ERCSI FALANSZTER

„Édesanyám, te jó asszony” – anyák napja alkalmából

2021. május 02. 19:00 - FischerÁdám

Harsányi Péter köszöntője

„Édesanyám, te jó asszony, őrangyalnak rendelt Isten téged,

Tőle kaptad azt az édes, jó anyai, értem égő szíved,

Éjjel-nappal rám vigyáztál,

Minden jóra tanítottál, áldjon meg az Isten.”

Az anyák napi kívánságműsorok gyakori darabja ez a nóta, melynek szövegét Pásti Vilmos budapesti hentes és birkózóbajnok írta a második világháborút követő években. Hála és köszönet sugárzik belőle az anyák iránt, pontosabban azért, amiért Sára ősanyától kezdve Nemecsek anyjáig, a „sovány kis szőke asszonyig” mindig: a gondoskodásért.

ercsifalanszter_social_covers.jpg

A gondoskodási feladatok rendkívül fontosak. Mindenekelőtt a családban lévő gyermekekkel és az idősekkel, betegekkel való törődést értjük alattuk, ezeket a munkákat pedig jellemzően nők, legtöbbször anyák végzik. Igaz, hogy ezt nagyon sokan nem érzik tehernek, sőt, az anyaság szükségszerű velejárójának tartják. Viszont az anyagi gondokkal és a munka-magánélet összehangolásával sokaknak meggyűlik a bajuk. Ennek tükrében kijelenthető: egyre embert próbálóbb feladat az anyák számára a gondoskodás, ha meg akarnak felelni a társadalmi elvárásoknak. A legnagyobb nehézségeknek azok vannak kitéve, akik egyedül nevelik gyermekeiket, mellette pedig idős rokonaikra is gondot viselnek.

bundesarchiv_bild_183-1989-0413-015_delitzsch_breite_stra_e_passanten-730x487.jpg

Ezt csak időlegesen javíthatják az olyan jóindulatú kezdeményezések, melyek azt célozzák, hogy az anyák mellett az apák is kivegyék részüket a házimunkából. A gondoskodásnak egész egyszerűen nem adottak a feltételei. Gondoljunk azokra az anyákra, akiknek munkahelyükön el kell titkolniuk, hogy gyermeket nevelnek, nehogy a munkáltatójuk keressen helyükre egy olyat, aki nem végez gondoskodási munkát és mindig rendelkezésre áll.

Anyák napja alkalmából közvetlen szeretteinken kívül jussanak eszünkbe ők is!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr4716519924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása