ERCSI FALANSZTER

Adományok az MVM csoporttól az általános iskolának

2020. április 25. 19:00 - Illés Gergely

A Magyar Villamos Művek Zrt. számítógépekkel támogatja az ország iskoláit, köztük az ercsi Eötvös József Általános Iskolát, az Országos Mentőszolgálat számára pedig tíz személyautót adományoztak. Az átadásra településünkön, az Eötvös Iskolával szemben került sor április 24-én. Az MVM összesen háromszáz eszközt adományoz országszerte.

f_001.png

Nagy segítségére lesz a diákoknak az otthoni tanulásában az adományként kapott húsz digitális eszköz, amellyel a rászoruló családokat kívánják segíteni. Szokatlanul hangozhat mindez, hiszen már a mindennapjaink részét képezik a számítógépek, az okostelefonok, tabletek, azonban vannak olyan háztartások, amelyek a fentiek egyikével sem rendelkeznek, vagy ha mégis, azok elavultak, lassúak. A KSH rendelkezésre álló statisztikái alapján 2013-ban az ország háztartásainak 56,2%-a rendelkezett asztali számítógéppel, laptoppal 40,4%, az internetkapcsolattal rendelkező háztartások aránya pedig 69,7% volt. A KSH által közzétett statisztika alapján 2005 és 2013 között a laptoppal és internetkapcsolattal rendelkezők számában folyamatos emelkedés volt tapasztalható, miközben az asztali számítógépeket használók száma csökkenésnek indult a hordozható eszközök elterjedésével. Szalay Csilla az Eötvös Iskola igazgató-helyettese rámutatott arra, hogy napjaink digitalizációja nem jelenti egyértelműen a távoktatáshoz való általános hozzáférés lehetőségét. Gondot okoz, hogy az iskolában tanuló gyerekek családjainak jelentős része csak a mobiltelefonok használatához ért, amelyek kényelmi és praktikus funkcióikat tekintve elmaradnak az asztali számítógépektől, laptopoktól, a digitális oktatásban való megfelelő részvételhez nem elegendők. Továbbá gondot jelenthet a – minden társadalmi réteget érintő – digitális készségek hiánya is. Az iskola igyekszik megadni minden információt a családok számára, hogy ne vesszenek el a böngészők, weboldalak és egyéb programok között.

Az RTL Híradó beszámolója

Korábban az iskola kért már segítséget a Facebook követőitől, próbáltak összegyűjteni olyan laptopokat, mobiltelefonokat, amelyeket a gazdájuk már nem használ és szívesen adnák olyanoknak, akik veszélyeztetettek az idei tanév eredményes befejezésében – ugyanis az oktatás a nehézségek ellenére nem áll meg, a diákoknak a digitális oktatási rendben is számot kell adniuk a tudásukról. Az MVM adományai azonban nem a közösségi médián keresztül jutottak el Ercsibe, az iskola egy felmérést követően értesítette a tankerületet arról, hány eszközre lenne szükségük. Ezek után április 22-én érkezett a telefonhívás, miszerint az MVM elsőként az ercsi Eötvös József Általános Iskolának ad át húsz számítógépet abból a háromszázból, amit az ország tanintézményei számára ajánlanak fel. Szalay Csilla igazgató-helyettes arról tájékoztatta a Falansztert, hogy jóval több eszköz érkezett, mint amennyire számítottak. Modern, a mai kor követelményeinek megfelelő, új eszközökről van szó, amik az iskola tulajdonát képezik, azonban azokat a járvány okozta veszélyhelyzet után sem kell a használóiknak visszaszolgáltatni, hosszú távú segítséget jelentenek majd a diákok számára – mondta Szalay Csilla.

20200424mvmmentoszolgalatiskolaadomanyatadasercsinnfmh24.jpg

Orth László igazgató átveszi a számítógépeket | Fénykép:  FEOL

Orth László, az Eötvös Iskola igazgatója az Ercsi Web kamerája előtt korábban kifejtette: minden diák számára biztosítják a hozzáférést a napi oktatási anyagokhoz, véleménye szerint a diákokon és a szüleiken múlik, hogy élnek-e a lehetőséggel. Ezidáig, akik nem rendelkeztek erre alkalmas digitális eszközzel, postai úton kapták meg a tananyagot. Fontos, hogy minden család rendszeresen tartsa a kapcsolatot az iskolákkal, mert a lemaradók nagy hátrányba kerülhetnek az év végi értékeléskor. Az igazgató szerint a nehézségek ellenére az otthon tanuló diákok élvezik a távoktatást, hiszen így személyre szabott feladatokat is kapnak, amelyekkel jobban tudnak azonosulni. Az iskola a távoktatással szerzett tapasztalatokat szeretné a veszélyhelyzet elmúlta után is kamatoztatni, például a házi feladatok változatossá tételében.

A húsz számítógép az iskola vezetősége szerint akár hatvan diák oktatásában is segítséget nyújthat. Várhatóan az április 27-i hét elején beérkezik az iskolához minden javaslat és kérelem az eszközök elosztását illetően, így a hét második felében mindegyik eljuthaz a szorgalmas felhasználókhoz.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8715638802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása