ERCSI FALANSZTER

Támogatja az iskola átszervezését az Önkormányzat

2022. március 29. 19:00 - FischerÁdám

Február végén az orosz-ukrán háború következtében sok menekült érkezett Ercsibe is, akiknek a jelentős része áprilisban haza tudott menni. A polgármester megköszönte az ellátásukban részt vállalók munkáját. Az Épszerk-Pannónia Invest Kft visszavonta a vételi ajánlatát 3 Ipari Parkban található telek megvásárlásával kapcsolatban a gazdasági nehézségek miatt. Napelem-park létesül az ercsi szennyvíz-tisztító telepen. Automata jegyzőkönyv-készítő rendszert szerzett be a Polgármesteri Hivatal. A Kutya-Segélyszolgálat Alapítvány megvásárolt két telket a Kispusztai úton található menhelyük mellett, a menhely bővítéséhez. A Város visszafizeti az előző Önkormányzat által bölcsőde-építésre elnyert 120 millió forintot, miután a jelenlegi Önkormányzat 208 millió forint támogatást nyert erre a célra. A Kinizsi támogatási kérelmeket nyújt be a cukorgyári és a Kinizsi pályák fejlesztése érdekében. A végelszámolás alatt álló Dunakavicsnak 3,6 millió forint felosztható vagyona maradt, ami az Önkormányzathoz kerül a végelszámolás után. A Képviselő-testület felhívást tett közzé a Bölcsőde intézményvezetői álláshelyének a betöltésére. A 2022/2023. nevelési évre a bölcsődei jelentkezés ideje május 2-3-4. Az iskolában esti tagozaton 5-8. osztályos felnőttképzés indul, valamint felmenő rendszerben emelt szintű matematika és testnevelés tagozatok. A Könyvtárnak pályázati támogatásból új honlapot hoznak létre és értékes könyveket restaurálnak. A Testület elbúcsúzott Feik Csabától, aki 19 éven keresztül volt Ercsi Város jegyzője. Az év első két hónapjában minden bűncselekmény-kategóriában emelkedett az elkövetések száma. Fischer Ádám alpolgármester beszámolója az Önkormányzat márciusi üléseinek döntéseiről.

f_001_1_1.png

A Képviselő-testület ülésén Szabó Tamás polgármester napirend előtt tájékoztatott arról, hogy március 7-i hatállyal

felmondott Feik Csaba jegyző.

Feladatait megbízott jegyzőként Kugler Mihály vette át a jegyzői álláshely betöltésére irányuló eljárás eredményes lezárulásáig. Szabó Tamás elmondta, hogy a pályázati felhívást már közzé is tette a Hivatal, amire az ülés napjáig 5 pályázat érkezett be. Végeredményben a benyújtási határidőig összesen tízen jelentkeztek Ercsi új jegyzőjének. Kifejtette azt is, hogy a törvényi szabályozás értelmében 2015 óta nem a Képviselő-testület, hanem a Polgármester gyakorolja egy személyben a munkáltatói jogokat a Jegyző felett, így a Város új jegyzőjének kinevezése is a polgármester egyszemélyi döntése alapján történhet meg. Ennek ellenére Szabó Tamás polgármester már az ülésen is jelezte, hogy ki szeretné kérni a jelöltekről a Testület tagjainak a véleményét is, ami azóta meg is történt.

Feik Csaba búcsúztatása

A polgármester tájékoztatást adott arról is, hogy a február 24-én kitört orosz-ukrán háború következtében

sok menekült érkezett Magyarországra és ezen belül Ercsibe is.

Az elsőként érkező 40 menekült számára az ercsi Református gyülekezet és a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából egy balatonföldvári szállón sikerült szállást találni. Ezen kívül azonban a cukorgyári munkásszállóra az ülés napjáig összesen 64 menekült érkezett, illetve az Önkormányzat is elhelyezett 22 főt az egykori Kossuth Iskola használaton kívüli épületébe. Ercsibe a már huzamosabb ideje helyben dolgozó kárpátaljai férfimunkások családjai érkeztek menekültként a háború kitörése óta. Az ülés óta egyébként a Kossuth utcai ideiglenes szállásról hazatértek az ott elszállásolt kárpátaljai nők és gyerekek. Szabó Tamás megköszönte a Szociális Szolgálat dolgozóinak a menekültek ellátásában vállalt munkáját.

Menekülthelyzet Ercsiben

A polgármester hírt adott végül arról is, hogy az Önkormányzat két támogatási kérelme is pozitív elbírálásban részesült, így

a Város második bölcsődéjének a felépítésére 208; a Városközpont megújítására és a kerékpárút meghosszabbítására pedig 418 millió forint támogatást nyert Ercsi.

Elfogadta a Képviselő-testület a korábban hozott határozatok végrehajtásáról szóló polgármesteri beszámolót. Ebből kiderült, hogy

az Épszerk-Pannónia Invest Kft visszavonta a vételi ajánlatát az Önkormányzat utolsó 3 Ipari Parkban található telkének a megvásárlásával kapcsolatban.

Döntött korábban a Testület egy Lavotta utcai telek eladásáról is, ahol a telek az Önkormányzaté, de azon telekhasználati joga van bejegyezve az ott élőknek. A lakók a telket is megvásárolták, a szerződést aláírták, a vételárat pedig megfizették. Szabó Tamás az Ipari Parkban található telkek ügyében elmondta, hogy a vevő a háború miatti kiszámíthatatlan gazdasági helyzet következtében lépett vissza az ingatlanvásárlástól, de biztosították az Önkormányzatot, hogy középtávon szándékukban áll megvásárolni a telkeket.

Baczakó Andrea képviselő az útkarbantartási munkák állásával kapcsolatban kérdezett. Szabó Tamás polgármester válaszában elmondta, hogy

az útjavítási munkálatok még folyamatban vannak.

Megtörtént több földút gréderezése, majd ezeken útépítési zúzottkövet teríttetett az Önkormányzat. Az így rendezett utcáknak sokat javult az állapota, de még mindig nem tökéletes a felületük. Az Önkormányzat szándéka az, hogy a későbbiekben, mikor a zúzottkő már megtömörödött, újra grédezve és hengerezve lesz az érintett utak felülete. Az aszfaltos utak kátyúzási munkálatai is megvalósultak a legforgalmasabb útszakaszokon.

Papp György képviselő a Csónakházhoz vezető út aszfaltozásáról kérdezett. Mint ismeretes, a Testület korábban határozatot hozott arról, hogy ezt az útszakaszt aszfalt burkolattal kívánja ellátni. A polgármester válaszában elmondta, hogy első sorban a leromlott állapotú földutak és a kátyús aszfaltos utak javítására koncentrált eddig a Hivatal. A költségek összesítése után derül majd ki, hogy az útfenntartásra elkülönített előirányzatból milyen további munkákat lehet elvégezni 2022. évben.

Polgármesteri beszámoló

A rendelő kérésére módosította a Testület a Járóbeteg-szakellátó Alapító okiratát. A módosítással aláírási jogot kapott az intézmény orvosigazgatója és ápolási igazgatója is, annak érdekében, hogy az intézményvezető távolléte esetén a helyettesei is tudják intézni a rendelő adminisztratív ügyeit.

A rendelőnek a röntgengép javításához nyújtott önkormányzati támogatás ügyében is módosítani kellett a korábban meghozott határozatokat, mert jogilag nem volt megfelelő az a folyamat, ahogy az Önkormányzat előbb kölcsönként nyújtott támogatást, majd a kölcsönt elengedte a rendelő számára. A módosított határozatok rendezték ezt a helyzetet, de a támogatás átadásának a ténye nem változott.

A Fejérvíz ZRt azzal a javaslattal fordult az Önkormányzat felé, hogy

az ercsi szennyvíz-tisztító telepen létesítsen a Város napelem-parkot

a telep energiaigényének az ellátására. A napelem-park teljesítménye 50 kW lenne. A napelem-park létesítésének a költsége bruttó 18 millió forint, amit a Város a víziközmű-fejlesztésekre elkülönített alapból tud finanszírozni. A befektetés a szakemberek szerint 2-3 év alatt megtérülne a Város számára, innentől pedig nyereséget termelne. A Képviselők a javaslat támogatása mellett döntöttek.

Napelem-park létesítése a szennyvíz-tisztító telepen

Elfogadta a Testület a „szippantós autós” szennyvízszállítást végző Hazai Kommunális Kft beszámolóját a nem közművel összegyűjtött szennyvíz 2021. évi elszállításáról. Ebből kiderül, hogy a szolgáltató nettó 1 270 Ft/m3 áron szállítja el az igénylő háztartásokból a szennyvizet. Az összes ilyen módon elszállított szennyvíz mennyisége mindössze 168 m3 volt 2021-ben.

Elfogadta a Képviselő-testület a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (KDVH) beszámolóját a 2021. évi hulladékgazdálkodási tevékenységről. Ebből kiderül, hogy a 2020. évi zárszámadás értelmében a KDVH 2,8 milliárd forint maradvánnyal zárta. A 2021. évi Költségvetésük szerint összesen 7,4 milliárd forint kiadásuk volt, amiből a működésre 161 millió forintot költöttek, a folyamatban lévő beruházásaikra pedig 7,2 milliárd forintot. Az elmúlt években első sorban pályázati támogatásból

a KDVH eszközöket szerezett be és hulladékgazdálkodási létesítményeket épített.

Gyűjtő- és szállítójárműveket 5,3; hulladékgyűjtő edényzeteket 3,2; munkagépeket 1,3 milliárd forintért szereztek be. Székesfehérváron előkezelő- és válogatóművel is felszerelt, Adonyban pedig mechanikai-biológiai hulladékkezelő központot hoztak létre. Hulladékgyűjtő udvarokat létesítettek Budakeszin, Dunaföldváron, Dunaújvárosban, Gárdonyban, Móron, Oroszlányban, Székesfehérváron és Polgárdiban. A létesítmények megépítésének összköltsége nettó 18,2 milliárd forint. A székesfehérvári, gárdonyi, móri és budakeszi létesítményeket a Depónia; az adonyi, oroszlányi, polgárdi, dunaújvárosi és dunaföldvári létesítményeket pedig a Vertikál Nonprofit Kft fogja üzemeltetni. A Társuláshoz 2021. évben Pusztavám település is csatlakozott.

KDV Hulladékgazdálkodási Társulás beszámolója

A Testület támogatta, hogy

beszerzésre kerüljön egy jegyzőkönyv-készítő rendszer a Polgármesteri Hivatal számára,

ami mikrofonok segítségével rögzíti az Önkormányzat egyes ülésein elhangzottakat, ezután pedig automatikusan írott formában jegyzőkönyvet készít belőlük. A rendszer üzemeltetéséért havi bruttó 38 100 Ft kell fizessen a Város. A rendszer kiépítésének egyszeri költsége bruttó 979 551 Ft. Ezért összesen a jegyzőkönyv-készítő 2022. évben 1 284 351 Ft-ba kerül az Önkormányzatnak. A Hivatal költségvetésében erre a célra bruttó 700 000 Ft került betervezésre, ezért Szabó Tamás polgármester arra tett javaslatot, hogy a hiányzó 584 351 Ft-ot az Önkormányzat a Város általános tartaléka terhére biztosítsa. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) a Pénzügyi Bizottság ülésén kifejtettem, hogy úgy gondolom, hogy a Polgármesteri Hivatal költségvetésében van elég tartalék ahhoz, hogy ezt az összeget az intézmény kigazdálkodja, miközben a Város általános tartaléka mindössze 6 millió Ft. Javasoltam ezért, hogy a rendszer beszerzésének a költségeit a Hivatal Költségvetésén belül csoportosítsa át az Önkormányzat. Módosító javaslatomat a képviselők elfogadták, így a rendszert azóta már telepítették is, a Polgármesteri Hivatal Költségvetésének a terhére.

Jegyzőkönyv-készítő rendszer beszerzése

Bosnyák Antal jelezte az Önkormányzat felé a

vételi szándékát a Vízvári utca 19. szám alatti beépítetlen önkormányzati telekkel kapcsolatban.

Az Önkormányzat értékbecslést készíttetett, ami a telek értékét bruttó 7,5 millió forintban határozta meg. A Testület ülésén Bosnyák Antal arról nyilatkozott, hogy ezt a vételárat túlzónak találja, ezért a vételi szándékától eláll. Az értékbecslés díját Bosnyák Antal az Önkormányzat felé megtéríti.

Vízvári utca 19. telek eladása

A Kutya-Segélyszolgálat Alapítvány jelezte az Önkormányzat felé a

vételi szándékát a Kispusztai úton található 2046, illetve 2047 helyrajzi számú beépítetlen önkormányzati telkekkel kapcsolatban.

Az Alapítvány jelenleg is kutyamenhelyet működtet az ezekkel a telkekkel szomszédos telkén. Az Önkormányzat értékbecslést készíttetett, ami a telkek értékét bruttó 1,75; illetve 1,7 millió forintban határozta meg. A Testület ülésén nem jelent meg olyan képviselője az Alapítványnak, aki fel lett volna hatalmazva arra, hogy a vételárról nyilatkozzon, így a testület név szerinti szavazással egyhangúlag úgy döntött, hogy a két telket értékesíteni kívánja a fenti vételáron az Alapítvány számára. Azóta az Alapítvány a vételi árat elfogadta és meg is fizette, így a telkek a tulajdonukba kerültek.

Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) felvetettem, hogy a befolyó összeget célszerű lenne arra költeni, hogy a környéken (Diófa utca – Kisfaludy utca – Nefelejcs utca – Kispusztai út) két nagy blokkban álló önkormányzati telkeket a Város lekerítse, illetve az önkormányzati telkek közé beékelődő magántulajdonban lévő telkeket megvásárolja. Ezáltal megvédhetők lennének az önkormányzati telkek az illegális hulladék-lerakástól, és jelentős költségeket takarítana meg a Város. A Pénzügyi Bizottság ülésén Sandi József képviselő elmondta, hogy a javaslatommal egyetért, és javasolja, hogy az adás-vétel után térjen rá vissza az Önkormányzat.

Kispusztai úti telkek eladása

A Képviselő-testület

eredménytelenné nyilvánította a Város második bölcsődéjének a felépítésére kiírt negyedik közbeszerzési eljárást is.

A felhívásra két ajánlat érkezet ezúttal, amik a rendelkezésre álló nettó 80 milliós fedezetet nettó 30-60 millió forinttal haladták meg. Ez azt jelenti, hogy a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében az előző Önkormányzat által benyújtott pályázat eredményeként elnyert támogatás nem elégséges az intézmény felépítéséhez.

A jelenlegi Önkormányzat ezért keresett és talált is pályázati lehetőséget annak érdekében, hogy nagyobb összegű támogatást szerezzen a bölcsőde létrehozásához. A Város az év elején sikerrel pályázott az Európai Unió Helyreállítási- és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) nevű programjában, ezáltal pedig a korábbi bruttó 120 milliós támogatási összeg helyett

208 millió forintot nyert el az Önkormányzat az intézmény felépítésére.

Az RRF keretében kiemelt fontosságú a klímaváltozás elleni küzdelem, ezért a korábban megtervezett bölcsőde épületgépészetét át kell tervezni 100%-ban megújuló energiaforrásokat felhasználó rendszerűre. A TOP keretében elnyert 120 milliós forrásból a Város tervezési munkákra, közbeszerzési és projektmenedzsment szolgáltatásokra az ülés napjáig elköltött 6,7 millió forintot. A Testület döntése értelmében a TOP keretében megkötött Támogatási szerződést az Önkormányzat megszűnteti, a 120 milliós összeget visszafizeti, az RRF keretében pedig megköti az új Támogatási szerződést. Ez azt jelenti, hogy a már elköltött 6,7 millió forintot saját forrásból kell a Városnak visszaadnia, azonban az ebből elkészített tervek jórészt felhasználhatók az RRF keretében létesítendő bölcsőde felépítéséhez is. Ezzel az RRF támogatási összegből kedvesebbet kell majd tervezésre fordítani, és több pénz juthat a kivitelezésre.

A Képviselő-testület a fentieknek megfelelően módosította a Közbeszerzési tervét is. A már említett, eredménytelenül lezárult közbeszerzés mellé a tervbe bekerült az RRF keretében a közeljövőben kiírandó közbeszerzés. A terv tartalmaz még egy közbeszerzést, ami a Város közvilágítási hálózatának a korszerűsítésére irányulna, és a tervek szerint szintén az idei évben kerülne kiírásra.

A második bölcsőde létrehozásának lehetőségei

A Testület tulajdonosi hozzájárulást adott az Ercsi Kinizsi Sportegyesület számára ahhoz, hogy

a Kinizsi támogatást igényeljen különböző pályázatokon az önkormányzati tulajdonban lévő sportpályák fejlesztésére.

A Kinizsi a cukorgyári focipálya műfüvessé alakításához 180; a cukorgyári öltözőépület felújításához 111; a Kinizsi pálya világításának a kiépítéséhez 25; a cukorgyári, illetve a Kinizsi pálya gyepfelületeinek a karbantartására pedig 2-2 millió forint támogatásra kíván pályázni. A felsoroltak közül a nagyösszegű beruházásokra elérhető pályázatok utófinanszírozásúak, azaz csak a beruházás megvalósítása után fizeti ki a Magyar Labdarúgó Szövetség az igazolt költségeket.

Sandi József képviselő a Pénzügyi Bizottság ülésén hozzászólásában erre a körülményre figyelmeztetett. Elmondta, hogy támogatja, hogy a Kinizsi részt vegyen a pályázatokon, de csak amennyiben a finanszírozást meg tudja oldani, ugyanis véleménye szerint az Önkormányzat nem tud többszáz millió forintot kölcsönözni az Egyesületnek a beruházások megvalósításának az idejére. Szabó Tamás polgármester is ezt hangsúlyozta a Testület ülésén. Véleménye szerint nyertes pályázat esetén olyan kivitelezőket kell találnia a Kinizsinek, akik elvállalják úgy a munkákat, hogy a fizetségüket csak a munkálatok végeztével kapják meg.

Ercsi Kinizsi fejlesztési céljai

Elfogadta a Képviselő-testület a Fejérvíz ZRt kezelésében lévő, önkormányzati tulajdonú eszközök selejtezéséről szóló jegyzőkönyvet. Erre azért volt szükség, mert a közelmúltban elhasználódott egy szivattyú és 2 db termelőcső, amiket így az eszközök leltárából ki kellett vezetni. Az elhasználódott eszközök a jegyzőkönyv szerint hulladékként értékesíthetők. A Fejérvíz ZRt ezzel párhuzamosan egy új szivattyút is beszerzett pályázati forrásból.

Elfogadta a Testület a végelszámolás alatt álló Dunakavics Kft vagyonfelosztásáról szóló javaslatot. Ennek értelmékben

a Dunakavicsnak 3,6 millió forint felosztható vagyona maradt, ami az Önkormányzathoz, mint tulajdonoshoz kerül

a végelszámolás után.

Dunakavics Kft vagyonfelosztása

A Képviselő-testület

felhívást tett közzé a Bölcsőde intézményvezetői álláshelyének a betöltésére,

miután a jelenlegi intézményvezető megbízása 2022. július 31-ig szól. Az intézményvezetői feladatok mellett a nyertes pályázónak kisgyermeknevelői munkakört is be kell töltenie, azaz az intézmény vezetője is részt vesz a gondozási munkában a kollégáihoz hasonlóan. Az intézményvezető megbízatása 5 év határozott időtartamra szól. A felhívás szerint az intézményvezetői álláshely betöltéséhez egyebek mellett szakirányú főiskolai végzettség és 5 éves szakmai gyakorlat szükséges. A pályázathoz csatolni kell a többi között szakmai önéletrajzot, igazolást a pályázó végzettségéről és az intézményben megvalósítani kívánt szakmai program leírását. A pályázatok benyújtási határideje május 15, az elbírálás határideje pedig június 30.

Bölcsőde intézményvezetői pályázat

Elfogadta a Testület a bölcsődei jelentkezésről szóló határozatot. Ennek értelmében a 2022/2023. nevelési évre

a bölcsődei jelentkezés ideje május 2-3-4,

a jelentkezések elbírálásának a határideje pedig május 31. Jelentkezni lehet emailen, postai úton és személyesen is a Bölcsődében. A jelentkezéshez csatolandó a Város tájékoztató felületein elérhető jelentkezési lap mellett az anya munkáltatói igazolása, a szülők jövedelemigazolásai, illetve egy nyilatkozat az ingyenes étkeztetés iránti igényről.

Ingatlantulajdonosként támogatta a Képviselő-Testület az Eötvös József Általános Iskola átszervezéséről és alapfeladat-bővítéséről szóló előterjesztéseket. Ennek értelmében a Dunaújvárosi Tankerületi Központ

esti tagozaton 5-8. osztályos felnőttképzést indít az Eötvös Iskolában

azok számára, akik az általános iskolai tanulmányaikat nem fejezték be korábban. A Tankerület hatástanulmánya szerint a felnőttképzés tárgyi eszközei rendelkezésre állnak, szükséges viszont 1 fő pedagógus alkalmazása, aminek a költsége 4 602 948 Ft.

Emellett

az iskolában felmenő rendszerben emelt szintű testnevelés tagozat és emelt szintű matematika tagozat indul.

Az átszervezés indoklása szerint az intézmény biztosítani kívánja, hogy a diákok a képességeiknek megfelelően tanulhassanak, több lehetőség közül választva. Az intézmény álláspontja szerint ez hozzájárulhat a tanulók megtartásához a Városban. A Tankerület hatástanulmánya szerint az átszervezés költségvonzattal nem jár, az emelt szintű oktatás személyi és tárgyi feltételei mindkét tagozat esetében rendelkezésre állnak.

Orth László, az iskola igazgatója hozzászólásában az előterjesztésben szereplő szempontokat emelte ki. Hozzátette, hogy véleménye szerint azért visznek el gyerekeket Ercsiből más településekre tanulni, mert más településeken van például informatika, vagy egyéb emelt szintű oktatást biztosító tagozat. Elmondta azt is, hogy a testnevelés tagozat művészetoktatással is kiegészülne. Ennek a tagozatnak a célja elmondása szerint az, hogy akik a matematika tagozatba nem férnek be, azok a másik oldalról kapjanak megerősítést. A felnőttképzés elindításához fel szeretnék mérni, hogy mekkora az igény erre, miután egy korábbi kísérlet már sajnálatos módon kudarcot vallott ebben a témakörben Ercsiben.

Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) elmondtam, hogy

a tagozatos osztályok indításával nem értek egyet,

mert minden ilyen kezdeményezés: például a tagozatos osztályok indítása, a nyolcosztályos gimnáziumok bevezetése, és általában a szabad iskolaválasztáshoz való jog az iskolai szegregációt segíti elő. Kifejtettem, hogy úgy gondolom, hogy azért jutott az ercsi iskola abba a helyzetbe, hogy az ercsi gyerekek jelentős részét nem ide íratják a szülők, mert a környező településeken már előbb bevezették ezeket a lehetőségeket. Ha ezek a lehetőségek nem lennének adottak, akkor az ercsi gyerekek ercsiben tanulnának, ami nyilvánvalóan az egész Város érdekeit szolgálná. Kifejtettem, hogy véleményem szerint az ercsi iskola problémáit első sorban azzal tudná megoldani a Tankerület, ha gondoskodna arról, hogy

az iskolában megfelelő számú és képzettségű szaktanár és más, a nevelési munkát segítő szakemberek dolgozzon,

például: fejlesztőpedagógusok, gyógypedagógusok, szociális munkások és gyerekpszichológusok. Gondolataimat azzal zártam, hogy bár a véleményemet elmondtam, nem látom nagy jelentőségét a vitának, mivel például a Kossuth Iskola bezárásának az ügyében már láttuk, hogy az Önkormányzat véleménye nem befolyásolja a Tankerület döntéseit, illetve az iskolában folyó munkát.

Orth László válaszában elmondta, hogy a véleményem megdöbbentette, és úgy gondolja, hogy nem kellene véleményt mondanom az iskola ügyeiben, mivel véleménye szerint nem ismerem az iskolában uralkodó körülményeket. Egy hideg-melegvizes példán keresztül érzékeltette, hogy véleménye szerint

túl sok a gyenge képességű gyerek Ercsiben ahhoz, hogy integráltan lehessen őket oktatni a normál képességű gyerekekkel.

Végül felhívta rá a figyelmet, hogy az iskolában 17 nyugdíjas pedagógus dolgozik, és a szakember-hiányt véleménye szerint a Tankerület nem tudja rövid távon kezelni, ezért ehelyett a tagozatok indításában látja a megoldást.

A felnőttoktatás elindítását végül a Testület egyhangúlag, a tagozatos osztályok indítását pedig 6 igen szavazattal 1 nem ellenében a támogatásáról biztosította.

Az Eötvös Iskola átszervezése

Elfogadta a Képviselő-testület az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár 2022. évi

könyvtári tevékenységről szóló beszámolóját.

Ebből kiderül, hogy a Könyvtár az év nagyobb részében a járványhelyzet miatt egyáltalán nem, vagy csak korlátozásokkal volt látogatható. A személyes könyvtárhasználat ezáltal csökkent, azonban az online használat emelkedésével együtt összességében mégis 20%-kal nőtt a könyvtár-használók száma tavaly. A használati adatokban ugyanakkor 20% körüli visszaesés volt tapasztalható. A vírushelyzet miatt csökkent a megszervezett rendezvények száma is. A zárvatartás ideje alatt a Könyvtár két dolgozója a könyvállomány leltározásával, digitalizálásával, frissítésével foglalkozott. A Könyvtár állománya 857 új dokumentummal gyarapodott 2021-ben. Az év folyamán pályázati forrásból támogatást nyert az intézmény az arculatának a megújításához, illetve sérült dokumentumok restaurálásához. A Könyvtár beszámolójából kiderül, hogy ez az intézmény is jelentős forráshiánytól szenved,

első sorban számítástechnikai eszközeik cseréje lenne fontos.

A Könyvtár összes bevétele 2021. évben 10,7 millió forint volt, amiből az állami támogatások mértéke 1,8; míg az önkormányzati támogatásoké 8,3 millió Ft.

Elfogadta a Képviselő-testület az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár 2021. évi könyvtári munkatervét is. Ebből kiderül, hogy a járványhelyzet lecsengésével céljuk, hogy a Könyvtárhoz köthető rendezvényeket újra megszervezzék. Szorosabb együttműködésre törekednek a helyi iskolával és óvodákkal. Szeretnék 2022-ben lezárni a folyamatban lévő állományfeltárási munkát is. Kiemelt figyelmet fordítanak a helytörténeti dokumentumok feldolgozására, digitalizálására. Az idei évben

pályázati forrásból új honlapot hoznak létre, valamint restaurálnak két értékes könyvet.

Idén szeretnének 600 új dokumentumot beszerezni, a meglévő állományt pedig 500 dokumentummal apasztani.

A Napirend tárgyalása után

a Testület elbúcsúzott Feik Csabától, aki 2003. június 16-tól 2022. március 6-ig közel 19 éven keresztül volt Ercsi Város jegyzője.

Jegyzői tevékenysége során három polgármester mellett is szolgált. Feik Csaba munkáját Érd Megyei Jogú Város jegyzőjeként folytatja, ami a települések méretét, feladatait tekintve egy komolyabb szakmai feladat számára, és amihez Szabó Tamás polgármester sok sikert kívánt neki. Reményét fejezete ki, hogy Feik Csaba jó érzéssel fog visszagondolni azokra az Önkormányzatokra és hivatali kollégákra, akikkel ezalatt az idő alatt együtt dolgozott. Feik Csaba megköszönte mindenkinek a közös munkát, és hogy az időnként jelentkező véleménykülönbségek ellenére is mindig mindenki azon dolgozott, hogy Ercsi javát szolgálja.

A Pénzügyi Bizottság ülésén a Bizottság 3 igen szavazattal 1 nem ellenében elfogadta a Város aktuális közbiztonsági helyzetéről szóló tájékoztatást. Az Ercsi Rendőrőrs beszámolójából kiderült, hogy

az év első két hónapjában minden bűncselekmény-kategóriában emelkedett az elkövetések száma

az előző év azonos időszakához képest. Kiemelkedő bűncselekmény ennek ellenére februárban szerencsére nem történt. A térfigyelő-kamerarendszert üzemeltető operátorok jelentése szerint 24-ből továbbra is csak 21 kamera üzemelt március elején. A jelentés szerint

az operátorok február hónapban a kamerarendszerrel 1 esetben észleltek jogsértést, gyanús tevékenységet pedig egy esetben sem.

Kérelemre összesen 14 alkalommal néztek vissza felvételeket. Az Ercsi Polgári Őrség jelentése szerint februárban 358 órában biztosítottak rendezvényeket, forgalmas intézményeket, buszokat, kísértek postásokat. 672 óra telefonos ügyelet mellett 81 órában járőröztek a Városban. A Sina Polgárőr Egyesület ebben a hónapban nem küldött beszámolót a munkájáról.

Vajdics András képviselő arról szeretett volna kérdezni, hogy miért nem történik meg továbbra sem a kamerák javítása, amire az Önkormányzat már 2021. augusztusában elkülönített forrást, azonban az ülésen sem az operátorok képviselője, sem Papp György, közbiztonságért felelős tanácsnok nem vett részt. Szabó Tamás polgármester felvetette, hogy érdemes lenne a kamerarendszer képét a Hivatalba is bekötni, hogy a közterület-felügyelet is lássa azt. Azülés óta a Közbiztonsági munkacsoport már összeült, és javaslatot készít a kamerarendszeren végzendő fejlesztésekről, átalakításokról.

A Testületi ülésről készült teljes felvétel itt tekinthető meg:

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr2017830139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása