ERCSI FALANSZTER

Megalakult a Falanszter Egyesület

2020. március 02. 19:00 - FischerÁdám

Az Ercsi Falanszter immáron nem egyszemélyes blog, 2019. nyarán (július 11-én) 11-en úgy döntöttünk, hogy egyesületet alapítunk Falanszter Egyesület néven. A Székesfehérvári Törvényszék a hosszas bürokratikus eljárás után végül 2019. november 8-i dátummal jegyezte be hivatalosan is az egyesületünket, aminek ezzel létrejött az adószáma és jogi személyiségként eljárhat a törvényi szabályozásnak megfelelően. A következő napokban tájékoztatást adunk a folyamatban lévő és a tervezett tevékenységeinkről, de mindenekelőtt bemutatjuk az Egyesület működését szabályozó Alapszabályt, ami teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

ercsifalanszter_social_covers.jpg

Az Egyesület céljait négy pontban foglaltuk össze:

  • Ercsi Város közéletének – azon belül is Ercsi Város mindenkori Önkormányzata munkájának – nyomon követése, Ercsi Város népének tényszerű tájékoztatása az aktuális helyi közügyekről, saját vélemény kialakításán és publikálásán keresztül társadalmi párbeszéd elősegítése Ercsi Város népének körében.

  • Szemléletformálás Ercsi Város népének körében az emberhez méltó anyagi életkörülményekkel, illetve fizikai és mentális egészséggel kapcsolatban.

  • Ercsi Város közügyeinek mindenkori megvitatása által a társadalmi igazságosság mellett elkötelezett ercsi lakosokból álló közösség szervezése, építése és fejlesztése.

  • Ercsi város történetének és hagyományainak megismerése, ápolása, részvétel Ercsi Város közéletében, kulturális, szabadidős rendezvényein, Ercsi Város kulturális és közéletének színesítése saját rendezvények megszervezése által.

Az Egyesület tevékenysége ezeknek megfelelően: közösségi médiaszolgáltatás, közösségszervezés, képzések, szakmai fórumok, rendezvények szervezése, kulturális tevékenység.

Az egyesület tagjai vagyoni hozzájárulásként tagdíjat fizetnek. A tagdíj összege 1 200,- Ft/év.

Az Egyesület természetesen nyitott, tagja lehet bárki, aki az Egyesület célkitűzésével egyetért, továbbá az Alapszabályban foglalt rendelkezéseket elfogadja. Tag úgy lehet valaki, hogy eljuttat a belépési szándékáról egy nyilatkozatot az Elnökséghez, akik a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül határoznak a tagfelvételről.

Az Egyesület tagjai jogosultak többek között részt venni az Egyesület tevékenységében, igénybe venni az Egyesület szolgáltatásait, részt venni az Egyesület Közgyűlésein, ott gyakorolni a szavazati jogát, felszólalni a Közgyűlés rendjének megfelelően, kérdéseket feltenni, javaslatokat és észrevételeket tenni és az Egyesület tisztségviselőjévé válni.

Az Egyesületnek két fontos szerve van: a Közgyűlés és az Elnökség.

A Közgyűlés az Egyesület döntéshozó szerve, amin az Egyesület minden tagja részt vehet és egyenlő szavazati joggal szavazhat az Egyesület ügyeiről. A Közgyűlés hatáskörébe tartozik többek között az Alapszabály módosítása, az Egyesület megszűnésének, egyesülésének és szétválásának elhatározása, a vezető tisztségviselők megválasztása, visszahívása, az éves Költségvetés elfogadása, a tagdíj megállapítása, az éves beszámoló elfogadása és az 50 000 Ft értéket meghaladó kötelezettségvállalásról szóló döntés meghozatala. A Közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a azon a tagok legalább fele részt vesz. A döntéseket alapesetben a jelen lévő tagok többségének egybehangzó szavazatával hozza meg a Közgyűlés.

Az Elnökség az Egyesület 3 elnökségi tagból álló ügyvezető szerve. Az Elnökség tagjait a közgyűlés választja 1 év határozott időtartamra. 2020. július 11-ig a Falanszter Egyesület elnöke Fischer Ádám, elnökségi tagjai pedig Szabó Tamás és Poszpisekné Ujvári Ágnes. Az Elnökség hatáskörébe tartozik többek közt az Egyesület napi ügyeinek vitele, a beszámolók és az éves Költségvetés előkészítése és azoknak a Közgyűlés elé terjesztése, az egyesületi vagyon kezelése, a Közgyűlés összehívása, a Közgyűlés napirendi pontjainak meghatározása, az Egyesület határozatainak, szervezeti okiratainak és egyéb könyveinek vezetése, a tag felvételéről való döntés, illetve az 50 000 Ft értéket meg nem haladó kötelezettségvállalásról szóló döntés meghozatala. Az Elnökség üléseit szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal tartja. Az Elnökség határozatát egyszerű szótöbbséggel, nyílt szavazással hozza. Az Elnökség határozatképes, ha ülésén az összes elnökségi tag jelen van.

Dióhélyban tehát így működik és ilyen célkitűzései vannak a Falanszter Egyesületnek. A következő napokban beszámolunk az Egyesület tényleges tevékenységéről és jövőbeli terveiről is!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr1915500506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása