ERCSI FALANSZTER

A Kormány elveszi a Művház dolgozóinak a közalkalmazotti státuszát

2020. július 06. 22:00 - FischerÁdám

Augusztus 24. és szeptember 6. között rendezi az Önkormányzat az idei Eötvös napokat, ami a várossá válás 20. évfordulójának jubileumi ünnepségsorozatát is magába foglalja. A sokszínű program mellett az Önkormányzat megpróbál támogatást szerezni a rali megrendezéséhez is. Egy kormányzati intézkedés folytán a Művház dolgozói elveszítik közalkalmazotti státuszukat. az óvodák beszámoltak a veszélyhelyzetben végzett tevékenységeikről. Nyílt ülést tartott a Humán Bizottság. Fischer Ádám alpolgármester beszámolója.

f_001_1.png

Az Eötvös napok programjához kapcsolódóan augusztus 23-án érkeznek a Városba a „Tolnai huszárok” nevű hagyományőrző lovas-zarándokok a mohácsi csata emlékére évről-évre megrendezett zarándoklatuk állomásaként. Itt töltenek egy éjszakát, majd 24-én 10 órakor ünnepi megemlékezést tartanak a Honvéd Nyugállományúak Egyesületének a közreműködésével. Zarándoklatukat ezután folytatják Mohács felé. Az Önkormányzat szálláslehetőséggel, egy kis vendégséggel, illetve az útjuk biztosításával járul hozzá a megemlékezéshez idén is.

Az Eötvös napokat és az Ercsi várossá válása 20. jubileumának alkalmából rendezett ünnepség-sorozatot idén augusztus 24. és szeptember 6. között rendezi a Város. Egy 2017-es pályázat eredményeként az Önkormányzat plusz forráshoz jutott a rendezvény megszervezésére. A pályázati összegből különböző berendezéseket szerezhet be a Művház és két élőzenés koncertet is finanszírozhat.

Az Eötvös napok programjainak a gerincét idén is első sorban a helyi illetőségű művészek és szervezetek fellépései adják majd.

Lesz Ercsi kalandtúra, kiállítás, történelmi és színházi előadások, gyerekprogramok és a helyi egyesületek is színes programmal készülnek. A márciusban a járványhelyzet miatt elmaradt kitűntetések átadására is az Eötvös-napok keretében kerül sor. Koncertek tekintetében Pillinger Zsolt helyi szaxofonossal felálló Fekete lakkcipők nevű Komár László emlékzenekar és a szintén helyi Bíbor együttes fellépése szerepel a programon.

Az Önkormányzat a környékbeli, autóiparban tevékenykedő vállalkozások támogatását kéri a nagy sikerű rali megrendezéséhez szükséges költségek biztosításához,

mivel a Város Népe sok fórumon kérte, hogy idén se maradjon el a verseny. Amennyiben sikerül támogatást szerezni ehhez, újra lehet ralira számítani, de az Önkormányzatnak saját forrásból sajnos idén erre nem telik.

Tárgyalta a Bizottság a Város közművelődési rendeletének a tervezetét. Ezt el kell fogadja a testült ahhoz, hogy a Művház a jövőben is tudjon pályázatokon indulni. A rendelet még előkészítés alatt áll, augusztusban tárgyalják a végleges formáját.

Kovács Edina, a Művház intézményvezetője beszámolt a kormány azon döntéséről, hogy a közművelődési intézmények dolgozói november elsejétől elvesztik közalkalmazotti státuszukat, továbbá az ezzel kapcsolatos fontosabb határidőkről.

Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) felidéztem, hogy ezzel a döntéssel

a Művház dolgozói sok jogosultságukat elveszítik: rövidül a felmentési idejük, csökken az esetleges végkielégítésük mértéke, a szabadnapjaik száma, elesnek a jubileumi jutalmaik lehetőségétől és az utazási kedvezményeiktől is.

Hivatkoztam Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár érvelésére, amiben május 19-én az országházban a következőkkel indokolta a törvény elfogadásának szükségességét:

„Bizony, vannak a kulturális szférában is pici létszámban olyan dolgozók, akik a közalkalmazotti biztonságból adódóan nem tettek meg mindent azért, hogy aktívan dolgozzanak. Nekik van egy pici félnivalójuk, ők majd aztán egy picit aktívabban kell, hogy dolgozzanak, esetleg lemorzsolódnak.”

Javasoltam, hogy mivel – én magam nem látok a Művházban olyan dolgozókat, akik nem elég odaadóan végezték eddig a munkájukat – az Ercsi Képviselő-testület és a Humán Bizottság is kötelezze el magát amellett, hogy

a Művház alkalmazottai számára olyan szerződést kínáljon az Önkormányzat, ami a jövőben is garantálja számukra az eddig élvezett jogosultságokat,

ahogy ezt tette például a Fővárosi Önkormányzat korábban.

Gólics Ildikó, a Bizottság elnöke szerint azonban ez a javaslat nem tartalmaz konkrétumokat, így nem bocsátotta azt szavazásra.

Elhangzottak az óvodák beszámolói a veszélyhelyzetben végzett munkájukról. Az óvodapedagógusok a járvány miatti leállás idején otthoni munkával készültek a következő nevelési évre. Szakmai anyagok feldolgozásával arra törekedtek, hogy a veszélyhelyzet után az óvodákban a pedagógiai munka színvonala tovább emelkedjen.

Projekthetek, pályázati anyagok és óvodai dekorációk sorát készítették el az otthon töltött idő alatt.

Az óvodák dajkái eközben a Város idős lakosainak ellátásában végeztek munkát. Az óvodákba járó rászoruló gyerekek étkeztetését az Önkormányzat és az óvodák dolgozói a két ételosztó ponton átvehető napi egy melegétel biztosításával oldották meg. A beiratkozás idén az óvodás korba lépő gyerekek automatikus felvételével történt. A Hétszínvirág Óvodában egy támogatásnak köszönhetően beszereztek 10 db futóbiciklit, Kindl László vállalkozó pedig térítésmentesen elvégezte a gyerekmosdók tisztasági festését. A Napfény Óvoda nyáron a Bercsényi úti telephelyén fogadja a gyerekeket, a Dózsa téri telephelyen pedig felújításokat végeznek.

A Bizottság tagjai nehezményezték, hogy a Prizma Junior ZRt által szállított ételek minősége továbbra is rossz, sok esetben az étkezésre jogosultak inkább kidobták az adagokat. Gólics Ildikó, a Bizottság elnöke elmondta, hogy egyeztetett a társasággal, és

személyes egyeztetést fognak tartani az intézményvezetőkkel és a Prizma Junior ZRt képviselőivel.

A napirendi ponthoz kapcsolódva Orth László, az Eötvös Iskola igazgatója beszámolt arról, hogy nagy nehézséget okozott számukra a digitális oktatásra való átállás egyik napról a másikra, ugyanis a diákok jelentős része nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel. Sok tanulónak postai úton juttatták el a szükséges tananyagokat.

Mivel Bosnyák Istvánné intézményvezető nyugdíjba vonul, a polgármester kiírta a veszélyhelyzet időtartama alatt a megüresedett álláshely betöltésére vonatkozó pályázatifelhívást. A beérkező pályázatok elbírálására 3 tagú bizottságot választott a Humán Bizottság. Elnöke Gólics Ildikó, a Humán Bizottság elnöke, tagjai pedig Imre Zsuzsanna, a Pénzügyi Bizottság tagja, korábbi iskolaigazgató-helyettes, illetve Ábrahám Gabriella, a Hétszínvirág Óvoda intézményvezetője lettek.

A Humán Bizottság áttekintette a működésére hatással járó, a veszélyhelyzet alatt a polgármester által meghozott határozatokat. Balázs Mária, a Bizottság tagja kérte, hogy bírálják felül az óvodák nyitvatartásáról szóló határozatot, olyan módon, hogy

mindkét óvoda azonos nyitvatartási idővel működjön.

A Bizottság támogatta a javaslatot.

A közszolgálati műsorokat gyártó ErcsiWeb szerződése szerint évente 4 életmű-interjút kérhet tőlük az Önkormányzat. A Humán Bizottság az idei évre Paczolay Gyula, Oláh Istvánnét, Kokics Tibort és Mogyorósiné Mariska nénit javasolta mások mellett.

Kovács Edina, a Művház intézményvezetője beszámolt a Csoóri Sándor Alap által kiírt pályázati felhívásról, amire pályázatot szeretne benyújtani a Művház. Sikeres szereplés esetén élő, népzenés, néptáncos táncházat szerveznének a helyi egyesületek bevonásával. A Bizottság támogatta a pályázat elkészítését és benyújtását.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr2615986398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása