ERCSI FALANSZTER

Az Önkormányzat köszönti a Város szociális dolgozóit

2020. november 12. 19:00 - FischerÁdám

Tisztelt Szociális Ágazati Dolgozók!

Ercsi Város Önkormányzata nevében köszöntöm Önöket a Szociális Munka Napja alkalmából!

v_002_1.png

Az emberek nem csak egymás mellett élő, egymástól független lények, hanem folyamatosan hatással vannak egymásra, társadalmat alkotnak. A társadalmon belül pedig sajnos vannak olyanok, akiknek nem adatott meg az a szerencse, hogy biztos anyagi és lelki körülmények között élhessenek, illetve olyanok is, akiknek a fizikai, szellemi állapota nem teszi lehetővé, hogy önállóan meg tudják teremteni az emberhez méltó életkörülményeket önmaguk számára. A társadalomban azonban működik valamilyen szintű szolidaritás, aminek keretében a társadalom szerencsésebb tagjai segítik a kiszolgáltatott helyzetben lévőket. Ennek a szolidaritásnak a letéteményesei, a végrehajtói a szociális ágazat dolgozói. Gondoskodó munkájuk nélkül gyerekek, idősek, nélkülözésben élők tömegei szorulnának ki a társadalomból, és sodródnának az ellehetetlenülés felé. Ezt a nélkülözhetetlen munkát és az azt elvégző dolgozókat ünnepeljük november 12-én, a Szociális Munka Napján!

Sajnos azonban olyan korban élünk, amikor a társadalmi szolidaritás eszményét háttérbe szorítja mind a konzervatív, csak családon belüli szolidaritást képviselő, mind a liberális, az egyéni öngondoskodást hangsúlyozó ideológia. Ennek egyenes következménye, hogy sajnálatos módon a szociális munka és a szociális dolgozók méltó megbecsülése legtöbbször csak a szavak szintjén jelenik meg. 13 év! Ennyi ideje nem volt béremelés az ágazatban! Országosan a dolgozók 80%-a (Ercsiben pedig szinte minden szociális dolgozó) az érvényben lévő bértábla alapján csak a garantált bérminimumot, 2020-ban bruttó 210 600 Ft-ot keresi meg, sokszor évtizedes munkatapasztalattal a hátuk mögött. Az alacsony bérek és a megterhelő munkakörülmények miatt aztán sok szociális dolgozó más területen vagy egyenesen más országban helyezkedik el, így pedig általános a szakképzett munkaerő hiánya is a területen.

Ilyen körülmények között érkeztünk el 2020-ba, amikor a világjárvány következtében sokan elveszítik a korábbi biztos léthelyzetüket, akik pedig eddig is bizonytalanságban éltek, még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek. Ez a szokásosnál is több terhet ró a szociális ágazat dolgozóira: a saját egészségüket kockáztatva kell intézzék a rászorulók napi ügyeit az intézményi ellátás és a házi segítségnyújtás területén is. Külön érdemes kiemelni azt az áldozatos helytállást, amit a Szociális Szolgálat dolgozói október hónapban tanúsítottak, mikor az Idősek Otthonában több dolgozó is megfertőződött, és az intézmény szinte összes munkatársa karanténba került, mégis a karantént elkerülő gondozók a házi segítségnyújtásban dolgozókkal kiegészülve tartották a frontot az Otthonban társaik gyógyulásáig.

A kiemelt felelősség és a folyamatos fertőzésveszély súlya alatti hibátlan helytállás ellenére azonban az elismerésből rendszeresen kimaradnak a dolgozók. Hiába követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a szintén áldozatos munkát végző egészségügyisek tavaszi 500 000 Ft-os jutalmához hasonló juttatást a szociális ágazat dolgozóinak, a Kormány ezt (a bérrendezéssel kapcsolatos követelésekkel együtt) visszautasítja.

Az Önkormányzat a – sajnos szintén nagyon szűkös – lehetőségeihez mérten igyekszik anyagilag is elismerni a szociális intézményekben dolgozók áldozatos munkáját és a járványhelyzetben tanúsított helytállását. Ezügyben a legkevesebb, amit megtehetünk, hogy a karantén miatt táppénzre kényszerült dolgozók kieső béreit és a helyükön teljesítő kollégáik többletmunkáját a Város kompenzálni fogja.

Hiszek benne, hogy a társadalom egyszer fel fogja ismerni, hogy társadalmi szintű szolidaritás és szociális munka nélkül nem tud boldogulni! Addig is kitartást és jó egészséget kívánunk a munkájukhoz, köszönjük, hogy a legkiszolgáltatottabbak mindig számíthatnak Önökre!

Ercsi, 2020. november 12.

Tisztelettel,

Fischer Ádám

alpolgármester

komment
Címkék: A GÉP FOROG

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr716283496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása