ERCSI FALANSZTER

Menekültek, választások, újrainduló közösségi élet – 2022 a Falanszteren!

2022. december 30. 19:00 - FischerÁdám

Véget ért az Ercsi Falanszter működésének negyedik teljes naptári éve. Az egyesület néhány tagja az Önkormányzat döntéshozói között foglal helyet, más tagjai közvetítenek és hírt adnak erről a munkáról, megint mások pedig közösségi programokat szerveznek. Az újév első napjaira – 2019-hez, 2020-hoz és 2021-hez hasonlóan idén is – összegyűjtöttem (Fischer Ádám, e sorok írója, a blog szerkesztője, az egyesület elnöke) a Falanszter 2022-es évének legfontosabb mozzanatait, a blog legolvasottabb híreit, és az éves működés fontosabb adatait. Fogadjátok szeretettel!

ercsifalanszter_social_covers.jpg

1. Folyamatos híradás az Önkormányzati munkáról

Néhány technikai problémából adódó kivételtől eltekintve, a már megszokott módon a Falanszter Egyesület idén is lehetőséget biztosított a Testületi ülések élőben történő követésére, illetve utólag videós és szöveges beszámolók egész sorával, kiemelt hírekkel igyekezett az Önkormányzati munkát közelebb hozni a Város Népéhez. Közvetítéseink és beszámolóink megtalálhatók a Blog, Facebook és Youtube csatornáinkon egyaránt.

2. Útfelújítások 2022-ben

Mivel érezem azt a társadalmi elvárást a Város Népe felől, hogy szeretnék, ha az Önkormányzat többet fordítana az utak karbantartására-felújítására: februárban, a Költségvetés elfogadásakor módosító-javaslatot nyújtottam be annak érdekében, hogy az Önkormányzat különítsen el egy tartalékot, amit kedvező esetben útfelújításra is fordíthatna. Sajnos a képviselők a módosító javaslatomat nem támogatták, így idén sem tudott több pénzt fordítani a Város az úthálózatára. Ennek ellenére februárban átfogó útkarbantartási munkák kezdődtek, aminek eredményeként a Szabadság, a Hidász. a Deák Ferenc, a Teleki Blanka, a Nefelejcs, a Magyar, a Gárdonyi Géza, a Tolsztoj és a Határ utca, továbbá a Móra Ferenc és az Ady Endre köz; illetve a Gorkij fasor egyenetlen felülete gréderezéssel egyenletesen lemarásra került, az útfelületeken pedig finom murva-terítés készült. Az aszfalt burkolatú utak közül pedig a Dózsa György úton, a Május 1. körúton, illetve a Kispusztai és a Liszt Ferenc utcákban történt kátyúzás. Annak érdekében, hogy nagyobb léptékű útfelújítások is megvalósulhassanak, javaslatot terjesztettem a Képviselő-testület elé a Dózsa György út komplex felújításának a megtervezésére, illetve támogatási kérelem benyújtására. Ezt a javaslatomat már támogatták a Képviselők: a tervdokumentáció elkészült, és 300 millió forint támogatást igényelt a Város a felújítások megkezdésére. A pályázat elbírálása még folyamatban van.

22_01.jpg

3. Folytatódott az Ercsi Híradó terjesztése

Miután 2021-ben a Magyar Posta Ercsi Kirendeltsége arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy a kapacitásproblémáik miatt a jövőben nem tudják kézbesíteni az Ercsi Híradót a Városban, összeáll egy lelkes, a közösség iránt elkötelezett helyiekből álló, önkéntes csapat, akik folyamatosan részt vesznek az Ercsi Híradó kézbesítésében! Mindig van, aki valamilyen okból visszalép a feladattól, de szerencsére mindig vannak új jelentkezők is, így idén átlagosan 35-40 fős csapat kézbesítette az Önkormányzat lapját önkéntes munkával a Város Népe számára. Köszönöm ezúton is mindenkinek, aki részt vett ebben a munkában!

22_02.PNG

4. Menekültek Ercsiben

A február 24-én kirobbant ukrajnai háború miatt a már huzamosabb ideje ercsi munkásszállásokon élő munkások családtagjai nagy számban – összesen nagyjából 200-an – jelentek meg menekültként Ercsiben. Miután Szabó Tamás polgármester az érkezésükkor külföldön tartózkodott, alpolgármesterként az én feladatom volt a kialakult helyzet felmérése és a menekültek ellátásának a megszervezése. Ellátogattam ezért több munkásszállásra is, ahol személyesen egyeztettem az oda érkezettekkel, illetve intézkedtem afelől is, hogy az Önkormányzat is biztosítson szálláslehetőséget a háború elől menekülők számára. Így rendeztük be a korábbi Kossuth Iskola használaton kívüli épületét ideiglenes szállásnak, szerveztük meg az élelmiszerellátását és a felügyeletét mintegy 25-30 asszonynak és gyereknek. Az önkormányzati szálláson és a munkásszállókon elszállásolt menekültek számára is rengeteg felajánlás és adomány érkezett, illetve az Önkormányzat dolgozói és magánszemélyek is önzetlenül részt vettek az ellátásukban és a gyerekek mindennapi elfoglaltságainak a megszervezésében, amit ezúton is köszönök! A menekültek közül sokan azóta visszatértek Kárpátaljára, így az önkormányzati ideiglenes szállás áprilisban megszűnt.

22_03.jpg

5. Egyre több pályázati forrás érkezik a Városba

Áprilisban az Önkormányzat 418 millió Ft támogatást nyert el a Városközpont megújítására, valamint a kerékpárút továbbépítésére, ezzel Ercsi Város Önkormányzata az elmúlt 10 év legnagyobb mértékű támogatási összegét nyerte el. Ugyancsak áprilisban a Város elnyert további 208 millió forintot Ercsi második bölcsődéjének a megvalósítására. Mindezek mellett 300 millió forint támogatást igényelt az Önkormányzat a Dózsa György út felújításának a megkezdésére, illetve 406 milliót a Csónakház környezetének a turisztikai célú fejlesztésére.

6. Választások 2022

Lezajlottak a 2022. évi önkormányzati választások. A kampány folyamán nyíltan amellett érveltem, hogy Ercsinek és az országnak is a kormányváltás az érdeke, ugyanis a jelenlegi Kormány nem kívánja garantálni a megfelelő színvonalú oktatást, egészségügyet, szociális felzárkózást és közrendet az országban. Ezek az érvek többnyire nem hatották meg a Város Népét, ugyanis térségünk a kormánypárti Mészáros Lajost választotta országgyűlési képviselőjévé, és a pártlistás szavazás is a kormánypártok elsöprő győzelmét hozta Ercsiben és országosan egyaránt. Azóta talán láthatjuk is merre tart az ország: egész éves alkudozás, hogy pályázati forrásokhoz jusson az ország, emiatt pedig elszálló infláció és romló életkörülmények, amik mellé állandósult tanártüntetések párosultak. Az eredmények ide kattintva böngészhetők.

22_04.jpg

7. Újra majális

A koronavírus-helyzet 3 év kihagyás után engedte újra, hogy Majális legyen Ercsiben, a Falanszter Egyesület csapata pedig természetesen idén is részt vesz a főzőversenyen! A 12 csapatos mezőnyben idén nem sikerült dobogós helyezést elérnünk, de a csilisbabunkkal mindenki elégedett volt, és elég hamar el is fogyott. Köszönöm mindenkinek, aki a sátrunknál hozzájárult a jó hangulathoz! Kiemelt köszönet jár Harsányi Péter egyesületi tagunknak, aki a főszakácsunk volt! Találkozzunk idén is a Duna-parton a munkások ünnepén!

22_05.jpg

8. Egyesületi segítségnyújtás a Szente családnak

A Falanszter Egyesület, ahogy minden évben, idén is jótékony célra ajánlotta a Majális főzőversenyen befolyt összeget. Ezúttal 17 500 Ft gyűlt össze a becsületkasszánkban, amit a Szente családnak juttatunk el, akiknek február elején égett le az otthonuk. Főzőcsapatunk négy tagja ezen kívül beugrott segédkezni az aktuális bontási munkákba is. Rendeznünk kellett a terepet a ház oldalában, lebontottuk a födém sárszigetelését, illetve bontottunk falat is. A család barátaival közösen 2 db 7 m3-es konténert töltöttünk meg.

22_06.jpg

9. Tönkretették a Vasútállomásnál található játszóteret

Sajnos az idei évnek sem csak napos oldala volt, történtek elszomorító események is. Az egyik ilyen volt, amikor a május 15-i hétvégén ismeretlenek a Vasútállomásnál található játszótér hintaállványát egyszerűen kifűrészelték. Közbenjárásomra az Önkormányzat megtette a feljelentést, és nyomravezetői díjat is kitűzött. A Rendőrség azóta a tettesek kilétét felderítette, majd minután kiskorúakról volt szó, kezdeményezte a szükséges gyámügyi intézkedéseket. Végül a Képviselő-testület úgy döntött: felszámolja az egész játszóteret, amit egyedüliként elleneztem a Képviselők közül, mondván: a környéken élő tisztességes családok is megérdemlik, hogy a Város fenntartson számukra egy kulturált játszóteret.

22_07.jpg

10. Egyre több alpolgármester szolgálja a Várost

Az országgyűlési választások eredményeinek következtében Szabó Tamás polgármester javaslatára június végén a Testület alpolgármesterré választotta Gólics Ildikót. Erről akkor és azóta is többször kifejtettem a véleményemet. Ezután, mivel az előző ciklus pályázatainak a lezárása továbbra sem valósult meg teljeskörűen, emellett pedig újabb támogatásokat nyert el az Önkormányzat, valamint további támogatási kérelmek összeállítása is folyamatosan szerepel a Város tervei között: Szabó Tamás polgármester javaslatára a Képviselő-testület augusztus 30-án főállású alpolgármesterré választott, első sorban ezen feladatok koordinálására. Azóta tehát két alpolgármestere van Ercsinek, akik közül én teljes munkaidőben az Önkormányzatban dolgozom.

22_08.jpg

Még néhány szám a 2022-es évről!

Az év folyamán összesen 174 bejegyzést tettünk közzé a Facebookon, melyek összességében 211 450 felhasználóból váltottak ki 49 663 aktivitást. A legtöbb bejegyzés a menekülthelyzet és az országgyűlési választási kampány miatt márciusban volt (32) és a legnagyobb elérést is ebben a hónapban produkáltuk (46 187). A legtöbb felhasználót elérő bejegyzés a menekültek Ercsibe érkezéséről szóló volt (11 966), a dobogóra még egy másik a menekülthelyzettel és az Élhető települések pályázaton elnyert támogatással kapcsolatos bejegyzés fért fel (5 698 – 5 469). A legtöbb aktivitást kiváltó bejegyzés is a menekültek érkezéséről tudósító volt (4 000+), amit a Vasútállomáson található játszótér megrongálásáról szóló (2 200+) illetve a már említett pályázati támogatás elnyeréséről szóló tájékoztatás (2 000+) követtek.

Az Ercsi Falanszteren 2021-ben összesen 5 alkalommal jelent meg – videófelvételekkel is kiegészített – beszámoló a Bizottsági és Képviselő-testületi ülésekről. Ezeket a bejegyzéseket nagyjából 50-250 olvasó nyitotta meg.

A videóink közül az októberi Képviselő-testületi ülés közvetítését nézték a legtöbben: 859 felhasználó. A Képviselő-testületi ülések közvetítéseit 200 – 850 ember tekintette meg részben, vagy egészben.

Az Ercsi Falanszter invitálta a Város Népét 7 testületi ülésre.

A Falanszter Egyesület nevében bízom benne, hogy 2023-ban az eddiginél több eseményen találkozhatunk személyesen, még többen fogják olvasni-nézni a bejegyzéseinket, és ami a legfontosabb: minél többen, minél többféle módon csatlakoztok hozzánk a Város életének a megvitatásában, a közös ügyeinkről szóló döntések meghozatalában, közösségi programok megvalósításában! Találkozunk 2023-ban!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr2218017694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása