ERCSI FALANSZTER

Lenézett munkák, lenézett emberek

2018. március 18. 19:00 - FischerÁdám

[H E L Y Z E T] Ercsi Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi, Fejlesztési és Közbiztonsági Bizottsága 2018. január 22-én nyílt ülést tartott, melyen összesen 17 napirendi pontot tárgyaltak. (Mi az a Pénzügyi, Fejlesztési és Közbiztonsági Bizottság?) A nyílt ülés után zárt ülésre is sor került. Az ülésen háromból két Képviselő és mindkét külsős tag részt vett. Az ülésről készült jegyzőkönyv elérhető a város honlapján.

v_002.png

[P L U S Z] A Bizottság ülésén az ercsi erdőket kezelő Vadex ZRt szakemberei részletes tájékoztatást adtak a Kis-Duna környékén 2017. év végén végrehajtott fakivágásról. Elmondásuk szerint a kivágott erdőrészeken az őshonos fák elöregedtek, az erdőt pedig benőtték a nem őshonos fafajták (akác, zöld juhar). Elmondták azt is, hogy a kivágott korhadt fák már életveszélyesek voltak, és pár éven belül maguktól is kidőltek volna. Úgy nyilatkoztak, hogy bármikor állnak a lakosság rendelkezésére elérhetőségeiken és – ha kell – akár lakossági fórumot is tartanak az erdő helyzetéről. A kitermelt ezer m 3 -es nagyságrendű fát eladják, a bevételből pedig tavasszal őshonos fajokkal ültetik be az év végén tarra vágott területeket. Sajnos ahhoz, hogy a tavasszal ültetendő fák megnőjenek, évek kellenek, de ha minden úgy történt és úgy fog történni, ahogy az erdészek elmondták, a Falanszterünk ismét fejlődik, hiszen a város népe számára a természetes környezetet nem veszélyes és elvadult, hanem egészséges és rendezett erdő fogja biztosítani.

[M Í N U S Z] A kormány nagyjából negyedével tervezi csökkenteni a közmunkásként foglalkoztatottak számát. A programból kiesők egy részét a jövőben szociális szövetkezetekben kívánják alkalmazni. Ennek megfelelően 2017. februárjában az Ercsi Önkormányzat is megalapította a saját szociális szövetkezetét, a Duna Herba Gyógynövénytermelő és Forgalmazó Szociális Szövetkezet. A szövetkezetnek az Ercsi Önkormányzaton kívül 6 ercsi magánszemély a tagja, közülük az elnöki tisztséget Sandi József Képviselő tölti be. Az Önkormányzat ezen kívül még két másik szociális szövetkezethez is csatlakozott tagként. A Bizottság tagjai tárgyalták ezeknek a szövetkezeteknek az aktuális ügyeit.

kozmunka.jpg

Fénykép: https://merce.hu/2017/12/19/a-legszegenyebb-magyaroknak-mar-a-kozmunka-sem-lehetoseg/

De mi az a szövetkezet? Mitől szociális? A szövetkezeteket első sorban az különbözteti meg más vállalatoktól, hogy a szövetkezetekben nincsenek tulajdonosok és munkások, főnökök és alkalmazottak. Minden tag munkás és tulajdonos egyben. A tagok közösen döntik el azt is, mi legyen a bevétellel. A szociális szövetkezetek olyan szövetkezetek, amelyeknek a célja a hátrányos helyzetben lévő szövetkezeti tagok számára munkalehetőség biztosítása és szociális helyzetük javítása. A magyarországi szociális szövetkezetek ezzel ellentétben legtöbbször ugyanúgy működnek, mint a közmunka. Az önkormányzat a főnök, a munkások munkakörülményei pedig az önkormányzat jóindulatától függenek. A szociális szövetkezetek tagjait ugyanis nem védi a Munka törvénykönyve. Nem jogosultak se minimálbérre, se társadalombiztosítási ellátásokra (GYED, táppénz). A szociális szövetkezeteket ugyanakkor jelentős adókedvezmények illetik meg, például nem kell társasági adót fizetniük a helyi önkormányzat számára végzett munkából származó bevételük után.

De kinek jó ez akkor? Jó például a Parafix Kft nevű multinak. Ez a vállalat nagyjából 700 millió forint uniós támogatásban részesült az ercsi gyáregységük kiépítésére, a vállalat az ercsi munkásait mégis jórészt a szociális szövetkezetektől kölcsönzi az ülésen elmondottak alapján. De nem ez az első alkalom, hogy valaki normál, piaci alapú munkákat úgy végeztet el, hogy a munkással nem köt normál, piaci alapú szerződést. Elég csak a közmunkások által elvégzett munkákra gondolni a sinatelepi közösségi ház és játszótér, a cukorgyári játszótér, a kápolnához vezető utak kialakítása, az 56-os emlékmű építése vagy a Wimpfen kastély kitakarítása során. Vannak tehát olyan emberek, akiknek a kormány és az önkormányzat szerint nem jár annyi méltóság, hogy tisztességes munkáért tisztességes béreket és munkakörülményeket biztosítson számukra. Az önkormányzatok és egyes nagyvállalatok így tudnak hasznot húzni az általuk lenézett emberek munkájából.

De lenézni nem csak embereket, egész munkaköröket is lehet. A Duna Herba Szociális Szövetkezet augusztusban pályázatot nyújtott be, amelyen mintegy 52 millió forintos működési támogatást nyert el. A tervezett működés pedig nem más, mint közterület-ápolás a város egyes területein. Ezeket a feladatokat eddig nagyrészt a Dunakavics Kft közmunkásai látták el. Ezért a munkáért a Dunakavicsnál közmunkás fizetés járt, a Duna Herbánál viszont az üzleti terv szerint minimálbért fognak kapni a dolgozók. Az új elképzelések szerint a két cég megosztozik a feladatokon, a munkások pedig lényegében ugyanazt a feladatot fogják ellátni, 4-5 féle különböző munkakörben és lényegesen különböző fizetésekért. Elképzelhető, hogy lesz olyan, aki évek óta a Dunakavics közmunkásaként 50 ezerért végzett közterület-ápolási munkát a Duna-parton, mostantól pedig ugyanezért 90 ezret fog kapni a Duna Herba alkalmazottjaként. Erre mondja azt a kormány és az önkormányzat, hogy kivezetnek embereket az elsődleges munkaerő piacra. Úgy látszik, hogy sajnos nem tudják eldönteni, hogy a város közterületeinek fenntartása az munka-e vagy sem, a fenntartást végzők pedig munkások-e vagy sem.

[Z A N Z A] Papp György Alpolgármester elmondta, hogy a közbiztonság nagyon sokat javult az elmúlt három évben, de a lakosság „szubjektív biztonságérzete” nem. Ennek a javításán fognak dolgozni idén. A Hivatal közalkalmazottjai és a Polgármester is bruttó 200 000 Ft-os cafeteria-kertre jogosult 2018-ban. Pályázatot nyújt be az Önkormányzat a katolikus templom mellett pihenőpark létesítésére, amire 800 000 Ft önrészt kell biztosítani.

komment
Címkék: A GÉP FOROG

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8613749056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása