ERCSI FALANSZTER

Megújul a Falanszter!

2019. április 15. 19:00 - FischerÁdám

Letisztulnak és némileg átalakulnak a meglévő rovatok, újak indulnak, a saját gyártású tartalmak mellett ezentúl átvett cikkeket is közzéteszek, a cél pedig a város lakosságának a bevonása a helyi közügyekről való gondolkodásba. Nézzük milyen lesz a Falanszter 2019-ben!

v_00.png

A Falanszter elnevezés és a rovatok címei eddig is Madách Imre: Az ember tragédiája című művére utaltak, és ez a jövőben is így lesz. Az ember tragédiája a magyar dráma műfajának kiemelkedő műve, ami az emberiség történetén vezeti végig az olvasót, miközben az emberi társadalmak állandó dilemmáit fejtegeti. A maga szerény eszközeivel az Ercsi Falanszter is valami ilyesmire: a társadalom kihívásainak körüljárására törekszik. Vegyük végig, milyen rovatokba fog rendeződni ez a munka!

Én társaságot kívánok helyette,

Mely véd, nem büntet, buzdít, nem riaszt,

KÖZÖS ERŐVEL összeműködik,

Minőt a tudomány eszmél magának,

És melynek rendén értelem viraszt.

Mondja a kapitalista szabad versenyből kiábrándult Ádám Lucifernek a Londoni színben. Én pedig arra keresem a választ, hogy mi: ercsiek – a választott képviselőink útján – milyen társaságot hozunk létre. Ercsi véd vagy büntet, buzdít vagy riaszt, értelem virraszt-e a rendjén? A [KÖZÖS ERŐVEL] rovatban önkormányzati tudósítások olvashatók, tényszerűen közlöm az üléseken elhangzó döntéseket. Újdonság, hogy ez a rovat is a blogra költözik, minden bejegyzés kap egy címet és egy nagyon rövid bevezetőt, illetve, hogy könnyű legyen elkülöníteni azoktól a rovatoktól, amikben a véleményemet írom le, az alábbi hófehér bélyegképpel látom el az egyes bejegyzéseket.

f_001_1.png

Be van fejezve a nagy mű, igen.

A GÉP FOROG, az alkotó pihen.

Évmilliókig eljár tengelyén,

Mig egy kerékfogát ujítni kell.

Fel hát, világim véd-nemtői, fel,

Kezdjétek végtelen pályátokat.

Mondja az Úr rögtön az első szín elején, miután megteremtette a világot. Ercsi városa is jár a megszokott tengelyén, a saját végtelen pályáján, én pedig időnként megírom a benyomásaimat erről a pályáról, a város közügyeiről. [A GÉP FOROG] rovatban véleménycikkek olvashatók az általam valamiért fontosabbnak tartott helyi döntésekről és történésekről. A rovat továbbra is a blogon jelenik meg, de ezentúl nem egy-egy érdekesebb ülés teljes anyagáról szól majd egy cikk, hanem minden vélemény ezen a néven fog futni, és minden írás csak egy adott döntést vagy történést dolgoz fel. Hogy könnyű legyen elkülöníteni, hogy ez egy vélemény-cikk, az alábbi vörös bélyegképpel látom el az egyes bejegyzéseket.

v_002_1.png

Mondottam, ember: küzdj és BÍZVA BÍZZÁL!

Mondja az Úr a mű végén Ádámnak, aki elveszítette hitét az emberiségben. Ercsiben is sokan vannak, akik már nem is reménykednek abban, hogy a város sorsa jobbra fordulhat. Én azért hiszek ebben, és erre bíztatok mindenki mást is! A [BÍZVA BÍZZÁL] rovatban a Fordulat programjáról, azaz a polgármester-jelölti ajánlatomról olvashatók írások, amihez, ha Ti is hozzáteszitek a saját elképzeléseiteket, bízom benne, hogy vissza tudjuk hozni a még kedvetlenek hitét is valamelyest. A rovat a blogon jelenik meg, az alábbi vörös bélyegképpel.

v_003_1.png

Legyen, amint kivánod.

Tekints a földre, ÉDEN FÁI KÖZT

E két sudar fát a kellő középen

Megátkozom, aztán tiéd legyen.

Mondja az Úr az első szín végén Lucifernek, miközben kiűzi őt a Paradicsomból. Ercsiben sokan érzik úgy, mintha annak a bizonyos két megátkozott fának a tövében, azon a bizonyos megátkozott helyen élnének. Megpróbálom ezért összegyűjteni: mit gondolnak az ercsiek Ercsiről. Az új [ÉDEN FÁI KÖZT] című rovatban kezdetben heti rendszerességgel olvasható egy-egy helyi lakótársunk véleménye: mit szeret a legjobban Ercsiben, illetve mi az, amit a leginkább megváltoztatna. A rovat a Facebookon és a blogon is megjelenik, és mivel véleményekről szól, szintén vörös borítóképpel.

v_004.png

Polgárok! fájva emelek szavat,

Mert a nemes szívnek fáj, a nagyot

Porig alázni; s egy nagy férfiút

Kell vonnom BÍRÓSZÉKETEK ELÉ

A dísz-szekérről.

Mondja az egyik demagóg az athéni színben Miltiádész hadvezért árulónak bélyegző beszédének felvezetéseként. És bár a Falanszter szellemiségétől távol áll bárkinek is az alázása, sok nagy ember sok nagy cselekedetét kell átbeszélnünk ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket. Megpróbálom ezért minden munkanapon kiválasztani az általam legfontosabbnak tartott eseményt és megvitatásra megosztani Veletek. Az új [BÍRÓSZÉKETEK ELÉ] című rovatban a napi nagypolitikáról olvashatók a hazai médiából átvett cikkek. A rovat a Facebookon jelenik meg.

v_005.png

Alattam ing a föld.

Amit szilárdnak és alaktalannak

Tartottam eddig, forrongó anyag lőn,

Ellentállhatlan, melly alak után tör,

Életre küzd. Amarra mint jegec,

Emerre mint rügy. Óh, e zűr között

Hová lesz énem zárt egyénisége,

Mivé leszesz testem, melyben SZILÁRD

ESZKÖZ GYANÁNT oly dőrén megbizám

Nagy terveimben és nagy vágyaimban.

Mondja Ádám a harmadik színben, mikor a Paradicsomon kívül Lucifer elétárja a valós földi élet látványát. És valóban, a világ forgatagában mindenkinek szüksége van olyan kapaszkodókra, amik alapján el tud tájékozódni, amik alapján meg tudja ítélni az egyes napi eseményeket. Megpróbálok ezért hetente közzétenni olyan filozófiai, szociológiai, közgazdasági témájú írásokat, amik egy demokratikus szocialista számára ilyen kapaszkodókat jelenthetnek a XXI. században. Az új [SZILÁRD ESZKÖZ GYANÁNT] című rovatban a hazai médiából átvett ideológiai tartalmú cikkek olvashatók. A rovat a Facebookon jelenik meg.

v_006.png

Óh, fáraó, zúzz el, de megbocsáss,

Ha A NÉP JAJA nem hágy megnyugodni,

Ládd, jól tudom, hogy szolgálód vagyok,

[…]

De hogyha a nép, e milljókarú lény,

Korbácsolt háttal jajgat odakint:

Mint fájó testnek kisded porcikája,

Én, én, a népnek elszakadt leánya,

Szivemben érzem szintén mind e kínt.

Mondja Éva az egyiptomi színben a Fáraónak, magyarázatként: miért nem tudja élvezni a trón gazdagságát, miközben a palotán kívül a nép szenved. Azt gondolom érdemes nem megfeledkeznünk arról, hogy mi is mindannyian a nép testének kisded porcikái vagyunk, és ha a nép jajgat, mindannyiunknak át kell éreznünk a kínját. Ezeket a kínokat, a népet érő igazságtalanságokat legátélhetőbben mindig is a karikaturisták ábrázolták. Az új [A NÉP JAJA] című rovatban a hét általam legfrappánsabbnak tartott karikatúráját, vagy úgynevezett mémjét osztom meg. A rovat a Facebookon jelenik meg.

v_007.png

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr2814737425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása