ERCSI FALANSZTER

A koronavírussal kapcsolatos országos és városi intézkedések

2020. március 23. 22:00 - FischerÁdám

A Falanszteren napi bontásban gyűjtjük össze a Kormány, az Önkormányzat és a helyi közintézmények által hozott intézkedéseket és közzétett hivatalos tájékoztatásokat a Koronavírussal kapcsán fennálló Veszélyhelyzet időtartama alatt. Az összefoglaló cikket rendszeresen frissítjük! A cikkben a "Ctrl" és az "F" billenytűk együttes lenyomása után lehet bármilyen kifejezésre keresni!

f_001_1.png

Március 23.

Megérkezett Magyarországra az első, védőruhákat és maszkokat tartalmazó szállítmány Kínából. Március 23-tól készpénzmentesen mobilalkalmazáson keresztül lehet a Volánbusz járataira jegyet váltani, megszűnik a buszokon az első ajtós felszállás lehetősége, március 25-től pedig tanszüneti menetrend lép életbe a buszközlekedésben.

A Kormány újabb vállalkozási területekre terjeszti ki a KATA átalányadó-fizetés alóli mentesség lehetőségét.

A változások több, mint 80 000 kisvállalkozót érintenek.

Felfüggesztik a kilakoltatásokat és az adóvégrehajtásokat

is a Veszélyhelyzet fennállásának idejére.

Meghosszabbítják továbbá a Veszélyhelyzet fennállásának a végéig a Veszélyhelyzet alatt lejáró gyes/gyed/gyet jogosultságokat is.

kep.jpg

Az országos tisztifőorvos arról adott tájékoztatást, hogy az ország összes megyéjében regisztráltak már koronavírus-fertőzött betegeket. A Szegedi Tudományegyetem előrejelzési rendszert fejleszt, amivel a vírus magyarországi lefolyását kívánják megbecsülni. A rendszer felállításához adatokat gyűjtenek az Ország Népétől, anonim módon, digitálisan kitölthető, a kapcsolattartási szokásainkról szóló kérdőív segítségével. Kérnek mindenkit az 1-2 perc alatt kitölthető kérdőív kitöltésére, és annak rendszeres megismétlésére! A kérdőívet ide kattintva lehet kitölteni. A koronavírust kutató akciócsoport virológusai megkezdik a már rendelkezésre álló vírusellenes hatóanyagok koronavírusra kifejtett hatásának a tesztelését. A rendőrség tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerülhető el, hogy a vírust kihasználni igyekvő csalók áldozataivá váljunk.

Az Országgyűlésben a nem kormánypárti képviselők nem szavazták meg azt, hogy napirendre vegyék azt a törvényjavaslatot, ami a Veszélyhelyzetben hozott Kormányrendeletek hatályának a meghosszabbításáról szólt, mert az egyben határozatlan idejű felhatalmazást is biztosított volna a Kormány számára arra, hogy az Országgyűlést kihagyva hozzon a továbbiakban is rendeleteket. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

a bérek megduplázását kéri a Veszélyhelyzetben is rengeteg emberrel kapcsolatba kerülő állami munkások: egészségügyisek, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók számára.

Pszichológusok mindenki számára igénybe vehető, ingyenes, telefonos tanácsadást ajánlottak fel kapacitásaik erejéig azok számára, akik úgy érzik, hogy a Veszélyhelyzet miatt kialakult körülményekkel egyedül nem tudnak megbirkózni. A tanácsadásokra ide kattintva lehet jelentkezni.

Ercsiben Szabó Tamás polgármester köszönetét fejezte ki a helyi Foltvarró Szakkör tagjainak, akik maszkokat készítenek a közintézmények dolgozói számára.

Megköszönte továbbá a közalkalmazottak munkáját,

akik a Város 1560 65 évnél idősebb lakóját egyenként felkeresik, és tájékoztatják őket az Önkormányzat által a bevásárlás és gyógyszerkiváltás terén nyújtott segítségről. Hírt adott arról is, hogy az Egészségházban egy orvostan-hallgató is besegít az ellátásban. Megköszönte Pásztor József háziorvosnak, hogy a hallgatót beszervezte, illetve, hogy több védőfelszerelést is beszerzett az egészségügyi dolgozók számára. A tájékoztató levél ide kattintva olvasható.

Március 22.

A Veszélyhelyzet ideje alatt lejáró, utazási kedvezményre jogosító igazolások és igazolványok (többek közt az első félévre érvényes felsőoktatási diákigazolvány) a Veszélyhelyzet végéig továbbra is feljogosítják a tulajdonosaikat utazási kedvezmények igénybevételére. A hétvégén összesen 1469 magyar állampolgár indult haza a világ különböző pontjairól a külföldön rekedt magyarok hazajuttatásával foglalkozó munkacsoport segítségével. Közös nyilatkozatot adott ki Magyarország négy legnagyobb szakszervezeti konföderációja, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy

a Kormány eddig meghozott intézkedései csak a munkáltatókkal szolidárisak, a munkásokkal nem.

Hétfőtől a Volánbusz is megszünteti az első ajtón történő felszállást és a buszsofőröknél történő jegyvásárlást az utasok részére.

Március 21.

A Pécsi Tudományegyetem kutatóinak sikerült meghatározniuk a koronavírus teljes genetikai kódját, ami újabb lépés a vírus hazai kutatásában és a vírus elleni védőoltás hazai fejlesztésében.

Gyógyszereket és 200 db lélegeztetőgépet szállítanak Magyarországra Kínából.

Elindult a 1357-es adományvonal. A szám felhívásával, vagy SMS küldésével 500 Ft-tal támogatható a járványügyi védekezés. Elindult továbbá a https://segitunkegymasnak.hu/ internetes portál is, ahol az ország lakosai egymásnak ajánlhatnak fel természetbeni és tárgyi segítséget az Államon keresztül. Hétfőtől a tesztelés módja is megváltozik: immár a fertőzésgyanús esetekben a mentők a páciensek otthonában fognak teszteket végezni, majd ezek alapján fognak dönteni arról, hogy szükséges-e otthoni karantén vagy kórházi kezelés.

A Suzuki esztergomi gyárában egyik napról a másikra elküldtek 4-600 kölcsönzött munkást, akik így megélhetésüket és lakhatásukat egyszerre veszítették el.

A munkájukat a járványhelyzet miatt elvesztő munkások bérének 50-80%-át szinte az összes környező országban (Lengyelország, Csehország, Ausztria, Románia, Bulgária) fizeti az Állam a munkáltató cégek helyett a járvány idején, Magyarországon azonban nem.

Szakértők szerint az elmaradott településeken, településrészeken élő, internet-előfizetéssel és számítógéppel nem rendelkező gyerekek számára, akiknek a szülei sokszor nagyon alacsony iskolai végzettségűek, a digitális oktatásban való részvétel lehetősége nem adott, számukra ez jó eséllyel évismétléshez vezethet.

Ercsiben az Egészségház tájékoztatókat tett közzé a vírus tüneteiről és a mindenki által bevethető óvintézkedésekről. A tájékoztatók ide és ide kattintva tekinthetők meg.

90517807_1053468398359240_5173067655950630912_n.jpg

Március 20.

A szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban (korábbi nevükön szakközépiskolák és szakmunkásképzők) is zajlik a digitális oktatás. Egyes centrumokban az érettségire készülők számára a városi televízióban sugároznak érettségire felkészítő előadásokat, amik a youtube-on visszanézhetők. Máshol a tanulást megfelelő informatikai eszközök kölcsönzésével és üzembe helyezésével is segítik. A nagy energiaszolgáltatók (NKM, E-On) bejelentették, hogy a mérőóra-leolvasásokat szüneteltetik. Korábban az NKM azt is bejelentette, hogy

a Veszélyhelyzet időtartama alatt senkinél nem szüntetik meg az áram- és gázszolgáltatást.

Az egészségkárosodott embereket munkáltató Kézmű NKft egészségügyi maszkok gyártásába kezdett. Március 20-ától az ország több településén katonai járőrszolgálat kezdődik. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet arra figyelmeztet, hogy a világjárványt kihasználva megjelentek az adathalász, illetve zsarolóvírusokat tartalmazó internetes fenyegetések. Mindenkit arra kérnek, hogy ne nyisson meg ellenőrizetlen forrásból származó üzeneteket és ne is telepítsen telekommunikációs eszközeire ellenőrizetlen forrásból származó alkalmazásokat! A börtönökben szigorítják a fogvatartottak látogató-fogadási rendjét. Megkezdték működésüket a járvány elleni védekezést irányító fővárosi és a megyei védelmi bizottságok. A Kormány új információs plakátokat tett közzé.
tajekoztato_idoseknek_a3_20200320-page-001.jpg

A Kormány az eddig meghozott ideiglenes, a Veszélyhelyzettel kapcsolatos döntések meghosszabbításáról, és további intézkedések meghozatalához biztosítandó felhatalmazásról törvényjavaslatot nyújtott be. A törvényjavaslatot csak akkor tárgyalhatja soron kívül az országgyűlés, ha azt a képviselők 4/5-ének támogatásával napirendre veszik.

Közben a mentődolgozók szakszervezete azt kéri a Kormánytól, hogy rendkívüli béremeléssel ismerje el a nagy kockázatot vállaló munkások erőfeszítéseit. Az oktatási államtitkár elmondta, hogy dolgoznak az érettségi lebonyolításának a forgatókönyvén. A Nemzeti Alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el, mert szerinte a digitális oktatás miatt a pedagógusoknak egyébként is több szabad idejük marad arra felkészülni. A cseh Állam a 80, a román Állam a 75%-át fizeti azon munkások bérének, akiknek a munkahelye a vírus miatt vált működésképtelenné.

Ercsiben a polgármester tájékoztatása alapján

március 25-től az iskolai és óvodai étkezés igénybevételére igénybejelentés után van lehetőség.

Az igénybejelentéseket Viczkó Péterné számára kell jelezni telefonon. Az átvétel módja változatlan. A polgármester közleménye ide kattintva olvasható. Az Egészségház közleményt adott ki a március 23-27 közti időszak szakrendeléseinek rendjéről, amit részletesen ide kattintva olvasható. A Polgármesteri Hivatal épületébe március 20-ától csak telefonon előre egyeztetett időpontban léphetnek be az ügyfelek. Időpontot egyeztetni a 06-25-515-600 telefonszámon és a polghivatal@ercsi.hu email címen lehet. Az anyakönyvi ügyintézés keretében csak a „teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat” felvétele, illetve az elhalálozás anyakönyvezése érhető el. A házasulandóknak lehetőségük van lemondani vagy későbbi időpontra halasztani a házasságkötésüket. A házasságkötések eljárásrendje ideiglenesen átalakul. A Polgármesteri Hivatal tájékoztatói ide és ide kattintva érhetők el. A március 20-ig megszületett önkormányzati döntésekről és az Ercsi Válságstáb munkájáról Gólics Ildikó képviselő tájékoztatta az ErcsiWeb nézőit.

A Szociális Szolgálat időseket és rászorulókat a segítő tevékenységéről pedig Szabó Beáta számolt be.

Március 19.

Március 19-én a honvédelmi irányító csoportok megkezdték a Magyarország stabilitásához szükséges energetikai, távközlési, közlekedési, gyógyszer és egészségügyi szektorban működő vállalatok közül 71 irányítását.

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, hogy

a hiteltörlesztéseknek az előző napon bejelentett év végéig történő felfüggesztését nem kell senkinek külön kérelmeznie,

az automatikusan vonatkozik mindenkinek minden banki hitelére. Annak kell majd a későbbiekben felkeresnie a bankját, aki a korábbi feltételekkel szeretné folytatni a törlesztését, és nem kíván a haladékkal élni. Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy az országhatártól való 30 kilométeres távolságban található munkahelyekre a szomszéd országok munkavállalói beléphetnek, de ehhez munkáltatói igazolással kell rendelkezniük. A Külügyminisztériumban a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport alakult. Megjelentek az előző napon kihirdetett 2 munkavállalási szabályok rugalmassá tételéről szóló rendelet részletszabályai. Munkajogászok szerint ezzel a Kormány tulajdonképpen felfüggesztette a munkások jogait védő Munkatörvénykönyvet, ugyanis kimondták, hogy attól külön megállapodás alapján a munkáltató és a munkás tetszőleges módon eltérhet.

Ercsiben Bukovi Mária a Járóbeteg-szakellátó ügyvezetője számolt be részletesen az Egészségházban kialakított ellátási rendről, a vírus tüneteiről és a megelőzéshez szükséges teendőkről.

Az Önkormányzat elrendelte a Város összes játszóterének lezárását a Veszélyhelyzet idejére, és továbbra is kéri a Város Népét, hogy mindenki maradjon otthonában, aki teheti, az idősek pedig semmiképpen se menjenek emberek közé, kérjék inkább a Szociális Szolgálat segítségét a bevásárláshoz és a gyógyszereik kiváltásához! A közlemény ide kattintva érhető el. A posta melletti zöldségesben elérhetővé vált a kártyás villanyórák feltöltésének a lehetősége hétköznapokon 12-14 óráig. Az erről szóló tájékoztató ide kattintva olvasható. Szabó Tamás polgármester tájékoztatásából kiderül, hogy a Városban

csalók próbálnak meg magukat a vírus ellenes fertőtlenítő-munkásoknak beállítva bejutni idős emberek házaiba,

hogy onnan különböző értékeket ellopjanak. Figyelmeztetett mindenkit, hogy ilyen tevékenységet hivatalos szervek nem végeznek, ezért senki se engedjen be az otthonába ilyen csalókat! A tájékoztatás ide kattintva érhető el.

Ha pedig a Veszélyhelyzet elmúlása után szeretnétek Ercsiben kertmozi-vetítéseken részt venni, mindenképpen támogassátok egy szavazattal a Falanszter Egyesület pályázatát

a MOL Helyi Érték Programjában, és bíztassátok erre ercsi és Ercsin kívüli ismerőseiteket is! A szavazáshoz ide kell kattintani, és 3 kattintás az egész, nekünk viszont félmillió forint támogatást jelenthet.

Március 18.

Március 18-ára jórészt leállt a nemzetközi személyforgalom a magyar vasutakon is, és a nemzetközi postaforgalom is szünetel sok ország felé. Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar sokszorosan többet termel, mint amennyit el tud az ország fogyasztani, így élelmiszerhiánytól nem kell tartani Magyarországon. A járvány miatti lakossági készletezés ideiglenes áruhiányt okozott, de az üzletek feltöltését csak az a logisztikai láncok kapacitása késlelteti. A kormány új tájékoztató filmet jelentetett meg:

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a Kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit.

Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások március 18. előtt megkötött hitelszerződéseinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

Június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket. A március 18-tól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják. Emellett a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a taxisok körében június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkások járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. A KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik. Döntöttek továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A magyarországi szakszervezetek szerint azonban a bejelentett intézkedések nem adnak választ arra az alapkérdésre, hogy a sorra leálló termelőüzemek munkásai miből fognak megélni a Veszélyhelyzet időtartama alatt.

Ercsiben a Szociális Szolgálat tájékoztatta a lakosságot, hogy március 18-tól

a helyi idősek kérhetik a Szolgálat segítségét a bevásárlás és a gyógyszerek beszerzése ügyében

annak érdekében, hogy az időseknek a járvány ideje alatt lehetőleg ne kelljen elhagyniuk otthonaikat. A segítségnyújtást kérni a 06-25-787-370 telefonszámon lehet. A Szociális Szolgálat közleménye ide kattintva érhető el.

A Művház nyugdíjas korú klubtagjai számára osztott meg hasznos bűnmegelőzési tanácsokat Bali Imre rendőr jóvoltából. A tájékoztató ide kattintva olvasható.

Szabó Tamás polgármester a Város Népétől azt kérte, figyeljenek a 65 év feletti helyiekre, és minden erejükkel próbálják őket rábírni arra, hogy a Veszélyhelyzet ideje alatt tartózkodjanak otthonaikban. A közlemény ide kattintva érhető el.

Az ErcsiWeb összefoglalójából kiderül, hogy a már ismertetett intézkedéseken túl, hogy a Kossuth Iskola diákjai levélben kapják meg a tananyagot a Veszélyhelyzet fennállása alatt, illetve Orth László iskolaigazgató tájékoztatta a közvéleményt az Eötvös Iskolában uralkodó helyzetről.

Március 17.

Március 17-től a Volánbusz járataira a bérlettel rendelkezők a buszok hátsó ajtajain szállhatnak fel. A Népligetben működő pályaudvar kivételével minden autóbusz-állomáson szüneteltetik a személyes ügyfélszolgálatot, a buszokat és az állomásokat pedig fokozottan fertőtlenítik. Megkezdte működését a honvédelmi miniszter vezetésével a létfontosságú vállalatok működéséért felelős kormányzati akciócsoport. Azonosítottak 140 létfontosságú szolgáltató céget, gyártókapacitást, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari céget, amiknek az irányítását szükség esetén a helyszínre települő honvédelmi törzsek veszik át az ország stabilitásának biztosítása céljából. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában izolálták a koronavírust, ami az kiinduló lépése a vírussal kapcsolatos minden kutatásnak és az esetleges ellenszerek fejlesztésének. A termelés leállításáról döntött az ország autógyárainak jelentős része, így az Audi, az Opel és a Suzuki is.

Az országos tisztifőorvos Budapesten, Miskolcon, Kiskunhalason, Szekszárdon és Ajkán jelölt ki járványkórházakat,

a helyettes tisztifőorvos pedig bejelentette, hogy március 17-től otthonukban maradhatnak azok a koronavírusos betegek, akik esetében nincs szükség kórházi ellátásra. A súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvedőket egységesen koronavírus-vizsgálatnak vetik alá, a betegek utazási előzményeit pedig innentől nem követik figyelemmel. Budapesten a BKV szünidei menetrendre tért át. Az Európai Unió is lezárta külső határait az unión kívüli állampolgárok személyforgalma előtt.

Ercsiben az Eötvös Iskola tájékoztatásából kiderült, hogy

a digitális oktatás fő eszköze a KRÉTA rendszer lesz.

A tanárok ebben a rendszerben üzennek a tanulók és szüleik felé, hogy melyik nap melyik tantárgyból mit kell elolvasni, és milyen feladatokat kell megoldani. Akinek gondja akad a KRÉTA rendszer használatával, segítséget kérhet a 06-25-505-920 telefonszámon, illetve az eotvos.otthon@gmail.com email címen. Az iskola közleménye ide kattintva olvasható.

A közétkeztetéssel kapcsolatban ugyancsak az Eötvös Iskola adott tájékoztatást. Eszerint, aki a Veszélyhelyzet elrendelésének idején jogosult volt ingyenes étkezésre, az továbbra is jogosult lesz rá. Az ételek átvehetők minden nap 11:30 és 12:30 között. A Városban két ételosztó pont létesül.

Akik a 6-os Duna felőli oldalán laknak, azok számára a Sportcsarnok előtt, akik pedig a Vasútállomás felőli oldalon, azok számára a Napfény Óvoda Dózsa téri épülete előtt lesz lehetőség az ételek átvételére.

Minden intézmény kéri, hogy az ételekért lehetőleg családonként csak egy ember menjen el. Az erről szóló tájékoztatások ide és ide kattintva olvashatók.

Az Egészségházban a kormányzati intézkedésekkel összhangban

csak az életmentésre vagy a tartós egészségkárosodás elkerülésére irányuló ellátást végzik el,

mindenki mást kérnek, hogy ne menjen a rendelőkbe. A fizioterápiát leállították. Az egyes szakrendelésekkel kapcsolatos helyzetre is kiterjedő tájékoztató ide kattintva olvasható. A háziorvosi és a házi gyerekorvosi ellátásban a receptek felírása telefonon és emailben is kérhető. A felírt gyógyszereket bárki kiválthatja a beteg TAJ számával és a saját személyi igazolványával. Az erről szóló tájékoztató az orvosok email címeivel ide kattintva érhető el.

Március 16.

Március 16-ától Magyarország lezárta a határait a személyforgalom előtt,

Magyarországra csak magyar állampolgárok léphetnek be.

A rendezvényeket a Kormány betiltotta,

elrendelte a szórakozóhelyek, a mozik és a kulturális intézmények bezárást. Az éttermek, a kávézók és az üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, a patikák és a drogériák.

Március 16-tól az M5 jelű kormányzati TV-csatorna közoktatási műsorokat sugároz az általános iskola felsős évfolyamain tanulók és az érettségire készülők számára, továbbá nyelvleckék is műsorra kerülnek. Az egyes műsorok visszanézhetők a csatorna internetes oldalán is, ami ide kattintva érhető el. Ukrajna bejelentette, hogy az országba április 3-ig a külföldiek nem léphetnek be. Az Országos Mentőszolgálat speciális telephelyeket hozott létre a koronavírus-gyanús betegeket szállító mentőautók fertőtlenítésére. A postákon is olyan ügyfélfogadási rendet vezettek be, aminek értelmében egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az épületben, amennyi kiszolgáló pult van az adott postán, továbbá védőfelszereléseket is kiosztottak a postai dolgozóknak. A közüzemi vállalatok jelentős része egyébként is szünetelteti vagy korlátozza a személyes ügyfélfogadást. Igaz ez többek között az E-Onra, a Nemzeti Közművekre, a Magyar Nemzeti Bankra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra és a Magyar Közútra is. A Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy a készpénzállomány egyes részeit folyamatosan, a vírus lappangási idejének megfelelően a forgalomból visszatartja, illetve fertőtleníti.

Ercsiben az Egészségház közzétette az Emberi Erőforrások Minisztériumának táppénzzel kapcsolatos állásfoglalását, ami ide kattintva érhető el. Az állásfoglalás arról szól, hogy

akit a vírus miatt hatóságilag elkülönítettek (tehát fertőzött, vagy fertőzött-gyanús), az a bérének 50-60%-ának megfelelő mértékű táppénzre jogosult.

Aki a munkahelyén fertőződik meg a vírussal, az a bére 100%-ának megfelelő mértékű baleseti táppénzre jogosult.

A Veszélyhelyzet kezdete

A Kormány március 11-én Veszélyhelyzetet, azaz rendkívüli jogrendet hirdetett Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az Országgyűlés felhatalmazása nélkül hozhatnak ideiglenes hatályú rendeleteket. Még aznap döntés született arról, hogy megtiltják a 100 fősnél nagyobb beltéri és az 500 fősnél nagyobb szabadtéri rendezvényeket, a lejáró személyi okmányok pedig a Veszélyhelyzet fennállásáig érvényben maradnak. Március 12. óta a hallgatók nem látogathatják a felsőoktatási intézményeket, az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók nem utazhatnak külföldre, a határforgalmat pedig szigorúan ellenőrzik és korlátozzák. Március 13. óta

az általános és középiskolák tanulói sem látogathatják az iskolákat.

Az oktatást tantermen kívüli, digitális munkarend szerint szervezik át, a részletek kidolgozása még folyamatban van. A tanárok továbbra is dolgozni fognak, digitális eszközökkel végzik a munkájukat. Az iskolákban biztosítják a gyerekmegőrzést, ha a szülők azt nem tudják máshogy megoldani, de a határozott kérés az, hogy aki teheti, tartsa otthon gyerekét. Fontos még, hogy a gyerekekre ne is a nagyszülők vigyázzanak, ugyanis annak ellenére, hogy a gyerekeket a vírus nem betegíti meg a tapasztalatok alapján, a vírus rajtuk keresztül is terjedhet, így könnyen megfertőzhetik a nagyszülőket, akikre viszont kifejezetten veszélyes a kór. A javaslat egyébként az, hogy a gyerekekre kis csoportokban otthon vigyázzon egy-egy szülő, egymást váltogatva. Ercsiben is zajlik az új tanítási rend kialakítása. Az Eötvös József Általános Iskola tájékoztatója ide kattintva, a Kossuth Lajos Általános Iskola tájékoztatója ide kattintva olvasható.

Ugyancsak 13-án döntöttek arról, hogy a Veszélyhelyzet kezelésére 10 kormányzati akciócsoportot állítanak fel.

Március 14-én arról határoztak, hogy az óvodák és bölcsődék ügyében a döntést az önkormányzatok hatáskörébe utalják, azonban ezeknél az intézményeknél is az iskolákhoz hasonló működési rendet javasolnak. Ugyanígy a közétkeztetés megszervezése is önkormányzati feladat maradt.

Március 15-től a bíróságokon ítélkezési szünetet rendeltek el. A MÁV az összes szerelvényének folyamatos, mindenre kiterjedő fertőtlenítéséről intézkedett, a nagyobb pályaudvarokon pedig érintés nélküli kézfertőtlenítőket helyezett ki. Határozat született egy 150 fő befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórház építéséről, aminek a helyszíne Kiskunhalas lesz. Döntést hoztak arról is, hogy az érvényben lévő közgyógyellátásra való jogosultság minden esetben automatikusan fennmarad a Veszélyhelyzet végéig és az azt követő 90 napban. Elhalasztották továbbá az összes műtétet, ami nem az életmentésre vagy a tartós egészségkárosodás elkerülésére irányul. Közben a Kormány a Költségvetésen belül a rendkívüli intézkedések pénzügyi keretéből átcsoportosított 5 milliárd forintot, azonban ebből csak 2 milliárdot tett ki a járványügyi helyzet kezelésére szánt összeg. A maradék közel 3 milliárd forintot egyházi építkezések támogatására fordítják. Ugyancsak március 15-én elhunyt a koronavírus első magyarországi áldozata – egy 75 éves férfi – Budapesten.

A kialakult helyzetről március 15-én reggel egyeztettek az Ercsi Önkormányzat közintézményeinek vezetői, a polgármester, a jegyző és önkormányzati képviselők. Vegyük sorra az egyes intézményekben elrendelt változásokat!

Az óvodák az iskolákhoz hasonlóan március 16-tól nem fogadják a gyerekeket,

azonban ahol a szülők nem tudják megoldani a gyerekek napközbeni megőrzését, az óvoda biztosítja a felügyeletet. A kérés itt is az, hogy a gyerekek lehetőleg maradjanak otthon és lehetőleg ne a nagyszülőkkel. A gyerekfelügyeletet a szülők írásbeli kérelemmel igényelhetik. A kérelmeket lehetőség szerint elektronikus úton kell intézni, de ha erre a szülőknek nincs módja, március 16-án reggel személyesen is kitölthetik az óvodákban reggel 6 és 8 óra között. A kérelmeket az intézményvezetők és a polgármester bírálja el azonnali hatállyal. A sinatelepi gyerekek számára a megszokott buszos szállítás a Veszélyhelyzet időtartama alatt nem lesz elérhető. A szülők a gyerekeiket az óvodákba nem kísérhetik be, az intézmények bejáratánál veszik át őket az óvodapedagógusok. Az otthon maradó gyerekek távollétét nem kell igazolni, azonban a Veszélyhelyzet elmúlása után a gyerekek egészségességéről orvosi igazolást kell kiállíttatni az óvodába való visszatérésük előtt. Hétfőtől a Hétszínvirág Óvoda Türr utcai és a Napfény Óvoda Dózsa téri épületében indul meg az óvodai ügyelet, azaz a Bercsényi úti óvodásoknak is a Dózsa téren lesz elérhető. A következő napok tapasztalatai alapján azonban a külön ügyeleteket felülvizsgálhatják.

A Hétszínvirág Óvoda tájékoztatása ide kattintva érhető el.

A Hétszínvirág Óvodában benyújtható Kérelem ide kattintva érhető el.

A Napfény Óvoda tájékoztatása ide kattintva érhető el.

A Napfény Óvodában benyújtható Kérelem ide kattintva érhető el.

A közétkeztetést ellátó Prizma Junior ZRt a megszokott rend szerint fogja az ételeket elkészíteni, és biztosítani minden közétkeztetésre jogosult számára.

A következő napok tapasztalatai alapján az elkészítendő adagok mennyiségéről és az étel átadásának a módjáról szükség esetén újabb döntést fog hozni a polgármester.

Miniszteri rendelet alapján a Veszélyhelyzet időtartama alatt

a rendszeresen szedett, illetve a szakorvosok által felírt gyógyszereket telefonon kell kérni.

Az orvosok ezekről a gyógyszerekről elektronikus vényt állítanak ki a gyógyszertár felé, a betegek vagy hozzátartozóik pedig a beteg TAJ számával és saját személyigazolványukkal kiválthatják azokat a patikákban. Fontos szabály továbbá, hogy a szűrővizsgálatokat a Vészhelyzet alatt felfüggesztik, az egészségügyi ellátás a halaszthatatlan esetekre korlátozódik. Aki nem tudja eldönteni, hogy a panaszai halaszthatatlan jellegűek-e, azok természetesen felkereshetik az Egészségházat. Az Egészségházba azonban egy-egy rendelésre csak 3-3 beteg léphet be. A betegek közül csak a kiskorúakat és az arra rászorulókat kísérheti be kísérő, de őket is legfeljebb 1 fő. A többi betegnek az épület előtt kell várakoznia. A beléptetést a recepció és a biztonsági szolgálat dolgozói végzik, eső esetén az Önkormányzat sátrakat biztosít. Az orvosi ügyeletet és a védőnői szolgálatot minden esetben első sorban telefonon keressék fel, és csak egyeztetés után, szükség szerint személyesen. Az intézkedések lényege – mint minden veszélyhelyzeti intézkedésnek – az, hogy az emberek minél kevesebb emberrel érintkezzenek. Az Egészségház tájékoztatója ide kattintva érhető el.

Fontos, hogy

koronavírus-fertőzöttség gyanújával senki ne menjen orvoshoz, és ne is lépjen utcára!

Ilyenkor hívja fel háziorvosát, aki szükség esetén gondoskodik a kivizsgálásáról és kórházba szállításáról! A koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. A vírus tüneteiről és kezeléséről további információk ide kattintva olvashatók.

Szintén miniszteri rendelet alapján március 9. óta látogatási tilalom van életben minden kórház és szociális otthon, így az ercsi Szociális Szolgálat idősek otthona esetében is. Március 16-ától azonban az idősek nappali intézményi ellátása is felfüggesztésre kerül, az érintett ellátottak számára a Szociális Szolgálat dolgozói házi segítségnyújtás keretében nyújtanak ellátást, amiről az intézmény már tájékoztatta az érintetteket. Amennyiben a bentlakásos intézmény a jövőben zárlat alá kerülne, az Önkormányzat biztosítja a dolgozók számára a zárlat idején a benntartózkodásukhoz, munkavégzésükhöz szükséges feltételeket (pótágyak, védőfelszerelés). A Szociális Szolgálat dolgozóira a jövőben a rászoruló családok számára az ételosztás megszervezésében is hárulhatnak feladatok, amihez az Önkormányzat szintén minden szükséges feltételt biztosít.

A Szolgálat Kossuth utcai irodájában azonban szünetel az ügyfélfogadás,

első sorban itt is a telefonos ügyintézés vehető igénybe.

A Művelődési Ház a Könyvtárral és a Múzeumokkal együtt zárva tart a Veszélyhelyzet ideje alatt. Tájékoztatásuk ide kattintva érhető el.

A Polgármesteri Hivatal is arra kér mindenkit, hogy ügyeiket első sorban elektronikusan vagy telefonon intézzék.

Halaszthatatlan ügyekben természetesen a Hivatal is elérhető személyesen azonban az épületben egyszerre legfeljebb két ügyfél tartózkodhat. A Hivatal tájékoztatása ide kattintva olvasható. A rendkívüli helyzetben az Önkormányzat számít a segélykérelmek számának növekedésére, azonban ezeknek a leadása előtt is a telefonos kapcsolatfelvétel javasolt.

Az Önkormányzat jogköreit a Polgármester gyakorolja Veszélyhelyzet idején, ezért

a Képviselő-testület és a Bizottságok ülései a Veszélyhelyzet végéig felfüggesztésre kerülnek.

Kizárólag a Szociális, Egészségügyi és Foglalkoztatási Bizottság fog zárt üléseken összeülni a segélykérelmek elbírálására. A polgármester a védekezésre elkülönít a Város Költségvetéséből egy keretösszeget, aminek a nagyságáról később születik döntés. Az intézmények számára a kézfertőtlenítő-utánpótlásról gondoskodott a polgármester.

A polgármester hivatalos tájékoztató közleménye ide kattintva olvasható, a polgármesterrel készült videóinterjú pedig alább tekinthető meg.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr3315524366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása