ERCSI FALANSZTER

Hitelfelvételre kényszerülhet a város

2020. január 16. 22:00 - FischerÁdám

Az Önkormányzatnak márciusig sem maradt elég fedezete még az önkormányzati intézményekben dolgozók bérének a kifizetésére sem. A polgármester egy 100 millió forintos nagyságrendű készenléti hitel felvételéről egyeztet. Újabb 6 térfigyelő kamera kihelyezésére készül az Önkormányzat az illegális hulladéklerakás elleni harcban. Az évi 80 milliós közétkeztetési költségből 15 millió hárul az Önkormányzatra. Nyílt ülést tartott a Pénzügyi, Fejlesztési és Közbiztonsági Bizottság. Fischer Ádám képviselő beszámolója.

f_001_1.png

Szabó Tamás polgármester napirend előtt Gólics Ildikó kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a buszos személyszállítással kapcsolatos közbeszerzési eljárásban tegnap járt le a pályázók számára kitűzött hiánypótlási határidő, az eljárás eredményét vélhetően a január 28-i testületi ülés állapíthatja majd meg. A város közvilágítási hálózatának felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás anyagát át kell dolgozni a közbeszerzési törvény módosulása miatt, de hamarosan kiírásra kerül az a pályázat is. Az önkormányzat intézményeiben sajnálatos módon 2019. év végén nem volt lehetőség a dolgozók számára jutalmat osztani a város rossz anyagi helyzete miatt. Elmondta, hogy a szintén pénzügyi gondokkal küzdő Járóbeteg-szakellátóban azonban úgy értesült, hogy voltak ilyen kifizetések.

Az Önkormányzat pénzügyi gondjaival kapcsolatban kifejtette, hogy

mivel az előző testület által ingatlan-eladásból beszedni tervezett pénzek közül két 70 milliós tétel sem teljesült, az Önkormányzatnak a 2020. évi állami működési támogatások megérkezéséig sincs elég fedezete még az önkormányzati intézményekben dolgozók bérének a kifizetésére sem.

Az egyik 70 milliós tétel a Nőtlen tiszti szálló eladása, a másik pedig egy – az Ipari Parkban található – telek értékesítése lett volna. Előbbi ügyében az Önkormányzat elállt az eladási szándékától, utóbbi ügyében pedig a vevő nem tudta időben kifizetni a vételárat. Az Ipari Parkban lévő terület esetében az eladási opció meghosszabbításra került, így márciusig még a tavalyi áron megveheti a társaság az ingatlant. Annak érdekében, hogy az Önkormányzat addig is tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit, a polgármester egy egyéves határozott időre szóló, 100 millió forintos nagyságrendű készenléti hitel felvételéről kért ajánlatot, amit a Képviselő-testület a közeljövőben tárgyalhat.

Szintén Gólics Ildikó kérdésére válaszolva elmondta, hogy Boronyai Tamás, aki korábban tartott Ercsiben több helyszínen ökölvívó edzéseket, a Törökbálinton működő Galdiátor Fit nevű vállalkozása keretében tartana újra többféle fitnesz edzést Ercsiben. A polgármester azt ígérte neki, hogy megvizsgálja a Tiszti klub egyik helysége bérbeadásának a lehetőségét.

Győrfiné Csőke Anikó képviselő megdöbbenésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az alakuló ülésen a Fidesz-KDNP képviselői még azt állították, hogy a város Költségvetése egyensúlyban van,

mára azonban kiderült, hogy az Önkormányzat több tízmilliós hiánnyal küzd, a beruházások közül pedig egyik sem fejeződött be, így további több százmilliós nagyságrendű visszafizetési kötelezettség veszélyezteti a várost. Gólics Ildikó válaszában elmondta, hogy októberben az Önkormányzat belső ellenőre szerint minden szabályszerű volt a Költségvetéssel kapcsolatban.

Gólics Ildikó Járóbeteg-szakellátóval kapcsolatos kérdéseire válaszolva Szabó Tamás elmondta, hogy a szakellátó vezetősége januárban 4, februárban 6 milliós támogatást szeretne igényelni az Önkormányzattól. Kifejtette, hogy az Önkormányzatnak előbb a saját működési költségeit kell biztosítania, a szakellátónak csak ezt követően tud forrást biztosítani. A rendelőt fenntartó további három Önkormányzat úgy nyilatkozott, hogy márciusban tudják a hozzájárulásaikat megfizetni. A készenléti hitel ezekre a kérelmekre is fedezetet nyújthat.

A város aktuális közbiztonsági helyzetéről Papp György tanácsnok elmondta, hogy a tavaly novemberi állapothoz képest idén novemberre csökkent az elkövetett bűncselekmények száma. A térfigyelő-kamera rendszer által rögzített felvételek megőrzésére bővítették a szervereket. Egy hónap teljes anyagát tudják tárolni. A városban 23 térfigyelő kamera van elhelyezve, ezek 12 éve lettek telepítve. 12 közülük azóta korszerűbbre lett cserélve, jelenleg egy kamera nem üzemel. Novembertől januárig 20%-kal nőtt az illegális hulladék-lerakatok területe. A helyi földtulajdonosok 1,5 milliós hozzájárulása által

az Önkormányzat újabb 6 kamerát készül kihelyezni az érintett területeken.

A Papp György tanácsnok által vezetett Közbiztonsági Munkacsoport elkészítette az Önkormányzat 2020. évi közbiztonsági intézkedési tervét. A terv 18 pontba foglalva tartalmazza a közrend területét érintő városi teendőket, a végrehajtásuk felelőseit, illetve határidejeit. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, képviselő, e sorok írója)

kértem, hogy a Munkcsoport készítsen beszámolót az előző évi intézkedési terv végrehajtásáról és az elért eredményekről

annak érdekében, hogy a Képviselő-testület ki tudja alakítani az álláspontját az évről-évre elkészített tervről. Papp György elmondta, hogy a Munkacsoport gyakorlati, operatív feladatokat végez első sorban, nem szeretné, ha a papírmunka venné el az idejüket, továbbá kifejtette, hogy a bűnüldözési munka részleteinek nyilvánosságra hozatala nem célszerű, ugyanis a bűnelkövetők így információkat szerezhetnek a tervezett lépésekről. A munka eredményessége szerinte a lecsökkent bűnelkövetési számokban mutatkozik meg. Válaszomban kifejtettem, hogy az összes közintézmény és Önkormányzati Bizottság készít éves-féléves-negyedéves beszámolókat, és értetlenségemnek adtam hangot azzal kapcsolatban, hogy miért esik ezen a körön kívül a Közbiztonsági Munkacsoport. Elmondtam azon véleményemet, hogy a Képviselő-testületnek feladata az önkormányzati munka minden területének a nyomon követése, ezért szükségesnek tartom az intézkedési terv végrehajtásáról beszámoló készítését. Papp György tanácsnok végül vállalta, hogy ezt a beszámolót elkészíti.

A Bizottság az előző évekhez hasonlóan idén is bruttó 200 000 Ft-os éves cafetéria-keret megállapítását javasolja a Képviselő-testületnek a Polgármester és a hivatali dolgozók számára.

A Bizottság nem javasolja az intézményi étkezési térítési díjak módosítását. A Pénzügyi Iroda vezetője kérdésemre elmondta, hogy az intézményi étkeztetés összes éves költsége nagyságrendileg 80 millió forint, amiből nagyjából 60 millió forintot fedez az Állam. Az iskolák és az óvodák tekintetében

mindössze 83 gyerek után fizetnek térítési díjat, 330 gyerek jogosult ingyenes étkezésre.

A 83 fizető éves szinten mintegy 4,5 millió forintot fizet be, tehát az Önkormányzatnak nagyságrendileg 15 millió forintba kerül az intézményi étkeztetés. Az Önkormányzat költségének nagyobb részét az okozza, hogy sok ingyenesen étkező nem intézi el időben a jogosultságát igazoló iratok beszerzését, így utánuk az Állam nem fizet normatívát, azonban ők maguk sem tudnak térítési díjat fizetni.

Elfogadta a Bizottság az éves munkatervét, azonban elnapolta az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának felülvizsgálatával és a Vagyonnyilatkozatok nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló szabályzattal kapcsolatos döntések meghozatalát.

A Bizottság nem javasolja a Képviselő-testület számára a Nemzetiségi Önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások módosítását, elfogadásra javasolja azonban Szabó Tamás polgármester 2019. évi szabadnapjainak az igénybevételéről szóló beszámolóját, 2020. évi szabadnapjainak tervezett beosztását, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat ingatlan használati szerződését, az Önkormányzat tagjainak a köztartozásmentes adózói adatbázisba való felvételéről szóló beszámolót és a Fejér Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásának megállapításait.

A Bizottság ezután zárt ülésen döntött arról, hogy kiket javasol a városi kitüntetések és díjak idei elnyerésére.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr9515413264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása