ERCSI FALANSZTER

Szerkeszd Te is a Falansztert!

2018. szeptember 14. 19:00 - FischerÁdám

Ahogy azt bizonyára már néhányan tudjátok az Ercsi Falanszter egy blog és egy hozzá kapcsolódó Facebook oldal, ahol hírek és vélemények jelennek meg Ercsi közügyeivel kapcsolatban, és ami fórumot biztosít ezeknek a megvitatására. A működés első félévében a város népe birtokba vette ezt a fórumot: a legérdekesebb bejegyzések több ezer embert érnek el, és sokan elmondják az egyes témákkal kapcsolatban a saját véleményüket is. Eddig a bloggal kapcsolatos minden tevékenységet egyedül végeztem, de most úgy érzem, eljött az idő, hogy a Falanszter többé ne egyszemélyes vállalkozás legyen, hanem a közösség belefolyhasson az előállításába is. Ha úgy érzed, Te is szívesen foglalkoznál a következőkben felsorolt feladatokkal, légy Te is a Falanszter szerkesztője! Nézzük, hogy nézne ki ez a gyakorlatban! Milyen tevékenységekbe lehet bekapcsolódni? Mennyi elfoglaltságot jelent ez?

v_003.png

  • Részvétel a Bizottságok és a Képviselő-testület ülésein: A különböző testületek havonta 6-8 nyílt ülést tartanak, sokszor azonban két ülést egymás után, ugyanazon a napon rendeznek. Az üléseket minden esetben hétköznapokon, munkaidő utánra, jellemzően délután 5-6 körülre hívják össze. A legrövidebb ülések néhány percesek csupán, de van 2 órás is. Összességében ez havi 4-5 délutánt jelent, délutánonként 1-2 órát. Ilyenkor a Polgármesteri Hivatalban kell megjelenni, a többi érdeklődő között elhelyezkedni egy széken, és figyelni. Ha már egy délutánt el tudsz vállalni havonta, az már nagy segítség! Ezzel biztosítható lenne, hogy a Falanszter valóban az összes nyílt ülésen jelen legyen.

  • Jegyzetelés a Bizottságok és a Képviselő-testület ülésein, összefoglalók írása: Az ülésekről [KÖZÖS ERŐVEL ÖSSZEMŰKÖDIK] rovat néven kerülnek fel tárgyilagos beszámolók a Falanszter Facebook oldalára, minden esetben még az ülés napján este. Ezeknek az elkészítéséhez először is jegyzetelni szükséges az üléseken. Erre bárki képes, aki például készített már jegyzetet bármilyen iskolai órán: az elhangzó fontosabb információkat kell leírni. Általában egy ülésről 2-6 oldalas jegyzeteket készítek. Ezután az ülésről hazatérve a jegyzet rövidített változatát teszem közzé a Facebookon. Célszerű ezért már a jegyzetelést is laptopon végezni, de megoldható persze papírról is. Ha már egy-egy jegyzet és a hozzá tartozó Facebook beszámoló elkészítését el tudod vállalni havonta, az már nagy segítség! Ezzel biztosítható lenne, hogy a Falanszter valóban az összes nyílt ülésről tudósítson.

  • Előterjesztések, jegyzőkönyvek átolvasása: Az üléseken azokkal a kérdésekkel foglalkoznak, amelyeket a megfelelő személyek előzetesen, írásban felvetnek. Ennek a módja, hogy az illető úgynevezett Előterjesztést ír, ami tartalmazza, hogy a kérelmező milyen kérdést szeretne tárgyalni, és a kérdésben milyen döntés meghozatalát javasolja. Az üléseken megszületett döntésekről aztán hivatalos Jegyzőkönyv is készül. Egy-egy ülés teljes dokumentációja (Előterjesztések + Jegyzőkönyv) így legalább kb 10, legfeljebb kb 200 oldalt tesz ki. Annak érdekében, hogy a Falanszter valóban képben legyen a város ügyeit illetően, ezeket mindet fontos átolvasni. Ha már egy ülés dokumentációját át tudod tanulmányozni havonta, és utána össze tudunk ülni, megbeszélni, hogy ki milyen információkat ismert meg ezekből az iratokból, az már nagy segítség! Ezzel biztosítható lenne, hogy a Falanszter ismerje a város összes ügyét, és mindig naprakész információi legyenek.

  • Arculati munkák, illusztráció: Jól tudsz fényképezni, vagy videózni? Tudod a képeket és a felvételeket szerkeszteni? Esetleg grafikus vagy? Talán még a weboldalak szerkesztéséhez is értesz? Mint a fenti képből is kiderül, ezeknek a szaktudásoknak igencsak híján vagyok. Ha ilyesmiben tudsz segíteni, az már nagy segítség! Ezzel biztosítható lenne, hogy a Falanszter látványosabb, vonzóbb legyen az olvasók számára.

A cél tehát, hogy a Falanszter több, élvezhetőbb és részletesebb tartalommal tudjon beszámolni a város népének a város ügyeiről. Ha ezt Te is fontosnak tartod, csatlakozz! Írj egy üzenetet a Falanszternek Facebookon privátban, vagy akár nyilvánosan is, a bejegyzés alatt. Jelentkezhetsz a fenti feladatfelosztás szerint is, de ha van más ötleted, amivel azt gondolod, hogy tudnál segíteni, azt is írd meg nyugodtan! Esetleges bátortalanság ne tartson vissza: Te segítesz nekem!

05c.png

Végül úgy érzem, fontos leszögezni, hogy a közügyekről való tudósítás, azokról vélemény megfogalmazása, a felmerülő vélemények megvitatása természetesen politikai tevékenység. Úgy gondolom minden politikai tevékenység valamilyen elvek, valamilyen értékek mentén folyik. A Falanszter politikai meggyőződése valahogy így foglalható össze: abban hiszek, hogy az emberek viselkedése nem veleszületett tulajdonság, hanem az ember környezetének a hatására alakul ki. Mindenki felelős a tetteiért, de ha azok okait valóban meg akarjuk érteni, nem az ember tulajdonságait, hanem az ember környezetét, és az azt alakító politikai döntéseket kell végiggondolnunk. Ha ez így zavarosan hangzik, példaként javaslom ezt, ezt, ezt vagy ezt a korábbi blogbejegyzést. Mindebből az következik, hogy a Falanszter nem tesz közzé olyan véleményeket, amelyek kiemelnek egyes eseményeket a társadalmi-politikai környezetükből, és a cselekvők származásával magyarázzák azokat.

Ha a fenti elvekkel tudsz azonosulni, fontosnak tartod a megfogalmazott célokat, és van havonta néhány órád arra, hogy segíts, szeretettel várom a jelentkezésed!

komment
Címkék: BÍZVA BÍZZÁL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr1014227417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása