ERCSI FALANSZTER

Közmeghallgatáson számolt be a polgármester az aktuális közügyekről

2018. április 18. 22:00 - FischerÁdám

Csökkent az állam által nyújtott működési támogatások mértéke, de nőtt az iparűzési adóbevétel. 2018-ban pályázati pénzből bicikliút épül, átépül a Dunapart, épül Minibölcsőde, folytatódik a Tiszti klub felújítása, a Dózsa ovit korszerűsítik, felújítják a Mázsaház utcát, a Tótlikban pedig városrehabilitációs program indul. Közmeghallgatást tartott a Képviselő-testület.

f_001.png

A Közmeghallgatáson nagyjából 35-en vettek részt, jelentős részben a Képviselő-testület Bizottságainak tagjai, intézményvezetők, helyi szervezetek képviselői.
Győri Máté Polgármester beszámolt a 2017-es Költségvetés teljesítéséről. Dicsérte az Önkormányzat felelős gazdálkodását, amelynek eredményeként 32 millió forintot sikerült megtakarítani, és 2018-ra átvinni. Az Önkormányzatnál és az önkormányzati fenntartású intézményekben összesen 168 ember dolgozott tavaly. Az összes bevételnek mintegy 60%-át sikerült elkölteni, de sok beruházás átcsúszott 2018-ra, ezért a maradék pénzt idén tudják felhasználni. Elmondta, hogy az állam által nyújtott működési támogatások csökkentek. Ezt azzal indokolta, hogy a tavaly olyan nagy összeg folyt be iparűzési adóból, hogy Ercsi a legjobb kategóriába került adóerőképesség szempontjából. Ez azt jelenti, hogy egy településnek minél nagyobb az adóbevétele, annál kisebb összeggel támogatja az állam.
Beszámolt a tavaly megvalósult beruházásokról is. Történtek fejlesztések a közmű-, az út- és a járdahálózatban is, Sinatelepen játszótér és közösségi ház épült, a Cukorgyárban játszótér. Talán érdemes kiemelni, hogy az ivóvíz hálózatban tisztítási pontokat alakítottak ki, így elmondása szerint ki lehet tisztítani a vezetékes vízben található mangániszapot, ami a sok bosszúsággal járó koszos vizet okozza. Elhangzott, hogy a Képviselő-testület elégedett a Lavotta utcába telepített LED-es világítással, és a jövőben keresni fogják a lehetőségét, hogy az egész városban LED-es közvilágításra cseréljék a jelenlegit.
Beszélt a 2018-as fejlesztésekről is. Pályázati pénzből épül bicikliút a Dózsa György út mellett bizonyos szakaszokon, átépül a Dunapart, épül Minibölcsőde, folytatódik a Tiszti klub felújítása, a Dózsa ovit korszerűsítik, a Tótlikban pedig városrehabilitációs program indul. Önkormányzati forrásból alakítanak ki erdei ösvényt, lesznek járdaépítések, felújítják a Mázsaház utcát, és több utat a Belmajorban. Lakáspolitika terén a Tótlikban fognak kialakítani néhány szociális bérlakást, a Belmajorban pedig az idén megvett ingatlanokat ledózerolják és megpróbálják a telkeket értékesíteni. Szociális területen megjegyezhető, hogy orvosi szobát alakítanak ki Sinatelepen, a Pedagógiai Szakszolgálat pedig kirendeltséget nyit a Kossuth Iskola épületében.
Beszélt a város legaktuálisabb ügyeiről is. Küzdenek az illegális hulladéklerakás ellen, ez a probléma tavaly 17 millióba került a városnak. Megnyílt a kormányablak. A Sportcsarnok tetejét lecserélik. a Kinizsinek lassan elkészül az új klubháza Tao pénzből. Az Ipari Parkban egyre több cég telepedik le. A Vásártéren idén felépül a régóta emlegetett új gyárépület. A Rába patak habzásának okát vizsgálják. Elhangzott, hogy „biztos van benne szerepe, vagy legalább közvetlenül hozzájárul a Kamionmosó is”, de a mérések szerint más oka is van. A Hatóságok dolgoznak a probléma felderítésén.
A városi rendőrparancsnok a közbiztonság helyzetéről beszélt. A tavalyi év legfontosabb feladatainak a szubjektív biztonságérzet növelését és az illegális migráció elleni fellépést nevezte. A bűncselekmények száma 20%-kal csökkent, az elmúlt 8 évben tavaly volt a legkevesebb. A lopások száma csökkent a legnagyobb mértékben. Az Önkormányzattól kapott 2,5 milliós támogatást is felhasználva korszerűsíteni tudták az autóparkjukat és a műszaki felszereléseiket. Bűnmegelőzés terén az óvodákban és az iskolákban is rendeztek programokat. Céljuk a lopások számának további csökkentése, a nyomozási eredményesség javítása illetve fellépés az illegális szemétlerakás és az illegális égetés ellen. Ettől a nép biztonságérzetének javulását várják.
Papp György Alpolgármester elmondta, hogy a város több Önkormányzattal összefogva törvénymódosítást kezdeményez, amelynek célja, hogy az illegális szemétlerakást börtönnel lehessen büntetni. Az Egészségházban sorszámhúzó rendszert építenek ki, hogy ettől is javuljon a nép biztonságérzete. Annak érdekében, hogy a közlekedési szabálytalanságokat is hatékonyan tudják büntetni, idén komolyabb átalakulás lesz a város közlekedési rendjében.
Az erdőket fenntartó Vadex szakemberei beszámoltak a Kis-Duna környékén végzett tarvágásokról. Elöregedett erdőrészletet kellett kivágniuk, májusban 20-25 000 új fát fognak ültetni.
A Közmeghallgatás végén a lakosság is feltehette kérdéseit. Érdeklődtek a Belvárosi forgalmi rend esetleges átalakításáról, javasolták gyalogátkelő kialakítását a Református templom környékén, érdeklődtek mi a teendő, ha a szomszédok hangosak, javaslatokat fogalmaztak meg a Kis-Duna környéki erdők jövőjével kapcsolatban, felhívták a figyelmet egyes utak állapotára, valamint a 6-os út menti bicikliút balesetveszélyes szemetességére.
A válaszokban elmondták, hogy a hosszú távú terv az, hogy nagyjából a Művelődési Háztól nagyjából a Polgármesteri Hivatalig sétáló övezetes belvárost szeretnének kialakítani, a forgalmat pedig kizárólag a Mázsaház utcára tudják ezesetben terelni majd, néhány év múlva, ha lesz valami a dologból. A gyalogátkelő kialakítását jó ötletnek tartották, figyelembe véve azt is, hogy a Tiszti klubba is szeretnének életet vinni. Elmondták, hogy a csendháborítás a közkeletű tévhittel szemben nem csak 10 óra után valósulhat meg, hanem bármelyik napszakban lehet ezügyben bejelentést tenni, ha valakit zavar valamilyen zaj. Elmondták azt is, hogy a rendőrök ilyenkor felszólítják a zaj okozóját, hogy vegye lejjebb a hangerőt, de ha újra hangos, újra ki kell őket hívni. Második-harmadik alkalommal szokták lefoglalni a zajt okozó berendezéseket. Ismertették, hogy az utak felújítására évi 60-70 millió áll rendelkezésre, ebben az ütemben nagyjából 2024-re újulhat meg minden rossz állapotú út. A 6-os út menti biciklisávok karbantartása a Magyar Közút Nonprofit ZRt feladata, őket kell értesíteni, ha valami balesetveszélyt észlel valaki.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr1314703236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása