ERCSI FALANSZTER

Fischer Ádám alpolgármester 2022. évi képviselői beszámolója

2022. november 30. 19:00 - FischerÁdám

Ercsi Város Tisztelt Népe!

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 32. § (2) bekezdés k) pontjában foglalt kötelezettségemnek eleget téve ezúton adok tájékoztatást a legutóbbi – 2021. november 30-i – képviselői beszámolóm óta eltelt egy éves időszakban a Város Népe szolgálatában végzett munkámról.

f_001_1_1.png

Augusztus 30-ig társadalmi megbízatású, azóta főállású alpolgármesterként szolgálom a Várost. Természetesen idén is részt vettem a Képviselő-testület és szakbizottságai üléseinek túlnyomó részén. Az üléseken javaslataimmal igyekeztem segíteni az önkormányzati munkát, szavazataimmal a Város egészéért érzett felelőséggel képviseltem választóimat.

247996444_1580591822274937_8929094147616426385_n.jpg

2021. év végén és 2022. év elején

aktívan részt vettem a Város 2022. évi Költségvetésének elkészítésében, ahhoz több módosító javaslatot fűztem.

Mivel úgy érzem, hogy a Város Népe az Önkormányzattól a Város intézményeinek a működtetésén túl elvárja a közterületek, közutak állapotának a fejlesztését is, azt javasoltam, hogy a Város az intézmények működtetésére és felújításaira alacsonyabb összeget különítsen el, az így megmaradó forrásokból pedig képezzen tartalékot az év hátralévő részére. A javaslatomat elutasították a Képviselők. Utólag visszatekintve a leglényegesebb Költségvetési esemény 2022-ben az volt, hogy az utolsó ipari parki ingatlanok megvásárlásától a korábban ajánlatot tevő vevő visszalépett, ezzel pedig 130 millió forinttal kevesebb bevétele keletkezett a Városnak, mint amennyit a Költségvetésben kalkulált. Ha a Testület elkülönítette volna az általam javasolt 80 millió forintos tartalékot, akkor a Költségvetésben ez a sajnálatos esemény jóval kisebb hiányt okozott volna, hiszen a bevétel-kiesést a tartalék nagyrészt kompenzálta volna. Mivel ez nem történt meg, az Önkormányzat kénytelen volt a tervezettnél lényegesen kevesebb forrást biztosítani az intézményei számára. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz, a különbség viszont lényeges:

ha tartalékot képezett volna az Önkormányzat, akkor nem ígért volna, az intézmények pedig nem számítottak volna olyan forrásokra, amiket végül nem kaptak meg.

A 2019-es és 2020-as után a 2021. évi vagyonnyilatkozatomat is nyilvánosságra hoztam az átlátható működés érdekében.

Idén sem támogattam a közétkeztetést biztosító szolgáltató rendkívüli áremelési kérelmét. Ellenszavazatom ellenére a Képviselő-testület azonban elfogadta azt, ezáltal pedig újabb 15 millió forinttal többet kényszerül erre költeni a Város a közös vagyonunkból.

Az év végén kérésemre a Polgármesteri Hivatal az eddigieknél pontosabb nyilvántartást és kimutatást készített az önkormányzati bérlakások állapotáról és bérleti díjairól. Ezalapján

elkészítettem egy módosító javaslatot a 2006 óta változatlan bérleti díjak módosításáról, amit a Képviselő-testület egyhangúlag el is fogadott.

Az előző évi beszámolómban megfogalmazott vállalásomhoz híven munkám során – a Költségvetési helyzet nyomon követése mellett – a Város fejlesztésének az előmozdítására fektettem a legnagyobb hangsúlyt, amire a 2021. év végétől megjelent európai uniós pályázati felhívások jó lehetőséget szolgáltattak.

Koordinációm mellett készült el 2021. év végén – 2022. év elején a Város „Élhető települések” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott támogatási kérelme, aminek keretében

az Önkormányzat célja a Tűzoltótorony és a Művelődési Ház közötti terület felújítása, illetve a Vasútállomás utca és a Fűzfa utca között húzódó kerékpárút meghosszabbítása az Eötvös utcáig.

Szabó Tamás polgármestertől kapott felhatalmazásommal élve a pályázat elkészítéséhez megtaláltam a megfelelő pályázatírókat, akikkel azóta több pályázatra is kiterjedő, eredményes együttműködést építettem ki. Pályázatunk erősítésére megnyertem a szomszédos önkormányzatok és több helyi egyesület támogató véleményét. A Város Népe véleményének a megismeréséhez több körben igényfelmérést végeztünk. Támogatási kérelmünket végül január elején nyújtottuk be, amivel

márciusban 418 millió forint támogatást nyert el a VárosErcsi utóbbi 10 évében ilyen mértékű támogatást egy pályázatával sem tudott elnyerni!

Szintén a közreműködésemmel készült el a Város „Bölcsődei nevelés fejlesztése” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott támogatási kérelme, aminek keretében

az Önkormányzat célja a már üzemelő Bölcsőde mellett egy újabb, 14 férőhelyes bölcsőde felépítése.

Támogatási kérelmünket január elején nyújtottuk be, amivel

márciusban 208 millió forint támogatást nyert el a Város.

Ahogy 2021. év elején – úgy 2022. januárjában is javasoltam, hogy az Önkormányzat készíttessen tanulmánytervet a Dózsa György út – Táncsics Mihály utca felújítására. A 2021. évi elutasítás után javaslatomat 2022-ben egyhangúlag támogatták a Képviselők. A tanulmányterv az év folyamán elkészült az útvonal önkormányzati kezelésű szakaszára a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca között. A felújítás tényleges megkezdéséhez ennek az útszakasznak az első része átépítéséhez koordinációm mellett újabb támogatási kérelmet állítottunk össze, amit be is nyújtottunk a „Belterületi utak fejlesztése” elnevezésű pályázati felhívásra. A kérelemben

300 millió forint támogatást igényelt az Önkormányzat a Fő utca és a Villanytelep utca közötti útszakasz felújítására, azonban a júniusi beadás óta a kérelem elbírálása jelen beszámoló készítéséig nem történt meg.

Miután az előző ciklus pályázatainak a lezárása továbbra sem valósult meg teljeskörűen, emellett pedig újabb támogatásokat nyert el az Önkormányzat, valamint további támogatási kérelmek összeállítása is folyamatosan szerepel a Város tervei között:

Szabó Tamás polgármester javaslatára a Képviselő-testület augusztus 30-án főállású alpolgármesterré választott,

első sorban ezen feladatok koordinálására.

Ennek a felhatalmazásnak megfelelően azóta

az „Élhető települések” beruházásunk kapcsán megtaláltam a megfelelő projektmenedzsereket, akikkel azóta szintén több beruházásra is kiterjedő, eredményes együttműködést építettem ki. Bevontam a beruházásba a szükséges közbeszerzési szakértőket is, ezáltal megindítottuk a beruházás terveinek az elkészítéséhez szükséges közbeszerzési eljárást. A „Bölcsődei nevelés fejlesztése” beruházásunk kapcsán is bevonásra kerültek a megfelelő szakemberek, azonban itt a bölcsőde tervei egy korábbi – sikertelen – beruházás keretében már elkészültek. Szükséges volt viszont ezeknek a terveknek a felülvizsgálata, amit a korábbi tervező és a Miniszterelnökség által kijelölt szakmai szervezetek bevonásával elvégeztünk. Ebben a beruházásban így már a bölcsőde kivitelezőjének a kiválasztására tudtuk megindítani a közbeszerzési eljárást. Mindkét fenti közbeszerzés reményeink szerint decemberben lezárul, így januárban szerződést tud kötni az Önkormányzat a megfelelő tervezőkkel, illetve kivitelezőkkel.

Közreműködésemmel az év végén elkészült a Város „Helyi és térségi turizmusfejlesztés” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott támogatási kérelme is, aminek keretében

az Önkormányzat célja a Csónakház átépítése és környezetének megújítása.

A támogatási kérelmet ismét az általam bevont pályázatírókkal készítettük. Mivel a Csónakház a Duna árterületén található: fokozott körültekintésre volt szükség az építési előírások betartásához, ezért folyamatosan egyeztettem a készülő koncepcióterveket Városunk főépítészével és a Vízügyi Igazgatóság illetékeseivel, akiktől beszereztem a szükséges hozzájárulást. A Csónakházat jelenleg használó Ercsi Kinizsi Vízisport Egyesület felvetéseit a pályázati felhívás feltételrendszeréhez igazítottuk, és javaslatomra bekerült a projekt műszaki tartalmába a Csónakházhoz vezető út aszfaltozása, valamint a Csónakháztól a Dunához vezető sólyapálya átépítése is. A kérelemben

406 millió forint támogatást igényelt az Önkormányzat, azonban a novemberi beadás óta a kérelem elbírálása jelen beszámoló készítéséig nem történt meg.

Decemberben előterjesztést nyújtottam be a Képviselő-testület felé, amiben javasoltam, hogy az Önkormányzat készítsen támogatási kérelmet az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű pályázati felhívásra is. A képviselők támogatták az előterjesztésem, így megkezdtük ennek a támogatási kérelemnek az előkészítését is. Az általam bevont pályázatírókkal

felmértük, hogy melyik önkormányzati ingatlanon milyen energetikai korszerűsítés elvégzése szükséges,

illetve minden intézményünk esetében határidőig bejelentettük az áramszolgáltató felé az intézmény napelemes bővítési igényét. A támogatási kérelem összeállítása folyamatban van.

Folyamatosan egyeztetünk a korábbi ciklus máig lezáratlan pályázatai kapcsán

a korábbi projektmenedzserekkel, műszaki ellenőrökkel és a Magyar Államkincstárral. Ennek megfelelően benyújtottunk több beszámolót és kifizetési kérelmet is, minden projekt esetében folyamatban van a záró beszámolók benyújtása vagy elbírálása.

Az Önkormányzat számára elérhető pályázati lehetőségek ügyében igyekszem minden konzultációs lehetőséget kihasználni, így részt vettem több tájékoztató konferencián a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban, Szabó Tamás polgármesterrel egyeztettünk a Fejér Megyei Önkormányzat elnökével, részt vettem egy konferencián a Helyreállítási Alap bölcsődei nevelést támogató felhívása ügyében, illetve több alkalommal egyeztettem a környező vidékfejlesztési csoportok tagjaival.

Idén is

folytattam az Ercsi Híradó szerkesztésének és terjesztésének az irányítását.

A szerkesztési munkák kapcsán rendszeresen beszámolok az Ercsi Híradó hasábjain az Önkormányzat üléseiről és a fontosabb városi fejleményekről, illetve kapcsolatot tartok a Város intézményeivel és szervezeteivel, hogy a munkájukról rendszeresen olvashassanak a Lapban. Az újság terjesztése érdekében folyamatosan kapcsolatot tartok azzal a 35 önkéntessel is, akik vállalták, hogy hónapról-hónapra kézbesítik a Város Népének az Önkormányzat Lapját, illetve a Tiszti lakótelep és Rákóczi út környékén magam is részt veszek a kihordásban.

Az önkéntesek áldozatos munkáját ezúton is köszönöm!

A február 24-én kirobbant ukrajnai háború miatt a már huzamosabb ideje ercsi munkásszállásokon élő munkások családtagjai

nagy számban – összesen nagyjából 200-an – jelentek meg menekültként Ercsiben.

Miután Szabó Tamás polgármester az érkezésükkor külföldön tartózkodott, alpolgármesterként az én feladatom volt a kialakult helyzet felmérése és a menekültek ellátásának a megszervezése. Ellátogattam ezért több munkásszállásra is, ahol

személyesen egyeztettem az oda érkezettekkel, illetve intézkedtem afelől is, hogy az Önkormányzat is biztosítson szálláslehetőséget a háború elől menekülők számára.

Így rendeztük be a korábbi Kossuth Iskola használaton kívüli épületét ideiglenes szállásnak, szerveztük meg az élelmiszerellátását és a felügyeletét mintegy 25-30 asszonynak és gyereknek. Az önkormányzati szálláson és a munkásszállókon elszállásolt menekültek számára is

rengeteg felajánlás és adomány érkezett, illetve az Önkormányzat dolgozói és magánszemélyek is önzetlenül részt vettek az ellátásukban és a gyerekek mindennapi elfoglaltságainak a megszervezésében, amit ezúton is köszönök!

A menekültek közül sokan azóta visszatértek Kárpátaljára, így az önkormányzati ideiglenes szállás áprilisban megszűnt.

Májusban

ismeretlenek kifűrészelték a Vasútállomás melletti játszótér hintaállványát.

Közbenjárásomra a Polgármesteri Hivatal feljelentést tett az ügyben, az Önkormányzat pedig nyomravezetői díjat tűzött ki a tettes felderítésében segítők számára. A Rendőrség a tettesek kilétét felderítette, majd mivel kiskorúakról volt szó, kezdeményezte a szükséges gyámügyi lépéseket. Végül a Képviselő-testület úgy döntött: felszámolja az egész játszóteret, amit egyedüliként elleneztem a Képviselők közül mondván: a környéken élő tisztességes családok is megérdemlik, hogy a Város fenntartson számukra egy kulturált játszóteret.

A nyáron éles vitában én is azt az álláspontot képviseltem, hogy

az Önkormányzatnak meg kell tartania a vízi közmű vagyonát.

Mint ismeretes, az energiaválság a vízi közmű szolgáltatókat is a fizetésképtelenség határára sodorta. Ebben a helyzetben az Állam csak annak fejében ajánlott segítséget az önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók számára, ha a tulajdonos önkormányzatok a teljes vízi közmű vagyonukat térítésmentesen átadják az Államnak. Végül az Ercsi Képviselő-testület többsége úgy döntött, hogy nem adja a Város vagyonát, helyette vállalja a Fejérvíz ZRt esetleges veszteségének a részvény-arányos finanszírozását.

Minden esetben állok a Város Népének szolgálatára a mindennapokban is, lehetőség szerint igyekszem segíteni a hozzám fordulók számára

a kisebb napi problémák megoldásában is.

Így sikerült elintézni egyebek mellett, hogy a helyi járat megálljon a cukorgyári gyalogos aluljárónál, vagy hogy a Tiszti lakótelepet érintő tervezett áramszünetre ne a fűtési szezon közben kerüljön sor.

Rendszeresen tartottam a kapcsolatot

az önkormányzati intézmények vezetőivel, az önkormányzat részvételével működő gazdasági társaságokkal és társulásokkal, az önkormányzat megbízott szakembereivel, a társhatóságokkal, illetve helyi vállalkozásokkal. Részt vettem a Művelődési Ház fennállásának 60., a Napfény Óvoda fennállásának 40., illetve a Szociális Szolgálat fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, az iskola évnyitóján, illetve a Szociális Szolgálat ellátottügyi tanácskozásán, mint az intézmény fenntartójának a képviselője. Részt vettem a Duna Herba Szociális Szövetkezet közgyűlésén. Részt vettem a Fejér Megyei Önkormányzat Közmeghallgatásán, a „Városi Polgármesterek Randevúján” Komáromban, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének konferenciáján Gödöllőn, a székesfehérvári és az adonyi hulladékfeldolgozó átadási ünnepségein, illetve a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének konferenciáján Budapesten. A katasztrófavédelem munkatársait körbevezetettem az ideiglenes önkormányzati menekültszállónkon, illetve az év végén a Nőtlen Tiszti Szálló udvarán is, ahol a barnakőszén-deponálás lehetőségeit mérték fel. Részt vettem az éves katasztrófavédelmi gyakorlaton, illetve a Helyi Védelmi Bizottság ülésén is Martonvásáron. Folyamatos tartom a kapcsolatot az Önkormányzat pályázatíróival, projektmenedzsereivel, közbeszerzési szakértőivel, műszaki ellenőreivel és ügyvédjeivel. Részt vettem a Loacker Kft és az Épszerk-Pannónia Invest Kft telephely-bejárásain.

Beszédet mondtam

a Magyar Hősök Emléknapján, a Mohácsi csatára emlékező zarándokok ercsi állomásán, az Emlékezés Napján, a második adventi gyertyagyújtás alkalmából, illetve köszöntöttem a fennállásának 5. évfordulóját ünneplő Felvonási Tünetek Színházi Műhely társulatát, és Zsuffa Tünde írót. Képviseltem Városunkat a Tárnoki Szüreti Mulatságon. Képviselőtársaimmal koszorúztam a március 15-i ünnepségen, az aradi vértanúk kivégzésének emléknapján és az október 23-i megemlékezésen.

Lehetőségeimhez mérten részt vettem a városi rendezvényeken, megemlékezéseken.

A teljesség igény nélkül a Képzőművészek Érdi Közösségének kiállításmegnyitóján, Mangó Gabriella előadásán, a Zorica Egyesület rendezvényein és táncházain, a Majálison, a Veterán Börzén, Gajdó Jánosné kiállításmegnyitóján, az Ercsi Kinizsi kupadöntőjén Dunaújvárosban, az Egészségfejlesztési Iroda akadályversenyén, az Álomvándorok és a Felvonási Tünetetek színi társulatok előadásain, az Eötvös József Nyugdíjas Klub és a Honvéd Nyugállományúak Klubja báljain, az Eötvös Napok szinte minden programján, László Bandy kiállításmegnyitóján, a zsidótemetőben tartott sétákon, az Idősek Napja alkalmából rendezett ünnepségen, a Szőlőhegyi Szüreti Mulatságon, Fekete Irén kiállításmegnyitóján, a Rác Bálon, a Forrás Néptáncegyüttes előadásán, a Sinatelep és Ercsi emlékhelyeit bemutató füzetek bemutatóján, illetve az adventi gyertyagyújtásokon és a városi Karácsonyon.

Az eddigiekben leírt önkormányzati munkámon felül fontos személyes eredményemnek tartom, hogy az elnökségemmel működő Falanszter Egyesülettel 2022-ben is

közvetítettük a Képviselő-testület munkaterv szerinti üléseinek többségét

annak érdekében, hogy a Város érdeklődő Népe első kézből tájékozódhasson a testületi munkáról. A közvetítések megrendelésére a szóban forgó időszak alatt 190 000 Ft-ot költöttem a tiszteletdíjamból, ami a szóban forgó időszak alatt összesen nettó 3 190 378 Ft volt. Bízom benne, hogy a közreműködésemnek is köszönhetően már elnyert 626 millió forint és a még elbírálás alatt álló további 706 millió forint fejlesztési támogatást is figyelembe véve, ezt a ráfordítást arányosnak fogja találni a Város Népe!

Egyesületünk a Képviselő-testületi ülések közvetítésén túlmenően folytatta a 2020-ban és 2021-ben sikerrel megrendezett

kertmozi sorozatát is: idén egy előadást sikerült megvalósítani.

De egyesületünk részt vett a Majális keretében rendezett főzőversenyen is, és egy sajnálatos módon leégett ház bontási munkáiba is besegítettünk.

A 2021. évi beszámolómat azzal zártam, hogy bízom benne, hogy a Képviselő-testület a korábbiaknál több javaslatomat fogja befogadni, illetve reményemet fejeztem ki, hogy az általam 2021-ben felkarolt folyamatok a Város gyarapodását fogják szolgálni. Miután 2022-ben több javaslatomat is egyhangúlag fogadták el a Képviselők, illetve több pályázaton is komoly fejlesztési forrásokhoz jutott a Város, úgy érzem, hogy a 2022-re kitűzött céljaimat elértem. Jövőre – immáron főállású alpolgármesterként – remélem, hogy már a megindított beruházásokról fogok tudni beszámolni az év végén, emellett természetesen továbbra is kiemelt figyelmet kívánok fordítani a Város költségvetési helyzetére, az egészségügyi és szociális ellátás területeire, a közterület-fenntartás helyzetére, illetve az Önkormányzat kommunikációjára, de természetesen minden más ügyben is állok a Város Népe rendelkezésére!

Ercsi, 2022. november 30.

Tisztelettel,

Fischer Ádám

alpolgármester

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr9418016664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása