ERCSI FALANSZTER

Hogyan működik az Önkormányzat?

2018. március 15. 19:00 - FischerÁdám

Az önkormányzás azt jelenti, hogy egy közösség a közös ügyeit valamilyen módon, önállóan szabályozza és igazgatja. Egy település önkormányzása ennek megfelelően azt jelenti, hogy a település lakói a közös ügyeikben közösen és mások beleszólása nélkül döntenek. Az önkormányzást természetesen kisebb-nagyobb mértékben korlátozzák állami törvények. A települési önkormányzás legtöbbször nem közvetlenül valósul meg, azaz nem gyűlik össze minden közös ügy megvitatására a település összes lakója. Sokkal gyakoribb a települések közvetett, azaz képviselőkön keresztül történő önkormányozása. Ilyenkor a település lakói kiválasztanak maguk közül néhány embert, akiket megbíznak azzal, hogy képviseljék a véleményüket, és a település népének közös ügyeiben egy bizonyos időn keresztül döntéseket hozzanak. A Képviselők kiválasztása ilyenkor szavazással történik, ahol a település összes felnőtt lakosa szavazhat, és mindenkinek a szavazata ugyanannyit ér.

v_003.png

Ercsiben is ennek az elvnek megfelelően működik az önkormányzás. A város népe legutóbb 2014-ben választotta ki azt a 9 embert, akiket megbízott azzal, hogy Ercsi közös ügyeiben döntsenek. Ez a 9 ember Győri Máté Polgármester (Fidesz), Papp György Alpolgármester (Fidesz), Balázs Fülöp Ferenc (Fidesz), Balázs Mária (Fidesz), Gólics Ildikó (Fidesz), Karsai Gergely (független), Lippai Csaba (független, MSZP által támogatott), Propszt Zsolt (Fidesz) és Sandi József (Fidesz). Ők alkotják Ercsi Város Önkormányzatának Képviselő-testületét (a továbbiakban: Kt) 2014-től 2019-ig.

ehivatal.jpg

Az Ercsi Polgármesteri Hivatal épülete | Fotó: http://www.szamuraj07.hu/ref.html

Magyarországon az Önkormányzatok bizonyos helyi ügyekben jogszabályokat alkothatnak, amelyeket Önkormányzati rendeleteknek nevezünk és a település területén érvényesek. A Kt kevésbé jelentős döntéseit Képviselő-testületi határozatoknak hívjuk.

A Kt annak érdekében, hogy minél megalapozottabb döntéseket tudjon hozni, Bizottságokat alapíthat. A Bizottságok tagjainak több mint fele a Képviselők közül kell, hogy kikerüljön, de a Kt másokat is felkérhet arra, hogy legyenek egy Bizottság tagjai. A Bizottságok az ercsi lakosság közös ügyeinek csak egy-egy részével foglalkoznak. A Bizottság tagjai a rájuk bízott közügyekben felmerülő kérdéseket megvitatják, a lehetséges döntésekről véleményt nyilvánítanak, és javaslatot tesznek a Kt felé arról, hogy a Bizottság tagjai szerint mi a helyes döntés az adott kérdésben. A Bizottságok egyes javaslatait, döntéseit Bizottsági Határozatoknak nevezzük. Ercsi Város Önkormányzatának Kt-e a következő Bizottságokat hozta létre:

  • Pénzügyi, Fejlesztési és Közbiztonsági Bizottság. Tagjai Gólics Ildikó elnök, Karsai Gergely, Sandi József, Sira Magdolna (külső tag) és Prekop Antal (külső tag). A Bizottság a város közügyei közül többek között a város vagyonával való gazdálkodással, a pályázatokkal és közbeszerzésekkel, a városfejlesztéssel, a közlekedéssel, a közterületek fenntartásával és a közbiztonsággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

  • Humán Bizottság. Tagjai Balázs Mária elnök, Gólics Ildikó, Lippai Csaba, Laczkó Levente (külső tag) és Orth László (külső tag). A Bizottság a város közügyei közül többek között az óvodák, a Művelődési Ház és Könyvtár és az Egészségügyi Központ működésével, a sporttal, az ifjúsággal, a civil szervezetekkel, a helyi rendezvényekkel és a helyi médiával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

  • Szociális, Egészségügyi és Foglalkoztatási Bizottság. Tagjai Balázs Fülöp Ferenc elnök, Balázs Mária, Propszt Zsolt, Baczakó Andrea (külső tag) és Takács Jánosné (külső tag). A Bizottság a város közügyei közül többek között a Szociális Szolgálat működésével, a rendkívüli települési támogatással, a gyógyszertámogatással, a lakhatási támogatással, a népegészségüggyel és a szociálpolitikával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A városban élő, a magyaron kívül más nemzetiséghez vagy etnikumhoz is tartozó lakosok a saját nemzetiségük vagy etnikumuk közügyeinek igazgatására Nemzetiségi Önkormányzatot (a továbbiakban: NÖ) hozhatnak létre. Ercsiben két NÖ működik: a Horvát NÖ és a Roma NÖ.

Az Önkormányzati rendeletek, a Kt határozatok és a Bizottsági határozatok előkészítése és végrehajtása is a Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: PH) feladata. A PH vezetője a Jegyző. Ercsi Jegyzője Feik Csaba. A Jegyzőt nem választják, hanem a Polgármester nevezi ki.

A Kt és az egyes Bizottságok havonta egy-egy rendes ülést tartanak, de sürgős kérdések megtárgyalására rendkívüli üléseket is összehívhatnak. Egy kérdést akkor tárgyal a Kt vagy valamelyik Bizottság, ha azt a Képviselők, a Jegyző, a NÖ-ok Képviselői vagy az önkormányzati közintézmények vezetői közül valaki előzetesen, írásban kéri. A kérelmet a Jegyzőhöz kell eljuttatni, és tartalmaznia kell, hogy a kérelmező milyen kérdést szeretne tárgyalni, és a kérdésben milyen döntés meghozatalát javasolja. Ezeket a kérelmeket Előterjesztéseknek nevezzük.

A Kt és a Bizottságok legtöbb ülése nyílt, tehát azokon bárki részt vehet megfigyelőként. Ennek megfelelően a Kt és a Bizottságok nyilvános Meghívókkal hívják meg a város népét a nyílt üléseikre. A nyílt ülésekről Jegyzőkönyveket is készítenek, amelyeket szintén közzétesznek.

A város népe az évente egyszer megtartott Közmeghallgatáson teheti meg a közügyekkel kapcsolatos javaslatait, vagy teheti fel az azokkal kapcsolatos kérdéseit a Kt felé. A nép másik lehetősége a közügyekbe való beleszólásra a Polgármester által havonta, és a Jegyző által hetente biztosított Fogadónap.

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8813739846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása