ERCSI FALANSZTER

A járványhelyzettel kapcsolatos országos és városi információk

2020. december 20. 19:00 - FischerÁdám

A Falanszteren napi bontásban gyűjtjük össze a Kormány, az Önkormányzat és a helyi közintézmények által hozott intézkedéseket és közzétett hivatalos tájékoztatásokat, valamint a járványhelyzettel kapcsolatos véleményeket a Koronavírus kapcsán fennálló Veszélyhelyzet időtartama alatt. Az összefoglaló cikket rendszeresen frissítjük, kövessétek Velünk az eseményeket! A cikkben a "Ctrl" és az "F" billentyűk együttes lenyomása után lehet bármilyen kifejezésre keresni!

f_001_1.png

December 20.

Újabb hat nap alatt újabb ezer áldozatot szedett Magyarországon a járvány, így

már több, mint 8 000-en haltak meg a fertőzés következtében. Közben Magyarországon a negyedik legtöbb az egymillió főre eső elhunytak száma az európai országok közül.

01_9.jpg

Ercsiben meggyújtották a negyedik adventi gyertyát is a Művelődési Ház dolgozói, illetve folytatják a járványhelyzet miatt sajnos csak online formában megvalósuló adventi műsorfolyamukat. Eheti videójukban Téglás Márton adja elő Presser Gábor és Sztevanovity Dusán „Az ünnep” című dalát.

A Művház dolgozói ezzel békés ünnepeket kívánnak a Város Népének.

December 19.

A Magyarországon beazonosított koronavírus-fertőzöttek összesített száma elérte a 300 000-et.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megkezdi a koronavírus elleni vakcina igényfelmérését az egészségügyi dolgozók körében.

Első körben az aktív és krónikus betegeket ellátó egészségügyi intézményekből várják az igényeket 2020. december 22-ig, majd folyamatosan bővül a kör. A bejelentés értelmében tehát a kormányzati regisztrációs honlaptól független rendszer alapján kezdődik meg az országos oltási program.

A Kormány egyeztetést tartott a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviselőivel az újabb intézkedéseinek a bejelentése előtt. Az egyeztetésen a fideszes miniszterelnök, 2 fideszes miniszter, 2 fideszes polgármester és egy fideszes országgyűlési képviselő mellett, Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere vett rész. A megbeszélés egyetlen ellenzéki résztvevője látszategyeztetésnek nevezte a tárgyalást. Az egyeztetésen a Kormány az önkormányzatokat sújtó újabb intézkedéseket terjesztett elő. Péterffy szerint az általa sorolt ellenérveket a résztvevők lesöpörték az asztalról.

Néhány órával később Orbán Viktor miniszterelnök be is jelentette a legújabb intézkedéseket.

Meghosszabbítják a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát július 1-ig.

A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét.A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásoknak a bérköltségei kétharmadát december és január hónapra átvállalja az Állam, járulékfizetési kötelezettségeiket pedig elengedik. A támogatás a vendéglátóhelyek, a szállodák, az idegenforgalmi vállalkozások és magántulajdonú buszos vállalkozások vehetik igénye.

A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel támogatja az Állam.

Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás.

A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók által az önkormányzatok felé fizetett iparűzési adó mértékét január 1-től a felére csökkentik. A 25 ezer lakosnál kisebb települések az Államtól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint ez utóbbi intézkedés a magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti.

Követelik ezért, hogy a Kormány az önkormányzati szövetségekkel való megállapodás nélkül semmiféle, az önkormányzatok bevételeit érintő döntést ne hozzon, a január 15-ére kitűzött önkormányzati egyeztetésig az iparűzési adóról szóló döntést függessze fel. Követelik továbbá, hogy a Kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, pártpolitikai szemponttól mentes rendszert.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint a helyi iparűzési adó (HIPA) mértékének a megfelezése nem jelent érdemi segítséget a vállalkozásoknak, mert annak az alapja a vállalkozás bevétele: az a vállalkozás, amelyik bajba kerül, annak csökken a bevétele, ezzel az adóterhe is. Karácsony szerint az intézkedés sok települést taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását.

A bejelentett kompenzációval kapcsolatban úgy vélte, azok az önkormányzatok fognak részesülni belőle nagyobb mértékben, akik támogatják a Kormányt, ezáltal az önkormányzatok a helyi lakosok önálló képviselői helyett a Kormány vazallusaivá válnak,

a fenn akarnak maradni. A városok kifosztása nem kormányzás! – zárta sorait.

Botka László, Szeged polgármestere az önkormányzatok sanyargatása helyett egy Nemzeti Szolidaritási Alap létrehozását javasolja, ahová a fideszes multimilliárdosok befizetéseit várnák, és amiből a rászorulók támogatása biztosítható lenne. Eljött az ideje, hogy fizessenek a gazdagok! – írta.

Nemény András, Szombathely polgármestere szerint a rendelkezés végképp tönkreteszi az önkormányzatokat. Véleménye szerint a HIPA-bevételek elvonása után egy szürke, rideg tanácsi rendszer marad az önkormányzatokból, ahol a jó kádereket megsimogatják, az ellenállókat megbüntetik. 2021 az ellenállás éve lesz. – írta.

Csőzik László, Érd polgármestere szerint valóban támogatnia kell a Kormánynak a vállalkozásokat, azonban ezt nem az önkormányzatok terhére kellene megtenni,

ugyanis az önkormányzatok biztosítanak megfelelő infrastruktúrát és fizetőképes keresletet a vállalkozások számára, ami veszélybe kerül a HIPA-csökkentés után.

A fideszes polgármesterek egységesen a válság utáni gyors talpraállás segítését, a munkahelyek megtartását jelölték meg a HIPA-csökkentés céljaként. Erről írt Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok polgármestere is.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere ehhez hozzátette azt is, hogy az ő értelmezése szerint az intézkedés csak a járvány időszakára vonatkozik.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a HIPA megvonásról nem, azonban a helyi labdarúgó és kosárlabda csapatok győzelmeiről tájékoztatta a zalaegerszegieket.

Kormányrendelet született arról is, hogy az önkormányzatok a veszélyhelyzet megszűnéséig nem bonthatnak fel bérleti szerződéseket, illetve bérleti díjat sem emelhetnek saját tulajdonú ingatlanjaikban. Azt is elrendelte a Kormány, hogy

a helyi önkormányzatok, vagy az általuk fenntartott szervezetek, gazdasági társaságok nem emelhetik meg a szolgáltatásaik díját

és 2021. december 31-ig nem állapíthatnak meg új díjat, a meglévő díjaikat pedig nem terjeszthetik ki új kötelezetti körre.

Budapesten megkezdődött a Fővárosi Önkormányzat által szervezett szűrőprogramban a regisztrált 7 500 lakos tesztelése.

December 18.

Varga Mihály miniszter bejelentette, hogy a 2021-ben induló 7 éves Európai Uniós költségvetési ciklus keretében létrejön a vállalkozásfejleszési és innovációs program, aminek az első forrásaira a vállalkozások már január elején pályázhatnak. Az első kifizetések 2021 nyarán történhetnek meg.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy

december 27-28-án kezdődik meg Magyarországon a koronavírus elleni védőoltások beadása.

Az első körben 35 000 ember beoltásához elegendő vakcina érkezik az országba, amivel az egészségügyi dolgozókat kezdik el beoltani a Dél-pesti Centrumkórházban és a megyei kórházakban. Az oltás önkéntes, de a miniszterelnök kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy olttassák be magukat.

December 17.

Továbbra is igénybevehetők a Széchenyi-kártya programban biztosított államilag támogatott, kedvezményes konstrukciójú hitelek mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A Fővárosban az egy délután alatt lekötött 5 000 ingyenes gyorsteszt után újabb 2 500 tesztet bocsátanak a lakosok rendelkezésére.

Ercsiben az Egészségfejlesztési Iroda a helyes maszkhasználatról tett közzé tájékoztatást.

02_4.jpg

December 16.

December 16-tól a tömegközlekedési eszközök vezetői nem kötelesek maszkot viselni, ha a jármű vezetőfülkéje zárt kialakítású.

A napvilágot látott híresztelésekkel szemben

továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban.

Január 11-től a középiskolákban is folytatódik a hagyományos oktatás.

Rendkívüli szünet jelenleg egy-egy csoportot érintően 146 óvodában, az egész intézményt érintően pedig 79 óvodában és 42 általános iskolában van. Az operatív törzs további 393 általános iskolában egy-két osztályra, 31 általános iskolában az egész intézményre digitális tanrendet rendelt el.

December 16-tól az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges. Az érintettek nemcsak a védekezéssel összefüggő feladatok ellátásakor, hanem egyéb esetekben is díjmentesen utazhatnak bármely belföldi viszonylatban. A már megváltott bérletek árának felét vagy egészét visszaigényelhetik a kedvezményezettek.

Szilveszterkor is érvényben marad az esti kijárási tilalom és tilos a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítása és felhasználása is.

A magyarországinál jóval kedvezőbb halálozási adatokat produkáló Szlovákiában december 19-től egész napos kijárási tilalmat vezetnek be, az élelmiszerboltokon kívül minden üzlet bezár, előreláthatólag január 10-ig. A Szlovák Kormány bemutatta az oltási tervét is, aminek értelmében 4 hullámban oltanák be a Nép 60-70%-át.

December 19-én indul a Főváros szűrőprogramja 100 000 gyorsteszttel. A tesztek felét a kerületi önkormányzatok használhatják fel, a másik felével pedig a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltató vállalatainak a dolgozóit fogják tesztelni. 5 000 teszt elvégzésére a budapestiek közvetlenül, ingyenesen jelentkezhetnek. A rendelkezésre álló 5 000 tesztre egy délután alatt regisztrált is 5 000 ember.

Ercsiben az Egészségfejlesztési Iroda arra figyelmeztet, hogy a dohányzás súlyosbíthatja a koronavírus-fertőzés mértékét.

01_8.jpg

December 15.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben csak Szolnokon mutat növekvő tendenciát a megyeszékhelyek közül. Egerben és Szombathelyen a koncentráció magas, de nem nő, Békéscsabán, Szegeden és Debrecenben csökken.

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazmaadása továbbra is nagyon fontos a súlyos koronavírus-betegek gyógyulása érdekében. Ezért várják azoknak a 18-60 év közötti gyógyultak jelentkezését, akik két hete tünetmentesek, nincsenek karanténban és nincs súlyos krónikus betegségük.

A MOL 12 000 liter fertőtlenítőszert ajánlott fel a gyermekvédelmi és segélyszervezetek, valamint az Országos Mentőszolgálat számára.

A Fidesz képviselői nem vettek részt az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülésén, így az

nem tudott döntést hozni olyan kérdésekben, mint a pedagógusoknak járó 100%-os táppénz ügye.

Mint ismeretes, a pedagógusok számára (és természetesen más dolgozók számára is) szinte lehetetlen elérni, hogy a koronavírus-fertőzésüket munkahelyi megbetegedésként ismerjék el, ezáltal pedig jelentős bérkieséssel kell számolniuk, ha táppénzre mennek. Emiatt sokan inkább nem teszteltették magukat az országos szűrőprogramban.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberben még úgy nyilatkozott, hogy a védekezés sikeréért ő a felelős, ő ezért kapja a fizetését. December 14-én azonban, mikor az áldozatok száma már 7 000-nél több volt, a Parlamentben azt mondta,

a Kormányt semmilyen felelősség nem terheli, az emberek azért halnak meg, mert világjárvány van.

December 14.

Újabb hat nap alatt újabb ezer áldozatot szedett Magyarországon a járvány, így

már több, mint 7 000-en haltak meg a fertőzés következtében.

Az országos szűrőprogram harmadik hetében a kormányhivatalok és a járási hivatalok dolgozóit tesztelték. Több mint 62 ezer mintát vettek, amiknek 1,97 százaléka volt pozitív. A szűrőprogram első hetében a pozitív tesztek aránya 2,44%, a második héten 1,98% volt.

Ercsiben a Kossuth Iskolában is meggyújtották a harmadik adventi gyertyát.

01_7.jpg

A Hétszínvirág Óvoda tájékoztatást adott arról, hogy december 19-én, szombaton 10.00 órakor online koncert lesz az óvodásoknak. Kérik a szülőket, hogy jelentkezzenek a Facebook csoportba, ahol a koncert megtekinthető lesz.

December 12-13.

Magyarország hetek óta európai élmezőnybe tartozik az egymillió főre eső halálesetek számát tekintve.

Jelenleg nálunk regisztrálják a harmadik legtöbb áldozatot.

04.PNG

Ercsiben meggyújtották a harmadik adventi gyertyát is a Művelődési Ház dolgozói, illetve folytatják a járványhelyzet miatt sajnos csak online formában megvalósuló adventi műsorfolyamukat. A gyertyát Murzsa Kata kulturális szervező és Krasznay Tünde könyvtáros gyújtották meg. Eheti videójukban Kovács F. István olvassa fel „A tolvaj” című novelláját.

Az Eötvös Iskola is online műsorral köszönti a harmadik adventi vasárnapot is a járványhelyzet miatt.

December 11.

A Rendőrség vírustagadókkal szemben indított eljárásokat. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint folyamatosan figyelik a vírustagadó, vírusszkeptikus cikkeket, közléseket, állításokat, és amennyiben felmerül, hogy a közlés jogszabályba ütközik, eljárást indítanak. Az eljárást rémhírterjesztés miatt folytatják, de felmerül a hatósági rendelkezés elleni uszítás büntette is.

Négy személyt vettek őrizetbe, akik közül az egyik Gődény György, országos hírű járványtagadó.

Több mint másfél milliárd forint értékben érkeztek korszerű gépek és berendezések a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházba a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.

Felfüggesztésre kerül az idősek számára biztosított vásárlási idősávról szóló rendelkezés,

így december 12-től mindenki időkorlát nélkül beléphet minden nyitva tartó üzletbe a nap bármely szakában.

Hiába ígérte meg már szeptemberen Kásler Miklós miniszter, hogy a koronavírus-fertőzött pedagógusok számára biztosítani fogják a 100%-os táppénzt, a mai napig szinte lehetetlen ezt elérniük a közalkalmazottaknak, ezért aztán sokan inkább kerülik a tesztelést, nehogy kiderüljön róluk, hogy fertőzöttek és ezzel Karácsony előtt elveszítsék a fizetésük 40%-át.

Ercsiben a Napfény Óvoda Dózsa téri telephelyén is újraindulhatott a nevelés,

ezzel a Város közintézményei újra vírusmentesek a jelenlegi információk alapján, bár sajnos a héten az országos tesztelési program is leállt.

December 10.

Kereskedelmi vállalkozások szakmai szervezeti kezdeményezték a Kormánynál az idősek számára biztosított vásárlási idősávról szóló rendelet felfüggesztését a Karácsonyig tartó időszakra annak érdekében, hogy a karácsonyi nagybevásárlások kisebb mértékű tömeget eredményezzenek az üzletekben.

Ercsiben a Napfény Óvoda beszámolt róla, hogy a Dózsa téri épületük tejes fertőtlenítése megtörtént, így

december 11-től újra várják az óvodásokat ezen a telephelyen is a 10 napos, koronavírus-fertőzések miatt elrendelt szünet után.

December 9.

A Veszélyhelyzet időszakát és az azt követő 90 napot mindenkinek folyamatos tb-jogviszonyként veszi figyelembe a Kormány a családtámogatások igénybevétele szempontjából. Tehát, aki elveszítette a munkahelyét, jogosult marad bizonyos tb-jogviszonyhoz kötött támogatásokra.

A kétoldalú személyforgalom számára megnyílt a magyar-szlovák határon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán levő határellenőrzési pont.

A Pábeszéd Magyarországért Párt szolidaritási járványadó bevezetését javasolja. Javaslatuk szerint a félmilliárdnál nagyobb személyes vagyonnal rendelkezőknek kellene befizetniük sávos rendszerben a vagyonuk félmilliárd forint feletti részének 3-10%-át. A hozzájárulásból befolyt összeggel a Párt a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő családokat, vállalkozásokat, önkormányzatokat és az egészségügyet támogatná.

A Kormány valamilyen céllal elindított egy oltás-regisztrációs oldalt. Eddig erről az derült ki, hogy

a Nép beoltása a regisztrációktól függetlenül, a veszélyeztetettség mértékének sorrendjében, hetek óta készenálló oltási terv alapján fog zajlani.

Ercsiben Szabó Tamás polgármester évértékelő tájékoztatót tett közzé. Ebben leírja, hogy a járványhelyzet ellenére is jobb pénzügyi helyzetben zárja az évet az Önkormányzat, mint az előzőt. Beszámol róla, hogy a járvány miatti válság ellenére is megtartotta a Város az összes dolgozóját, sőt:

a karanténba került dolgozók táppénz juttatását saját forrásból kiegészítette a munkabérük 100%-ára.

December 8.

Hat nap alatt újabb ezer áldozatot szedett Magyarországon a járvány, így már több, mint 6 000-en haltak meg a fertőzés következtében.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint úgynevezett platófázisba ért a járvány, ami azt jelenti, hogy az esetszámok növekedése megállt.

A kormány január végéig biztosítja az 50 %-os bértámogatás igénybevételének a lehetőségét a turizmusban és a vendéglátásban. A támogatást vállalkozók vehetik igénybe, akik vállalják, hogy a dolgozóiknak nem mondanak fel, és továbbra is fizetik a Veszélyhelyzet előtti bérüket.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által sokáig valótlanul kísérleti laboratóriumnak beállított Ausztriában november 15-én általános kijárási tilalmat és egy az iskolák bezárását rendelték el. Ezáltal a fertőzöttek számát sikerült az addig csúcsok egyharmadára csökkenteni, ezáltal az ünnepekre ott már lazításokkal készülnek, míg Magyarország nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően sok halálos áldozatot produkál továbbra is.

Budapesten a Fővárosi Önkormányzat 50 000 koronavírus gyorstesztet oszt szét a kerületi önkormányzatok között, további 50 000 teszttel pedig a Fővárosi Önkormányzat cégeinek dolgozóit tesztelik.

03_2.jpg

Ercsiben

az Egészségfejlesztési Iroda hasznos tanácsokat osztott meg koronavírusos betegek házi ápolásához.

Javasolt a légzési nehézséggel küzdőknek hason aludniuk. Ajánlott a fertőzöttel nem egy ágyban aludni, a fertőzött családtagot lehetőségeinkhez mérten elkülöníteni a lakásban, sokszor szellőztetni, és a fürdőben rendszeresen fertőtleníteni. Alacsony vérnyomás, zavartság, fáradékonyság, magas láz, nehéz légzés esetén a háziorvos kezdeményezheti a beteg gyógyszeres kezelését.

December 7.

Elindult a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóinak gyorstesztelése, miközben a pedagógusok, szociális és egészségügyi dolgozók tesztelése két hét után véget ért.

Az előző két hétben végzett tesztek közül a pozitív eredmények aránya az első héten 2,44 % volt, a múlt héten pedig 1,98 %. Az iskolák harmadában kellett valamilyen intézkedést életbe léptetni a tesztprogram eredményei alapján.

További egy hónapig, január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a korlátozó intézkedések. Arról, hogy december 24-én, szenteste feloldják-e ideiglenesen a kijárási tilalmat, arról az Operatív törzs december 21-én dönt,

szilveszterkor azonban biztosan nem lesz kivétel.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben csak Egerben mutat növekvő tendenciát a megyeszékhelyek közül. Békéscsabán és Szombathelyen a koncentráció magas, de nem nő, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron csökken.

249 magyar és lengyel önkormányzat közösen kéri levélben az Európai Bizottság elnökét, hogy amennyiben a két ország kormányai lemondanak róla, az önkormányzatok kapják az EU-s járványügyi helyreállítási alap forrásait. A levelet közös sajtótájékoztatón ismertette Karácsony Gergely budapesti és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester. Karácsony felmérésekre hivatkozva elmondta, hogy Magyarországon vannak a legtöbben egész Európában azok, akiknek a jövedelmét vagy már érintette, vagy várakozásaik szerint érinteni fogja a gazdasági válság. Véleménye szerint ilyen helyzetben az a nemzeti érdek, hogy az unió által kínált segítséget eljusson a magyar emberekhez.

Ercsiben a szakrendelő tájékoztatást tett közzé arról, hogy a Veszélyhelyzet ideje alatt lejáró szakorvosi javaslatok a Veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még érvényben maradnak. A meghosszabbított érvényesség nem vonatkozik a november 4. előtt lejárt javaslatokra.

Az Eötvös Iskola a járványhelyzet miatt online műsorral köszönti a második adventi vasárnapot is a már szokásos ünnepség helyett.

December 6.

250 000 fölé emelkedett a Magyarországon regisztrált összes koronavírus-fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 172 728.

Meggyújtották a második adventi gyertyát is a Művelődési Ház dolgozói, illetve folytatják a járványhelyzet miatt sajnos csak online formában megvalósuló adventi műsorfolyamukat. A gyertyát Nagy Zsoltné, Marianna, a könyvtár vezetője gyújtotta meg, Lázár Ervin meséjét pedig az „Alkalmi Tapsvihar Társulat” tagjai: Bán Mihály, Sárkány Luca és Trepák László adták elő.

December 5.

Minden korábbinál több, 193 ember vesztette életét koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon.

A Pedagógusok Demokratikus szakszervezete szerint sok pedagógus azért nem vállalta a részvételt az országos szűrőprogramban, mert a 100%-os táppénz igénybevételének bürokratikus akadályai miatt karanténba kerülés esetén sokuk bére 60-70 ezer forintos szintre süllyed. Közben a Miniszterelnökség bejelentette, hogy a szűrőprogramot két hét után le is állítják az óvodákban, iskolákban, szociális és egészségügyi intézményekben. A programban a következő héttől a közigazgatásban dolgozókat tesztelik.

Ellenzéki képviselők javaslatot nyújtottak be a Parlament elé a kis- és középvállalkozások kötelező kamarai tagdíjának elengedéséről a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások helyzetének javítása érdekében. Mint ismeretes, korábban azonos okból a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások által az Önkormányzatok számára fizetendő iparűzési adó elengedését javasolta a Kormánynak.

December 4.

Új, a koronavírus-betegek ellátását szolgáló részleggel bővült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. A 360 millió forintból felújított részlegen négy intenzív terápiás kórtermet és öt rehabilitációs kórtermet alakítottak ki.

Ercsiben a szakrendelő újra közzétette a telefonos elérhetőségeit.

A recepció a 06 25 520 770, a 06 25 520 773 és a 06 25 520 776 telefonszámokon érhető el. A háziorvos telefonszámai: 06 25 520 771 (Várföldi Tamás), illetve 06 25 520 778 (Pásztor József). A gyerekorvosok a 06-25 520 779, a fogorvosok a 06 25 520 772 számon hívhatók. A védőnők száma 06 25 520 774, az ügyeleté 06 25 492 021.

December 3.

Decemberben a szokásosnál korábban érkeznek a nyugdíjak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a járvány tetőzése decemberre várható Magyarországon.

December 2.

Ötezer fölé emelkedett a járvány magyarországi áldozatainak száma.

Az aktív fertőzöttek száma 150 000 fölötti.

A Kormány az önkormányzatok autonómiáját tovább korlátozva elrendelte, hogy

2021-ben a demokratikusan választott helyi önkormányzatok nem emelhetik a helyi adók mértékét.

Karácsony Gergely főpolgármester a rendelettel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kormány Európa legmagasabb mértékű forgalmi adójával sújtja az Ország Népét, miközben az önkormányzatokat sanyargatja és megsarcolja. A drasztikusan romló járványügyi statisztikákra és a célzott intézkedések elmaradására utalva kijelentette: „A városok kifosztása nem kormányzás!”

02_3.jpg

Összesen 696 óvodában és iskolában rendeltek el bezárásokat a járványhelyzet miatt. 383 óvodában egy-egy csoportot érintő, 191 óvodában és 122 általános iskolában pedig a teljes intézményre kiterjedő oktatási szünet van. Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta, hogy

a január 23-án esedékes középiskolai felvételiket megtartják,

egy tanteremben legfeljebb 10 gyerek dolgozhat. A vizsgákra pótnapokat is biztosítanak január 28-án és február 5-én.

2020. november első hetében 40 százalékkal többen haltak meg Magyarországon, mint a korábbi öt évben átlagosan,

azaz a járvány hatása már az összesített halálozási statisztikákban is jól kivehető.

Ercsiben a Kossuth Iskolában is meggyújtották az első adventi gyertyát.

01_6.jpg

December 1.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben az előző héthez képest csak Szombathelyen nőtt a megyeszékhelyek közül. További négy megyeszékhelyen (Békéscsaba, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár) a koncentráció magas, de nem nő, Miskolcon azonban csökkent.

Ingyenesen használható álláskeresési oldalt indít a Kormány karrierm.hu néven. A felületen regisztrálhatnak dolgozókat kereső cégek és munkát kereső személyek is, megadhatják képességeiket és elvárásaikat, a rendszer pedig segítséget nyújt számukra megtalálni a megfelelő munkahelyet vagy dolgozót.

Az érintettek mintegy 67%-a vett részt az első héten a bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók számára indított országos szűrőprogramban. A tesztek 2,44%-a lett pozitív.

A fertőzöttség aránya a szociális intézményekben a legmagasabb: a dolgozók 3,73%-ának a tesztje lett pozitív. György István államtitkár azt kérte a közintézmények dolgozóitól, hogy vegyenek részt a szűrőprogramban hétről hétre. A programot kiterjesztik az államigazgatásban dolgozókra is.

134 millió forinttal támogatja a Kormány a hajléktalanellátás járványügyi feladatait ellátó intézményeket. Pályázni lehet a járvánnyal összefüggő, a szolgáltatásokat fejlesztő tárgyi eszközök beszerzésére, a zsúfoltságot csökkentő férőhelybővítésre vagy a koronavírus-járvány helyi kialakulását megelőző beruházások megvalósítására.

Szájer József kormánypárti Európai Parlamenti képviselőről kiderült, hogy rendőrségi eljárás indult ellene, mert előző pénteken részt vett egy brüsszeli homoszexuális orgián, ahol a résztvevők száma meghaladta a az aktuális belga járványügyi szabályozás szerint megengedett maximális létszámot.

Szájernél ráadásul kábítószert is találtak. A képviselő lemondott mandátumáról.

Ercsiben

az Eötvös Iskola igazgatója tájékoztatást adott arról, hogy az intézmény minden dolgozóját (azaz nem csak a pedagógusokat) letesztelték az országos tesztprogramban, immár két alkalommal is, és szerencsére minden teszt negatív lett, az intézményben nincs fertőzött dolgozó.

Az iskola a járványhelyzet miatt ugyanakkor online műsorral köszönti az első adventi vasárnapot a már szokásos ünnepség helyett.

Korábban

A járványhelyzettel kapcsolatos novemberi fejlemények ide kattintva olvashatók vissza.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8516336306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása