ERCSI FALANSZTER

Függőség és pszichiátriai betegségek az alacsony osztályhelyzetű családoknál

2018. május 16. 22:00 - FischerÁdám

Sok veszélyeztetett gyereket kellene kiemelni a családjából, de a Járási Gyámhivatal ebben sokszor nem partner. A Szociális Szolgálatnak nincs elég kapacitása a válsághelyzetek kezelésére, nagy gondot jelent az alkohol, a drog és a pszichiátriai betegségek a Szolgálattal kapcsolatban lévő családoknál. A Szociális Szövetkezet 52 millió forintot nyert városfenntartási feladatok ellátására. Változás lesz a fogászaton, a Járóbeteg-szakellátó ügyvezetői posztja azonban továbbra is csak átmenetileg betöltött. Nyílt ülést tartott a Szociális, Egészségügyi és Foglalkoztatási Bizottság.

f_001.png

A Szociális Szolgálat vezetője beszámolt a tavalyi tevékenységükről. Elmondta, hogy jó az együttműködésük a helyi intézményekkel, de a Martonvásári Gyámhivatallal sajnos nem. A gyermekvédelmi jelzőrendszer szerinte alapvetően jól működik, de sok az olyan gyerek, aki olyan mértékben veszélyeztetett, hogy sajnos ki kellene emelni a családjából. Ezek a szükséges kiemelések azonban sokszor elmaradnak, mert a Gyámhivatal nem működik megfelelően együtt a Szociális Szolgálattal, illetve a jelzőrendszer dolgozói is gyakran tartanak a kiemelések utáni esetleges családi reakcióktól, és ez az amúgy érthető félelmük is nehezíti a munkájukat. Elmondta azt is, hogy nagyon fontos lenne, hogy tudjanak prevenciós munkát végezni az óvodákban, iskolákban, ehhez azonban kevesen vannak sajnos. Ismertette, hogy nagyon sok ercsi családban nagyon elvadult állapotok uralkodnak. Ezeknek a családoknak ingerküszöbe nagyon alacsony, kiszámíthatatlanul, sokszor agresszíven reagálnak. Sok az alkoholbeteg, pszichiátriai betegségekkel küzdő, és nagyon nagy gond a drogfogyasztás. A helyzetet a családok mindennapi megélhetési gondjai is súlyosbítják. Sok a fiatalkorú kismama. Vannak családok, ahol kiskorú gyerekek azért nem járnak iskolába, mert a testvéreikre vigyáznak, míg a szüleik dolgoznak vagy "lomiznak". A családok felnőtt tagjai jellemzően nem elég kitartóak a munkahelyeiken, ezért a foglalkoztatottságuk is bizonytalan. Szörnyű történetek hangzottak el családon belüli erőszakról is. A Szociális Szolgálat vezetője emlékeztetett arra, hogy ezek a körülmények súlyos károkat okoznak a gyerekekben, és ez az ördögi kör generációról-generációra ismétlődik. A szülők sok esetben nem rendelkeznek a megfelelő gyereknevelési eszköztárral, fontos lenne, hogy a Szociális Szolgálat pozitív mintákat tudjon velük megismertetni. Erre törekszenek, de kevesen vannak. 806 emberrel tartottak rendszeres kapcsolatot, 478 ember részesült rendszeres gondozásban és 77 gyereket kellett védelembe venniük tavaly.
A Duna-Herba Szociális Szövetkezet vezetője is beszámolt a tavalyi tevékenységükről. Elmondta, hogy a Szövetkezetnek 8 tagja van, amelyek közül az egyik maga az Önkormányzat. Gyógynövény termelő szövetkezetet akartak létrehozni, de ezt a pályázati rendszer nem támogatja, ezért a feladatkörük végülis a Duna-part és a Kápolnához vezető utak fenntartása, valamint különböző erdészeti kisegítő munkák lett. A hét állandó alkalmazott minimálbért kap, a Szövetkezet pedig 52 millió forintot nyert erre a tevékenységre pályázati forrásból. A Polgármester elmondta, hogy az állam már nem finanszírozza annyi közmunkásnak a foglalkoztatását, mint tavaly, ezért jó lehetőség a Szociális Szövetkezet.
Szó volt az Ercsi Járóbeteg Szakellátó ügyvezetői posztjának betöltéséről. Jelenleg ideiglenes vezető tölti be a munkakört, eddig nem nyújtott be senki érvényes pályázatot, ezért újra meghirdetik az állást. Lett viszont újra traumatológus és gyermekgyógyász is (aki nem gyerekorvos, a különbség azonban nem volt világos számomra).
Elmondták azt is, hogy Béres Márta június 30-ig tölti be az egyik fogászati praxist, viszont sikerült szerződniük egy Szép és Ép Fog nevű Kft-vel a praxis átvételéről, így Béres Márta helyét lesz aki átveszi, valamint fogászati röntgen is lesz hamarosan.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr3214703298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása