ERCSI FALANSZTER

A várossá válás huszadik évfordulóját ünnepelte Ercsi

2020. szeptember 07. 22:00 - FischerÁdám

2020. szeptember 3-án ünnepelte a Város Ercsi díszpolgára, Magyarország első független kormányának vallás- és közoktatási minisztere: Eötvös József születésének 207. évfordulóját, valamint Ercsi várossá válásának 20. évfordulóját. A járványhelyzet miatt sajnos az évforduló körüli szokásos rendezvénysorozat: az Eötvös-napok programjainak egy jelentős része idén elmaradt, de természetesen így is sok érdekességgel készült a jeles ünnepre az Önkormányzat.

f_001_1.png

Augusztus 24-én érkezett Ercsibe az immáron hagyományosnak mondható lovas zarándoklat, amelynek keretében Tolna megyei lovasok járják végig II. Lajos királynak az 1526-os mohácsi csatavesztés színhelyére vezető útját. A zarándoklat az ercsi II. Lajos emlékműnél tartott megemlékezést a Honvéd Nyugállományúak Klubjának közreműködésével.

A csatavesztés napján, augusztus 29-én az Önkormányzat is tart ugyanitt megemlékezést. A városi megemlékezésen Kovács Gergő fiatal, ercsi turkológus (a török nyelvű népek nyelvével és történelmével foglalkozó tudomány) és a Jorgováni kórus működött közre.

Augusztus 30-án az első ízben megrendezett Ercsi Kalandtúrán vehettek részt az érdeklődők. A túra keretében a résztvevő 17 csapat körüljárhatta a Várost, újra felfedezve a Helyi Értéktár egyes elemeit. A mintegy 17 km-es túra érintette Ercsi perifériáit (Cukorgyári kápolna, Eötvös kápolna, Vörösköröszt), illetve a Belváros nevezetességeit is, összesen 13 állomást. A túra résztvevői jártak a Város múzeumaiban, de feljuthattak például a Tűzoltótoronyba is, ahonnan új nézőpontból tekinthették meg a Belvárost.

Augusztus 31-én Rapainé Hamberger Anikó helyi amatőr művész „Ha majd ősz lesz...” című festménykiállításának megnyitója várta a helyieket a Művelődési Házban. A kiállítás továbbra is megtekinthető a Művház kistermében, a kiállított festmények pedig megvásárolhatók.

_fec0369.jpg

A megnyitó után következett László Attila koncertje.

Szeptember 3-án aztán egésznapos ünnepéllyel emlékezett meg Ercsi a várossá válásának 20. évfordulójára. Az Eötvös-nap Eötvös József szobránál vette kezdetét, ahol ünnepi beszédet mondott Szabó Tamás polgármester. Bejelentette, hogy Eötvös József halálának 150. évfordulójára, 2021. február 2-ára szeretné díszpolgárunk földi maradványait eredeti helyére: a Kápolnához visszahelyeztetni. Az ünnepi beszédet követően a helyi intézmények és egyesületek koszorúkat helyeztek el az Eötvös szobornál.

_fec0501.jpg

Az ünneplők ezután az Eötvös József Emlékházhoz vonultak, ahol az Önkormányzat Kálló Gergely, Ercsi országgyűlési képviselőjének jelenlétében koszorúzta meg az Eötvös emléktáblát. A résztvevők az Eötvös család hajdani birtokán időkapszulát helyeztek el, ami a helyiek Ercsi 2050. évi lakóinak címzett üzeneteit tartalmazza.

_fec0634.jpg

Az Emlékházban két helyi hetedikes diák: Sárkány Luca és Ravasz Bendegúz olvasott fel Pásztor Mária Eötvös József naptár című gyűjteményéből, majd Devescovi Balázs, az ELTE adjunktusa tartott előadást az Eötvös életét övező anekdotákból.

Este a Művelődési Házban került sor a várossá válási ünnepélyre. Az est a besnyői Szironta csengettyűs együttes koncertjével kezdődött. A várossá válás évfordulóját Szabó Tamás polgármester köszöntötte az elmúlt 20 év eseményeit is összegző beszédével, külön megköszönve azoknak a munkáját, akik a várossá válási pályázat sikerén dolgoztak. Az ünnepélyen bemutatásra került egy filmösszeállítás is Ercsi Város életének utóbbi 20 évéből. A járványhelyzet miatt idén a városi kitüntetéseket sem a szokásos időpontban – március 15-én – hanem a várossá válás évfordulóján adta át az Önkormányzat.

_fec0840.jpg

Ercsi Városért kitűntető címben részesült Barabásné Agárdi Katalin, építőmérnök, aki többek között 7 éven keresztül dolgozott az Önkormányzat városfenntartó vállalatánál műszaki vezetőként, hosszú ideje pedig műszaki tanácsokkal segíti az Önkormányzat és az Ercsi Katolikus Plébánia egyes beruházásainak megvalósítását.

_fec0855.jpg

Ercsi Városért kitűntető címben részesült Balázs Ferenc, építőmérnök, aki 15 éve segíti az Önkormányzat vagy éppen az Iskola beruházásainak a megvalósulását a közbeszerzésektől egészen a kiviteli tervek elkészítéséig.

_fec0861.jpg

Gyermekekért díj kitüntetésben részesült Ábrahám Gabriella, óvodapedagógus, aki több mint 20 éve végzi munkáját a Hétszínvirág Óvodában, 2008 óta intézményvezetőként.

_fec0864.jpg

Pedagógiai díj kitüntetésben részesült Orthné Varga Ildikó, pedagógus, aki közel 40 éve oktatja az Eötvös Iskolában az ercsi gyerekeket, szervezője számos városi rendezvénynek.

_fec0870.jpg

Közszolgálati díj kitüntetésben részesült Csányi Attiláné, gondozó, aki 20 évig foglalkozott a helyi idősek házi gondozásával, 2017 óta pedig az Idősek Bentlakásos Otthonában nővér.

_fec0873.jpg

Közművelődési díj kitüntetésben részesült Pásztor Mária, Eötvös József emlékművének gondozásában végzett kimagasló munkájáért.

Díszoklevélben részesült Gábor Lőrinc, fiatal vízilabdázó, aki tagja volt a 17 éven aluliak 2019. évi Európa-bajnokságán bronzérmet szerzett magyar válogatott csapatnak.

Díszoklevélben részesült a Tevékeny Nők Társasága, aminek tagsága 2016 óta segíti a Város életét odaadó önkéntes munkájával: rendezvényeket szerveznek, ételeket készítenek, közterületeket tartanak rendben.

_fec0883.jpg

Diplomája megszerzésének 50. évfordulója alkalmából emléklapban részesült Dósa Mátyásné, született Gyöngy Mária aranydiplomás pedagógus.

_fec0889.jpg

Diplomája megszerzésének 60. évfordulója alkalmából emléklapban részesült Barinka Istvánné, született Bulath Márta gyémántdiplomás pedagógus.

_fec0892.jpg

Diplomája megszerzésének 60. évfordulója alkalmából emléklapban részesült Schillinger Ferencné, született Elcsics Katalin gyémántdiplomás pedagógus.

_fec0894.jpg

Diplomájuk megszerzésének 65. évfordulója alkalmából emléklapban részesültek Máté Sándorné, született Szenthe Rozália, Milassin Terézia, valamint Paczolay Irma gyémántdiplomás pedagógusok.

Elismerésben részesültek Hekman Veronika és Lippai Roland tanulók is.

_fec0896.jpg

A kitüntetések átadását követően rövid fogadással zárult az ünnepély.

A járványhelyzetre való tekintettel az Eötvös-napok keretében műsorra tűzött színházi előadás két alkalommal is: szeptember 4-én és 5-én is színpadra került. Az ünnephez kapcsolódva Eötvös József: A házasulók című színművét adta elő a helyiekből összeállt társulat, Murzsa Kata rendezésében. A darabban a párbeszédeket sok helyen dalok színesítették és felléptek nemzetiségi tánckaraink is: a rác Zorica és a roma Amaro Jilo.

Szeptember 5-én Veterán börzét és kirakodó vásárt rendeztek a Duna-parton Lévai Árpád, a helyi motormúzeum tulajdonosának szervezésében.

Az Eötvös-napok keretében a Művelődési Ház három pályázatot is hirdetett a Város Népének. Az „Ercsi és én” című fotópályázaton olyan fényképeket vártak, amiken a fényképek készítői magukat örökítik meg kedvenc ercsi helyszíneiken. A pályázatra beérkezett képeket a Művház aulájában állították ki, a végső sorrendről pedig közönségszavazás döntött augusztus 30. és szeptember 5. között. Az „Itt élek” című vers és prózaíró pályázaton műfaji megkötés nélkül lehetett irodalmi alkotásokkal nevezni. Végül helytörténeti jellegű ismereteiket mérhették össze a helyiek az „Ercsi kvíz” nevű több körös vetélkedőben.

A pályázatok ünnepélyes eredményhirdetését szeptember 7-én rendezték.

Az „Itt élek” irodalmi pályázaton 3. helyezett lett Takács Gizella, 2. Vajdics András, az első helyet pedig Kovács F István szerezte meg a Cukorgyár által ihletett „Fűzfa” című novellájával.

Az „Ercsi és én” fotópályázaton 3. helyezést ért el Kósa Márta, 2. lett Takács Gizella, első pedig Bucsi Csenge „Napkelte a Kápolnánál” című fényképével.

Az „Ercsi kvíz” vetélkedőn 3. helyezett lett Szöllősi Bernadett, 2. Gólics Anita, első pedig Mészáros Lászlóné.

Az I. Ercsi kalandtúrán harmadik lett a Gólics család csapata, második helyezést ért el a Szabó család csapata, nagy büszkeségünkre pedig szoros versenyben első helyezett lett a Falanszter Egyesület csapata.

A fényképeket Nagy Ferenc, a videókat az ErcsiWeb készítette. További fényképek az Eötvös-napokról ide kattintva tekinthető meg.

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr5016196862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása