ERCSI FALANSZTER

Fischer Ádám alpolgármester 2023. évi képviselői beszámolója

2023. november 30. 19:00 - FischerÁdám

Ercsi Város Tisztelt Népe!

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 32. § (2) bekezdés k) pontjában foglalt kötelezettségemnek eleget téve ezúton adok tájékoztatást a legutóbbi – 2022. november 30-i – képviselői beszámolóm óta eltelt egy éves időszakban a Város Népe szolgálatában végzett munkámról.

f_001_1_1.png

Természetesen idén is részt vettem a Képviselő-testület és szakbizottságai üléseinek túlnyomó részén, rendszeresen részt veszek az ülések előkészítésében. Az üléseken javaslataimmal igyekeztem segíteni az önkormányzati munkát, szavazataimmal a Város egészéért érzett felelőséggel képviseltem választóimat.

_fec2267.jpg

2022. év végén és 2023. év elején aktívan

részt vettem a Város 2023. évi Költségvetésének elkészítésében.

Az év elején elszabaduló energiaárak miatt nagyon nehéz helyzetben indult az év, azonban a felelős gazdálkodás eredményeként az év végére jelentős tartalékokkal zárt a Város, lehetőségünk adódott minden önkormányzati dolgozó számára egy havi alapbérének megfelelő jutalmat fizetni, és tartalékot képezni a jövő évi fejlesztési beruházások esetleges többletköltségeinek a fedezetére

A 2019-es, 2020-as és 2021-es után a 2022. évi vagyonnyilatkozatomat is nyilvánosságra hoztam az átlátható működés érdekében.

Megbízatásomhoz híven munkám során a Város fejlesztésének az előmozdítására fektettem a legnagyobb hangsúlyt.

Az Önkormányzat egyik fejlesztési célja

a Tűzoltótorony és a Művelődési Ház közötti terület felújítása, illetve a Vasútállomás utca és a Fűzfa utca között húzódó kerékpárút meghosszabbítása

az Eötvös utcáig. Ennek a célnak a megvalósítására a koordinációm mellett készített pályázat eredményeként még 2022-ben 418 millió forint támogatást nyert el a Város. A beruházás keretében az év elején közbeszerzési eljárásban kiválasztottuk a projekt terveit elkészítő vállalkozót. Koordinációm mellett előbb egy forgalmi tanulmány készült a Városközpont forgalmi rendje lehetséges átalakításának várható hatásairól, amit lakossági fórumon mutattam be. Ezután a Képviselő-testület által kiválasztott forgalmi rend szerint koordinációm mellett elkészültek a beruházás kiviteli tervei is.

Az Önkormányzat egy másik fejlesztési célja a már üzemelő Bölcsőde mellett egy

újabb, 14 férőhelyes bölcsőde felépítése.

Ennek a célnak a megvalósítására a közreműködésem mellett készített pályázat eredményeként még 2022-ben 208 millió forint támogatást nyert el a Város. A beruházás keretében az év elején beszerzési eljárásban kiválasztottuk a kivitelezés műszaki ellenőreit, közbeszerzési eljárásban pedig a bölcsőde tényleges kivitelezőjét. A kivitelezési szerződést márciusban írtuk alá, az alapkőletételre pedig áprilisban került sor. Az alapkőletételen sajtótájékoztató keretében mutattam be a fejlesztés részleteit. A kivitelezés a szerkezetkész állapotot augusztusra érte el, az év végére pedig 80%-os lett az új bölcsőde készültsége. Külön beruházásban szintén a koordinációm mellett rendezésre került a bölcsőde környezete, a Fűzfa utca vége.

További fejlesztési cél

az Egészségház felújítása, informatikai és orvosi eszközök beszerzése.

Ennek a célnak a megvalósítására a járóbeteg-szakellátót üzemeltető önkormányzati társaság 200 millió forint támogatást nyert el. A beruházás keretében közreműködtem a kiviteli tervek elkészítésében.

Fejlesztési cél még

a Táncsics Mihály utca – Dózsa György út felújítása

is. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében javaslatomra tanulmánytervet készíttetett az Önkormányzat, majd az út első szakaszának átépítésére 300 millió forint támogatást igényelt a Város. A pályázat az év végén érkezett előzetes információk szerint pozitív elbírálásban részesült, így 2024-ben megkezdődhet a Fő utca és a Villanytelep utca közötti útszakasz felújítása.

Sikerrel pályázott az Önkormányzat ezen kívül több kisebb összegű támogatás elnyerésére. A közreműködésemmel elkészült pályázatok eredményeként

egy új kistraktor beszerzésére 10 millió, utcabútorok kihelyezésére 6 millió forint támogatást sikerült elnyerni.

Koordinálásom mellett az év végén elkészültek a Város „Szociális célú városrehabilitáció” elnevezésű pályázati felhívásokra benyújtott támogatási kérelmei is, amiknek keretében az Önkormányzat célja

a Savanyúrét városrész komplex fejlesztése, bérlakások kialakítása, a Május 1 körút felújítása, valamint a szociális munka lehetőségeinek fejlesztése.

A támogatási kérelmeket az általam bevont pályázatírókkal készítettük. A pályázat keretében egyeztettem a helyi szociális intézményrendszer szereplőivel, akikkel igényfelmérést is végeztünk az érintett lakosság körében. A kérelmekben infrastruktúra fejlesztése 268 millió, a szociális munka feltételeinek a javítására 216 millió forint támogatást igényelt az Önkormányzat.

A korábbi időszak fejlesztései

esetében az év folyamán 3 helyszíni ellenőrzésre is sor került a Magyar Államkincstár, illetve a Miniszterelnökség ellenőrei által. A kerékpárút első szakaszával, illetve az első bölcsőde megépítésével kapcsolatos beruházások esetében komoly kutatómunka eredményeként sikerült elérni, hogy minden szükséges dokumentumot be tudjon mutatni az Önkormányzat az Államkincstár felé. Ennek a két beruházásnak az elszámolása teljes egészében le is zárult. Az Államkincstár szabálytalanságot nem állapított meg, azonban fény derült arra, hogy 2018-2019-ben a kivitelezések kapcsán fizetendő ÁFÁ-t az Önkormányzat nem fizette meg, ezáltal 30 millió forintos ÁFA-tartozást kell kiegyenlítsen a Város. A tartozás kiegyenlítésére 24 hónapos részletfizetési lehetőséget kapott az Önkormányzat, a törlesztést augusztusban megkezdtük. A Jövőforrás Ercsiben program esetében a helyszíni ellenőrzés sajnos mind az Önkormányzat, mind az Önkormányzat konzorciumi partnere esetében szabálytalanságokat állapított meg, így ez a projekt még nem tudott lezárulni. A Duna-part fejlesztéséről szóló projekt esetében megvalósítottuk az elmaradt marketing-tevékenységeket. Mindezek mellett a többi folyamatban lévő pályázati elszámolás keretében is benyújtottunk számos beszámolót és kifizetési kérelmet.

Az Önkormányzat számára elérhető pályázati lehetőségek ügyében igyekszem minden konzultációs lehetőséget kihasználni, így részt vettem több tájékoztató konferencián a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban, illetve egy tájékoztató napon a Helyreállítási Alap bölcsődei nevelést támogató felhívása ügyében, valamint több alkalommal egyeztettem a környező vidékfejlesztési csoportok tagjaival. A közmeghallgatáson beszámoltam a fejlesztések aktuális állásáról.

Koordinálom a Város egyéb szolgáltatások beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárásait is.

Eredményes eljárásokat folytattunk le az elmúlt egy évben a már említetteken kívül a temető üzemeltetésének ellátása, a városgazdálkodási feladatok ellátása, illetve a közétkeztetési feladatok ellátása ügyében is.

Az év folyamán többször is azt

javasoltam a Képviselő-testületnek, hogy csak akkor járuljon hozzá az Önkormányzat az Iváncsán épülő akkumulátorgyár működéséhez szükséges, Ercsi területén kialakítandó új dunai kutak létesítéséhez, ha a beruházás keretében Ercsi is részesül az itt kitermelt, tisztított, mangánmentes ivóvízből.

Sajnos nem sikerült a Testület többségét meggyőznöm erről, így a kutak kialakítása folyamatban van, Ercsiben pedig továbbra is problémát okoz az ivóvíz mangánszennyezettsége.

Az Eötvös-napokon történt tömegverekedés után egyeztetést kezdeményeztem a Gárdonyi Rendőrkapitánnyal és az Ercsi Rendőrőrs vezetőségével. Kértem őket, hogy tegyenek meg mindent az Ercsi Rendőrőrs kapacitásának a növeléséért, hogy az ehhez hasonló esetek ne következhessen be Ercsiben. Később nyílt levélben erre kértem az országos rendőrfőkapitányt is.

A nyílt levelemet összesen 1082 helyi lakos támogatta aláírásával.

Az aláírás-gyűjtésben résztvevő önkéntesek munkáját ezúton is köszönöm! A levélre egyelőre nem reagált rendőrfőkapitány.

Idén is folytattam az Ercsi Híradó szerkesztésének és terjesztésének az irányítását.

A szerkesztési munkák kapcsán rendszeresen beszámolok az Ercsi Híradó hasábjain az a fontosabb városi fejleményekről, illetve kapcsolatot tartok a Város intézményeivel és szervezeteivel, hogy a munkájukról rendszeresen olvashassanak a Lapban. Az újság terjesztése érdekében folyamatosan kapcsolatot tartok azzal a 25 önkéntessel is, akik vállalták, hogy hónapról-hónapra kézbesítik a Város Népének az Önkormányzat Lapját, illetve a Tiszti lakótelep környékén magam is részt veszek a kihordásban. Az önkéntesek áldozatos munkáját ezúton is köszönöm!

Minden esetben állok a Város Népének szolgálatára a mindennapokban is, lehetőség szerint igyekszem segíteni a hozzám fordulók számára a kisebb napi problémák megoldásában is. Így sikerült elintézni egyebek mellett, hogy

sor kerüljön a Móra Ferenc utca és a Nyár utca gréderezésére is, vagy a Kispusztai út menti bozót visszanyesésére, illetve a vízműszolgáltató által felbontott útburkolatok helyreállítására.

Szükség esetén

helyettesítettem Szabó Tamás polgármestert,

elbíráltam rendkívüli települési támogatási kérelmeket.

Rendszeresen tartottam a kapcsolatot

az önkormányzati intézmények vezetőivel, az önkormányzat részvételével működő gazdasági társaságokkal és társulásokkal, az önkormányzat megbízott szakembereivel, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal, a helyi társadalmi és sportszervezetekkel, a társhatóságokkal, illetve helyi vállalkozásokkal. Részt vettem a Bölcsőde, a Napfény Óvoda és az Iskola ballagási ünnepségein, az Iskola évnyitóján, a Hétszínvirág Óvoda jótékonysági bálján, a Szociális Szolgálat ellátottügyi tanácskozásán, mint az intézmény fenntartójának a képviselője, illetve a Napfény Óvoda és az Iskola karácsonyi ünnepségén. Részt vettem a Duna Herba Szociális Szövetkezet közgyűlésén. Részt vettem egy önkormányzati konferencián Miskolcon, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének konferenciáján Budapesten és a Kisvárosok Szövetségének konferenciáján Visegrádon. Részt vettem az éves katasztrófavédelmi gyakorlaton. Folyamatosan tartom a kapcsolatot az Önkormányzat pályázatíróival, projektmenedzsereivel, közbeszerzési szakértőivel, műszaki ellenőreivel és ügyvédjeivel. Többször egyeztettem a Magyar Államkincstár munkatársaival, egy alkalommal pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival Székesfehérváron. Részt vettem több alkalommal a Szent László-völgye Kistérségi Társulás tanácsülésein Martonvásáron.

Beszédet mondtam

a Majálison, a Pedagógus-napi ünnepségen, a Honda Shadow és a Suzuki találkozókon, Eötvös József születésének évfordulóján, az Ercsi Extreme Sportnapon, illetve az első adventi gyertyagyújtás alkalmából. Képviselőtársaimmal koszorúztam Eötvös József halálának évfordulóján rendezett megemlékezésen, a március 15-i ünnepségen, a mohácsi csata emléknapján tartott megemlékezéseken, az aradi vértanúk kivégzésének emléknapján és az október 23-i megemlékezésen.

Lehetőségeimhez mérten részt vettem a városi rendezvényeken, megemlékezéseken.

A teljesség igény nélkül jelen voltam a Zorica Egyesület fennállásának 15 éves jubileumára rendezett ünnepségen, a Petőfi 200 emlékév keretében megvalósult előadáson, a Művelődési ház irodalmi és történelmi előadásain, számos kiállításmegnyitón, a Martonvásári Zenei Iskola előadásain, a Déryné program, a Felvonási Tünetek Színházi Műhely és az Álomvándorok Társulatának színházi előadásain, az Eötvös Napok szinte minden programján, az Ercsiben rendezett európai uniós konferencián, az Idősek Napja alkalmából rendezett ünnepségen, egy jótékonysági koncerten, az adventi gyertyagyújtásokon és a városi Karácsonyon, továbbá a SzöCsKE egyesület, a Honvéd Nyugállományúak Klubja, az Eötvös József Nyugdíjas Klub, az Ercsi Egészséges Életmód Egyesület és a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényein.

Az eddigiekben leírt önkormányzati munkámon felül fontos személyes eredményemnek tartom, hogy az elnökségemmel működő Falanszter Egyesülettel 2023-ban is aktív volt a Város életében.

Egyesületünk részt vett a Majális keretében rendezett főzőversenyen, szemétszedésen a Föld Napja alkalmából, továbbá az adventi időszakban több jótékonysági akcióban.

A tiszteletdíjam, a szóban forgó időszak alatt összesen nettó 6 631 260 Ft volt. Bízom benne, hogy a közreműködésemnek is köszönhetően már elnyert pályázati források, és a beszámolómban részletezett munkám alapján ezt a ráfordítást arányosnak fogja találni a Város Népe!

A 2022. évi beszámolómat azzal zártam, hogy remélem, hogy 2023-ban már a megindított beruházásokról fogok tudni beszámolni az év végén. A bölcsőde építése jó ütemben halad, és a Városközpont megújításával, illetve a kerékpárút meghosszabbításával kapcsolatos beruházás tervei is készen állnak, így

azt gondolom, hogy a kitűzött célt sikerült elérnem. Jövőre bízom benne, hogy a még elbírálás alatt álló pályázataink eredményeként mégtöbb fejlesztésről tudok majd beszámolni,

emellett pedig természetesen továbbra is kiemelt figyelmet kívánok fordítani a Város költségvetési helyzetére, az egészségügyi és szociális ellátás területeire, a közterület-fenntartás és a közbiztonság helyzetére, illetve az Önkormányzat kommunikációjára, de természetesen minden más ügyben is állok a Város Népe rendelkezésére!

Ercsi, 2023. november 30.

Tisztelettel,

Fischer Ádám

alpolgármester

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr918293607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása