dátummal jegyezte be. Az Egyesület Alapszabálya teljes terjedelmében ide kattintva olvasható. Célkitűzéseink közül az egyik:

Ercsi Város történetének és hagyományainak megismerése, ápolása, részvétel Ercsi Város közéletében, kulturális, szabadidős rendezvényein, Ercsi Város kulturális és közéletének színesítése saját rendezvények megszervezése által.

A 2019-es évben szerintünk a Város egyik legizgalmasabb új kezdeményezése a nagy sikerű Cinema Ercsi nevű kertmozi rendezvény volt, amin a Helytörténeti Múzeum udvarában nagyjából 60-70 ember vett részt. Mivel az akkori szervezők és az Egyesület tagsága között van átfedés, és úgy éreztük, hogy ennek a tavalyi kezdeményezésnek a továbbvitele egybevág az Egyesület fenti célkitűzésével, a december 6-án megtartott egyesületi Közgyűlésünk úgy döntött, hogy az Egyesület belevág a Cinema Ercsi 2020-as megszervezésének az előkészítésébe.

ercsifalanszter_social_covers.jpg

A fentieken kívül a tervezés megkezdéséhez alkalmat adott a MOL Alapítvány Helyi Érték Program nevű felhívása is, aminek a célja az olyan helyi kezdeményezések támogatása, amik egy település vagy településrész közösségében a közösséggé válást, a helyi identitás megerősödését segítik. Az országot területi alapon 60 körzetre osztották, és

minden körzetben a legjobb pályázat nyeri el az 500 000 Ft-os támogatást az Alapítványtól.

A felhívásra elkészítettük és beadtuk a pályázatunkat, ami alapján 2020-ban összesen 6 alkalommal szeretnénk moziestet szervezni a Városban, mindig más helyszínen, első sorban szabad téren.

A rendezvényeket úgy képzeltük el, hogy mindenki számára ingyenesen látogathatók lennének,

annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű csoportokat se rekesszük ki a közösségből, azonban a projekt hosszú távú fenntarthatósága érdekében szeretnénk lehetőséget biztosítani a projekt támogatására is. Elképzeléseink szerint az egyetlen limitáló tényező az egyes helyszínek befogadó-képessége, így a részvételt regisztrációhoz szeretnénk kötni.

Szeretnénk Ercsi történetéből minél több archív felvételt felkutatni, amelyekből az első 5 alkalom elején 15-20 perces válogatásokat vetítenénk,

annak érdekében, hogy erősítsük a látogatóknak a Városhoz kötődő identitásközösségét. A rendezvények második felében

szeretnénk alkalmanként egy-egy mozifilmet is levetíteni,

majd az eseményt a látottakról folytatott kötetlen beszélgetéssel zárni, amivel a célunk, hogy a kikapcsolódási és kultúra-fogyasztási lehetőségekben mutatkozó helyi hiányosságokon enyhítsünk, illetve a beszélgetések révén hidakat képezzünk különböző társadalmi helyzetű és korosztályba tartozó helyiek között. A hatodik – önerőből megvalósuló – záró alkalommal kizárólag az addig elkészült Ercsi témájú összeállításokat vetítenénk, erre az alkalomra pedig a környező települések lakosait is szeretnénk bevonzani, hogy Ercsi értékeit mások számára is be tudjuk mutatni.

cinemaercsi_maintitle.jpg

A támogatási összegből szeretnénk beszerezni olyan eszközöket, amikkel a moziesteket a projekt lezárulása után is meg tudnánk szervezni, a támogatás fennmaradó részéből pedig természetesen a lebonyolítás költségeit, az események hirdetésének a költségeit és nem utolsó sorban a vetítendő filmek jogdíjait finanszíroznánk, hogy a projekt a jogszabályoknak megfelelően működhessen.

A megvalósításában számítunk a helyi Önkormányzat, közintézmények és vállalkozók közreműködésére első sorban a helyszínbiztosítás, illetve az Ercsiről szóló archív felvételek összegyűjtése terén. Szerencsére egyes vállalkozókkal már a pályázat beadása előtt sikerült együttműködési megállapodást kötnünk.

A helyiekre pedig nem csak nézőként, hanem szervezőként is számítunk:

a támogatás esetleges elnyerésétől folyamatosan várjuk önkéntesek jelentkezését a vetítések előkészítéséhez, lebonyolításához. Szeretnénk a helyiekkel együtt kitalálni, hogy a moziestek milyen helyszíneken valósuljanak meg, milyen filmeket nézzünk, illetve minden kreatív ötletet szeretettel várunk. Hiszünk benne, hogy az alkalmanként megmozgatott 50-100 fős helyi, társadalmi helyzet és korosztály szempontjából is inhomogén csoportban új kapcsolatok, új együttműködések alakulhatnak ki, ami hozzájárulhat a város gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődéséhez.

Legnagyobb örömünkre pedig kiderült, hogy ezeket a szempontokat a jelek szerint a MOL Alapítvány is támogatásra méltónak találta, ugyanis februárban már arról értesítettek bennünket, hogy

a pályázatunk továbbjutott a második fordulóba. 

körzetünkbe beletartozik nagyjából a fél megye: Enyingtől Sárbogárdon, Dunaújvároson és Pusztaszabolcson át egészen Martonvásárig összesen 45 település. A második fordulóba jutás azt jelenti, hogy a körzet két legjobb pályázata közül az egyik ercsi (a másik egyébként dunaújvárosi), amire az Egyesületünk nagyon büszke, és bízunk benne, hogy ezzel az eredménnyel is jó hírét tudtuk vinni a Városnak.

A két pályázat közül végül március 9. és 29. között közönségszavazáson fog eldőlni, hogy melyik nyeri el a félmilliós támogatást.

Készüljetek tehát, figyeljétek a Falansztert és jövő héttől szavazzatok az Cinema Ercsi projektre!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8215502362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása