ERCSI FALANSZTER

A járványhelyzettel kapcsolatos országos és városi információk - 2020. november

2020. november 30. 19:00 - FischerÁdám

A Falanszteren napi bontásban gyűjtjük össze a Kormány, az Önkormányzat és a helyi közintézmények által hozott intézkedéseket és közzétett hivatalos tájékoztatásokat, valamint a járványhelyzettel kapcsolatos véleményeket a Koronavírus kapcsán fennálló Veszélyhelyzet időtartama alatt. Az összefoglaló cikket rendszeresen frissítjük, kövessétek Velünk az eseményeket! A cikkben a "Ctrl" és az "F" billentyűk együttes lenyomása után lehet bármilyen kifejezésre keresni!

f_001_1.png

November 30.

A Napfény Óvoda Dózsa téri telephelyén az országos szűrőprogramban ezúttal 3 fertőzött dolgozót találtak, a telephelyet ezért minisztériumi döntés alapján 10 napra, december 1. és december 10-e között bezárják.

Nyitva marad viszont az Óvoda Bercsényi úti telephelye, Balázs Mária intézményvezető azonban azt kéri, hogy a szülők, akiknek a gyerekei a Dózsa térre járnak, tartsák otthon gyerekeiket. Akik ezt nem tudják sehogy megoldani, azok gyerekei számára biztosítanak felügyeletet a Bercsényi úton. Ezt személyesen az Óvodában, vagy a 06 25 493 266 telefonszámon lehet kérelmezni.

01_5.jpg

Az Egészségfejlesztési Iroda a járványhelyzetben is igénybe vehető telefonos lelkisegély szolgálatok elérhetőségeiről osztott meg tájékoztatást.

02_2.jpg

A járványhelyzettel kapcsolatos aktualitásokról Szabó tamás polgármester az ErcsiWeb videóinterjújában számolt be.

November 28-29.

A hétvégén minden korábbinál magasabb szintre ugrott az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma és az egy nap alatt elhunytak száma is. November 29-én

több, mint 6 800 új fertőzöttet, és 156 elhunytat jelentettek.

Ezzel az utóbbi két hétben az egymillió lakosra jutó elhunytak száma Magyarországon az ötödik legmagasabb a kontinensen.

Ercsiben a Művelődési Ház a Veszélyhelyzet miatt videóüzenetben köszöntötte a keresztény advent első vasárnapját a Tevékeny Nők Társaságának közreműködésével.

November 27.

November 27. a véradók napja. Ebből az alkalomból az Országos Vérellátó Szolgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy a Veszélyhelyzet ideje alatt is folyamatosak a véradások, ilyenkor is nagy szükség van a vérre.

Kásler Miklós miniszter tájékoztatása szerint több, mint 4 000 további egészségügyi dolgozót készítettek fel a koronavírusos betegek ellátásában való részvételre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a pedagógusok országos szűrőprogramját látszatintézkedésnek tartja,

ugyanis nincs semmilyen eljárásrend kidolgozva arra, hogy mi a teendő, ha egy dolgozó tesztje pozitív lesz. Tapasztalataik alapján ugyanis nem kezdődik meg a kontaktkutatás, az intézményekben semmilyen intézkedés nem követi a pozitív esetek kiszűrését, csupán az érintett dolgozó marad otthon. A szakszervezet nehezményezi továbbá, hogy a tesztelés nem kötelező, nem terjed ki minden iskolai dolgozóra, illetve a fertőzött dolgozók számára szinte lehetetlen munkahelyi megbetegedésként elismertetni a megbetegedésüket, ezzel pedig jogosultságot szerezni a 100%-os táppénzre.

November 26.

Az orvosi segédeszközök kiváltásához szükséges vény a Veszélyhelyzet után 30 napig,

a háziorvos által szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek esetében a javaslat a Veszélyhelyzet megszűnése után 90 napig érvényes marad.

A Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzést és határőrizetet a Kormány január 31-én 24 óráig meghosszabbította.

Magyarország száz lélegeztetőgépet és ugyanennyi, a betegek őrzésére szolgáló monitort adományozott a Vajdasági Klinikai Központnak.

Csütörtöktől mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól az értelmi fogyatékkal élő emberek.

Az összesített hetenkénti halálozási statisztikákban is kimutatható már a koronavírus-járvány drasztikus hatása.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján idén októberben 27%-kal többen haltak meg, mint a megelőző 5 évben átlagosan.

Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása szerint

az iskolákban nem csak a tanárokat, hanem minden ottdolgozót tesztelni fognak a Kormányhivatalok, ha kérik.

Ercsiben az Egészségfejlesztési Iroda a maszkhasználatról osztott meg alapvető információkat. Tájékoztatást adtak továbbá

a koronavírusra utaló tünetek esetén követendő eljárásrendről és a karantén szabályairól.

01_4.jpg

November 25.

A Magyar Posta közleménye szerint november 26-ától

az ország postáin a nyitást követő első órában elsőbbséget biztosítanak a 65 éven felülieknek.

Kérik ezért, hogy az idősek lehetőség szerint ebben az idősávban érkezzenek, mindenki mástól pedig türelmet kérnek. Újra bevezetik az egyedi várakozási rendet is, azaz egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat a posta épületén belül, ahány kiszolgáló pult működik.

Orbán Viktor miniszterelnök az ország veszélyhelyzeti kormányzása helyett Soros Györgyről írt esszét, amit valamilyen okból a kormányzati koronavírus-portál is közölt, ellenben a Falanszter természetesen nem. A Kormány rendelkezett arról, hogy az egészségügy stratégiai irányait meghatározó Országos Kórházi Főigazgatóságot Pintér Sándor belügyminiszter fogja irányítani a Veszélyhelyzet ideje alatt.

Nacsa Lőrinc, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivője hétfőn a Facebookon, majd parlamenti felszólalásban is hálálkodott a járvány elleni védekezésben részt vevőknek, köztük a szociális intézményekben dolgozóknak, hogy aztán rá egy napra az összes kormánypárti képviselővel együtt leszavazzák a szociális munkások bérkiegészítésével kapcsolatos javaslatot. Az ágazat dolgozói az egészségügyisek korábbi juttatásához hasonlóan

a szociális intézmények munkatársai számára is egyszeri 500 000 Ft-os bérkiegészítést követelnek a dolgozók járványhelyzetben tanúsított helytállásának jutalmául, ettől azonban a Kormány elzárkózik.

Kiderült, hogy az oktatási, szociális és egészségügyi intézmények dolgozói számára indított országos szűrőprogram nem terjed ki az intézmények minden alkalmazottjára. Az óvodákban és iskolákban csak az oktatási-nevelési feladatot ellátókat tesztelik, a technikai és segítő-személyzetet nem.

Ercsiben a Hétszínvirág Óvodában is minden dolgozónak negatív lett az antigén alapú koronavírus tesztje, így az országos szűrőprogramban továbbra is csak egy fertőzött dolgozót találtak,

a Szociális Szolgálat munkatársai között. A dolgozókat és az Idősek Otthonának a lakóit újra teszteltetni fogja a Népegészségügy PCR tesztekkel.

November 24.

Zajlik a szakképző iskolákban tanuló 200 000 diák digitális oktatása. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár közleménye szerint a gyakorlati képzést is online módon teljesíti 86 000 tanuló, első sorban a távközlés, informatika, gazdálkodás-menedzsment képzéseken. A jelenlétet igénylő szakmai gyakorlatokat a diákok tanműhelyekben vagy a képzésben résztvevő cégeknél folytatják, a járványügyi szabályok betartásával. A szakképzési centrumok az oktatás zökkenőmentes folytatását informatikai eszközök kölcsönzésével is támogatják, az oktatók és diákok számára eddig több mint 8200 eszközt biztosított a fenntartó.

Varga Mihály miniszter tájékoztatása szerint a Kormány a pénzügyek intézését egyszerűsítő és olcsóbbá tévő intézkedéseket fogadott el. Ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. A földhivatalhoz elektronikusan benyújthatók lesznek az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok. Díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése az esetek egy részében. Egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés is az ingatlanügyekben.

A hatóságok a koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben található mennyiségét elemezve arra jutottak, hogy

5 megyei jogú városban (Békéscsaba, Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár) a fertőzöttek számának további növekedése várható, két városban (Kecskemét, Szolnok) azonban már csökkenő mennyiséget mértek.

Országszerte több kórház kapacitása is a végéhez közeledik. Szombathelyen megtelt a kórház halottasháza, ezért már külső helyszínekre kell szállítaniuk a holttesteket.

Ercsiben megkezdődött az egészségügyi, szociális és pedagógus dolgozók országos szűrőprogramja keretében a tesztelés. A hét első két napján a Szociális Szolgálat, az Eötvös és a Kossuth Iskolák, valamint a Napfény Óvoda dolgozóinak a szűrése történt meg antigén alapú gyorstesztekkel.

Az összes teszt közül egy eredménye lett pozitív: a Szociális Szolgálat egyik dolgozójáé.

A hatályos ügymenet alapján a Népegészségügy rendelkezik a további teendőkről a dolgozó és az intézmény esetében is. A Hétszínvirág Óvoda dolgozóinak a tesztelésére november 25-én kerül sor.

November 23.

Az általános iskolák közül 71 tart zárva a járványhelyzet miatt, további 431 intézményben pedig egyes osztályokra, vagy az egész iskolára kiterjedően digitális oktatás folyik.

A járvány az általános iskolák 19%-át érinti jelenleg.

Rendkívüli intézkedések vannak érvényben az óvodák 10%-ában is. A hét végéig az összes óvoda és általános iskola dolgozóinak a tesztelésére sor kerül.

Újra bevezetésre kerül a 65 éven felüliek vásárlási idősávja.

Hétköznapokon 9:00-11:00-ig, hétvégén pedig 8:00 és 10:00 óra között, csak az érintett korcsoportba tartozók vásárolhatnak az üzletekben. A 65 éven felülieknek azonban ezúttal nem tilos a nap más időszakaiban sem a vásárlás. A szabályozás az élelmiszerüzletekre, drogériákra és gyógyszertárakra vonatkozik. Az intézkedés november 24-étől hatályos.

November 22.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint

továbbra is elérhetők az influenza elleni ingyenes védőoltások országszerte.

Az oltást mindenki a háziorvosától kérheti. Az influenza elkerülésével kisebb a kockázata egy súlyosabb szövődményekkel járó koronavírus megbetegedésnek.

Koronavírus-fertőzésben meghalt a szerb ortodox pátriárka, aki a koronavírus-fertőzésben meghalt montenegrói pátriárka holtestét csókolgatva fertőződött meg. A szerb pátriárka holtestét is ezrek csókolgatták a ravatalon.

Karácsony Gergely Budapest Főpolgármestere örömét fejezte ki, amiért a Kormány meghallgatta a parkolóházak ingyenessé tételére vonatkozó javaslatát és elfogadta azt. Kiemelte, fontos lenne, hogy a Kormány gyakrabban hallgasson az emberekhez legközelebb álló önkormányzatokra; és nem csak akkor, amikor már baj van, hanem a döntések meghozatala előtt is.

November 21.

Sajnos

minden korábbinál több, 121 beteg hunyt el november 20-án

a koronavírus-fertőzés következtében Magyarországon.

November 23-ától ingyenessé válik a parkolás lakott területen minden kereskedelmi célú, illetve P+R parkolóban, parkolóházban, parkológarázsban, zárt vagy nem zárt felszíni parkolóban este 7 és reggel 7 óra között.

A 444.hu kimerítő összefoglalót készített arról, hogy mi lehet az oka annak, hogy a napi halálozási adatok egy hete nem változnak érdemben. Beszámolójukból kiderül, hogy ennek oka valószínűleg az, hogy a halasztható műtétek elhalasztásával és az ország minden kórházának a koronavírusos betegek kezelésébe történő bekapcsolódásával lényegesen csökkent az ellátó egészségügyi személyzet leterheltsége, ezzel pedig időlegesen sikerül féken tartani az elhalálozások számának a növekedését. A megbetegedések továbbra is növekvő trendjét vizsgálva ugyanakkor borúlátók az előrejelzések. Várhatóan újra a korábbi szintre növekszik a megnövelt létszámú egészségügyi személyzet leterheltsége, ez pedig újra a napi halálozások számának növekedését okozhatja. Nemzetközi összehasonlításban is foglalkoznak továbbá az adminisztráció nehézségeivel, amivel kapcsolatban a magyarországi adatszolgáltatás nem mondható átláthatónak. A késve adminisztrált halálozások torzíthatják a statisztikát. 

Ezzel párhuzamosan a portál elindított egy oldalt, ahol minden európai ország járványügyi statisztikái megtalálhatók és matematikai igényességgel összehasonlítottak. Legfontosabb következtetéseik közé tartozik, hogy a második hullámtól leginkább sújtott Belgiumban és Csehországban már túl vannak a járvány tetőzésén.

Az elmúlt tizennégy nap átlagában az egymillió lakosra jutó áldozatok számában Magyarország jelenleg a hatodik legrosszabb statisztikát produkálja Európában,

a halálozások száma pedig újra emelkedni kezdett, szemben a listavezetőkkel, ahol már csökken. A második hullám tapasztalatai alapján a járvány tetőzése nagyjából a járványügyi szigorítások életbe léptetését követően 3 héttel következik be. Magyarországon november 11-e óta vannak életben értelmezhető védelmi intézkedések.

Ercsiben

az Egészségfejlesztési Iroda hasznos tanácsokat osztott meg a cukorbetegségben szenvedők számára a járványhelyzettel összefüggésben.

Tájékoztatásuk szerint, ha egy cukorbeteg megfertőződik a koronavírussal, várhatóan növekedni fognak a vércukorértékei, ami miatt szükséges lehet a gyógyszerelésük és a diétájuk módosítása. Fel kell készüljenek arra, hogy a szokásosnál több inzulinra lehet szükségük. Az EFI javasolja, hogy konzultáljanak a kezelőorvosaikkal.

November 20.

Megkezdődött a szociális intézményekben dolgozók tesztelése, az óvodák, iskolák és egészségügyi intézmények szűrése pedig a következő héten indul.

A részvétel önkéntes, de György István, államtitkár arra kérte az érintetteket, hogy vegyenek részt a szűrőprogramban, ezzel segítve a minél hatékonyabb járvány elleni védekezést. Összesen közel 16 000 intézményben indul meg a dolgozók tesztelése. A teszteket 1 000 db két fős egység végzi, akik közül az egyik fő orvostanhallgató. Az tesztelő egységek maszkot és arcpajzsot kapnak, az államtitkár szerint más védőfelszerelésre nem lesz szükségük. A szűrésben részt vevőket minden nap tesztelni fogják.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy a szociális intézmények 26%-ában találtak már koronavírus-fertőzötteket. A gondozottak 6, a gondozók 1%-a fertőződött meg eddig igazoltan. Elmondta továbbá, hogy egyes óvodák vagy óvodai csoportok bezárásáról egyedileg dönt az operatív törzs, az országos óvodabezárást azonban szükségtelennek nevezte.

Ercsiben a Művház folytatja a járványhelyzet miatt elmaradó rendezvényeinek online pótlását.

Ezúttal a Történelmi Előadások című sorozat tervezett novemberi felvonásáról tettek közzé egy anyagot Takács Katalin, a sorozat előadójának jóvoltából, aminek a témája a Himlőjárvány.

November 19.

November 20-án kezdődik a korábban bejelentett országos tesztelési program, aminek keretében az állami és önkormányzati dolgozók egy részét vizsgálják.

Elsőként a szociális intézményekben fognak teszteket végezni, november 23-tól pedig az iskolák, óvodák, bölcsődék és egészségügyi intézmények dolgozóinak a szűrése is megkezdődik. A tesztelésen való részvétel önkéntes. A szociális és egészségügyi intézményekben az ott dolgozóknak kell letesztelniük a munkatársaikat, de ahol szükség van segítségre, ott a Kormányhivataloktól lehet azt igényelni. Országosan 1 000 db 2 fős csapatot állítanak fel a többi intézmény tesztelésére. A csapatok egyik tagja orvostanhallgató lesz. Őket a Kormány a mai napon tájékoztatta a kivezénylésükről, amit egyetemi gyakorlatként jóváírnak számukra, illetve fizetést is kapnak érte. A napidíj mértéke hétköznapokon nettó 5 000 Ft/nap, hétvégéken 7 500 Ft/nap.

Az önkormányzatoktól elvett forrásokból létrehozott, azóta pedig folyamatosan növelt ún. Gazdaságvédelmi Alapból 300 milliárd forintot költ el a Kormány, első sorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok támogatására.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke a koronavírus miatti temetkezési többletköltségek állami megtérítését javasolja az Országgyűlésben, ugyanis a koronavírus-fertőzött elhunytak temetése a normál temetések költségeinél 30-40 ezer forinttal drágább a szükséges óvintézkedések miatt.

Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere levélben kéri, hogy

a Kormány hagyjon fel a járványügyi védekezésben potenciális partnerei: az Európai Unió és a magyarországi helyi önkormányzatok ellen indított háborújával.

Kiemelte, hogy az Unió 2 800 milliárd forinttal támogatná az ország járvány utáni talpraállását, azonban a Kormány a segítséget elutasítja, miközben az önkormányzatokat csődközelbe sodorja ennek az összegnek a töredékéért. Hangsúlyozza, hogy a Kormány a nemzeti szuverenitásra hivatkozva akadályozza, hogy Magyarország és a többi tagállam hozzájusson az Európai Unió segítségéhez, miközben semmibe veszi a közvetlen demokratikus felhatalmazással rendelkező magyar önkormányzatok szuverenitását. Karácsony bírálja továbbá a Kormány parkolást ingyenessé tevő rendeletét is. Mint írja, a járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének, azonban az közlekedési káoszt, és a vírushelyzetet súlyosbító légszennyezést okozott Budapesten és a nagyvárosokban.

Ercsiben az Egészségház ismét felhívja a figyelmet a járványhelyzetben hozott intézkedéseire és az intézmény elérhetőségeire. Mint ahogy korábban a Falanszteren is megírtuk, a szakrendeléseket kizárólag előzetes időpontkéréssel lehet igénybe venni. 1 fő kísérő csak nagyon indokolt esetben, illetve 18 év alatti gyermek esetén kísérheti az épületbe a beteget. A bejáratnál testhőmérsékletet mérnek a rendelő dolgozói, illetve kötelező a kézfertőtlenítés. Belépni csak szájat és orrot eltakaró maszkban lehet, amit a benntartózkodás alatt végig használni kell. A szakrendelésekre 10 perccel az előjegyzett időpont előtt lehet bejelentkezni. A hamarabb érkezők az intézmény előtt, rossz idő esetén a kihelyezett sátorban várakozhatnak.

A szakrendelő telefonszámai: 0625520773, 0625520776, 0625520770.

Az épületben minden második székre lehet leülni, ezt a székekre ragasztott X-ekkel jelölik.

A laborrendelésen egyszerre 4 beteget tartózkodhat az épületben, a többiek pedig a távozók után léphetnek be, sorszámmal, érkezési sorrendben. A labor egy nap maximum 45 pácienst tud fogadni.

A háziorvosi rendelésekre is kizárólag előjegyzés alapján lehet érkezni. Előjegyzést felnőtteknek a 0625520778, illetve a 0625520771 számon, a gyermekorvosokhoz a 0625520779 számon lehet kérni.

A Művház folytatja a járványhelyzet miatt elmaradó rendezvényeinek online pótlását.

Ezúttal a Történelmi Előadások című sorozat tervezett novemberi felvonásáról tettek közzé egy anyagot Takács Katalin, a sorozat előadójának jóvoltából, aminek a témája a Pestisjárvány.

November 18.

Kisebb zavart okozott, hogy a Kormány az Országgyűlés döntése alapján meghosszabbította a Veszélyhelyzetet 2021. február 8-ig. Ezt néhány sajtóorgánum úgy értelmezte, hogy az érvényben lévő korlátozó intézkedésekre is vonatkozik a hosszabbítás.

Azonban azok – például a kijárási korlátozás – csak december 11-ig vannak érvényben.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet a BKK járatokon dolgozó buszsofőrök védelme érdekében követeli a Társaság buszain az első ajtós fel- és leszállási lehetőség megszüntetését és a buszok elejének az elkerítését az utasok elől. A BKK válaszában úgy reagált, hogy a buszokon kialakuló nagyobb utasforgalom miatt nincs lehetőségük az elkerítésre, ugyanis ezzel is csökken az utasok számára rendelkezésre álló hely. A járművezetők védelme érdekében megszüntették azonban a jegyvásárlás lehetőségét a buszokon, továbbá hangsúlyozzák, hogy a legtöbb járművön plexifal választja el a vezetőfülkét az utastértől.

Romániában is kiterjedtebb gazdasági segélyprogram indul a magyarországinál.

Az ottani rendszer értelmében bármelyik munkáltató csökkentheti a dolgozó munkaidejét és ezzel a fizetését is a korábbi felére. Az 50%-os bérkiesés 3/4-ét pótolja a Román Állam a dolgozóknak. Magyarországon bértámogatást csak a turisztikai és a vendéglátó szektor vehet igénybe, ők is csak rövid időre és utófinanszírozással.

Ercsiben a Művház online felolvasásai folytatódnak. Ilyen módon igyekszik az intézmény pótolni az Irodalmi Utazások című sorozat a járványhelyzet miatt elmaradó novemberi felvonását.

A videóban Kovács F István Szüleimnek című versét Németh Orsi adja elő.

November 17.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyultak segítségét kéri az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondása alapján, aki már átesett a betegségen, annak a szervezete valószínűleg megfelelő mennyiségben termelt ellenanyagot a vírus leküzdésére.

Őket vérplazma adására kérik, amiből olyan vérkészítményeket tudnak létrehozni, amiket a súlyos fertőzötteknek adva, javul a betegek szervezetének a védekezőképessége.

Plazmaadásra jelentkezni a verplazma@dpckorhaz.hu emailcímen, illetve a 06 30 602 9250 telefonszámon lehet.

Ercsiben a Művház online felolvasásai folytatódnak. Ilyen módon igyekszik az intézmény pótolni az Irodalmi Utazások című sorozat a járványhelyzet miatt elmaradó novemberi felvonását. A videóban

Kovács F István Vendégek című novelláját Téglás Márton adja elő.

November 16.

A köznevelésért felelős államtitkár szerint az iskolák nem képeznek gócpontot továbbra sem.

Rendkívüli szünet van 31 iskolában, 210-ben pedig digitális oktatás. 222 óvodában is szünetet rendeltek el a járvány miatt.

Ercsiben a Művház online felolvasással igyekszik betölteni az Irodalmi Utazások című sorozat novemberi felvonásának elmaradásával keletkezett űrt. A videóban

Kovács F István Dobogókőn című versét Spánitz Éva adja elő.

November 15.

Vasárnap nem születtek említésre méltó intézkedések.

November 14.

Átlépte a 100 000-et az aktív fertőzöttek száma Magyarországon. Több, mint 7 000 beteget ápolnak kórházban, 531-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az elhunytak száma összesen 2 990.

A Miniszterelnökség meghosszabbította a november 4-e után lejáró igazolványok és okmányok érvényességi idejét

a Veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig. A rendelkezés vonatkozik a személyes okmányokra és a gépjárművek irataira is, azonban az országhatáron kívül a lejárt igazolványok nem használhatók.

A digitális oktatásban résztvevők középiskolások számára 30 napra ingyenessé teszi az internethozzáférést a Kormány.

A Mérce.hu-nak több szolgáltató is visszajelzett, egyben tájékoztatást adott arról, hogyan igényelhetik az érintettek az ingyenes szolgáltatást. Az erről is szóló cikk ide kattintva olvasható, benne a Telekom, a Flip és a Vodafone tájékoztatásaival.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az iskolák bezárását követeli, miután napvilágot látott a hír arról, hogy Ausztria a jóval kevesebb halálos áldozattal járó helyzet ellenére is így döntött. Követelik továbbá a pedagógusok szűrését, táppénzt a gyermekükkel otthonmaradni kényszerülő szülőknek, és az óvodákban az intézménylátogatási kötelezettség felfüggesztését.

November 13.

Hét megyeszékhelyen (köztük Székesfehérváron is) emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, ami arra utal, hogy a vírus továbbra is egyre nagyobb mértékben fog terjedni.

Négyszáz műegyetemi hallgatót vont be a tesztelésbe a Kormány. Számukra szállást és étkezést biztosítanak, a feladatuk pedig az, hogy szállítsák a mintavevő medikusokat. Ezen kívül hat szűrőbuszt is szolgálatba állítanak Budapesten és Pest megyében. A szűrőbuszhoz érkezőknél előbb gyorstesztet végeznek, és amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív gyorsteszt-eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai elvégzik a PCR-tesztet is. Az egyik szűrőbusznál még az ország első számú egészségügyi vezetője, a védekezésben látszólag nem sok szerepet vállaló Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár is megjelent.

Az elvitelre készülő ételeket terhelő általános forgalmi adó mértékét 27%-ról 5%-ra csökkentette a Kormány.

A közúti áruszállítás zavartalansága érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium feloldotta a nehéz tehergépkocsikra vonatkozó hétvégi korlátozásokat. A minisztérium arról is rendelkezett, hogy

a MÁV és a Volánbusz visszatérítik a korábban megvásárolt, de a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kapcsolódó intézkedések miatt feleslegessé vált novemberi bérletek árának – a bérlet megvásárlásának időpontjától függően – a felét vagy egészét

azoknak, akik ezt kérik. A minisztérium arra kéri a települések polgármestereit, hogy a helyi közlekedési vállalatok esetében is járjanak el hasonlóan.

Az Ercsi Web videó interjújában

Szabó Tamás polgármester számolt be az aktuális járványügyi intézkedésekről.

Ahogy a Falanszteren is beszámoltunk róla, bezár a Művház és elmaradnak a közeljövőben a városi rendezvények. A szigorú szabályok miatt a Kinizsi is lemondta az őszi szezonból hátralévő két mérkőzését. A polgármester elmondta, hogy a közterületi maszkhasználat Ercsiben nem vált kötelezővé.

November 12.

A Diákhitel Központ 2021. június 30-ig meghosszabbítja az általános hiteltörlesztési moratóriumot.

Gulyás Gergely miniszter a Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatáról – mi szerint az önkormányzatokat illető helyi iparűzési adót a 2021. évben el kéne engedni a vállalatok számára – azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben minden ilyen javaslatot meg kell fontolni, de kormánydöntés nem született még a témában. Kiss Ambrus Budapest általános főpolgármester-helyettese a javaslat kapcsán emlékeztetett, hogy 20 szakszervezet bevonásával a Fővárosi Önkormányzat ezzel ellentétes értelmű javaslatot terjesztett a Kormány elé. Eszerint az önkormányzatok az 5 milliárd forintnál nagyobb adóalappal rendelkező nagyvállalatokra 2021-ben az eddig maximum 2% helyett 2,5%-nyi iparűzési adót róhatnának ki, amiből az önkormányzatok finanszírozni tudnák a dolgozóik bérfejlesztését. Kiss szerint

a Kamara javaslata a nagytőke, a Főváros javaslata pedig a dolgozók érdekeit szolgálja.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a november 12-i Szociális Munka Napjára azt követelte a Kormánytól, hogy a szociális ágazat dolgozói is részesüljenek a járvány elleni védekezésben résztvevőknek juttatott korábbi 500 000 Ft-os jutalomban. A Kormány ezt a követelést válaszra sem méltatta, ezért a Szakszervezet elégtelenre értékelte Kásler Miklós miniszter munkáját. Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette viszont, hogy a Fővárosi Önkormányzat a saját fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóinak 100 000 Ft-os jutalmat biztosít az év végén a járványhelyzetben tanúsított helytállásukért, ahogy tette azt tavasszal is. Ercsiben Szabó Tamás polgármester személyesen köszöntötte november 11-én a Szociális Szolgálat dolgozóit, és habár az Önkormányzat lehetőségei szerények, annyit mindenképpen megígért nekik, hogy

az Idősek Otthona októberben karanténba került dolgozóinak kieső bérét, valamint a karanténba kényszerültek helyén besegítő kollégák többletmunkáját kompenzálni fogja a Város.

Az Önkormányzat nevében Fischer Ádám alpolgármester (e sorok írója) is köszöntötte a helyi szociális munkásokat.

A Művelődési Ház vezetősége bejelentette, hogy a Kormány rendelkezései értelmében

november 11-től ideiglenesen bezár az intézmény.

A rendezvényeiket későbbi időpontokban pótolják. A könyvtári kölcsönzés szünetel, pótdíjat nem számolnak fel.

01_3.jpg

November 11.

A Kormány igazolás-mintákat tett közzé, amik arra szolgálnak, hogy a munkáltatók igazolni tudják a dolgozóik számára, hogy azok a munkavégzésük miatt kényszerülnek a kijárási tilalom időtartama alatt (este 8 és hajnal 5 között) az otthonukon kívül tartózkodni. Az igazolás-minták ide kattintva tölthetők le. A kijárási tilalom fenntartásába a katonaságot is bevonják.

Ingyen utazhatnak a közösségi közlekedési járatokon a védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozók és tanulók. Ennek igazolására is közzétett a Kormány egy igazolás-mintát, ami ide kattintva tölthető le.

Ezentúl csak időpontfoglalás után fogadják az ügyfeleket a kormányhivatali ügyfélszolgálatok: a kormányablakok és az okmányirodák.

Időpontfoglalásra az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, a magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség. Azt kérik, hogy az ügyfélkapuval rendelkező ügyfelek elsősorban a magyarorszag.hu oldalon elérhető online ügyintézési lehetőségeket, illetve az e-papír szolgáltatást vegyék igénybe.

A korábban a vendéglátó és turisztikai ágazatok munkáltatói és dolgozói egy része számára bejelentett támogatásokat a munka.hu felületen elérhető dokumentumokkal lehet igényelni. A támogatásokról kiderült, hogy azokat csak utólag fizeti ki a Kormány, csak egy hónapra igényelhetők és csak a dolgozók bérének az 50%-a mértékéig. Azaz

a szinte teljesen bevétel nélkül maradó munkáltatóknak egy hónapnyi bért ki kell fizetnie a dolgozók számára, és csak egy hónap múlva kapja meg az összeg felét,

miközben az sem biztos, hogy egyáltalán decembertől újra kinyithatnak. A részletszabályokból kiderült viszont, hogy a profi sportolók bérére is igényelhető támogatás, így például többszáz élvonalbeli focista fizetéséhez is hozzájárul novemberben az Ország Népe.

Mivel a hatálybalépésük előtt 2 órával megjelenő kormányrendeletekből sem derült ki semmi arról, hogy a Kormány milyen szűrőprogramot kíván indítani a közalkalmazottak számára, a Fővárosi Önkormányzat az eredeti tervei szerint folytatja a fővárosi közalkalmazottak szűrőprogramjának megszervezését.

November 10.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kijárási tilalommal érintett időszakban (minden nap este 8 és hajnal 5 óra között) a kutyasétáltatás szabályairól a helyi önkormányzatok dönthetnek.

A november 9-én meghozott és november 11. 0:00 órától érvényes rendelkezésekről szóló törvény 2 órával azok hatályba lépése előtt, 10-én 22:00-kor jelent csak meg, ráadásul egy újabb ponttal is bővült az intézkedések sora:

a 10 000 főnél nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelezővé válik.

A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A miniszterelnök esti televíziós interjújában megismételte azt a gyakran hangoztatott hazugságát, miszerint „Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat.” A valóságban azonban egy héttel ezelőtt is már kétszer annyian haltak meg Magyarországon, mint Ausztriában a járvány következtében. Szeptember közepe óta egyértelműen sokkal jobban terjed a vírus nálunk.

Az Országgyűlés további 90 napra meghosszabbította a Veszélyhelyzetet, ezzel pedig az érvényben lévő, a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormányzati rendelkezések hatályát is.

A Magyar Szakszervezti Szövetség az otthoni munkavégzés jogi szabályozását és a munkanélküli ellátások időtartamának és összegének növelését sürgeti.

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán mutatta be, hogy a Kormány sajnos nagyon lemaradt a védekezéshez szükséges intézkedések meghozatalával például a Fővárosi Önkormányzat mögött is.

01.png

Feik Csaba Ercsi Város Jegyzője a Város hivatalos felületein számolt be a Polgármesteri Hivatalban bevezetett, a járványhelyzettel kapcsolatos védekezést szolgáló intézkedésekről. A Hivatalba történő belépéskor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. Kötelező a maszkhasználat és a kézfertőtlenítés. Az egyes irodák ügyféltereiben egyszerre csak egy ügyfél tartózkodhat. A folyosón történő várakozáskor kötelező az ügyfelek között a 1,5 méteres távolság tartása.

02_1.jpg

November 9.

Orbán Viktor újabb, a járvány terjedését korlátozni hivatott intézkedéseket jelentett be. Véleménye szerint a járvány magyarországi lefolyása egy-két héttel követi az ausztriai mintát. Az újonnan elrendelt intézkedések november 11-től érvényesek, és 30 napra vezetik be őket.

Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalmat rendel el a Kormány. Ez alól természetesen a munkába járás és az egészségügyi vészhelyzet kivételt jelent. Minden gyülekezés tilos lesz, az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.

Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak,

a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem.

Általános rendezvénytilalom lép életbe: családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, esküvők csak lakodalom nélkül rendezhetők,

az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, temetéseken pedig legfeljebb 50 fő. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

A szabadidős létesítményeket - fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek - zárva kell tartani.

A felsőoktatás csak online formában működhet, a kollégiumokat be kell zárni. A középiskolákban digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák nyitva maradnak.

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvodapedagógusokat és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

A teszteléshez antigén teszteket fognak használni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalások 80 %-át az állam megtéríti.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után a következő 30 napra nem kell járulékot fizetniük, az Állam a dolgozók bérének a felét megtéríti.

A támogatások feltétele, hogy a munkáltatók a dolgozóikat ne bocsássák el és azok megkapják a fizetésüket.

04_1.jpg

A 444.hu összefoglalója rámutat, hogy

a miniszterelnök gyakran hangoztatott állítása, miszerint a vírus magyarországi alakulása 1-2 héttel követi az osztrák mintát, nem igaz.

A magyarországi intézkedések valóban 1-2 héttel követik az osztrák intézkedéseket, ugyanis szinte pontosan ugyanezek az intézkedések léptek hatályba Ausztriában is, majdnem két héttel korábban október 30-án. Azonban a késlekedésnek egyértelműen nem az az oka, hogy Magyarországon most tart ott a járvány, ahol Ausztriában tartott október végén. Október végén is már kétszer annyian haltak meg Magyarországon a járvány következtében, mint Ausztriában, a helyzet pedig azóta csak romlott a mi szempontunkból.

Közben a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok közös – 11 pontból álló – javaslatot nyújtottak be az Országgyűlés elé. A javaslatcsomag többek közt tartalmazza a tesztelési kapacitások növelését, az egészségügyi szakdolgozók bérkiegészítését, az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés lehetővé tételét, koronavírusos dolgozók számára 100%-os táppénz biztosítását, az otthoni és részmunkaidős munkavégzés támogatását, a munkanélküli segélyek időtartamának és összegének növelését, pénzügyi támogatást a gyerekes családoknak és az időseknek, illetve

az önkormányzatokat sújtó kormányzati elvonások visszajuttatását.

Karácsony Gergely főpolgármester emlékeztetett, hogy

a miniszterelnök által bejelentett szűrési program megszervezésének a Fővárosi Önkormányzat már lassan egy héttel korábban nekilátott,

Orbán Viktor bejelentése előtt pedig a kormány propagandamédiája még a Főváros szűrési programját alkalmatlannak minősítette a járvány lassítására.

05.png

Büttl Ferenc közgazdász, a Párbeszéd Magyarországért Párt pártalapítványának vezetője szerint a bejelentett bértámogatások a tavaszi bértámogatási intézkedéseknél szélesebb körben és kevesebb feltétellel fogják támogatni a munkájuk elvesztése által veszélyeztetett dolgozókat, azonban így is csak néhány ágazatban – főleg a vendéglátásban – lesznek elérhetők, miközben a járvány minden munkahelyet érint.

A legtöbb európai országban ennél bőkezűbb támogatásra számíthatnak a munkáltatók és a dolgozók,

és a támogatásokat korábban is vezették be, ez a helyzet pedig már tavasszal is így volt.

Ercsiben az Önkormányzat hivatalos felületein Feik Csaba Ercsi Város Jegyzője adott tájékoztatást a kormányzati intézkedésekről.

Az Egészségházban érvényben lévő intézkedésekről Bukovi Mária a szakrendelő ügyvezetője adott tájékoztatást.

A szakrendeléseket kizárólag előzetes időpontkéréssel lehet igénybe venni.

1 fő kísérő csak nagyon indokolt esetben, illetve 18 év alatti gyermek esetén kísérheti az épületbe a beteget. A bejáratnál testhőmérsékletet mérnek a rendelő dolgozói, illetve kötelező a kézfertőtlenítés. Belépni csak szájat és orrot eltakaró maszkban lehet, amit a benntartózkodás alatt végig használni kell. A szakrendelésekre 10 perccel az előjegyzett időpont előtt lehet bejelentkezni. A hamarabb érkezők az intézmény előtt, rossz idő esetén a kihelyezett sátorban várakozhatnak. A szakrendelő telefonszámai: 0625520773, 0625520776, 0625520770. Az épületben minden második székre lehet leülni, ezt a székekre ragasztott X-ekkel jelölik.

A laborrendelésen egyszerre 4 beteget tartózkodhat az épületben, a többiek pedig a távozók után léphetnek be, sorszámmal, érkezési sorrendben. A labor egy nap maximum 45 pácienst tud fogadni.

A háziorvosi rendelésekre is kizárólag előjegyzés alapján lehet érkezni.

Előjegyzést felnőtteknek a 0625520778, illetve a 0625520771 számon, a gyermekorvosokhoz a 0625520779 számon lehet kérni.

06_1.jpg

November 8.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása szerint a Karácsony Gergely főpolgármester által korábban bejelentett

antigén gyorstesztekkel történő tömeges szűrési program szakmailag megalapozatlan,

és nem alkalmas a járványhelyzet kezelésére. Sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos is hasonló véleményt fogalmazott meg. Elmondta, hogy álláspontja szerint diagnosztikai célra megfelelő, de tömeges szűrésre nem alkalmas az antigén alapú gyorsteszt, mivel az sok esetben nem mutatja ki a fertőzöttséget és hamis biztonságérzetet alakít ki.

Orbán Viktor a kis- és közepes vállalkozásokat segítő tanácsokat kért Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől.

November 7.

A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az OrthoSera kutatócsoport,

hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a betegek eredményes kezelését. A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával már több mint száz embert sikerült meggyógyítani az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint. Vérplazmaadásra az info@orthosera.com címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon lehet jelentkezni.

Kásler Miklós miniszter elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését november 10-től.

Az utasítással ugyanakkor szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. Ennek érdekében az intézmények november 9-től kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek számára a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani.

A társaság tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt november 9-től csúcsidőben sűrűbben járnak a helyi járatok azokban a megyei jogú városokban, ahol a Volánbusz biztosítja a menetrend szerinti közlekedést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a bolti eladók számára 2 óránként 10 perc maszk nélkül eltölthető szünet elrendelését javasolja, ugyanis sok esetben inni sincs lehetőségük az eladótérben a dolgozóknak.

Ercsiben Szabó Tamás polgármester videóinterjúban számolt be a Veszélyhelyzet elrendelésével kapcsolatos tudnivalókról. Elmondta, hogy

a Képviselő-testület jogköreit újra a Polgármester gyakorolja a különleges jogrend végéig.

Beszámolt az éjfél és 5 óra közötti kijárási korlátozásról és a rendezvényekre vonatkozó korlátozásokról is. Emlékeztetett, hogy az Ercsi Önkormányzat a most előírt korlátozásokat önkéntesen már korábban is alkalmazta a rendezvényein. Az adventi rendezvényekről elmondta, hogy a Város azokat a vonatkozó előírások betartása mellett meg kívánja szervezni.

November 6.

Karácsony Gergely főpolgármester októberben tett javaslatot az ún. „újraindítási adó” kivetése lehetőségének biztosítására a Kormány felé. Ha a kormányzat elfogadja a javaslatot,

az önkormányzatok 2% helyett maximum 2,5%-os helyi iparűzési adót vethetnek ki azokra a vállalatokra, amelyeknek éves adóalapja meghaladja az ötmilliárd forintot.

November 6-án a kezdeményezés támogatásáról biztosította a főpolgármestert 20 szakszervezet. Úgy látják, az újraindítási adó jó alapot szolgáltatna a közalkalmazottak 2021. évi bérfejlesztéséhez. A Kormány nevében Fürjes Balázs államtitkár elutasította a felvetést.

Ercsiben az Eötvös Iskola igazgatója Orth László tájékoztatást adott arról, hogy a korábban (nem koronavírus miatt) megbetegedett, illetve koronavírusos ismerősök-rokonok nyomán karanténba kényszerült

pedagógusok jelentős része visszatérhetett az iskolába, így november 9-től újra a szokásos rendben folytatódik az oktatás.

Elmondása alapján az iskolában elrendelt rendkívüli szünetről az országos média sok esetben nem tényszerűen számolt be, ami riadalmat keltett itt helyben is. Kért mindenkit, hogy az iskola hivatalos felületeiről tájékozódjanak.

November 5.

A Pedagógusok Szakszervezete felhívta a figyelmet arra, hogy – bár a Kásler Miklós miniszter és Maruzsa Zoltán államtitkár is erről nyilatkozott –

nincsenek meg a jogszabályi feltételei annak, hogy a háziorvosok foglalkozási megbetegedésként ismerjék el a pedagógusok koronavírusos megfertőződését, ezáltal pedig nem írhatják ki őket 100%-os táppénzre.

A Szakszervezet arra kérte a pedagógusokat, hogy írjanak levelet a minisztérium info@emmi.gov.hu email címére, annak érdekében, hogy a problémájukat kezelje a minisztérium.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a közelgő szociális munka napja alkalmából nyílt levélben fordult Kásler Miklós miniszterhez, amiben

azt követelik, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a szociális munkások is részesüljenek 500 000 Ft-os jutalomban a járványhelyzetben mutatott fokozott helytállásukért.

Életének 67. évében elhunyt Szőcs Géza költő, újságíró, volt államtitkár és miniszterelnöki főtanácsadó.

Izgalmas előadást tartott Jakab Ferenc, virológus, a pécsi koronavírus-kutatócsoport vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a veszedelmes, állati eredetű vírusok megjelenése a természet pusztításának egyenes következménye.

A növekvő népesség fokozott élelmiszertermelésre kényszeríti az emberiséget, az urbanizáció pedig erdőirtásokhoz vezet. „Ha kiirtjuk az erdőt, azok az állatok, amik világéletükben ott éltek, be fognak jutni az ember lakta területekre, és fertőzni fognak.” - mondta Jakab. A klímaváltozás hatására pedig számos állatfaj tűnik fel olyan térségekben, ahol korábban ismeretlenek voltak, ezek az állatok pedig viszik magukkal a betegségeket, és ahol stabil populációt tudnak kialakítani, idő kérdése, mikor terjed át egy-egy kórokozó az emberre.

A rendezvények korlátozására vonatkozó kormányzati rendelkezések természetesen az Ercsi Művház életére is hatással vannak. Nem szervezhetők zenés-táncos rendezvények és az ülőhelyek elrendezése is szabályozott. Összességében azonban az Ercsi Művház is már jóideje alkalmazza azokat a szabályokat, amiket Orbán Viktor miniszterelnök november 3-án bejelentett.

November 4.

Szijjártó Péter külügyminiszter is megfertőződött, így – mivel éppen Bangkokban tárgyalt – egy ottani kórházban tartózkodik. A hazautazásának a megszervezése megkezdődött.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSz) szerint az oktatásban összeomlásközeli állapotok uralkodnak:

tömegek betegednek le az iskolákban, miközben az intézmények nem kapnak elegendő tájékoztatást, a vezetők nem tudják, mit tehetnek. Saját hatáskörben akkor sem rendelhetnek el digitális tanrendet, amikor már a kollégák akkora száma hiányzik, hogy a működés fenntarthatatlan. Az Operatív Törzs tájékoztatója szerint 56 óvodában és 5 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet. A PDSz szerint már nincs más megoldás: „be kell zárni, vissza kell állítani a digitális munkarendet minden intézményben.”

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint

nem indokolt a munkanélküli segély időtartamának a 3 hónapról 6 hónapra történő meghosszabbítása

a járványhelyzet káros gazdasági hatásainak az enyhítése érdekében.

A Kormány által elrendelt járatsűrítésekre reagálva a BKV közleményben számolt be róla, hogy Karácsony Gergely főpolgármester már a nyár közepén rendelkezett arról: a főbb budapesti vonalakon már hónapok óta sűrűbben közlekednek a metrók, villamosok és buszok a reggeli csúcsidőben.

A főpolgármester bejelentette, hogy

a Főváros 100 000 antigén tesztet szerez be a saját költségén, mivel az állami tesztkapacitást elégtelennek látja.

A tesztelést elsősorban az önkormányzati dolgozók és a főváros szociális és oktatási intézményeiben dolgozók részére fogják elérhetővé tenni. Karácsony Gergely az egy nappal korábbi kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban elmondta: „Azt reméltük, hogy érdemi lépésekre szánja el magát a kormány, ezek elmaradtak”

02.png

Feik Csaba, Ercsi Város Jegyzője is beszámolt a kormány intézkedéseiről az Önkormányzat hivatalos felületein, továbbá tájékoztatást adott arról is, hogy – a tavaszi Veszélyhelyzethez hasonlóan ezúttal is –

a Polgármester gyakorolja a Képviselő-testület jogköreit a Veszélyhelyzet ideje alatt,

azaz a testületi és bizottsági munka ismét szünetelni fog.

03_1.jpg

November 3.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy

a Kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt éjféltől 15 napra ismét Veszélyhelyzetet hirdet,

az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet további 90 nappal hosszabbítsa meg. Közölte, hogy éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptet életbe a Kormány. A kijárási tilalommal érintett időszakban csak munkavégzés céljából vagy egészségkárosodás megakadályozása érdekében tartózkodhat a Nép az otthonán kívül. A kijárási korlátozás november 5-től lép életbe. Rendelkeztek a szórakozóhelyek bezáratásáról is, a fővárosban és a megyei jogú városokban csúcsforgalom idején a tömegközlekedés járatainak sűrítéséről és az ország területén a parkolás ingyenessé tételéről. Döntés született arról is, hogy

a mozikban, színházakban, sport és egyéb rendezvényeken csak minden harmadik ülőhelyen ülhetnek vendégek, akik számára kötelezővé válik a maszkviselés.

A vírus terjedésének felgyorsulását látva a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az ország kórházai december közepére elérhetik a teljesítőképességük határát.

01_2.jpg

Közben az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása alapján a járványhelyzet nem okoz fennakadásokat a hívások fogadásában és a mentés irányításában, a mentősöknek nagyjából a 1,5%-a fertőződött meg március óta. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint azonban

egyre több a fertőzött mentős, van olyan állomás, ahol az összes dolgozó elkapta a vírust,

és olyan is, ahol 15 dolgozó vár tesztelésre.

Az ellenzéki pártok vezetői elégtelennek minősítették az intézkedéseket,

tömeges tesztelést, az oktatási és egészségügyi intézmények fokozottabb védelmét és gazdasági segítségnyújtást sürgettek.

A parkolás ingyenessé tételével kapcsolatban kiemelték, hogy az semmilyen hatással nincs a vírus terjedésére, pusztán az önkormányzatokat hozza az eddiginél is nehezebb helyzetbe a Kormány az intézkedéssel.

Az ErcsiWeb beszámolt az Eötvös Iskolában elrendelt rendkívüli szünetről.

Az iskola ideiglenes bezárására azért volt szükség, mert több tanár is megbetegedett, illetve karanténba került,

azonban Orth László igazgató tájékoztatása alapján egyik pedagógus sem koronavírus-fertőzött. A szünet november 4-től 6-ig tart.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr5716280122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása