ERCSI FALANSZTER

Elindult a bölcsődei nevelés Ercsiben

2021. október 26. 19:00 - FischerÁdám

A közbeszerzési eljárás eredményeként 4 éves szerződést köt a Város a Volánbusz ZRt-vel a helyi buszjárat üzemeltetésére havi 2 751 240 Ft-ért, ami megegyezik az eddigi vállalási árral. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal 4 nem ellenében, név szerinti szavazással megszűntette a Humán Bizottságát. Október 19-én megindult a bölcsődei nevelés Ercsiben. 1,7 millió forint keretösszeget biztosít az Önkormányzat a sinatelepi közvilágítási problémák megoldására, illetve a Kodály Zoltán utcában korábban kidöntött villanyoszlop pótlására. Ugyancsak 1,7 millió forint keretösszeget biztosít az Önkormányzat a Város területén több ponton rágcsálómentesítési feladatok ellátására. Az Ercsi Kinizsi Sportegyesületnek 2 350 000 Ft, az Eötvös József Nyugdíjas Klubnak 150 000 Ft, az Ercsi Római Katolikus Egyházközösségnek 85 300 Ft, a Honvéd Nyugállományúak Klubjának pedig szintén 150 000 Ft támogatást nyújt az Önkormányzat. Pályázati felhívást tett közzé sz Önkormányzat a Művelődési ház intézményvezetői álláshelyének a betöltésére. Közmeghallgatást tart a Képviselő-testület 2021. november 25-én. Átcsoportosított a Képviselő-testület 486 120 Ft-ot a Szociális Szolgálat számára az intézmény meghibásodott gépkocsijának a javítására. Fischer Ádám alpolgármester beszámolója az Önkormányzat októberi üléseinek döntéseiről.

f_001_1.png

Október 14-én rendkívüli ülést tartott a Képviselő-testület. Ennek oka első sorban a személyszállítási közbeszerzésre beérkezett ajánlatok elbírálása volt. A felhívásra összesen 3 pályázat érkezett. Ajánlatott tett a Volánbusz ZRt, a Pannon Busz-Rent Kft és Makkai Attila egyéni vállalkozó. Közülük Makkai Attila pályázatát a Képviselő-testület érvénytelennek minősítette, mivel az ajánlatukban a Vállalkozóknak nyilatkozniuk kellett a forgalomba állítandó buszok energiafelhasználásáról. Makkai Attila ezt az értéket hibásan adta meg, és mivel ez a pályázatok értékelésében is szempont volt, ezt a hibát utólag javítani nincs lehetőség a közbeszerzési törvény szerint. A másik két ajánlattevő közül a Volánbusz ZRt ajánlata volt a kedvezőbb, akik havi nettó 2 751 240 Ft-os vállalási áron biztosítják a szolgáltatást. Ez a vállalási ár megegyezik a korábbi időszakban vállalt árral, azaz a közbeszerzés eredményeként

továbbra is a Volánbusz ZRt biztosítja a szolgáltatást, változatlan áron.

Gólics Ildikó képviselő a Testület ülésén arról kérdezett, hogy vizsgálta-e az Önkormányzat, hogy a Volánbusz ZRt járatai megfelelnek-e a szerződés szerinti környezetvédelmi előírásoknak; illetve arról, hogy a Volánbusz ZRt milyen telephelyről biztosít pótbuszt, ha a menetrend szerint közlekedő lerobbanna. Szabó Tamás polgármester válaszában elmondta, hogy a buszok vizsgálatára az Önkormányzatnak nincsenek se anyagi erőforrásai, se szakemberei. A Volánbusz ZRt az érdi telephelyéről biztosít pótbuszt. Gólics Ildikó szerint a buszok nem teljesítik a környezetvédelmi előírásokat, a pótbuszt pedig messzebbi állomásról fogja csak biztosítani a Volánbusz. Nehezményezte azt is, hogy az Önkormányzat 4 évre köti meg a szerződést, mert szerinte a Volánbusz ZRt nem fogja tudni a mostani ajánlatában szereplő áron nyújtani a szolgáltatást 4 év múlva. A Képviselő-testület végül 6 igen szavazattal 3 nem ellenében úgy döntött, hogy a közbeszerzési eljárás eredményének megfelelően a Volánbusz ZRt-vel köt szerződést a személyszállítási szolgáltatás biztosítására.

Meghosszabbításra került a Járóbeteg-szakellátó szerződése Markalt Józsefné könyvvizsgálóval 2023. június 30-ig. A szolgáltatásért havi nettó 60 000 Ft-ot fizet a rendelő.

A Képviselő-testület tárgyalta az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának a módosítását, aminek értelmében megszűnt a Humán Bizottság, és immáron csak egy szakbizottsággal működik tovább az Önkormányzat. Gólics Ildikó képviselő arról kérdezett, hogy mit ért az előterjesztésben szereplő indoklás alatt a polgármester, hogyan teszi gazdaságosabbá és hatékonyabbá a Város működését a Bizottság megszűntetése, miután a Bizottság tagjai második éve nem részesülnek tiszteletdíjban. Nehezményezte továbbá, hogy nem egyeztetett az előterjesztésről a polgármester a Bizottság tagjaival. Elmondta, hogy véleménye szerint a polgármester már az augusztusi ülésen is fenyegette a képviselőket és az intézmények vezetőit. Nehezményezte azt is, hogy az Önkormányzat 3 Bizottsággal kezdte meg a munkáját, amiből a jövőben már csak egy fog megmaradni, továbbá azt is, hogy Békes Norbert képviselőként csak két hónapja lett a Bizottság tagja, most pedig támogatja a Bizottság megszűntetését. Elmondta, hogy szerinte ez az intézkedés azt szolgálja, hogy a Város ügyeiről a polgármester egyszemélyben dönthessen.

Szabó Tamás polgármester válaszában elmondta, hogy úgy gondolja, hogy a Humán Bizottság által tárgyalt ügyek nagy részét a Pénzügyi Bizottság is tárgyalja, így a Humán Bizottság megszüntetésével csak a hivatali adminisztráció egyszerűsödik, és válik gazdaságosabbá, az Önkormányzat munkáját ez negatívan nem befolyásolja. Úgy fogalmazott, hogy megpróbálja a 2010 óta működő kormányzati gyakorlatot alapul venni. Nem akart alantas lenni, viszont nem szereti azt, ha valaki a polgármestert megkerülve intézkedik, sajnálattal látja azonban, hogy ez újra és újra megtörténik. Példaként említette, hogy előfordult, hogy számonkérő telefonhívást kapott, amiért a Hivatalban az önkormányzati képviselők egy csoportjával egyeztetett. Kijelentette, hogy nem fogadja el, hogy a Megyei Önkormányzattól mondja meg valaki, hogy mi történjen a Városban, mert a Városnak van saját Önkormányzata.

Orth László, az Eötvös Iskola igazgatója sajnálatát fejezte ki, amiért az Önkormányzatban veszekedést tapasztal, miközben a lényeg elsikkad. Nehezményezte, hogy vele, mint intézményvezetővel sem egyeztetett senki az intézmények munkáját koordináló önkormányzati bizottság megszűntetéséről. Úgy gondolja, elég nagy tragédia volt már a Város életében az is, hogy az Állam elvette az iskolát az Önkormányzattól, nem kellene ezt a helyzetet tovább súlyosbítani a Humán Bizottság megszűntetésével, ugyanis az egy megfelelő fórum volt az intézmények munkájának az összehangolására. Igazgatóként úgy értékelte, hogy a lépéssel a Város elengedi az iskola kezét.

Szabó Tamás a válaszában elmondta, hogy az intézmények ügyeit a Képviselő-testület ülésein a jövőben is lesz alkalom megvitatni. Elmondta, hogy a Humán Bizottság működése nehézkes volt, mert a Bizottság elnöke sokszor megtagadta a jegyzőkönyvek aláírását, ő maga az előterjesztések elkészítésében nem vett részt, ellenben a Város vezetésének a nevében járt el több esetben a Megyei Önkormányzatnál.

Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) amellett, hogy kifejeztem az egyetértésemet az Orth László által elmondottakkal, módosító javaslatot is megfogalmaztam. Tekintve, hogy a téma az SzMSz módosítása volt, javasoltam, hogy azt egy másik ponton is módosítsa a Testület, és írja elő, hogy az ülések anyagait – az eddigi 3 helyett – legalább 7 nappal a Bizottsági ülések előtt a képviselők rendelkezésére kell bocsátani. Feik Csaba jegyző szerint ez nem kivitelezhető. A módosítást végül 2 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett 3 nem szavazattal elvetette a Testület.

Gólics Ildikó felvetésére a képviselők név szerint szavaztak a Humán Bizottság megszűntetéséről. Igennel szavazott Szabó Tamás, Békes Norbert, Győrfiné Csőke Anikó, Sandi József és Vajdics András, míg nemmel szavazott Fischer Ádám (e sorok írója), Baczakó Andrea, Gólics Ildikó és Papp György. Ez azt jelenti, hogy

a Képviselő-testület döntése alapján megszűnt a Humán Bizottság.

Ezzel összefüggésben a Képviselő-testület visszavonta a Humán Bizottság tagjainak a megválasztásáról szóló korábbi határozatait is.

Az Ercsi Web tudósítása a rendkívüli ülésről

A Képviselő-testület végül döntött arról is, hogy

1,7 millió forint keretösszeget biztosít a közvilágítási hálózaton keletkezett meghibásodások javítására.

Ebből a forrásból meghibásodott sinatelepi lámpatestek cseréjét, illetve a Kodály Zoltán utcában korábban kidöntött villanyoszlop pótlását, és az útszakasz világításának a visszaállítását finanszírozza a Város.

A Képviselő-testület október 26-i ülésén a polgármesternek az előző ülés óta elvégzett munkájáról és a korábbi határozatok végrehajtásáról szóló beszámolója kapcsán Gólics Ildikó képviselő a Polgármesteri Hivatal fűtéskorszerűsítésével kapcsolatban kérdezett. Nehezményezte, hogy a beszámoló szerint a munka már folyamatban van, azonban a munka elvégzésére bekért ajánlatokat nem látta a Testület. Feik Csaba jegyző a beszámolót pontosítva elmondta, hogy az ajánlatok már beérkeztek, azonban a munka még nem kezdődött el. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) emlékeztettem arra, hogy az Önkormányzat beszerzési szabályzata szerint a közbeszerzési értékhatárt el nem érő összegű beszerzési eljárásokat a polgármester bonyolítja le a Költségvetésben meghatározott előirányzatok terhére, tehát ezek az ajánlatok nem kerülnek a Képviselő-testület elé. Felvetettem ugyanakkor, hogy a beszerzési szabályzatot érdemes lenne felülvizsgálni abból a szempontból, hogy a beszerzési eljárásoknak legalább az eredményét megismerhesse a Képviselő-testület. Kérdést tettem fel továbbá a beszámoló egy másik pontjával kapcsolatban arról, hogy a „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott pályázat elbírálásra megtörtént-e. Szabó Tamás polgármester a válaszában elmondta, hogy egyelőre nem érkezett a pályázattal kapcsolatban visszajelzés. Papp György képviselő a beszámolóval kapcsolatban felhozta, hogy a Testület az augusztusi ülésén arról hozott határozatot, hogy a 2022. évi Költségvetésbe betervezi a Csónakházhoz vezető murvás út burkolásának a költségeit, azonban ez a határozat nem került be az ülés jegyzőkönyvébe. Kérte ennek a javítását. Feik Csaba jegyző megígérte, hogy megvizsgálja és szükség esetén korrigálja a jegyzőkönyvet.

A beszámolóból egyébként kiderül még, hogy a korábbi üléseken megszavazott önkormányzati támogatások az Ercsi Kinizsi Sportegyesület, a Gárdonyi Rendőrkapitányság és a Sinatelepért Egyesület részére átutalásra kerültek. Orbánné Lévai Zsuzsanna háziorvos praxisengedélyéhez a szükséges iratok rendezése megtörtént. A Prizma-Food Kft megkezdte az ételszállítást a bölcsődébe is. A második bölcsőde felépítésére irányuló közbeszerzési eljárás harmadszorra is kiírásra került. Megtörtént a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat felhívásának a közzététele is.

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánított a Képviselő-testület két ingatlant a Cukorgyár területén. Erre azért volt szükség, mert egy hulladék-újrahasznosítással foglalkozó vállalat a korábbi gyárterületen megvásárolt összesen 11 db telket, azonban ahhoz, hogy a gyártóüzemét felépítse, meg kell változtatni a földrészletek besorolását a Helyi Építési Szabályzatban. Ez hosszadalmas folyamat, azonban az üzem mielőbbi felépítésének érdekében, a telkeket kiemelt fejlesztési területté nyilvánítva, az átsorolás soron kívül megtörténhet. A 11-ből 9 telek az Önkormányzat már korábban kiemelt területté nyilvánított, azonban további 2 földrészletet is megvásárolt a vállalat. A telkek a gyár korábbi területén, a vasút szomszédságában találhatók, tehát a létesülő üzem nem közvetlenül a lakott területek szomszédságába kerülne.

Elfogadta a Képviselő-testület a Művelődési ház intézményvezetői álláshelyének betöltésére kiírandó pályázatot, miután az előző intézményvezető megbízatása szeptember 30-cal megszűnt.

Az új intézményvezető megbízatása a kiírás szerint 2022. január 1-től 5 évre szól, bérét közös megállapodással határozzák meg a felek. Az állás betöltésének a feltétele felsőfokú végezettség szakirányú szakképesítéssel, illetve ötéves szakmai tapasztalat. Az új intézményvezető el kell végezzen egy államháztartási és vezetői ismereteket nyújtó tanfolyamot is, ha ezt korábban még nem teljesítette. A jelentkezőknek a pályázatukhoz részletes szakmai önéletrajzot, és az intézmény működtetésére vonatkozó szakmai programot kell csatolniuk. A pályázatok beadási határideje 2021. november 30.

 A Művelődési Ház intézményvezetői pályázatának kiírása

A Képviselő-testület kitűzte a Közmeghallgatás időpontját 2021. november 25-ére,

ahol egyebek mellett a 2022. évi Költségvetés előzetes koncepciójáról is tájékozódhat a Város Népe, amellett, hogy javaslatokat is megfogalmazhat és kérdéseket is tehet fel.

Támogatási kérelmet nyújtott be az Önkormányzathoz az Ercsi Kinizsi Sportegyesület.

Mint ismeretes, augusztusban már benyújtottak egy kérelmet, amiben 6 700 000 Ft támogatást igényeltek, azonban csak 4 350 000 Ft-ot szavazott meg akkor a Testület. Most újra kérelmezték az eredeti támogatási kérelemből fennmaradó 2 350 000 Ft támogatás folyósítását. A Kinizsi augusztus előtt is kapott 14 000 000 Ft támogatást, amit jelentős részben a korábban benyújtott pályázatok önrészének az utófinanszírozására költöttek. A most igényelt 2 350 000 Ft-ot az Önkormányzatnak a csónakház felújítására biztosítandó önrész fedezeteként félretett tartalékból volt lehetősége biztosítani, mivel a felújításhoz benyújtott pályázat elbírálása évek óta húzódik. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) mind a Testület ülésén, mind a korábbi bizottsági üléseken kifejtettem, hogy a meglátásom szerint az Önkormányzatnak nincs mozgástere további támogatások nyújtására, mivel a rendelkezésre álló tartalékai nem biztosítják a kötelező és korábban önként vállalt kiadásainak a fedezetét sem. Összehasonlításként elmondtam, hogy az év felénél mindössze 23 millió forint szabadon felhasználható tartaléka volt a Városnak, miközben a második bölcsőde felépítéséhez mintegy 50 millió forintot elő kell teremtenie; továbbá, mivel a Testület döntött 3 db ingatlan megvásárlásáról a Dózsa György úton, erre a célra is többtízmillió forint forrást kell az elkülönítenie. Elmondtam, hogy emiatt – a szeptemberi üléshez hasonlóan – ezúttal sem fogom támogatni egyik napirenden lévő kérelem teljesítését sem.

Papp György képviselő elmondta, hogy a Kinizsi az elmúlt években nagyságrendileg 150 millió forintnyi beruházást valósított meg a sporttelepén Önkormányzati és egyéb források bevonásával, valamint 200 gyerek számára biztosít rendszeres sportolási lehetőséget, ezért ő támogatja az újabb kérelemben szereplő 2 350 000 Ft támogatás folyósítását. Hozzátette azt is, hogy az idei évre betervezett 20 millió forintos keretösszeg a társadalmi- és sportszervezetek támogatására kevés, ezért javasolja, hogy a következő évben erre a célra nagyobb összeget különítsen el az Önkormányzat. A Képviselő-testület végül 7 igen szavazattal 1 nem ellenében a kért támogatás folyósítása mellett döntött, ezzel a Kinizsi 2021. évben összesen 20 700 000 Ft támogatásban részesült az Önkormányzattól.

Hasonló arányban fogadta el a Testület az Eötvös József Nyugdíjas Klub kérelméről szóló előterjesztést.

Az Egyesület 300 000 Ft támogatást kért, a Testület pedig 150 000 Ft támogatást szavazott meg. Indoklásában Szabó Tamás polgármester kiemelte, hogy az egyesület sok rendezvényt szervez a helyieknek, és a Várost szépítő munkában is aktívak. A támogatási összeget a működési költségeik finanszírozására kívánják fordítani. A Pénzügyi Bizottság ülésén ennél a napirendi pontnál Gólics Ildikó képviselő arra bíztatta a helyi egyesületeket, hogy pályázzanak a Nemzeti Együttműködési Alap programjaiban is, ahol szintén a működésükre igényelhetnek támogatást. Javasolta ugyanakkor, hogy az Önkormányzat térjen vissza a korábbi eljárásrendhez, ami szerint az egyesületeknek csak évente egy-két alkalommal van lehetőségük támogatási kérelmet benyújtani, nem egész évben, folyamatosan. A Pénzügyi Iroda vezetője pedig jelezte, hogy ennek a támogatásnak a megítélésével kimerült az egyesületek támogatására elkülönített éves keret.

Szintén 7 igen szavazattal 1 nem ellenében szavazott meg 85 300 Ft támogatást a Képviselő-testület az Ercsi Római Katolikus Egyházközösség számára.

Ők a Kápolna távfelügyeleti rendszerének a fejlesztésére kértek támogatást. A rendszert az üzemeltetője egyébként ingyenesen működteti a jövőben. A Kápolnát ezen kívül kamerák is őrzik. Mivel a szervezetek támogatására elkülönített tartalék kimerült, ez az összeg már az Önkormányzat általános tartalékának a terhére került átcsoportosításra.

Ugyancsak 7 igen szavazattal 1 nem ellenében szavazott meg 150 000 Ft támogatást a Képviselő-testület a Honvéd Nyugállományúak Klubja számára,

akik szintén a működési költségeik fedezésében kértek segítséget a Várostól. Szabó Tamás polgármester kiemelte az egyesület aktív részvételét a városi megemlékezések megszervezésében. Ez a támogatás is az Önkormányzat általános tartaléka terhére került átcsoportosításra.

 Szervezetek támogatási kérelmeinek elbírálása

A Testület támogatta a Szociális Szolgálat meghibásodott gépkocsijának a javítására 486 120 Ft átcsoportosítását az Önkormányzat általános tartalékából.

A Pénzügyi Bizottság ülésén hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) javasoltam, hogy a felújítás ne az Önkormányzat nagyon szűkös általános tartaléka, hanem a Szociális Szolgálat dologi kiadásainak a terhére valósuljon meg, mivel a Szolgálat az első félévben az éves keretének csak a 30%-át használta fel, azaz időarányosan 14 millió forintot takarított meg. A Pénzügyi Iroda vezetőjének a tájékoztatása szerint erre a 14 millió forintra is szüksége van év végéig az intézménynek, így az eredeti előterjesztésben szereplő módon, az általános tartalék terhére biztosított forrást a Város.

Mivel a Város köteles véleményezni a Tankerület iskolai felvételi körzet-beosztását, ezt megtette ezúttal is, azonban miután egy iskola üzemel a Városban, értelemszerűen az egész település egy körzetet alkot a továbbiakban is.

A Bölcsőde intézményvezetője tájékoztatta a Képviselő-testületet a bölcsődei nevelés elindulásáról. A beszámolójából kiderült, hogy az intézmény berendezése, takarítása és a Népegészségügy előírásai szerinti kiegészítő munkák befejeződtek, szóban pedig tájékoztatást adott arról is, hogy

október 19-én már az első gyerekek is megérkeztek a bölcsődébe.

A bölcsődei beszoktatás sajátosságai miatt hetente csoportonként egy új gyereket fogad a bölcsőde, azaz a két egyenként 7 fős csoportot 7 hét alatt töltik fel. Elmondta, hogy történt pár visszamondás a működési engedély csúszása miatt olyan szülők részéről, akiknek sürgős volt a gyerekeik mielőbbi elhelyezése, azonban a várólistáról fel tudták tölteni a létszámot, sőt! Nagy az érdeklődés olyanoktól is, akik az első körben nem jelentkeztek bölcsődei férőhelyre. Az intézmény dajkái elvégeztek egy kifejezetten bölcsődei dajkáknak szóló tanfolyamot is, mivel többnyire óvodai dajka képesítéssel rendelkeztek korábban.

Gólics Ildikó képviselő a Humán Bizottság ülésén javasolta, hogy a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolót jelző tábla kerüljön át az épület falára. A Képviselő-testületülésén nehezményezte, hogy a bölcsődének nem volt ünnepélyes átadója, illetve javasolta, hogy az Önkormányzat kérje fel a plébánost az intézmény felszentelésére. Szabó Tamás polgármester válaszában elmondta, hogy úgy érezte, hogy mivel a beruházás problémásan folyt le és hosszasan elhúzódott a lezárása, ezért úgy gondolta, hogy nincs ok az ünneplésre. Ha azonban erre mutatkozik igény, akkor keríteni fog rá alkalmat az Önkormányzat. Az intézmény felszentelését is támogatta.

Beszámoló a bölcsőde indulásáról

Tárgyalt egy további kérelmet is a Képviselő-testület, ami az előterjesztés szerint Dzsaja Donáttól érkezett, és arra vonatkozott, hogy a lakhelye előtti útszakaszon az Önkormányzat a kialakult vízelvezetési problémák miatt biztosítson 2,7 millió forintot a padka aszfaltozására. Sandi József képviselő a Pénzügyi Bizottság és a Képviselő-testület ülésén is visszautasította a kérelem támogatását. Elmondta, hogy ő a helyszínen semmilyen vízelvezetési problémát nem látott, a padka pedig rendezett, mart aszfaltos burkolatú. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Városban nagyon sok helyen vannak ennél sokkal súlyosabb útépítési, vízelvezetési problémák, amik elsőbbséget élveznek a kérvényben szereplő problémához képest. Gólics Ildikó képviselő szerint heves esőzések alkalmával a lezúduló csapadékvíz kimossa a padkát, ami előbb-utóbb az út tönkremenetelét fogja okozni.

Dzsaja Donát elmondta, hogy a probléma 2020-ban állt elő, amikor a szomszédja egy meglévő támfalon kapubehajtót létesített, ezzel pedig a csapadékvíz, amit korábban ez a támfal felfogott, akadálytalanul ömlik a Petőfi utcára. Előadta, hogy a Polgármesteri Hivatallal egyeztetve úgy tudja, hogy a kapunyitásra a szomszédjának nem volt engedélye. Elmondta azt is, hogy ő nem kérelmezte a padka aszfaltozását, ő csak megoldást szeretne találni erre a műszaki és jogi problémára. Vajdics András képviselő azt javasolta, hogy az Önkormányzat vegye számba a Város összes vízelvezetéssel kapcsolatos problémáját, rangsorolja őket, és az anyagi lehetőségeinek megfelelően haladjon a legsúlyosabb problémák megoldása felől az enyhébb problémák felé. A Testület végül hosszas vita után úgy döntött, hogy Vajdics András javaslata nyomán összegyűjti a beavatkozást igénylő helyszíneket és a 2022. évi Költségvetés tervezésekor ennek megfelelően különít el forrásokat a vízelvezetési problémák megoldására, a napirendi pontban szereplő probléma tárgyalását pedig elnapolja, szintén a Költségvetés tervezéséig.

 Vita a Város vízelvezetési problémáiról

Döntött a Képviselő-testület 1 686 560 Ft keretösszeg biztosításáról rágcsálómentesítési feladatok ellátására.

A polgármester az eredeti előterjesztésében 92 000 Ft keretösszeg biztosítását javasolta, ugyanis egy egyéni vállalkozó ennyiért vállalta, hogy kihelyez a Város több pontjára néhány rágcsálómentesítő-dobozt. Azonban érkezett ajánlat az ország legnagyobb múltú rágcsálóírtó vállalatától is, aminek a referenciáiból kiderül többek között az is, hogy Budapesten 1965-től 55 éven keresztül tartottak fenn olyan rágcsálómentesítő-rendszert, ami hosszú távon távol tartotta a kártevőket a Várostól. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) javasoltam, hogy a Városnak erre a súlyos problémájára találjuk meg a tartós megoldást, ugyanis nem tartom elfogadhatónak, hogy a XXI. században Ercsiben patkányok közt kelljen élniük a lakóknak. Indítványoztam, hogy a Város a komolyabb referenciákkal rendelkező vállalat ajánlatát fogadja el a fenti közel 1,7 millió forintos értékben, amivel a Bizottság és a Képviselő-testület is egyetértett.

Forrás biztosítása rágcsálómentesítési feladatokra

A Képviselő-testületi ülés végén, napirend után Szabó Tamás polgármester bemutatta az Eötvös-újratemetés meghívóit, illetve kérte a képviselők szerepvállalását az újratemetés körüli teendők ellátásában úgy, mint a koporsók mozgatása a szertartás során, illetve a díszvendégek fogadása és segítése a rendezvény alatt.

A Pénzügyi Bizottság tárgyalta a Város közbiztonsági helyzetéről szóló beszámolót. Ebből kiderült, hogy a regisztrált bűncselekmények száma az előző évhez képest összességében csökkent, emelkedett viszont a közlekedési szabálysértések száma. Hulladékkal kapcsolatos ügyekben 5 esetben tett a Rendőrség feljelentést égetés miatt; 2 bűntetőeljárást indított a hulladékgazdálkodás rendjének a megsértése miatt, illetve 1 közigazgatási eljárást tetten ért illegális hulladéklerakók ellen. Az őrs létszáma 4 fővel gyarapodott, egy új rendőr kamera-operátori feladatokat is vállal. A Város 24 térfigyelő kamerája közül 21 üzemel. Szeptemberben Sinatelepen sajnos halálos kimenetelű közúti baleset történt.

Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) egyrészt érdeklődni szerettem volna afelől, hogy a térfigyelő-kamerák javítására augusztusban elkülönített önkormányzati források felhasználása miért késlekedik, de senki nem volt jelen az ülésen a kamerarendszer üzemeltetői közül. Másrészt a térfigyelő-rendszer statisztikái kapcsán megjegyeztem, hogy a kamerák által észlelt gyanús esetek száma júliusra – mikor a Testület az operátorok béreit tárgyalta – drasztikusan megugrott az év első feléhez képest, azonban azóta újra felére-harmadára csökkent az észlelések száma. Érdeklődtem Gólics Ildikó képviselőtársam korábbi egyeztetéséről is, amit a Megyei Önkormányzat elnökével és a közútkezelő megyei igazgatójával folytatott. Beszámolójában akkor azt írta: „tárgyaltunk arról, hogyan lehet az Ercsi-Sinatelep városrésznél a gyalogos átkelést biztonságosabbá tenni a 6-os főúton.” Arra voltam kíváncsi, hogy találtak-e megoldást erre a problémára. Gólics Ildikó válaszában az előző városvezetés által megtett intézkedéseket méltatta, majd kifejtette, hogy véleménye szerint át kell gondolni, hogy a buszmegállók és az átkelők megfelelő helyen vannak-e, valamint elmondta azt is, hogy a Megyei Önkormányzat elnöke kezdeményezi egy állandó sebességmérő kapu létesítését a sinatelepi átkelőnél.

Aktuális a helyi adókról szóló rendelet felülvizsgálata is, azonban az adók mértékének az emelését, illetve új adónemek bevezetését a Kormány megtiltotta az önkormányzatok számára a Veszélyhelyzet végéig, jelen állás szerint december 31-ig. Mivel a járványügyi helyzet újra romlik, a Hivatal azt feltételezi, hogy a Veszélyhelyzet fenn fog maradni 2022. elején is, ezért nem javasolta az adókról szóló rendelet módosítását. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) javasoltam, hogy az Önkormányzat az aktuális törvényi szabályozásból induljon ki, ne feltételezésekből, illetve, hogy a tavaly elfogadott, majd visszavont módosításokat idén is fogadja el a Képviselő-testület a helyi adókról szóló rendelet kapcsán. A Pénzügyi Bizottság végül a döntés elnapolása mellett döntött, mivel a módosításokat november 30-ig lehet bevezetni a 2022. évre vonatkozóan, illetve abban a reményben, hogy a novemberi ülések időpontjára már lesz információ a Veszélyhelyzet esetleges meghosszabbításáról vagy megszűntetéséről.

Tárgyalta a Pénzügyi Bizottság a Prizma-Food Kft kérelmét is, amiben

a vállalat kérvényezi a 2020. év végén életbe lépett, 3 évre szóló közétkeztetési szerződésében szereplő ételárak 14%-os emelését.

Az áremelési kérelmet az élelmiszerárak és a minimálbér nagymértékű emelésével indokolták. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) emlékeztettem a Bizottság tagjait, hogy az Önkormányzat által közétkeztetésre fordított összeg 5 év alatt (2016 és 2021 között) 90%-kal nőtt, illetve elmondtam azt is, hogy 2021-ben erre a célra nagyjából 120 millió forintot fordított a Város. Felhívtam rá a figyelmet, hogy egy 14%-os emelés összesen 17 millió forint pluszköltséget jelentene az Önkormányzat számára. Emlékeztettem arra is, hogy a szerződésben rögzítésre került, hogy az árak az infláció mértékével növelhetők minden évben. Javasoltam, hogy az Önkormányzat ezen felül ne jótékonykodjon nagyvállalatok javára, azaz csak a szerződésen szereplő módon, az infláció mértékével emelje 2022-ben a fizetett díjakat. Imre Zsuzsa bizottsági tag egyetértését fejezte ki, Szabó Tamás polgármester pedig azt javasolta, hogy hallgassa meg az Önkormányzat élőben is a Prizma-Food Kft képviselőinek az érveit, és ezután döntsön. Ennek megfelelően a Bizottság ennek a döntésnek a meghozatalát is elnapolta a novemberi ülésére.

A Pénzügyi Bizottság ülésén napirend után a Pénzügyi Iroda vezetője tájékoztatta a Bizottság tagjait az adóbevételek első 9 hónapra első alakulásáról. Eszerint szeptember 30-ig összesen 615 millió forint adóbevétele volt a Városnak. Iparűzési adóból 515 millió forint, vállalatok építményadójából 37 millió forint, magánszemélyek kommunális adójából pedig 16 millió forint folyt be, továbbá érkezett 42 millió forint állami kompenzáció is az elengedett iparűzési adó-befizetések után.

A magánszemélyek az éves kommunális adójukat 98%-ban, a vállalatok az adóbefizetéseiket 89%-ban teljesítették az év első 9 hónapja alatt.

A Humán Bizottság tárgyalta az aktuális önkormányzati rendezvényekről szóló tájékoztatót. Ebből kiderült, hogy a Művelődési Ház 600 000 Ft támogatást nyert a honlapjának és az intézmény arculatának a fejlesztésére. Pályáztak továbbá két értékes könyv restaurálására is a Nemzeti Kulturális Alaphoz, ezt a pályázatot azonban még nem bírálták el. Az 1956-os forradalom eseményeihez kapcsolódóan október 22-én koszorúzást, november 4-én fáklyás felvonulást szervezett az Önkormányzat. November 6-án zajlott Eötvös József újratemetése, amit előtte való nap díszpolgárunk munkásságáról szóló tudományos konferencia előzött meg. November 28-tól idén is adventi ünnepségekkel készül a Város.

A Bizottság ülése után Gólics Ildikó, a Humán Bizottság elnöke megköszönte a Bizottság munkáját, mivel az Önkormányzat 30 év után annak megszűntetése mellett döntött. Elmondta, hogy ő a továbbiakban is áll az intézményvezetők rendelkezésére.

A Testületi-ülésről készült teljes felvétel itt tekinthető meg:

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr6816755408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása