ERCSI FALANSZTER

Megszűnik a Dunakavics Kft

2021. szeptember 28. 19:00 - FischerÁdám

A második bölcsőde felépítésére kiírt közbeszerzési eljárás másodszorra is eredménytelenül zárult. A megvalósításhoz 50 millió forint hiányzik. Az Önkormányzat a Rendőrségnek egymillió, a Sinatelepért Egyesületnek 450 000 forint működési támogatást nyújt. Két és félmillió forintból korszerűsíti a Város a Polgármesteri Hivatal problémásan működő fűtési rendszerét. A Dunakavics Kft az év végén megszűnik, a helyét pedig az újonnan létrejövő Városgazdálkodási Iroda veszi át. November 6-án helyezik végső nyugalomba Eötvös József földi maradványait a Kápolnánál. Az eseményre olyan jeles vendégek érkeznek, mint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az óvodákban kritikussá válhat az óvodapedagógus-hiány. Az új egészségügyi törvények miatt több okból is nehéz lesz a rendelőnek megtartania a jelenleg itt is dolgozó szakorvosokat. Idén is pályázhatnak a felsőoktatási hallgatók és a középiskolai végzősök Bursa Hungarica ösztöndíjra. Mivel a Kormány megtiltotta az Önkormányzatok számára új díjak kiszabását 2021-ben, ezért az év végéig ingyenesen működik a most induló bölcsőde. A próbaideje lejárta előtt közös megegyezéssel felbontásra került Balpataki Katalinnak, a Művelődési Ház intézményvezetőjének a munkaviszonya. Fischer Ádám alpolgármester beszámolója az Önkormányzat szeptemberi üléseinek döntéseiről.

f_001_1.png

Elfogadta a Képviselő-testület a Helyi Építési Szabályzat módosítására irányuló terv újabb verzióját. A HÉSz tervezetét az állami főépítész különböző észrevételei alapján kellett módosítani. Az Ipari Parkban bizonyos területek nem ipari tevékenységnek megfelelő besorolásúak voltak. Egy hulladék-újrahasznosítással foglalkozó vállalat érdeklődik egy, a Cukorgyár korábbi területén található telek iránt. Ahhoz, hogy a feldolgozó üzemét ide telepítse, ezt a telket is megfelelő besorolásúvá kell minősíttetni. Az állami főépítész szerint a tervezet túl sok területet minősített ipari hasznosításra szánt területté, ezért több esetben ezt a besorolást a lakóterületek javára kellett módosítani. A tervezetet készítő iroda képviselője elmondta, hogy fontos

cél volt az, hogy az M6 autópálya-csomópont környezetében kialakíthatóvá váljon egy gazdaságfejlesztési terület, ahová idővel vállalatok települhetnek. Ezt a célt sikerült elérni.

Cél volt továbbá a Liszt Ferenc utca és az Ady Endre utca közötti terület lakóövezetté nyilvánítása is, ezt azonban nem hagyta jóvá a főépítész, marad mezőgazdasági művelésben a terület.

 A Helyi Építési Szabályzat tervezetének módosítása

A második bölcsőde felépítésére kiírt közbeszerzési eljárás másodszorra is eredménytelenül zárult.

A felhívásra összesen 4 ajánlat érkezett. A nettó ajánlati összegek 120 és 135 millió forint között szóródtak. Mivel ezek az összegek jóval meghaladják a rendelkezésre álló nettó 80 millió forintos forrást, az eljárást ismételten érvénytelenné kellett nyilvánítsa a Testület. Szabó Tamás polgármester emlékeztetett, hogy a Megyei Önkormányzatnak hatáskörében áll kérvény esetén a pályázati összeget 15%-os mértékben kiegészíteni. A teljes 120 millió forintos támogatási összeggel számolva ez a plusz forrás 18 millió forint lehet optimális esetben. Az eddigi eljárásokra beérkezett kedvezőbb ajánlatok elfogadásához a fentiek szerint nettó 40, azaz nagyjából bruttó 50 millió forintra lenne szükség. Ha sikerül a Megyei Önkormányzattól kiegészítő támogatást szerezni, a Városnak akkor is 30-35 millió forintot hozzá kell tennie saját forrásból a támogatási összeghez. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) felhívtam a Testület figyelmét arra, hogy az Önkormányzathoz beérkező nagy számú támogatási kérelem kritika nélküli teljesítése esetén a 2021. évi Költségvetésben meglévő 23 millió forintos tartalék nagyon gyorsan el fog illanni, ezért érdemes figyelembe venni a bölcsőde költségigényét a kérelmek elbírálásakor. A közbeszerzési eljárást kisebb technikai módosításokkal, de lényegében változatlan tartalommal harmadszorra is elindítja az Önkormányzat, és az eljárás végéig igyekszik gondoskodni a szükséges további források előteremtéséről.

A második bölcsőde építésére kiírt közbeszerzés elbírálása

Mivel a Város buszos személyszállításra vonatkozó szerződése szeptember 30-án lejár, a szolgáltatás nyújtására kiírt közbeszerzési eljárás pedig eddig az időpontig nem zárul le: a Képviselő-testület döntött a szeptember 30-ig érvényben lévő szerződésnek a közbeszerzési eljárás végéig történő meghosszabbításáról. Gólics Ildikó képviselő hozzászólásában kijelentette, hogy a busz gyakran nem jár a meghirdetett menetrend szerinti időpontokban, a Vasútállomás pedig busszal megközelíthetetlen a délelőtti órákban. Balázs Mária, a Humán Bizottság tagja azt vetette fel, hogy arról értesült, hogy a helyi járatokon nem kapható diákjegy. A Volánbusz ZRt képviselője elmondta, hogy a helyi közlekedésben kedvezményes menetjegyek nincsenek, csak kedvezményes bérletek, ugyanis az állam nem fizet kompenzációt az előbbiekre. Az Önkormányzat dönthet úgy, hogy kedvezményes menetjegyárat határoz meg, de akkor a kieső bevétel az Önkormányzat kasszáját terheli. Kérte azt is, hogy

ha valakinek tudomása van arról, hogy nem jár a helyi busz, akkor azt jelezze a Volánbusz felé, ugyanis a buszaikon GPS alapú helymeghatározó rendszer működik, tehát nyomon tudják követni, hogy melyik busz, mikor hol volt.

Ha jelzik nekik, hogy mikor nem közlekedett a helyi járat, akkor meg tudják vizsgálni az esetet. Gólics Ildikó kérte, hogy a Volánbusz ellenőrizze, hogy szeptember 27-én délelőtt hogyan közlekedtek a buszok. Adatokat kért továbbá a jegyértékesítések alakulásáról és a helyi járat kihasználtságáról. A Volánbusz ZRt képviselője elmondta, hogy a társaság minden év március 31-ig ezeket a részletes adatokat havi bontásban az Önkormányzat felé megküldi, de a napon belüli adatokhoz utasszámolásokat kellene megrendeljen a Város. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) előadtam cukorgyári lakosoknak azt a felvetését, hogy számukra fontos lenne, hogy a Vasútállomás felé közlekedő helyi járat megálljon a cukorgyári gyalogos aluljárónál, ugyanis ott egyrészt van egy használaton kívüli buszöböl, másrészt így nem kellene a Vasútállomásról visszagyalogoljanak az aluljáróig. A Volánbusz ZRt képviselője úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják ennek a módosításnak a lehetőségét.

Egyeztetés a buszos személyszállítás aktuális kérdéseiről

A Rendőrség egymillió forint támogatást kért az Önkormányzattól informatikai eszközök beszerzésére. Papp György közbiztonsági tanácsnok elmondta, hogy az Önkormányzat a korábbi időszakokban mindig 2 millió forinttal támogatta a Rendőrséget, érdeklődött, hogy ezúttal miért csak egymillióval. Szabó Tamás polgármester válaszában elmondta, hogy az Önkormányzat jelenlegi költségvetése véleménye szerint ennyit bír el, illetve utalt arra is, hogy a bűnmegelőzési munkát a Város kamerarendszer fenntartásával is támogatja.

Papp György tanácsnok ezután arról beszélt, hogy a rendőri intézkedéseknek véleménye szerint nincs kellő hatása, jellemző a Városban az éjszakai randalírozás, száguldozás, a családok közötti viszálykodás. Emlékeztett arra, hogy korábban az Önkormányzat a készenléti rendőrség bevonásával tudott eredményeket elérni, amit véleménye szerint a polgármesternek újra kezdeményeznie kellene. A rendőrőrs vezetője a felvetésre válaszolva elmondta, hogy a készenléti rendőrségnek a Városba történő vezényléséhez neki kell egy kérelmet benyújtania, amit 2013 óta minden hónapban meg is tesz. Elmondása szerint ezek az egységek olyan területeken dolgoznak most, amik olyan problémákkal küzdenek, mint Ercsi 5-10 évvel ezelőtt. Gólics Ildikó képviselő azt a kérdést tette fel az őrsparancsnoknak, hogy hogyan lehet elérni, hogy megszűnjön az utcákon a száguldozás, illetve a telkeken a hulladékégetés. Az őrsparancsnok válaszában elmondta, hogy Ercsiben egy járőrpár van szolgálatban folyamatosan, és ez még mindig több, mint más településeken. A járőrökön felül is az átlagosnál nagyobb állomány foglalkozik az ercsi közbiztonsági helyzettel, azonban azt egy járőrpárral nem lehet biztosítani, hogy egyszerre minden helyszínen jelen legyenek. Elmondása szerint a hulladékégetési ügyekben ők annyit tudnak tenni, hogy feljelentik az illetékeseket a Járási Hivatalnál vagy a Polgármesteri Hivatalnál, azonban a bírság mértéke alacsony, a bírságot pedig az illetékes szervek nem tudják behajtani.

Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) a támogatási kérelem kapcsán a Város Költségvetésének a helyzetéről hoztam fel néhány körülményt. Emlékeztettem arra, hogy idén először a Városnak szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie az Állam felé, ami 110 millió forintos tételt jelent a Költségvetésben, és ebből még 40 milliónak nincs meg a fedezete. Emlékeztettem továbbá arra is, hogy két napirendi ponttal korábban tárgyalta a Testület a második bölcsőde építésének az ügyét, amihez szintén 40-50 millió forintot kellene előteremtsen a Város. Összességében tehát közel 100 millió forintra lenne szüksége az Önkormányzatnak, ebben a helyzetben pedig nem tartom lehetségesnek azt, hogy állami szerveknek támogatást nyújtson a Város.

A Képviselő-testület végül 7 igen szavazattal 1 nem ellenében úgy döntött, hogy egymillió forint támogatásban részesíti a Rendőrséget.

Vita a Rendőrség támogatási kérelméről

Tárgyalta a Képviselő-testület a Dunakavics Kft első féléves beszámolóját. Ebből kiderül, hogy közszolgálati szerződés keretében látják el az Önkormányzat városgazdálkodási, városüzemeltetési feladatait. Nagyobb karbantartásokra egyedi szerződéseket kötnek az Önkormányzattal és a városi intézményekkel. Feladataik közé tartozik az Önkormányzatnál dolgozó 20 közmunkás munkavégzésének az irányítása is. Az első féléveben 400 m3 illegálisan lerakott hulladékot szedtek össze pályázati forrásból. Az újonnan felállított Környezetvédelmi Hatóság rengeteg munkát ad a társaságnak, ugyanis immáron az ő felszólításaikra is fel kell vonulniuk a Város közigazgatási területén lerakott illegális hulladék összegyűjtésére. Tavasszal menetrend szerint megvalósították az elektronikai hulladékgyűjtést. Gondozzák a közterületi virágokat, az önkormányzati telkeken nyírják a füvet, irtják a bokrokat. A téli időszakban 59 tonna fát juttattak el rászorulókhoz a Duna árteréből. Részt vesznek az előző önkormányzati ciklus pályázatainak a lezárásához szükséges utómunkák elvégzésében, például a kötbérből épülő Duna-parti szökőkút létesítésében. A társaság működése az utóbbi időben stabil és nyereséges. A társaság ügyvezetője a Pénzügyi Bizottság ülésén a beszámolóhoz hozzátette, hogy 3 dolgozójuk is nyugdíjba meg 1,5 éven belül, így felvettek egy új dolgozót. Nehéz a kieső emberek pótlása, ugyanis

a társaságnál a legjobban fizetett dolgozók is csak az átlagbérnek nagyjából a felét keresik meg.

A Képviselő-testület ülésén Gólics Ildikó képviselő a beszámolóval kapcsolatban nemtetszésének adott hangot amiatt, amiért véleménye szerint a Város területén megmetszett fákról lehullott gallyak sokáig nem kerültek elszállításra. Nehezményezte továbbá, hogy a meredek utcákban a lefolyó csapadékvíz lemossa a padkákat az út mélyebben fekvő pontjaira. Nehezményezte azt is, hogy véleménye szerint sok víznyelőrács nincs megfelelően kitakarítva. Nehezményezte továbbá, hogy a Város több területén is elszaporodtak a patkányok. Nehezményezte azt is, hogy a buszmegállók takarítása véleménye szerint nem megfelelő. Nehezményezte továbbá, hogy a Savanyúréten sok közlekedési tábla ki van döntve. Nehezményezte végül, hogy véleménye szerint a cukorgyári alujáróban sem megfelelő a takarítás.

A Dunakavics Kft ügyvezetője válaszában elmondta, hogy a Város területén kinthagyott gallyak jelentős részét az áramszolgáltató vágta le, és hagyta ott amellett, hogy egyéb tevékenységeik miatt a Dunakavicsnak is vannak lemaradásai. A padkahelyzetről azt mondta, hogy a közhasznú munkára ítélt szabálysértőkkel álltak neki a probléma megoldásának, de itt is a munkaerő-hiány a szűk keresztmetszet. A patkányok elszaporodásával kapcsolatban kifejtette, hogy a helyzet megoldásához szakcéget kellene bevonjon az Önkormányzat, akik egyszerre egy nagy területen tudnak megfelelő eszközökkel rágcsálókat írtani. Erre a Dunakavics Kft-nek nincsenek eszközei és emberei sem. Szabó Tamás polgármester ehhez hozzátette, hogy tárgyalást folytat egy vállalkozással, akik kutyákkal és vadászgörényekkel végeznek patkányírtást. Őket kívánja ebbe a munkába bevonni. A Dunakavics Kft ügyvezetője elmondta, hogy a buszmegállókat kapacitásaik függvényében időszakosan takarítják, első sorban a legforgalmasabbakat, de igyekszenek időnként mind a 40 buszmegállót takarítani. A savanyúréti közlekedési táblák kapcsán elmondta, hogy azoknak a helyreállítását folyamatosan végzik, van olyan tábla, amit 2021-ben már 5 alkalommal pótoltak, azonban ezeket mindig kidöntik, letörik. Elmondta azt is, hogy a cukorgyári aluljárót a közelmúltban takarították.

Vita a városüzemeltetés helyzetéről

Tárgyalta a Testület a Dunakavics Kft megszüntetésének a kérdését is. A javaslat értelmében a Társaság december 31-ig megszűnne, a dolgozói pedig a Polgármesteri Hivatalban újonnan létesítendő Városgazdálkodási Iroda állományába kerülnének, tehát közvetlenül önkormányzati dolgozók lennének. A javaslatot már 2020-ban tárgyalta a Testület. Akkor a megszűntetés mellett az egyik legfőbb érv az volt, hogy az Önkormányzatnak plusz kiadást jelent az, hogy ha a Kft-től rendeli meg az adott munkát, akkor a munkadíjon felül ÁFÁ-t is kell fizessen az Állam felé. További érv volt még, hogy a közmunkások foglalkoztatása nem teljesen szabályos, ha a fizetésüket az Önkormányzattól kapják, miközben a Dunakavics Kft-nek dolgoznak. Nem volt rendezett továbbá az sem, hogy a Dunakavics Kft az Önkormányzattól működési támogatást is kap, illetve számla ellenében is teljesít megrendeléseket. Kérdésemre (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) a Dunakavics ügyvezetője a Pénzügyi Bizottság ülésén elmondta, hogy az átalakulás után is lesz lehetőségük külsős megrendelések teljesítésére, akár magánszemélyek, akár intézmények felé.

A Képviselő-testület végül 6 igen szavazattal 3 nem ellenében a Dunakavics Kft megszűntetése, és a Polgármesteri Hivatalon belül Városgazdálkodási Iroda létrehozása mellett döntött.

Vita a Dunakavics Kft megszűntetéséről

Tárgyalta a Képviselő-testület a Járóbeteg-szakellátó első féléves beszámolóját. Ebből kiderül, hogy jelenleg 17 szakrendelés működik, 3 pedig szünetel: a bőrgyógyászat, az urológia, illetve a reumatológia. A rendelőt üzemeltető társaságnak 17 főállású, illetve 13 mellékállású egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó alkalmazottja van, továbbá 23 úgynevezett személyes közreműködő, illetve 1 karbantartó dolgozik még a szakellátóban. A személyes közreműködők azok az orvosok, akik vállalkozási szerződéssel dolgoznak a rendelőben, de vannak olyan orvosok is, akik részmunkaidős alkalmazottjai a szakellátónak. Problémát jelent az intézményben, hogy az új törvényi szabályozás értelmében a vállalkozási szerződéssel dolgozó orvosok nem kaphatnak magasabb bért a szolgálati jogviszonyban dolgozó orvosok törvényileg rögzített bérénél. Ez első sorban a fiatalabb orvosok esetében probléma, akiknek

a törvényben újonnan rögzített bére alacsonyabb, mint amennyit eddig az ercsi szakellátóban vállalkozóként kerestek.

Emiatt a fiatalabb orvosoknak immáron nem éri meg Ercsiben rendelni. Az orvoshiányt az is fokozza, hogy a 2020. évi bérrendezés miatt az orvosok kevesebb helyen dolgozva is meg tudják keresni azt a bért, amit eddig csak 4-5 állásban tudtak. Újabb változás 2022 után jöhet, amikortól engedélyhez kötött lesz az orvosok számára mellékállásban dolgozni. Nyilván ez is az ercsi szakellátó orvosállományának a csökkenéséhez vezethet.

A rendelő 8 település lakóinak az ellátását végzi szerződés szerint, de ezeken kívül több településről is érkeznek betegek. Ezen további települések közül azonban csak Iváncsa járul hozzá a fenntartás költségeihez. A rendelő heti 249 óra szakorvosi és 120 óra nem szakorvosi ellátást nyújthat szerződés szerint. A szakorvosi órák közül jelenleg heti 202 órára tud orvost biztosítani az intézmény. A szakellátó a koronavírus-járvány idején oltópontként üzemelt, összesen 5617 adag oltást adtak itt be. Gazdasági tekintetben a rendelő első féléves működési kiadása 118 millió Ft volt, amiből 73 millió forintot az Állam, 34 millió forintot pedig Ercsi Város Önkormányzata állt.

Tárgyalta a testület az óvodák 2021/22 nevelési évre vonatkozó munkaterveit, illetve a nevelési év elindulásáról szóló tájékoztatóit is. A Hétszínvirág Óvodában 7 életkor szerint vegyes csoportban indult meg a nevelés. Az újonnan beiratkozott gyerekek száma 33. Ehhez a csoportszámhoz az óvodavezetővel együtt 15 óvodapedagógusra lenne szükség, azonban a betöltött álláshelyek száma csak 13. Tovább rontja a helyzetet, hogy 1 óvodapedagógus szülési szabadságon van, 2 pedig már a felmentési idejét tölti. A pedagógusok közül a közeljövőben további 3 fő szintén nyugdíjba vonul. Mindezeknek megfelelően

a nevelési év végére az óvodapedagógusok száma 8 főre csökken,

azaz minden csoportban csak egy pedagógus tud majd a gyerekekkel foglalkozni. A 8 főből ráadásul 2 fő gyakornok. A nevelőmunkát 7 dajka, 4 pedagógiai asszisztens és 1 óvodatitkár segíti, de közülük is van 1 fő szülési szabadságon, 1 fő pedig a felmentési idejét tölti. A konyhai segítők száma kettő, de az egyikük szintén a felmentési idejét tölti. Az összes rendelkezésre álló alkalmazotti létszám így 21 fő. Az óvodában nevelés nélküli munkanapot tartanak X.1; XII.23; I.11; III.16 és VI.3-án. Az óvoda 2022. júliusban zárva lesz. Az óvodások létszáma 130. 8-an részesülnek rendszeres gyerekvédelmi támogatásban, 5-en hátrányos helyzetűek, 8-an halmozottan hátrányos helyzetűek. 4 gyerek sajátos nevelési igényű, 7 pedig beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzd. 113 gyerek jogosult ingyenes étkezésre.

A Napfény Óvodában 7 életkor szerint vegyes csoportban indult meg a nevelés. Ehhez a csoportszámhoz az óvodavezetővel együtt 15 óvodapedagógusra lenne szükség, azonban a betöltött álláshelyek száma csak 11. A nevelőmunkát 8 dajka, 4 pedagógiai asszisztens, 1 gyógypedagógiai asszisztens és 1 óvodatitkár segítik, de közülük 1 fő a felmentési idejét tölti. A konyhai segítők száma kettő. Az óvodában nevelés nélküli munkanapot tartanak IX.24; X.18; XII.22; I.31 és IV.13-án. Az óvoda 2022. augusztusban zárva lesz. Az óvodások létszáma 148.

59-en részesülnek rendszeres gyerekvédelmi támogatásban, 14-en hátrányos helyzetűek, 45-en halmozottan hátrányos helyzetűek.

9 gyerek sajátos nevelési igényű, 9 pedig beilleszkedési tanulási, magatartási nehézségekkel küzd. 147 gyerek jogosult ingyenes étkezésre.

A Humán Bizottság ülésén az óvodavezetők arra panaszkodtak, hogy az óvodapedagógusok képzését nem tudják megszervezni, mert az elérhető oktatások díjai nagyon magasak, és a magas díjért cserébe is csak távoktatást tudnak elérni. Közösen keresik a megfelelő megoldást. Balázs Mária, óvodavezető, a Humán Bizottság tagja elmondta, hogy a vonatkozó törvénybe bekerült a „tartósan beteg gyerek” fogalma, akiknek az óvoda alóli felmentését a szülők május 25. előtt kérvényezhetik. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a határidő után ne nyújtsanak be kérelmet, mert az automatikusan a szülő ellen induló hatósági eljárást von maga után. Előadta azt is, hogy mint minden évben, idén ősszel is érkezik egy ortopéd cipőket gyártó szakember az óvodába, aki jelentős kedvezménnyel készít a gyerekek fejlődéséhez leginkább alkalmas személyre szabott cipőt. Sokaknak azonban a kedvezményes ár is nagy anyagi terhet jelent, ezért kérte a polgármestert, hogy kérelem esetén járuljon hozzá az Önkormányzat a cipők árának a megfizetéséhez. Szabó Tamás polgármester a támogatásáról biztosította ezt a programot. A Hétszínvirág Óvoda intézményvezetője elmondta, hogy a külsős szakemberek szerződtetése is nagyon nehéz, kevés a szakember, itt is együttműködik a két óvoda. Felhozta azt is, hogy továbbra is problémát jelent a sinatelepi óvodásoknak az óvodába kísérése.

A Képviselő-testület döntött arról is, hogy az Önkormányzat idén is csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj-rendszerhez.

Az ösztöndíj keretében helyi felsőoktatási hallgatók és végzős középiskolai diákok pályázhatnak támogatásra.

Az ösztöndíjat az Önkormányzat ítéli oda, ezt pedig kiegészítheti bizonyos mértékig az oktatási intézmény is. A felsőoktatási hallgatók összesen 10 hónapon keresztül kaphatnak ösztöndíjat, a középiskolások viszont 3x10 hónapra pályázhatnak. Természetesen az ösztöndíj lejárta után újra pályázhatnak a tanulók, ha továbbra is folytatják tanulmányaikat.

Módosítania kellett a Képviselő-testületnek az ercsi bölcsőde térítési díjairól is szóló rendeletet, mivel a Kormány 2021. évre megtiltotta az Önkormányzatok számára új díjak kiszabását. Ennek értelmében 2021. évben

a Város nem szedhet térítési díjat a bölcsődei ellátásért, azaz januárig ingyenesen működik a bölcsődénk.

Ez a probléma felmerült a Szent László Völgye Többcélú Kistérségi Társulás által üzemeltetett martonvásári bölcsődében is. Mivel Ercsi is tagja a Társulásnak, ezért az ercsi Képviselő-testületnek is szavaznia kellett arról, hogy elfogadja azt, hogy a Társulás visszavonja azt a módosítást, amiben emelték a martonvásári bölcsőde térítési díjait.

Tárgyalta a Testület a Sinatelepért Egyesület támogatási kérelmét is. Az egyesület 450 ezer forint támogatást igényelt az Önkormányzattól, amiből 300 ezer forintot fűnyíró traktor javítására, 150 ezret működési költségekre kívánnak fordítani. Sandi József képviselő a Pénzügyi Bizottság ülésén felvetette, hogy tudomása szerint az egyesület a közelmúltban pályázati forrásból is támogatáshoz jutott. Gólics Ildikó képviselő elmondta, hogy tudomása szerint a pályázati támogatást ilyen célokra nem lehet felhasználni. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) – Sandi Józsefhez csatlakozva – kiegészítésként elmondtam, hogy az egyesület 8 millió forint támogatás nyert el a Városi Civil Alap program „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram keretében. Nehezményeztem, hogy a „civil közösségi tevékenység” támogatására benyújtott pályázatában az egyesület ezek szerint sem az eszközeinek a karbantartására, sem a működési költségeinek a viselésére nem gondolt. A Humán Bizottság ülésén Gólics Ildikó bizottsági elnök elmondta, hogy tudomása szerint az egyesület a sinatelepi közösségi ház közüzemi díjainak a kiegyenlítésére nem kapott semmilyen támogatást, ezért is szükséges a működésre szánt 150 ezer forint átadása a részükre. Szabó Tamás polgármester válaszában jelezte, hogy a közösségi ház közüzemi számláit az Önkormányzat minden alkalommal megtéríti. Végül a Képviselő-testült 8 igen szavazattal 1 nem ellenében arról döntött, hogy

az Önkormányzat 450 ezer forint támogatást nyújt a Sinatelepért Egyesületnek.

Vita a Sinatelepért Egyesület támogatási kérelméről

A Polgármesteri Hivatalban évek óta problémás a fűtési rendszer működése, aminek a javításához 2,5 millió forintra van szükség, amit a polgármester előterjesztése értelmében az Önkormányzat általános tartalékából csoportosított volna át a Testület. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) felhívtam a figyelmet arra, hogy a Polgármesteri Hivatal az első félévben a dologi kiadásokra rendelkezésre álló keretének csak a 40%-át használta fel. Ha a második félévben is így lesz ez, akkor az év végéig a Hivatal megspórol 6,5 millió forintot, amiből a fűtéskorszerűsítés fedezhető. Emiatt javasoltam, hogy ne az Önkormányzat szűkös tartalékából csoportosítsunk át forrást a Polgármesteri Hivatal részére, hanem a Hivatal dologi kiadásainak a maradványaiból fedezzük a beruházás költségeit. A Hivatal végül azt a javaslatot tette, hogy

1 millió forintot a dologi kiadásaik terhére, 1,5 millió forintot az Önkormányzat tartalékából csoportosítson át a Testület, amit el is fogadtak a képviselők.

Vita a Polgármesteri Hivatal fűtéskorszerűsítéséről

Napirend után Gólics Ildikó felvetette, hogy a Sportcsarnok homlokzatán lévő felirat egy része leesett, és javasolta, hogy ezt az Önkormányzat pótolja. Szabó Tamás polgármester egyetértett a felvetéssel.

Szintén napirend után Szabó Tamás polgármester tájékoztatta a Képviselő-testületet arról, hogy

a Művelődési Ház intézményvezetőjének: Balpataki Katalinnak a munkaviszonya a próbaideje lejárta előtt közös megegyezéssel felbontásra került.

Tájékoztatott továbbá arról is, hogy a meghívott díszvendégek közül

nem mindenkinek volt megfelelő az előzetesen eltervezett október 30-i időpont Eötvös József újratemetési ceremóniájára, így az november 6-ára csúszik.

A díszvendégek L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, illetve Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lesznek.

Előzetesen a Humán Bizottság tárgyalta az októberi Önkormányzati rendezvényekről szóló beszámolót. A Művelődési Ház intézményvezetője elmondta, hogy az Aradi vértanúk emléknapján a negyedikesek fognak előadást tartani, míg az Iskola igazgatója elmondta, hogy az ünnepség az iskola hátsó udvarán lesz. Az újratemetéssel kapcsolatban a fentieken túl elhangzott, hogy a ceremónia előtti napon egész napos tudományos konferencia kerül megrendezésre Eötvös munkásságával kapcsolatban. A Művelődési ház muzeológusa ismertette, hogy a maradványokat a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársai is vizsgálták, előbbiek pedig 2022. februárjában önálló kiállításon is szeretnék bemutatni a kutatási eredményeiket. Az újratemetés napján gyászmisét celebrál Spányi Antal megyéspüspök, majd a gyászmenet a martonvásári huszárok kíséretében vonul ki a koporsókkal a Templomtól a Kápolnához. A ceremónia után fogadás lesz a Művelődési házban, ahol Valter Ferenc operaénekes reformkori dalokat ad elő. Az újratemetésre meghívást kapnak a környékbeli települések vezetői és az ország Eötvös József nevét viselő intézményei is.

A Pénzügyi Bizottság tárgyalta a Város aktuális közbiztonsági helyzetéről szóló tájékoztatót. Elhangzott, hogy a kamerarendszer karbantartására augusztusban elkülönített összeg felhasználása ügyében még a Rendőrség dolgozik azon, hogy megtalálja a kamerák elhelyezésének, áthelyezésének a legoptimálisabb módját.

Tárgyalta a Bizottság a polgármesternek a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására vonatkozó előterjesztését. A módosítás értelmében megszűnne a Képviselő-testület Humán Bizottsága. A Pénzügyi Bizottság a javaslatot támogatta, azonban a Képviselő-testület a módosítás tárgyalását a szeptemberi ülésén elnapolta.

A testületi-ülésről készült teljes felvétel itt tekinthető meg:

A Közbeszerzéseket bíráló Bizottság és a Pénzügyi Bizottság rendkívüli üléséről készült teljes felvétel itt tekinthető meg:

 

A Humán Bizottság rendkívüli üléséről készült teljes felvétel itt tekinthető meg:

 

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr9316728060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása