ERCSI FALANSZTER

Polgár-Őr-Mesteri Hivatal

2018. március 19. 19:00 - FischerÁdám

[H E L Y Z E T] Ercsi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018. január 30-án nyílt ülést tartott, melyen összesen 18 napirendi pontot tárgyaltak. (Mi az a Képviselő- testület?) A nyílt ülés után zárt ülésre is sor került. Az ülésen a 9 Képviselőből 7 vett részt. Az ülésről készült jegyzőkönyv elérhető a város honlapján.

v_002.png

[P L U S Z] Sajnos a Képviselő-testületi üléseken legtöbbször nem fejtik ki, hogy éppen miről van szó. Általában a Polgármester felolvassa, hányadik napirendi pont jön, elmondja, hogy minden Képviselő írásban megkapta a szükséges anyagokat, majd megkérdezi, hogy van-e azokkal kapcsolatban valakinek kérdése. Legtöbbször nincs, és mivel szinte kivétel nélkül minden Képviselő egyet szokott érteni mindenben, a javaslatokat gyorsan elfogadják. A 18 aktuális napirendi ponton így nagyjából 20 perc alatt végig is értek. A rohanásból jó hírként talán az emelhető ki, hogy az Önkormányzat 2017-ben a korábbi évekhez képest gazdaságilag stabilabban működött a Polgármester elmondása alapján. A város összes bevétele az előterjesztés szerint 2,2 milliárd, egész pontosan: 2 224 047 604 Ft volt. Elmondhatjuk tehát, hogy a Falanszterünk fenntarthatóan működik, hiszen a város bevételei fedezik a kiadásait.

[M Í N U S Z] A Közbiztonsági munkacsoport Papp György Alpolgármester vezetésével kidolgozta a város 2018. évi közbiztonsági intézkedési tervét, amit a testület elfogadott. Az Alpolgármester elmondta, hogy 2014-ben a bűnesetek száma még 1 100 körül alakult Ercsiben. Ez a szám 2016-ra 307-re csökkent, 2017-ben pedig már csak 168 bűnesetet regisztráltak. A rendőrségi statisztikákról érdemes lehet felidéznünk Pintér Sándor Belügyminiszter véleményét. Szerinte ott dolgoznak jól a rendőrök, ahol sok szabálysértést regisztrálnak. Érdemes emlékezni arra is, hogy a jelenlegi kormányzat 2010-es hivatalba lépése után jelentősen megugrott a bűnesetek száma országosan. Arról pedig nem tudunk semmit, hogy a rendőrségnek az ercsi szabálysértések mekkora részénél sikerült igazságot szolgáltatnia. A statisztikákból tehát mindenki azt a részt emeli ki, ami számára a legelőnyösebb. Az Alpolgármester által elmondottak mindezek ellenére meggyőzők. Mióta 2014-ben megalakult a Közbiztonsági munkacsoport, a bűnesetek száma több mint 80%-kal csökkent. Az Alpolgármester azt is elmondta: úgy tapasztalják, hogy az eredmények ellenére a lakosság nem érzi magát biztonságban. Ezért fő feladatuknak a lakosság „szubjektív biztonságérzetének” a növelését tekintik 2018-ban. A tervről elöljáróban annyit hadd szabadjon, hogy a szövegezést talán érdemes lett volna ellenőrizni, mielőtt elérhetővé teszik a város honlapján.

De mit tartalmaz a terv? A 2018-as teendőket a munkacsoport 18 pontba szedte. Ezek közül nagyjából 2-3 pontban elintéznek minden tájékoztatással, felvilágosítással kapcsolatos feladatot. További 5 pontban összeszedik a bűnüldözés személyi- és eszközállományának a fejlesztéséhez szükséges tennivalókat, két pont pedig adminisztrációs feladatokról szól. Ezeken túl, a terv fennmaradó részében – nagyjából a felében – olyan jelenségeket sorolnak, amelyeken változtatni szeretnének. Ezekben közös, hogy mindegyik visszavezethető valamilyen, a megszokottól eltérő viselkedési formára, vagy rendkívüli szociális körülményre. Milyen jelenségekről van szó? Romos épületek, gazos ingatlanok, iskolaidőben csellengő diákok, megrongált utcanév táblák, illegális hulladéklerakás, illegális áramfogyasztás, kóbor állatok, „egyes emberek viselkedési kultúrája” az egészségházban. Abban valószínűleg mindenki egyet ért, hogy az egyik legfontosabb közfeladat gondoskodni arról, hogy a város népe biztonságos környezetben élhessen. De vajon ha a felsorolt 8-9 féle problémát sikerül megoldani, nem jelenik meg helyettük másik 8-9? Valószínűleg mindenki tudna még hozzátenni a listához olyan pontot, ami kimaradt. Maga az Önkormányzat is tudna. Bizottsági üléseken rendszeresen szóba is kerülnek ilyenek. Ártalmas anyagok égetése, postásokat érő zaklatás, gyerekek magatartása a buszon vagy a boltokban.

polgor.jpg

Fénykép: https://zoom.hu/hir/2017/08/24/a-tek-szomszedsagaban-mukodnek-a-hos-utcai-droghazak/

Akkor megoldást jelent-e az intézkedési terv? Az ercsieknél jóval súlyosabb, mégis hasonló gondokkal küzdenek Kőbányán, a Hős utcában is. Ott is rendkívüli szociális körülmények okoznak súlyos közbiztonsági problémákat. A helyzet kezelése is hasonló: fokozták a rendőri jelenlétet a környéken. Arról, hogy ettől javulhat-e a helyzet, a rendőrtiszteket képző Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója elmondta: „az igazi megoldást a rendőrségtől, a rendészettől nem várhatjuk”. A rendőri beavatkozást ő „tüneti kezelésnek” tartja. Elmondta, hogy „ettől a szervezettől szociális megoldásokat nem várhatunk, hiszen a rendészetnek ez az eszköztárában nincs benne.” Ercsiben a város első két embere – a Polgármester és az Alpolgármester – egyaránt a polgárőrségből érkezett a Képviselő-testületbe. Talán ennek köszönhető, hogy a közbiztonság témakörével az Önkormányzatban nem a Szociális, hanem a Pénzügyi bizottság foglalkozik, a város gondjainak a megoldására pedig nem valamiféle szociális, hanem Közbiztonsági munkacsoport hoztak létre. Ennek állandó tagjai például a Jegyző és a közmunkások vezetője, a Szociális Szolgálat munkatársai ellenben csak alkalmi közreműködők. Az Önkormányzat tehát tisztában van a problémákkal, és egy részüket meg is tudja oldani. Úgy látszik viszont, hogy a problémákat okozó társadalmi viszonyokat nem tudja, vagy nem akarja befolyásolni.

[Z A N Z A] Pásztor doktor és Nagy doktornő 2018. február 1-étől szerdai napokon rendelési időt cserélnek. Nagy doktornő lesz a délelőttös, Pásztor doktor pedig a délutános. A rendelő oldalán ez március 15-én még hibásan szerepelt! Az egyik óvodai dajka státuszát módosították. Pályázatot nyújt be az Önkormányzat a katolikus templom mellett pihenőpark létesítésére.

komment
Címkék: A GÉP FOROG

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr9113751126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása