ERCSI FALANSZTER

2021-től változhat a helyi adók mértéke

2020. október 27. 22:00 - FischerÁdám

A polgármester és a Pénzügyi Bizottság a helyi adók mértékének az emelését javasolta, azonban végső döntés még nem született. Kovács Edina intézményvezető távozik a Művház éléről, feladatait Piroska Eszter muzeológus veszi át. Átveszi a fenntartó tagönkormányzatok üzletrészeit az Ercsi Önkormányzat a járóbeteg-szakellátóban. Támogatásban részesülnek a helyi Spotegyesületek. Emelkednek a Sportcsarnok használatáért fizetendő hozzájárulások. Eladásra kínál a Város 6 telket az Ipari Parkban. Pályázatot nyújt be az Önkormányzat illegális hulladéklerakók felszámolásának támogatására. Átépíthetik a Csónakház melletti sólyát. A Napfény Óvoda intézményvezetője Balázs Mária lett, aki kéri, hogy a szülők ne tartsák otthon gyerekeiket a járványtól való félelem miatt. Fischer Ádám alpolgármester beszámolója az Önkormányzat októberi üléseinek döntéseiről.

f_001_1.png

Szabó Tamás az előzetesen meghirdetett napirendről törölni javasolta a helyi adók mértékének változtatásáról szóló napirendi pontot, mert a Kormány éppen módosítani készül a helyi adókról szóló törvényt, így mindenképpen változásokra lehet számítani ebben az ügyben. A Testület jelenlévő tagjai támogatták a napirendi pont elnapolását. Korábban a Pénzügyi Bizottság ülésén a polgármester a vállalkozásokra kirótt iparűzési és építményadók változatlanul hagyása mellett a lakosság kommunális adóhozzájárulásának az emelését és az idegenforgalmi adó bevezetését javasolta. A kommunális adó ügyében elmondta, hogy az ercsi 6 000 Ft-os éves hozzájárulásnál a környező, Ercsinél kisebb településeken is lényegesen nagyobb mértékű ennek az adónak az összege, példaként említve a ráckeresztúri 10 000 Ft-os és a martonvásári 28 500 Ft-os kommunális adóként fizetendő éves hozzájárulásokat. Javasolta ezért az összeg megduplázását, az éves szinten 12 000 Ft-os lakásonkénti kommunális adóhozzájárulás elrendelését. Az idegenforgalmi adó bevezetésére tett javaslatát a helyben megszálló munkások magas számával indokolta, a mértékét pedig 200 Ft-ban javasolta meghatározni vendégéjszakánként. Elmondta azt is, hogy a két adónem változtatásával-bevezetésével a Város éves szinten 30-40 millió forint szabadon felhasználható bevételhez jutna, ami azért fontos, mert a Kormány a korábban megosztott adóbevételeket, mint a gépjármű-adót már nem osztja meg az önkormányzatokkal, a megmaradó saját bevételeknek pedig egyre nagyobb hányadának a felhasználását feltételekhez köti. Gólics Ildikó az adófizetési hajlandóságról érdeklődött, az adó mértékének a megduplázását nem támogatta, ahelyett a 6 000 forintos szintről a 8 000 Ft-ra történő emelést javasolta. A Pénzügyi Iroda vezetője elmondta, hogy idén augusztusig a teljes évre tervezett 17 millió forintos kommunális adóbevételből 11 millió forint folyt be ténylegesen, azaz időarányosan jól áll a teljesülés, és általában is nagyrészt jó a kommunális adófizetési hajandósága a Város Népének.

A Bizottság végül a kommunális adó mértékének a 12 000 Ft-ra történő emelését, az idegenforgalmi adó bevezetését és 200 Ft/fő/éj összegben történő meghatározását javasolta a Testületnek, végső döntés azonban tehát a Kormányzati változtatási szándék miatt nem született.

A szokásos napirend előtti vita az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatával (SzMSz) összhangban ezúttal elmaradt, mert kérdések megfogalmazására az SzMSz szerint az ülés végén van lehetőség, a napirend tárgyalása előtt pedig csak rövid tájékoztatókat, beszámolókat tehetnek a képviselők.

Szabó Tamás polgármester napirend előtt, távollétében búcsúzott a Művelődési Ház leköszönő intézményvezetőjétől, Kovács Edinától.

A távozó igazgató 2013. márciusa és 2016 januárja között a százhalombattai könyvtárban dolgozott, majd 2016. február 1-től került az Eötvös József Művelődési Házba, ahol előbb megbízott, majd kinevezett intézményvezető lett. A polgármester megköszönte Kovács Edinának Ercsi közművelődéséért, illetve a városi rendezvények színvonalas lebonyolításáért végzett munkáját.

Kovács Edina köszöntése

Sandi József képviselő napirend előtt tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az ülést megelőző hétvége folyamán ismeretlenek valamilyen járművekkel megrongálták a már éppen kialakult Duna-parti gyepet. Kérte Papp György közbiztonságért felelős tanácsnokot, hogy járjon közben annak érdekében, hogy a rendőrség a kamera-felvételek alapján felelősségre vonja a rongálókat.

Baczakó Andrea képviselő napirend előtt a Járóbeteg-szakellátó kérelmére hívta fel a figyelmet. Szabó Tamás polgármester ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a rendelő 8 millió forintos támogatást kér, a kérelem az ülés napján jutott el hozzá, ezért azt a napirendre felvenni nem tudta.

Az Önkormányzat közbeszerzési felhívást tesz közzé az intézményi közétkeztetés biztosítása tárgyában.

Az eljárásban közreműködő dietetikus szakember elmondta, hogy a pályázóknak 8 féle mintaétlapot kell csatolniuk a pályázatukhoz az alkalmasságuk igazolása érdekében. A közétkeztetés ellátására nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, előírások vannak a teljes kiőrlésű gabona-, a zöldség-, a gyümölcs-, a halfélék mennyiségével kapcsolatban, valamint az egyes összetevők vonatkozásában is. Gólics Ildikó kiegészítésként elmondta, hogy az eljárás győztesével 3 évre szóló szerződést köt a Város. A közétkeztetés minőségét ellenőrizheti a megrendelő megfelelő laboratóriumok és szakemberek bevonásával, illetve ellenőrzik azt az állami szervek is.

 Közétkeztetési közbeszerzés kiírása

Az Önkormányzat jelképes – 1 000-1 000 forintos – áron megvásárolja Ráckeresztúr és Kajászó településeknek a járóbeteg-szakellátót fenntartó Kft-ben meglévő tulajdonrészét.

A Pénzügyi Bizottság ülésén a Kft pénzügyi vezetője kifejtette, hogy támogatja az Önkormányzat szándékát, de elmondta azt is, hogy a rendelő finanszírozási gondjai ettől még nem oldódnak meg, ahhoz további lépésekre lesz szükség. Szabó Tamás polgármester szerint a rendelő városi kézbe vételére azért is van szükség, hogy az önkormányzati vagyon nehogy kárba menjen, ugyanis a tagönkormányzatok a rendelő állami kézbe adása mellett foglaltak állást. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) elmondtam, hogy én is támogatom a tulajdonviszonyok rendezését, ugyanis a kulcsi rendelő megszűnése után megnövekedett az ercsi szakellátó ellátási területe, és az a helyzet alakult ki, hogy a rendelőnk 8 települést lát el, amiből 4 tulajdonosa az intézménynek, 4 nem. A fenntartáshoz való hozzájárulás kérdése pedig még zavarosabb, ugyanis a tulajdonos önkormányzatok közül csak Ercsi fizet hozzájárulást, viszont vannak olyan önkormányzatok is, akik fizetnek, de nem tulajdonosok. Elmondtam, hogy szerintem azt kell elérnünk, hogy a rendelő egyetlen tulajdonosa az Ercsi Önkormányzat legyen, aztán pedig azonos feltételekkel kell szerződést kötnünk minden másik önkormányzattal, aki a rendelőnket igénybe kívánja venni. A szakrendelőnek Ercsin kívül így már csak a Baracska Önkormányzata a tulajdonosa, azonban ők is valószínűleg át fogják adni a tulajdonrészüket, mivel már korábban is kifejezték ezirányú szándékukat.

Támogatási kérelmeket adtak be a Város sportszervezetei. Az Ercsi Kinizsi SE 3,5 millió forintos támogatást kért, amiből a kérelmük szerint folyamatban lévő pályázatok önrészeit, rezsi és egyéb működési jellegű költségeket kívánnak finanszírozni. A Humán Bizottság ülésén Flórián Gábor, az Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy a februárban elfogadott Költségvetés szerint a Kinizsi 24 millió forintos támogatást kapott volna 2020-ban az Önkormányzattól, azonban a Veszélyhelyzet alatt eszközölt Költségvetés-módosítással ebből 14 millió forintot a polgármester visszavont. A fennmaradó 10 millió forintot még az előző városvezetés ígérete be a klubnak. Ezt az összeget szintén pályázatok önrészeire fordította az Egyesület. Működési támogatást tehát az idei évben nem kapott a klub, számlatartozásiak keletkeztek, veszélybe került a Kinizsi további működése. Gólics Ildikó képviselő örömtelinek nevezte, hogy ilyen infrastruktúra jött létre a Kinizsi sporttelepén, és hogy sok helyi gyerek jár el a Kinizsibe sportolni. Győrfiné Csőke Anikó elmondta, hogy ő is támogatja a helyi sportéletet, azonban a kérelemben szereplő összeg fedezetét nem látja a Költségvetésben. Kérte Gólics Ildikót, hogy nevezze meg az erre a célra átcsoportosítható forrást. A Bizottság minden tagja hitet tett a Kinizsi fennmaradásának a garantálása mellett. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) amellett érveltem, hogy az Önkormányzat a saját tragikus anyagi helyzetét is figyelembe véve, mindenképpen biztosítsa a Kinizsi számára a túléléshez és a számlák befizetéséhez szükséges nagyjából 1 millió forintot, míg a 2-2,5 millió forintos pályázati önrészek ügyében azt javasoltam, hogy ezeken a pályázatokon most ne induljon a klub, próbálják meg a pálya felújítását és a fűnyíró-traktor beszerzését későbbre halasztani. Flórián Gábor a javaslatomra reagálva elmondta, hogy

a szóban forgó pályázatokon nem indulni szeretnének, hanem már indultak 2019. májusában, az önrészeket a klub vezetősége és támogatói hitelezték meg, mivel a korábbi városvezetés azt jelezte számukra, hogy ezt utólag meg fogja téríteni.

Emlékeztetett, hogy a Város nagyjából 20 éve minden évben 10 millió forint körüli összeget biztosít a Kinizsinek, ebből kívánták utófinanszírozni a meghitelezett önrészeket. Szabó Tamás polgármester kifejtette, hogy örül neki, hogy vannak a klubnak támogatói, de kérte, hogy ők ne úgy támogassák a Kinizsit, hogy az Önkormányzat majd úgyis visszafizeti a befektetett pénzüket. Fontosnak nevezte, hogy az Egyesületnek más szponzorai is legyenek. Békes Norbert bizottsági tag arról beszélt, hogy sok környező településen nagyon jó a sportinfrastruktúra, és az ercsi gyerekeket is tárt karokkal várják Százhalombatta, Martonvásár vagy Iváncsa sportcsapatai, ezért véleménye szerint a gyerekek megtartásához elengedhetetlen a Kinizsi támogatása. Dicsérte a Kinizsinél zajló szakmai munkát, kiemelve, hogy minden korosztályban jó eredményt ér el a csapat.

A Pénzügyi Bizottság ülésén Imre Zsuzsanna bizottsági tag a téma kapcsán kifejtette, hogy bár ő is támogatja a Kinizsi kérelmét, de más városi egyesületeknek is hasonlóan jogos igényeik lehetnek, nem beszélve a helyi közalkalmazottakról, és az Önkormányzatnak nincsenek forrásai idén arra, hogy minden igényt kielégítsen. Papp György képviselő elmondta, hogy a Kinizsi a tao támogatások felhasználásával 170 millió forint értékű beruházást valósított meg a sporttelepen, ami a Város vagyonát növeli. Kifejtette továbbá, hogy 200 gyereknek biztosít sportolási lehetőséget az Egyesület. Flórián Gábor elmondta, hogy a Kinizsi éves szinten nagyjából 25-30 millió forintból működik, amiből 10 milliót az Önkormányzat fizet, nagyjából 15 millió forint érkezik tao támogatásból, és néhánymilliót magántámogatók is hozzátesznek a klub működéséhez.

Novozánszky Katalin bizottsági tag bátor lépésnek nevezte, hogy a Kinizsi úgy valósított meg beruházásokat, hogy semmilyen biztosítéka nem volt arra, hogy utólag az Önkormányzat megfinanszírozza azoknak az önrészeit.

A Pénzügyi Iroda vezetője elmondta, hogy a támogatás kifizetésére egyféle forrást találtak a Költségvetésben. 6,6 millió forint van elkülönítve egy másik pályázat önrészeként, aminek keretében a Kinizsi Evezős Szakosztálya nyert el támogatást a Csónakház felújítására. Ha az a beruházás idén nem valósul meg, akkor az arra félretett pénzből biztosítható a Kinizsi támogatása, azonban ezt a pénzt a jövő évi Költségvetés terhére vissza kell majd pótolni.

Az Ercsi SE kézilabda klub 785 ezer forint támogatást kért az Önkormányzattól. Kérelmükben kifejtették, hogy a februárban elfogadott Költségvetés szerint 5 millió forint támogatást kaptak volna, és ennek megfelelően kezdték el az évet. Január és a kézilabda-bajnokság áprilisi leállása között nagyjából 1 millió forintot költöttek a csapat felszerelésére, és a bajnokságban való részvétel költségeire.

A Képviselő-testület végül a Csónakház felújításának önrészére félretett 6,6 millió forint terhére megszavazta a kért támogatás folyósítását mindkét Sportegyesület számára 7 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett.

A támogatások megítélése nem volt teljesen összhangban az aktuális Önkormányzati rendelettel, ezért azt is módosította a Testület. Ezentúl a helyi Egyesületek az év bármelyik szakaszában adhatnak be támogatási kérelmet.

Sportegyesületek támogatási kérelmei

A Művelődési Ház intézményvezetője: Kovács Edina nem fogadta el a polgármester által a számára felkínált új munkaszerződést. Az új szerződésre azért volt szükség, mert a Kormány megszüntette a közművelődési dolgozók közalkalmazotti státuszát, ami az általános munkajogviszonynál szélesebb körű juttatásokat és jogosultságokat biztosított a számukra. Mivel az intézmény ezáltal vezető nélkül maradt,

az intézményvezetői feladatokat a Művház hatályos Működési Szabályzata alapján megbízottként a muzeológus: Piroska Eszter látja el,

amíg az intézményvezetői álláshely betöltésére irányuló eljárás eredményesen le nem zárul. Az ide vonatkozó felhívást várhatóan november hónapban teszi közzé az Önkormányzat. A közalkalmazotti jogviszony megvonása miatt a Művház Alapító Okiratát is módosítani kellett.

Megbízott intézményvezető kinevezése a Művház élére

A Művelődési Ház helyiségeinek a használati díjait egyik Bizottság sem javasolta módosítani, végső döntés azonban mégsem született, mert a rendelet szabályozza a büfé bérleti díjait is, amivel kapcsolatban a Testület további információt kér az intézménytől arról, hogy van-e érvényben lévő bérleti szerződése jelenleg bárkinek a büfé üzemeltetésére.

A közterület-használati díjakat alapvetően nem változtatta meg a Képviselő-testület, azokban kisebb módosításokat eszközölt: a közterületi reklámtáblák után fizetendő éves adóhozzájárulás mértékét 25 000 Ft/m2-re módosította a korábbi 25 millióról (amiről a Testület tagjai nem tudták, hogyan kerülhetett 2016-ban a rendeletbe), illetve a közút területén kívül, de közterületen parkoló autók után fizetendő díj éves mértékét 5 000 Ft-ról 50 000 Ft-ra emelte.

Emelte a Képviselő-testület a Sportcsarnok helyiségeinek a használatáért fizetendő hozzájárulás mértékét is

abból a megfontolásból, hogy ha a csarnok újra önkormányzati fenntartásba kerül, el tudjon indulni ott egy fenntartható üzemeltetés, ami színvonalas szolgáltatást tud nyújtani a Város és a térség sportolni vágyó Népe számára. Az Önkormányzat vizsgálja a helyi lakosok számára kedvezmény biztosításának a lehetőségét, ahogy az biztosított a környező települések hasonló létesítményeiben a helyiek számára, Feik Csaba jegyző szerint azonban erre törvényi lehetőség nincsen. A küzdőtér igénybevételéért az eddigi 7 460 Ft helyett ezután 10 000 Ft, bajnokság esetén az eddigi 5 540 Ft helyett 8 000 Ft, a tornaterem igénybevételéért 2 240 Ft helyett 2 500 Ft hozzájárulást kell majd megfizetni. Az új díjszabás 2021. január 1-től érvényes.

A Sportcsarnok használatáért fizetendő hozzájárulás megállapítása

Az Önkormányzat újra eladásra kínál 6 db telket az Ipari Parkban

összesen 5,5 hektár területen, mintegy 147 millió forint értékben. Az egyes telkek megvételére ajánlatot tenni ezúttal 2020. november 20-ig lehet.

Ipari Parkban található ingatlanok eladása

A Kelenföld – Pusztaszabolcs vasútvonalon új biztosítóberendezéseket telepít a MÁV, ezzel összefüggésben pedig az Állam kisajátít egy 734 m2-es területet a vasút mentén a Város területén. Ezért az Önkormányzatnak 251 028 Ft-ot ajánlottak fel, amit a Képviselő-testület elfogadott.

Az Önkormányzat pályázatot nyújt be a Kormány felhívására, amiben illegális hulladéklerakatok felszámolására nyújtanak támogatást települési önkormányzatoknak.

Az eljárásban összesen egymilliárd forintot osztanak szét, Ercsi maximum 5 millió forintra pályázhat. Papp György képviselő elmondta, hogy az előző ciklusban a Közbiztonsági munkacsoporttal komolyan foglalkoztak ezzel a problémával, hulladékkommandót indítottak és még törvénytervezetet is beterjesztettek a Kormány felé, azonban a hulladéklerakatok mindig újratermelődnek és nem csak Ercsiben, hanem az ország minden pontján. A törvénytervezetük elmondása szerint elakadt, de újra fel fogja keresni az illetékeseket annak érdekében, hogy szigorúbb szabályozást fogadjanak el az illegális hulladéklerakással kapcsolatban.

Pályázat illegális hulladéklerakatok felszámolásárának támogatására

Szabó Tamás polgármester javaslatot tett egy életnagyságú Eötvös-portré elkészíttetésére Eötvös József halálának 2021-ben esedékes 150. évfordulója alkalmából. A festmény a beérkezett ajánlat szerint nagyjából félmillió forintba került volna, azonban az elkészíttetését nem támogatta a Testület.

Gólics Ildikó képviselő kérdésére válaszolva a polgármester elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium a kerékpárút építésével kapcsolatos szerződés szabálytalanságai miatt indított eljárást az Önkormányzat által benyújtott tájékoztatás alapján megszüntette.

Baczakó Andrea képviselő kérdésére válaszolva pedig elmondta, hogy az Ercsi Kinizsi SE Evezős Szakosztályának a Csónakház melletti sólya önerőből történő átépítésére vonatkozó kérvényével kapcsolatban egyeztetett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetőjével, aki előzetesen arról tájékoztatta, hogy

a korábban egyébként engedély nélkül épült sólyát az Egyesület átépítheti, az átépítést pedig javítás jogcímen fogják engedélyezni.

A Csónakház melletti sólya átépítésével kapcsolatos tájékoztatás

A Képviselő-testület zárt ülésen döntött arról, hogy

a Napfény Óvoda intézményvezetői feladatainak ellátásával megbízza Balázs Máriát,

aki 2014 óta óvodapedagógusként, 2019 óta intézményvezető-helyettesként, 2020. szeptembere óta pedig megbízott intézményvezetőként dolgozik az intézményben. Intézményvezetői megbízatása 2025. augusztus 15-ig szól.

A Humán Bizottság ülésén Szabó Tamás polgármester tájékoztatót tartott a Hétszínvirág Óvodában októberben elrendelt rendkívüli szünetről.

Elmondta, hogy az intézmény két dolgozója a szeptember 26-i hétvégén jelezte, hogy koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak. Ők a rákövetkező héten az intézménybe már nem mentek természetesen, rajtuk tesztet végeztek, ami mindkettőjük esetében pozitív lett. Egyikük teszteredménye október 1-re, másikuké október 2-ára született meg. Október 2-án pénteken a járási tisztifőorvossal egyeztetve elrendelték az intézmény bezárását az október 5-i hétre. A dolgozók az óvodába október 12-én tértek vissza, fertőtlenítették az épületet, majd 13-ától a gyerekek is visszatérhettek. A polgármester intézkedett a szülők tájékoztatásáról és szükség esetén a szülőknek – akiknek így otthon kellett maradniuk a gyerekeikkel – táppénzes igazolás kiadásáról. Mire visszatértek a dolgozók az óvodába, mégegyikőjükről kiderült, hogy megfertőződött, ő is otthon maradt, ő azonban addigra már hetek óta nem találkozott az intézmény többi dolgozójával, így az óvoda újranyitása megtörténhetett. Sajnos időközben az Idősek Otthona két dolgozója is megfertőződött, ezért a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai október 13-án minden dolgozót és minden lakót leteszteltek az intézményben. Később kiderült, hogy mégegy dolgozó fertőzött, azonban a lakók közül szerencsére senki. A dolgozók jelentős része karanténba került, őket a családsegítő szolgálat munkatársai helyettesítették a karantén ideje alatt.

Balázs Mária, a Napfény Óvoda intézményvezetője a Bizottság ülésén elmondta, hogy a vírus által okozott félelem miatt nagyon lecsökkent az óvodában a gyerekek száma, alig több, mint a beíratottak felét viszik a szülők.

Kérte a Város Népét, hogy a gyerekek fejlődése érdekében ne tartsák otthon a gyerekeiket.

Gólics Ildikó képviselő a Bizottság ülésén tájékoztatott arról, hogy egyesületek részére a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati felhívást tett közzé, aminek keretében 300 ezer forintos összeget nyerhetnek el a pályázók.

Javasolta a helyi egyesületeknek pályázat benyújtását.

A Pénzügyi Bizottság ülésén tájékoztató hangzott el a Város aktuális közbiztonsági helyzetéről. Szabó Zoltán őrsparancsnok elmondta, hogy az ercsi rendőröknek továbbra is szolgálatot kell teljesíteniük a Győr-Moson-Sopron megyei határszakaszon is a járványhelyzet miatt. Bemutatta továbbá Sztefopulosz Andreászt, aki a jövőben felügyelni fogja a térfigyelőkamera-rendszer működését Czobor Imre nyugdíjba vonulása után. Gólics Ildikó a beszámolóval kapcsolatban elmondta, hogy úgy tapasztalta, hogy a Savanyúréten sok telken rengeteg vegyes hulladék gyűlt össze, amit éjszakánként elégetnek. Ezen kívül sok telken roncsautók is gyűlnek. Szabó Zoltán őrsparancsnok a felvetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy

hulladékégetés bejelentése esetén a rendőrség rögzíti a tényállást, ami alapján a Járási Hivatal bírságol.

A roncsautók bontásával kapcsolatban külön egyeztetést javasolt a NAV bevonásával. A Tiszti Óvoda melletti telken is zajlik kocsibontás, ami az óvodások pihenését is zavarja. Papp György képviselő elmondta, hogy a helyi járőrrel megjelentek itt, ami alapján ezt a tevékenységet felfüggesztették.

A Képviselő-testület továbbra sem határozott meg felvételi körzeteket az óvodák számára. Nem módosította a Testület a temetői díjakat és az önkormányzati bérlakások bérleti díjait sem. Módosították a képviselők az állattartásra vonatkozó önkormányzati rendeletet.

A testületi-ülésről készült teljes felvétel itt tekinthető meg:

A testületi-ülés előtti Pénzügyi bizottsági ülésről készült felvétel pedig itt tekinthető meg: 

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr3616267108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása