ERCSI FALANSZTER

Aki nem dolgozik, ne is egyék

2018. március 17. 19:00 - FischerÁdám

[H E L Y Z E T] Ercsi Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Bizottsága 2018. január 15-én nyílt ülést tartott, melyen összesen 6 napirendi pontot tárgyaltak. (Mi az a Humán Bizottság?) A nyílt ülés után zárt ülésre is sor került. Az ülésen mindhárom Képviselő és mindkét külsős tag részt vett. Az ülésről készült jegyzőkönyv elérhető a város honlapján.

v_002.png

[P L U S Z] Az ülésen elhangzottak alapján a Napfény Óvodában lehetőség lenne két további óvónő alkalmazására. Sajnos ezekre az álláshelyekre nem jelentkezett senki megfelelő végzettséggel. Ezért az Önkormányzat a központilag meghatározott létszámkereten felül további két dajkát alkalmaz. A jó hír, hogy a két dajka közül az egyikük főiskolára jár, és rövidesen óvónő lehet belőle. Ezt a Bizottság azzal díjazza, hogy javasolja, hogy dajka státuszból pedagógiai asszisztensi státuszba kerüljön át, amivel számára nő az igénybe vehető szabadság mértéke. Az is szóba került, hogy az Önkormányzat megpróbál vele tanulmányi szerződést kötni. Tehát a városvezetés nyitott arra, hogy valamilyen ösztöndíjban részesítse a főiskolára járó dajkát, ha ő vállalja, hogy a főiskola után Ercsiben lesz óvónő. Ezek kétségtelenül pozitív fejlemények, hiszen egyre nagyobb szakértelmű személyzet fogja fejleszteni, nevelni, oktatni az ercsi gyerekeket. A Falanszterünk fejlődik, hiszen a közösség képessé válik arra, hogy újabb szükségleteit elégítse ki saját erőforrásaira támaszkodva (azaz ercsiek fogják nevelni ercsiek gyerekeit Ercsiben).

[M Í N U S Z] Szóba került, hogy a hosszú hétvégék miatt idén is több munkanapot szombati napokon kell ledolgozni. A Bizottság tagjai és az óvodák vezetői elmondták, hogy az ilyen szombatokon a gyerekek nagy részét nem szokták óvodába vinni a szülők. Emiatt úgy döntöttek, hogy a szombati munkanapokon az óvodák közül csak egy lesz nyitva (mindig másik), és ott lesz ügyelet a város összes óvodása számára. A döntés logikus, viszont a beszélgetés, ami megelőzte, tanulságos.

De mi hangzott el? Az óvodák minden ilyen alkalommal összesítik, hogy hány család igényli az óvodai ellátást. Mindig sokan jelentkeznek, de végül mindig kevés gyereket visznek be. Volt olyan, aki szerint ilyenkor csak azok a szülők viszik be a gyerekeiket, akik amúgy is otthon vannak. Miután ezeket a problémákat megállapították, néhányan elmondták, mit gondolnak, mi lehetne a megoldás. Volt, aki az étkezés díját fizettetné ki azokkal, akik jelentkeznek, de nem viszik be a gyereküket, a Polgármester pedig azt hozta fel, hogy csak azokat a gyerekeket kellene fogadni szombaton az óvodákban, akiknek aznap dolgoznak a szülei. Ezeket az ötleteket végül elvetették, de a polgármesteri reakció kapcsán érdemes feltennünk a kérdést: egy ilyen döntés milyenné formálná a közösségünket.

Az ötlet lényege: aki nem dolgozik, az vigyázzon a gyerekére. A logika egyszerű: a közösség elvárja, hogy mindenki dolgozzon, aki nem dolgozik, az pedig magára vessen. A munkanélküliség viszont nem az egyetlen szociális probléma Ercsiben. A szegénység, a rossz lakhatási viszonyok, az aluliskolázottság, a rossz közbiztonság mind gondot jelent városunkban. Szociális problémák esetén pedig a fideszes megoldás legtöbbször ugyanaz: büntetés. 2011 óta a munkanélküli segély 9 hónap helyett csak 3 hónapig jár. Ha a 3 hónap lejárt, a segély összege 22 800 Ft, ha pedig az illető nem megy el közmunkára, akkor 0. Ha elmegy, a nettó keresete 54 217 Ft, miközben az életben maradáshoz legalább 88 619 Ft kell(ene). A GYES és a családi pótlék összege 2008 óta nem nőtt: GYES 28 500 Ft, családi pótlék: maximum 16 000 Ft. Ha a gyerek túl sokat hiányzik az iskolából, elveszik a családi pótlékot is. Állami lakásfenntartási támogatás 2015 óta nincs. Szociális tűzifa az 5 000 lakosúnál nagyobb településeken (Ercsi is ilyen) nem jár. Aki fát szed az erdőben, pénzbüntetést kap, aki nem fizeti ki, néhány napra börtönbe megy.

A társadalompolitika viszont nem rendészeti kérdés. A leírtakból jól látszik, hogy 2010 óta változatlan a taktika: szigorítani, elvenni, büntetni, amíg akikkel probléma van jobb belátásra nem térnek, vagy meg nem halnak. Ezek az intézkedések sokak lelkét megnyugtatják, sokan úgy érezhetik, hogy győzött az igazság. De van pár dolog, amire nem alkalmasak.

10469649_670cf354b38dd2b1ea22433e8608caf3_wm.jpg

Fénykép: http://www.tmkronika.hu/hirek/gyermekszegenyseg-es-tarsadalmi-kirekesztettseg

Először is arra, hogy javítsanak a helyzeten. Az országot és a várost lassan egy évtizede ilyen szemlélettel irányítják, mégis láthatjuk, hogy a problémák nem múltak el. Továbbra is ezekkel a gondokkal kell foglalkoznia Ercsi vezetőségének a különböző ülésein. A büntetések arra sem alkalmasak, hogy a problémásnak mondott családok gyerekeiből tisztességesnek mondott felnőtteket faragjanak. Bizonyított, hogy a jó módúak és a szegények gyerekei között már egész kicsi korukban is nagy különbség van: egy tehetős család 3 éves gyereke akár ötször annyi szót is ismerhet, mint egy ugyanilyen idős gyerek egy szegény családból. Ha a munkanélkülieket pénzmegvonással büntetik, és felmerül, hogy nem vihetik óvodába a gyereküket, az csak növeli ezeket a különbségeket. Így lesznek a munkanélküliek gyerekei is munkanélküliek a jövőben. Végül pedig a büntetések arra sem alkalmasak, hogy a város lakosai egyszer gyűlölködés helyett békében éljenek egymással. A megosztott, széthúzó város pedig az út szélén marad.

[Z A N Z A] A kultúrház és az iskolák együttműködésével az év első hónapjaiban színes kulturális programra számíthatunk. 2018-ban a Bizottság tagjai végiglátogatják az iskolákat, óvodákat és a kultúrházat. A Bizottság elégedett az ErcsiWeb műsoraival. A Művészeti Iskola a jövőben elkíséri az iskolák képviselőit az óvodásoknak tartott bemutatkozókra. Vizsgálják a lehetőségét annak, hogy a városról turisztikai kistérkép készüljön.

komment
Címkék: A GÉP FOROG

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr6213744730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása