ERCSI FALANSZTER

Sztojka László

2019. július 01. 19:00 - FischerÁdám

Laci Pincehelyről származik, 30 éve él Ercsiben. Az általános iskolát Pincehelyen végezte, majd növénytermesztő gépész szakiskolába járt a Tolna megyei Lengyelben. A pincehelyi TSZ-ben helyezkedett el, de a fiatalokat nem ültették traktorra, nem a szakmájának megfelelő beosztásban adtak neki munkát, hanem inkább kisegítő munkákra alkalmazták, így egy idő után otthagyta a Szövetkezetet. Egy pincehelyi ismerősének Ercsiből származó házastársán keresztül ismerte meg feleségét, Góman Irént, aki tős-gyökeres ercsi. 1991-ben sikerült telket venniük az Önkormányzattól, amin házat építettek. Laci a házasság előtt a XI. kerülteben dolgozott rendőrként. A 80-as években azonban a rendőri hivatáshoz „rendezett magánélettel” kellett rendelkezni, és mikor kiderült, hogy Irén családjában vannak büntetett előéletű emberek, választania kellett a rendőrség és a családja között. A családját választotta, és inkább a MÁV-hoz ment dolgozni. Váltókezelő, tolatásvezető, kocsirendező vizsgákat tett és sokáig a Keleti pályaudvaron volt térfelvigyázó. A 2000-res években aztán dolgozott a budafoki műanyagfeldolgozóban, jelenleg alkalmi munkákból élnek, két gyerekük született.

v_004.png

Amit szeret Ercsiben: A Savanyúréten nem sok szépet lát, a családja az egyetlen dolog, amit szeret a városban.

20190623_174548.jpg

Amit nem szeret Ercsiben: Az életüket a Savanyúréten élik, a környéken pedig hiányos és nem emberhez méltó az infrastruktúra. Az utcájukban nincs csatorna, az út járhatatlan és a csapadékvíz elvezetése sincs megoldva, esős időben így a víz rendszeresen elárasztja az udvarukat, a kukájukról pedig ellopták a matricát. Elmondásuk szerint a környéken állandók a veszekedések, nehéz pihenni, mert mindig valaki kiabál vagy éppen bulizik. Sok a környéken a droghasználó, akik bármit ellopnak, hogy pénzhez és droghoz juthassanak. Megint mások kábelekről égetik le a műanyagot, hogy le tudják adni fémhulladéknak. Ezek miatt Laci úgy érzi, hogy a város többségi lakossága ellenséges a cigánysággal, amit megért, de igazságtalannak tart. Sok cigányt például nem vesznek fel a környékbeli munkahelyekre, hiába dolgoznának, mert rossz tapasztalataik vannak a munkáltatóknak a cigányokkal kapcsolatban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr5614920636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása