ERCSI FALANSZTER

A bezárkózás éve – 2021 a Falanszteren!

2021. december 30. 19:00 - FischerÁdám

Véget ért az Ercsi Falanszter működésének harmadik teljes naptári éve. A Falanszter működését idén alapjaiban határozták meg a koronavírus világjárvány miatti korlátozások. Az év nagyobb részében az Önkormányzat sem működött, illetve a közösségi programok is leálltak. Az oltások elterjedése után azonban kezd helyreállni a korábbi működés. Az egyesület néhány tagja az Önkormányzat döntéshozói között foglal helyet, más tagjai közvetítenek és hírt adnak erről a munkáról, megint mások pedig közösségi programokat szerveznek. Az újév első napjaira – 2019-hez és 2020-hoz hasonlóan idén is – összegyűjtöttem (Fischer Ádám, e sorok írója, a blog főszerkesztője, az egyesület elnöke) a Falanszter 2021-as évének 10 szerintem legfontosabb mozzanatát, és az éves működés fontosabb adatait. Fogadjátok szeretettel!

ercsifalanszter_social_covers.jpg

1. Lépések a Vasútállomás felújításának ügyében

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) gondozásában az év elején elkészült egy kormányzati döntés-előkészítő anyag: a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia (BAVS). Miután Ercsi Állomás és a környező pályaszakasz kimaradt a Kelenföld – Pusztaszabolcs vasútvonal felújítását eredményező beruházás megvalósításából, valamint a MÁV 2019-ben indított állomásfelújítási programjából is, csalódottan tapasztaltuk, hogy a BAVS sem fogalmaz meg semmilyen intézkedést a vonalszakaszunkkal kapcsolatban. Levelet írtam ezért a BFK felé, amiben az Önkormányzat képviseletében kértem az ercsi vasútállomás teljeskörű felújítását, az Ercsit is érintő járatok sűrítését, illetve személyes egyeztetést az ügyben. Levelemhez csatoltam 5 környező település polgármesterének támogató nyilatkozatát is. Többszöri emailes és telefonos megkeresésemre végül Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója pozitívan reagált, azonban tényleges egyeztetésre a februári első levelem után csak júniusban került sor. Az egyeztetéseken konkrét vállalásokat nem fogalmaztak meg sem a BFK, sem a MÁV képviselői, így a további lobbitevékenységre 2022-ben is nagy szükség lesz.

21_01.png2. Az Ercsi Híradó terjesztésének újraszervezése

A Magyar Posta Ercsi Kirendeltsége arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy a kapacitásproblémáik miatt a jövőben nem tudják kézbesíteni az Ercsi Híradót a Városban. Az Önkormányzat nevében ezután tettem közzé felhívást, amiben arra kértem a közösség iránt elkötelezett helyieket, hogy önkéntes munkával támogassák a Város működését, vállaljanak szerepet az Ercsi Híradó kézbesítésében! A felhívásra végül sokan jelentkeztek, május óta átlagosan 39-40 fős csapat kézbesíti az Önkormányzat lapját önkéntes munkával a Város Népe számára.

21_02.png

3. Elhunyt az Egyesület két alapító tagja

A Falanszter Egyesületnél sem csak örömteli fejlemények történnek. Júniusban mély megrendüléssel értesültünk róla, hogy alig 2 hónappal Péter János halála után felesége Péter Jánosné - Évike is elhunyt. Mindketten alapító tagjai és lelkes aktivistái voltak az Egyesületnek. Mindketten nagy űrt hagytak maguk után, nyugodjanak békében, a család gyászában a Falanszter Egyesület is osztozik!

21_03.jpg4. Újraindult az Önkormányzati munka

A 2020. november óta tartó szünet után 2021. június 29-én újraindult az Önkormányzati munka. A már megszokott módon a Falanszter Egyesület innentől lehetőséget biztosított a Testületi ülések élőben történő követésére, illetve utólag videós és szöveges beszámolók egész sorával, kiemelt hírekkel igyekezett az Önkormányzati munkát közelebb hozni a Város Népéhez. Közvetítéseink és beszámolóink megtalálhatók a Blog, Facebook és Youtube csatornáinkon egyaránt.

5. 2021-ben is folytatódott a Cinema Ercsi

A Falanszter Egyesületünk 2021-ben is folytatta a 2020-ban sikerrel megrendezett kertmozi sorozatát, a Cinema Ercsit, ami a MOL Helyi Érték Programjának támogatásával valósult meg. Idén 3 előadás került megrendezésre. Az első alkalommal az időjárás nem kedvezett a rendezésnek, így a közönség a Művelődési Házban tekinthette meg az 1945 című filmet. A második alkalommal az Eötvös napok keretében, kifejezetten családi jelleggel a Mulan című rajzfilmet vetítettük. Végül a projekt zárásaként szeptemberben a Lovagregén című filmmel búcsúzott az Egyesület a 2021. évi nyári szezontól.

21_04.jpg6. Ellenzéki előválasztás

Ercsiben és országosan is nagy sikerrel zajlott le az ellenzéki pártok előválasztása. Ercsiből többen a szavazósátraknál, illetve a központi szavazatszámlálásokon segítették az előválasztás lebonyolítását. Az eredmények alapján választókerületünkben az ellenzéki pártok közös képviselő-jelöltje a térség jelenlegi országgyűlési-képviselője: Kálló Gergely lesz, míg az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter.

21_05.jpg

7. Megnyitott a Város első bölcsődéje

Ahogy az Ercsi Falanszteren is beszámoltunk róla, október 19-én, minden szükséges engedély beszerzése után megkezdődött a bölcsődei nevelés a Város legújabb intézményében, az Ercsi Mini Bölcsődében. Az intézmény összesen 14 gyereket tud fogadni 2 csoportban. A bölcsődében az intézvényvezető mellett 2 kigyerek-nevelő, 2 dajka és 1 részmunkaidős takarító kezdte meg a munkáját.

21_06.jpg8. Eötvös József és családja újratemetése

November 6-án Eötvös József és nagyszüleinek földi maradványai végakaratának megfelelően visszakerültek az ercsi Eötvös-Szapáry Kápolnába. A szertartás az ercsi Nagyboldogasszony Templomban kezdődött, ahol Spányi Antal megyéspüspök gyászmisét celebrált, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pedig méltató beszédet mondott. A gyászmenet ezután kikísérte a koporsókat szállító kocsit a Kápolnához. A Kápolnánál búcsúbeszédet mondott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve L Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója. Az újratemetésen a koporsók mozgatásában a Falanszter Egyesület több tagja is részt vett. Az esemény-sorozat már egy nappal előbb kezdetét vette. Egy egész napos konferencia keretében összesen 10 színvonalas előadáson keresztül került bemutatásra Eötvös József élete és munkássága a Művelődési Ház nagytermében.

21_07.jpg9. Oltási kampány

Az Egyesülettel a koronavírus-járvány kirobbanása óta következetesen azt az álláspontot képviseljük, hogy mindenki vegye komolyan a járvány elleni küzdelmet, tegyen meg minden tőle telhetőt a saját és a környezete biztonsága érdekében. Ennek megfelelően az év végi oltási kampányhéten is többen Ercsiben olttattuk be magunkat, immáron a harmadik vakcina-dózissal, illetve erre buzdítottunk mindenki mást is. Köszönjük az oltópontokon dolgozók munkáját!

21_08.jpg10. Megnyíltak a következő Európai Uniós fejlesztési ciklus pályázati lehetőségei

Az év végén megjelentek a 2021-2027 közötti uniós fejlesztési időszak önkormányzatoknak szóló pályázati felhívásai közül az elsők. Ezekre a felhívásokra természetesen az Ercsi Önkormányzat is pályázatokat kíván benyújtani. Az első ilyen lehetőség az „Élhető települések” elnevezésű felhívás, amin a Város a Városközpont felújítását célzó pályázattal szeretne részt venni. A cél a Városközpont sétálóutcává, forgalomcsillapított övezetté alakítása legalább a Művelődési ház és a Tűzoltótorony között. A felmerült ötletekről a Falanszteren folyamatosan tájékozódhatott a Város Népe, a fejlesztési ötletekkel kapcsolatban pedig igényfelmérő közvélemény-kutatást is megrendelt az Önkormányzat. A tervezett változtatásokkal kapcsolatban természetesen rengeteg kérdés merült fel, a pályázat beadása és a fejlesztés minden igényt kielégítő műszaki tartalmának a meghatározása a 2022. év kiemelkedő feladata lesz!

21_09.jpg

Még néhány szám a 2021-es évről!

Az év folyamán összesen 98 bejegyzést tettünk közzé a Facebookon, melyek összességében 95 735 felhasználóból váltottak ki 22 729 aktivitást. A legtöbb bejegyzés a sűrű önkormányzati élet miatt novemberben volt (26) és a legnagyobb elérést is ebben a hónapban produkáltuk (20 243). A legtöbb felhasználót elérő bejegyzés a BFK-nak a Vasútállomás ügyében írt levéllel kapcsolatos volt (4 795), a dobogóra még a bölcsőde megnyitásával és a röntgengép cseréjével kapcsolatos bejegyzés fért fel (4 664 – 3 182). A legtöbb aktivitást kiváltó bejegyzés a bölcsőde megnyitásával kapcsolatos volt (2 774), amit a Vasútállomással kapcsolatos levél (2 063) és az Élhető települések pályázatról szóló tájékoztatás (1 858) követtek.

Az Ercsi Falanszteren 2021-ben összesen 6 alkalommal jelent meg – legtöbbször videófelvételekkel is kiegészített – beszámoló a Bizottsági és/vagy Képviselő-testületi ülésekről. Ezeket a bejegyzéseket nagyjából 100-150 olvasó nyitotta meg.

A videóink közül az augusztusi Képviselő-testületi ülés közvetítését nézték a legtöbben: 603 felhasználó. A Képviselő-testületi ülések közvetítéseit 150 – 600 ember tekintette meg részben, vagy egészben.

Az Ercsi Falanszter invitálta a Város Népét 6 testületi ülésre és 3 moziestre.

A Falanszter Egyesület és a szerkesztőség nevében bízom benne, hogy 2022-ben a járványhelyzet levonulása után újra több eseményen találkozhatunk, még többen fogják olvasni-nézni a bejegyzéseinket, és ami a legfontosabb: minél többen, minél többféle módon csatlakoztok hozzánk a Város életének a megvitatásában, a közös ügyeinkről szóló döntések meghozatalában, közösségi programok megvalósításában! Találkozunk 2022-ben!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr5316801644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása