ERCSI FALANSZTER

Idén 110 millió forint szolidaritási hozzájárulást kell befizessen a Város az Államkasszába

2021. augusztus 31. 19:00 - FischerÁdám

Szabó Tamás polgármester a Testület ülésén kijelentette, hogy ha bármelyik intézmény vagy képviselő az ő megkerülésével fog a továbbiakban is a Város nevében eljárni, akkor ő maga is olyan eszközökhöz fog folyamodni, amikben nem lesz köszönet. Az óvodák és az iskolák továbbra is komoly pedagógushiánnyal küzdenek, a Szociális Szolgálatnál pedig családsegítői álláshelyek állnak üresen. A digitális oktatás miatt minden korábbinál több volt a bukás az Eötvös iskolában, a Tankerület döntése alapján pedig a Kossuth iskola is beolvadt az Eötvösbe. Már csak a működési engedély hiányzik a bölcsőde elindulásához. a térítési díj 30 000 Ft/fő/hónap lesz, a napi négyszeri étkezés díja pedig 350 Ft/fő/nap+ÁFA, a térítési díj rászorultsági alapon való mérséklését azonban a szülők kérelmezhetik. A bölcsőde fenntartása idén 11 millió forintba fog kerülni a Városnak. Nem emelte a Képviselő-testület a térfigyelő-kamerarendszert üzemeltető rendőrök órabérét, azonban 1 millió forintot biztosít a kamerák karbantartására. A Testület 4 350 000 Ft támogatást nyújt az eddigi 14 millió mellé az Ercsi Kinizsi Sportegyesület két szakosztályának. Két millió forintot biztosít az Önkormányzat az iskolakonyha épületének a felújítására. Folyószámla-hitelből szeretett volna megvenni az Önkormányzat 3 Dózsa György úti ingatlant, azonban a javaslatot a képviselők többsége nem támogatta. Helyette a Kormányhoz fordul a Város, hogy engedélyezze befektetési célú hitel felvételét. Megérkezett a Helyi Iparűzési Adó kormányzati kompenzációjának az első, 21 millió forintos fele, azonban kiderült, hogy idén 110 millió forint szolidaritási hozzájárulást kell az Önkormányzatnak befizetnie az Államkasszába. Hosszú idő után először az Önkormányzatnak sikerült annyi ingatlant értékesítenie, amennyivel előzetesen tervezett, a kommunális adóbefizetéseknek pedig a 2/3-a már befolyt az első félévben. A járóbeteg-szakellátó adománygyűjtést szervez szeptember 1. és december 10. között. Az akció keretében egy jótékonysági koncertre is sor kerül szeptember 24-én. Megszerezte a praxisengedélyt a Város 3. számú háziorvosi körzetére Orbánné Lévai Zsuzsanna. A Város 10 platánfa- és 10 hársfacsemetét nyert az Agrárminisztérium Településfásítási Programjának a keretében. A hársfák a Dózsa György út Eötvös utca és Mázsaház utca közötti szakaszán, míg a platánfák a Duna-parton kerülnek elültetésre. Fischer Ádám alpolgármester beszámolója az Önkormányzat augusztusi üléseinek döntéseiről.

f_001_1.png

A Képviselő-testület 2021. augusztus 31-i ülésén Szabó Tamás polgármester napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy amikor 2019-ben visszatért az Önkormányzat élére, hitt egy erkölcsös, morális politizálás lehetőségében, a Város minden lakóját képviselni kívánta. Kijelentette azonban, hogy a tapasztalata szerint a Testületben vannak olyan képviselők, akik ebben a munkában őt akadályozzák. Felhozta, hogy a közösségi médiából értesült arról, hogy a Megyei Önkormányzat elnöke egyeztetett a Választókerületünk néhány polgármesterével, azonban az egyeztetésből kihagyták a térség kormánykritikus polgármestereit, köztük az őt is. Nehezményezte, hogy az egyeztetésről szóló beszámoló alatt pedig helyi képviselők hozzászólásukban azt pedzegetik, hogy az ercsi polgármester nem kíván foglalkozni a Város ügyeivel. Szóba hozta azt, a szintén a közelmúltban történt esetet is, amikor egy új mentőautót adott át a megyei Önkormányzat a Mentőszolgálat ercsi állomásának. Elmondta, hogy erről az átadásról sem értesítették őt. Kitért egy 2020-as átadóra is, amikor az MVM adományozott informatikai eszközöket az iskolának. Akkor sem hívta meg senki a Város polgármesterét.

Végül úgy fogalmazott, hogy a továbbiakban nem fogja tűrni, hogy a háta mögött intézzék a Város ügyeit.

Kijelentette, hogy ha bármelyik intézmény vagy képviselő az ő megkerülésével fog a Város nevében eljárni, akkor ő maga is olyan eszközökhöz fog folyamodni, amikben nem lesz köszönet.

Szabó Tamás napirend előtti felszólalása

Elfogadta a Képviselő-testület a Város vízi közmű rendszereinek 2022 és 2036 között érvényes úgynevezett Gördülő Fejlesztési Tervét. Ez egy terv, ami a vízellátó és a szennyvíz-elvezető hálózat hosszú távú fejlesztésének az ütemezéséről szól. Szabó Tamás polgármester azt kérte a hálózatokat üzemeltető Fejérvíz ZRt képviselőjétől, hogy a Városnak azon a területein, ahol még nincsen kiépítve a szennyvíz-elvezetés, ott minél hamarabb pótolják ezt az elmaradást.

A Képviselő-testület Békes Norbert képviselőt a Humán Bizottság tagjává választotta. Ő tagja volt eddig is a bizottságnak, azonban eddig külső bizottsági tagként. Miután Békes Norbert Balázs-Fülöp Ferenc képviselő halála után képviselő lett, újra szavazni kellett a bizottsági tagságáról. Gólics Ildikó, a Humán Bizottság elnöke nehezményezte, hogy nem egy külsős szakértő került be a bizottságba, hanem immáron négy képviselő és csak egy külső tag alkotja azt. Szabó Tamás emlékeztetett arra, hogy a Bizottság összetétele a döntés nyomán változatlan marad. Végül 6 igen szavazattal 3 tartózkodás mellett a Képviselő-testület elfogadta a polgármester javaslatát, és nem változtatott a Humán Bizottság korábbi összetételén.

Elfogadta a Képviselő-testület az óvodák 2020/2021 nevelési évről szóló beszámolóit. A Hétszínvirág Óvodában 139 óvodást, köztük 7 sajátos nevelési igényű gyereket nevelt 14 óvodapedagógus és 11 segítő, 7 csoportban. A konyhai alkalmazottak száma 2 fő. A betöltetlen óvodapedagógus álláshelyek száma 1. A tárgyi feltételek az óvodában megfelelők, a nevelési év folyamán beszerzésre került 2 db kültéri játék, megtörtént két foglalkoztató terem parkettájának a felcsiszolása és az épület egyik sarkának a süllyedését is sikerült megállítani. A Napfény Óvodában 143 óvodást, köztük 7 sajátos nevelési igényű gyereket nevelt 10 óvodapedagógus és 13 segítő, 7 csoportban. A konyhai alkalmazottak száma 2 fő.

A betöltetlen óvodapedagógus álláshelyek száma 5.

A tárgyi feltételek az óvodában megfelelők, a nevelési év során megtörtént a parkoló kialakítása, a kerítések újrafestése, az udvarok karbantartása és a gyerekmosdók kifestése. A koronavírus-helyzet miatt az óvodák a nevelési év egy részében ügyeleti rendszerben működtek vagy zárva tartottak.

A Képviselő-testület a meglévők mellé létrehozott 1-1 további pedagógiai asszisztens álláshelyet mind a két óvodában. Az új álláshelyek biztosítására azért van szükség, mert az óvodák nem találnak óvodapedagógust, csak pedagógiai asszisztenseket, pedagógiai asszisztenst azonban nem lehet óvodapedagógusi állásba felvenni. Így hiába állnak üresen óvodapedagógusi álláshelyek, létre kell hozni új pedagógiai asszisztensi álláshelyeket is. Az így alkalmazásba álló pedagógiai asszisztensek bérét az Önkormányzat a betöltetlen óvodapedagógusi álláshelyek betöltésére rendelkezésre álló céltartalékból finanszírozza.

A Hétszínvirág Óvoda intézményvezetője kérelmet nyújtott be az Önkormányzat felé, amiben egyrészt az óvodai csoportok száma csökkentésének az engedélyezését kérte, másrészt segítséget kért az Önkormányzattól a Sinatelepről autóbusszal bejáró 4 óvodás utazásának a segítéséhez. A Testületi ülés előtt azonban a csoportszám csökkentésére vonatkozó kérelmet visszavonta, a sinatelepi óvodások kapcsán pedig tájékoztatta a Képviselő-testületet arról, hogy az egyik szülő vállalta, hogy mind a négy gyereket kísérni fogja minden nap az óvodába, ezáltal ez a kérdés is megoldódott.

A polgármester júliusi Testületi ülés óta végzett munkájáról szóló beszámoló kapcsán Gólics Ildikó képviselő nehezményezte, hogy a buszos személyszállítás ellátására kiírt közbeszerzés ajánlattételi határideje nagyon közel van a jelenleg érvényben lévő szerződés lejárati idejéhez, így pedig véleménye szerint nem lesz elegendő idő az új szerződés megkötésére. Szabó Tamás polgármester válaszában tájékoztatott arról, hogy a közbeszerzés nagy értéke miatt nem lehetett gyorsabban lefolytatni az eljárást.

Az Önkormányzat idén is szeretne csatlakozni a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázathoz, azonban az illetékes szervek ezt még nem hirdették meg, így az erről szóló határozat meghozatalát a Testületnek el kellett napolnia.

Tárgyalta a Képviselő-testület a bölcsőde intézményvezetőjének a bölcsőde indulásával kapcsolatos tájékoztatóját. Ebből kiderül, hogy a bölcsőde dolgozói már kiválasztásra kerültek, velük szerződést kötött az intézmény. A szükséges eszközök is teljeskörűen beszerzésre kerültek.

A bölcsődei ellátásra 14 férőhelyére összesen 25 jelentkező akadt.

A felvételt nyert gyerekek szüleit értesítették, akik pedig nem kerültek be, várólistára kerülnek, és visszamondás esetén közülük töltik fel a férőhelyeket. A bölcsőde elindulásának egyetlen akadálya így már csak a működési engedély megérkezése, amire a kérelem már benyújtásra került. Az első szülői értekezletet szeptember 16-án tartják.

Módosította a Testület a szociális ellátások térítési díjairól szóló rendeletet, szintén a bölcsőde indulása miatt.

A havi térítési díjat az Önkormányzat 30 000 Ft/fő/hónap mértékben határozta meg, a napi négyszeri étkezés térítési díja pedig 350 Ft/fő/nap+ÁFA.

A térítési díj rászorultsági alapon való mérséklését a szülők kérelmezhetik. A kérelmeket a polgármester bírálja el.

Jóváhagyta a Testület az Önkormányzat és Prizma-Food Kft között fennálló, közétkeztetési szolgáltatás nyújtásáról szóló szerződés módosítását. A módosításra azért volt szükség, mert a társaság a jövőben biztosítani fogja a közeljövőben induló bölcsődében nevelésben részesülő gyerekek számára is az étkezést. A szerződésmódosítás értelmében a Prizma-Food Kft napi négyszeri étkezést biztosít a gyerekeknek, étkezésenként évi 4488 adagot. Ezért az Önkormányzat napi bruttó 801 forintot fizet minden gyerek után a társaságnak, a szülőknek azonban csak napi 445 Ft-ot kell fizeniük az Önkormányzatnak.

A bölcsőde indulásával kapcsolatos tájékoztató

Papp György képviselő előterjesztést nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy az Önkormányzat biztosítson 600 000 Ft-ot a Csónakházhoz vezető murvás úton forgalomcsillapító küszöb, azaz fekvőrendőr létesítésére, mert az ott elhaladó autók felverik a port az úton. Szabó Tamás polgármester hozzátette, hogy helyi vállalkozóktól származó információi alapján az útszakasz mart aszfaltos burkolatát 3,5 millió forintból ki lehetne alakítani. Sandi József képviselő azt javasolta, hogy az Önkormányzat semmiképpen se építtessen fekvőrendőrt, inkább a jövő évi költségvetésbe tervezze be a mart aszfaltos burkolat kialakítását. Vajdics András képviselő szerint a Városban vannak sokkal rosszabb állapotú utak is, és amíg azoknak a helyzete nincs rendezve, nem támogatja sem a fekvőrendőr, sem a mart aszfaltos burkolat kialakítását. A Képviselő-testület végül 9 nem szavazattal elutasította a fekvőrendőr építésről szóló javaslatot, azonban 6 igen szavazattal, 1 tartózkodás és 2 nem szavazat mellett határozott arról, hogy a Város 2022. évi Költségvetésébe betervezi az utcaszakasz burkolásának a költségeit.

Vita a Csónakházhoz vezető út pormentesítéséről

Papp György képviselő előterjesztést nyújtott be a térfigyelő kamerát üzemeltető dolgozók óradíjainak az emeléséről is.

Javaslata szerint a jelenlegi bruttó 1 100 Ft-os óradíjat 1 500 Ft-os óradíjra kellene emelje az Önkormányzat. Mint ismeretes a kamerák a nap 24 órájában üzemelnek, a személyzet pedig napi 12 órán keresztül figyeli ezeket a kamerákat élőben. Az előterjesztésből kiderül azonban az is, hogy a munkaerőhiány miatt ennél átlagosan havi 55 órával kevesebb ideig tud csak személyzetet biztosítani a Rendőrség erre a célra, azaz a szerződés szerinti óraszámokat nem tudják feltölteni. Vajdics András, a Pénzügyi Bizottság elnöke ismertette a Bizottság álláspontját, ami a béremelést 2021. évben nem támogatja és javasolja a kérdés újra napirendre tűzését a Város 2022. évi Költségvetésének a tervezésekor. Hozzászólásomban (Fischer Ádám, alpolgármester, e sorok írója) arra tettem javaslatot, hogy mivel sokszor így sem biztosított a napi 12 órás figyelés, az Önkormányzat csökkentse a napi óraszámot 12-ről 9 órára, az így megmaradó pénzből pedig emelje meg az órabéreket a kért mértékben, ugyanis számításaim szerint így az Önkormányzatnak továbbra is nagyjából ugyanannyiba fog kerülni a rendszer üzemeltetése, a rendőrök nagyjából ugyanannyi órában fogják figyelni a kamerákat, mint jelenleg, az óradíjuk azonban lényegesen magasabb lesz. A javaslatomat 2 igen szavazat és egy tartózkodás mellett 6 nem szavazattal elutasította a Testület, ahogy elutasította a béremelésről szóló eredeti előterjesztést is, 4 nem szavazattal 3 igen és 2 tartózkodás mellett.

Szintén a térfigyelő kamerarendszerhez kapcsolódóan az Önkormányzat árajánlatot kért a forgalmazótól a kamerarendszerben lévő elavult vagy hibás kamerák javítására, cseréjére. A teljes felújítás költsége ez alapján 2,5 millió forint lenne. Ebből

a legsürgősebb korszerűsítéseket, javításokat megvalósítja az Önkormányzat összesen bruttó 938 530 Ft értékben.

Ennek fedezete egyrészt a térfigyelő-kamerát üzemeltető dolgozók béreire elkülönített összeg maradványa lesz, ami a fent részletezett módon a munkaerőhiány miatt feltöltetlen óraszámok miatt marad meg a rendszerben. Megvalósul 2 meghibásodott kamera javítása a Híd, illetve a Petőfi utcákban; 10 kamerába új SD kártya kerül; javításra, áthelyezésre kerül két fix kamera; illetve új számítógépet is kapnak a rendőrök.

Vita a térfigyelő kamerarendszer költségeiről

A Völgy Vidék Egyesület nevű társulás, aminek az Önkormányzat is tagja tagi kölcsönt szeretett volna igényelni az általa Óbarok településen rendezendő Sajtmajális rendezvény költségeinek a biztosításához. Kérelmükben előadták, hogy egy pályázaton nyertek támogatást a rendezvényre, a pályázati kifizetés azonban csak a Sajtmajális után kerül sor. A Pénzügyi Bizottság ülésén Mikóné Horváth Rita belső ellenőr elmondta, hogy az említett pályázat támogatottjai között nem található meg az Egyesület, így nem javasolja a tagi kölcsön biztosítását. Ennek megfelelően a Képviselő-testület végül a kérelmet elutasította.

Támogatási kérelmet nyújtott be az Ercsi Kinizsi Sportegyesület is, összesen 6,7 millió forint összegre. Ebből 6 millió forint a labdarúgó, 700 000 Ft az evezős szakosztály kérelme. Az Egyesület az év közben már kapott az Önkormányzattól 14 millió forint támogatást. A Pénzügyi Bizottság ülésén az Egyesület elnöke elmondta, hogy 2020-ban és 2021-ben korábban benyújtott, sikeres pályázatok önrészeinek a biztosítása miatt volt magasabb a támogatási igényük, a következő évtől azonban ilyen rendkívüli igényeik már nem lesznek.

Szabó Tamás polgármester javaslata alapján végül a labdarúgó szakosztály számára 4 millió, az evezős szakosztály számára pedig 350 000 Ft támogatást szavazott meg a Testület.

Sándor Balázs ercsi kötődésű fiatal művész azzal kereste meg az Önkormányzatot, hogy szívesen készítene egy falfestményt a Művelődési Ház Szent István utcai homlokzatának az Örökmozgó park felőli részére. Mellékelte a festmény látványterveit, egyben kérte az Önkormányzat jóváhagyása mellett az Város támogatását a 85 000 Ft-os anyagköltség vállalásában, és a festéshez szükséges állványzat rendelkezésre bocsátásában. A Pénzügyi Bizottság azt javasolta, hogy a tervet bocsássa az Önkormányzat véleményezésre egyrészt egy szakmai zsűri, másrészt a Város Népe elé. Ennek hiányában a Testület a kérelmet nem támogatta.

A Fejér Megyei Kormányhivatal ellenőrzése alapján szükségessé vált a Szociális Szolgálat alapdokumentumainak a frissítése. A Szolgálat ezeket a dokumentumokat átdolgozta, a Képviselő testület pedig elfogadta azokat. Módosult ezáltal a Szolgálat Szakami programja, Szervezeti- és Működési Szabályzata, az Idősek Otthona házirendje, az Idősek nappali ellátásának házirendje, valamint a különböző ellátások igénybevételéhez szükséges megállapodások szövege. A Szakmai programból kiderül, hogy a Szolgálat az alapszolgáltatások körében gondoskodik a rászorulók étkeztetéséről, számukra házi segítség, vagy nappali ellátás nyújtásáról, illetve család-és gyermekjóléti szolgáltatást nyújt. Szakosított ellátásként bentlakásos idősek otthonát üzemeltet. Az alapszolgáltatásokban 14; az Idősek Otthonában szintén 14 fő dolgozik, azonban

betöltetlen 3 fő családsegítő, 1 fő családsegítő-asszisztens és 1 fő konyhai dolgozói álláshely.

A 2020. év végi adatok szerint az idősgondozás alapszolgáltatásait 43 fő, a bentlakásos intézményt 18 fő veszi igénybe, miközben 27 fő várólistán szerepel. A családsegítő 513 személlyel van kapcsolatban, a gyerekjóléti szolgálat 250 kiskorúval. A bentlakásos intézményben 10 szoba áll a lakók rendelkezésére.

Az Önkormányzat 2 millió forintot biztosít az iskolakonyha épületének a felújítására.

Az utcafronti oldalon a tető tönkre ment, új szarufákra, cseréplécezésre és cserepekre van szükség a konyha biztonságos működése érdekében.

Vita alakult ki a Testületben egy folyószámla-hitel igényléssel kapcsolatos előterjesztés ügyében.

Az Önkormányzat számára a tulajdonosok felajánlották megvásárlásra 3 Dózsa György úti ingatlanjukat.

A képviselők előzetesen kifejezték az egyetértésüket azzal a szándékkal, hogy az Önkormányzat megvegye a felkínált házakat. Szabó Tamás polgármester ezért – saját forrás híján – informálódott a Város számlavezető bankjánál a hitelfelvételi lehetőségekről. A törvényi szabályozás szerint azonban az olyan hitelek esetében, amik átnyúlnak a tárgyév utáni évre, évekre is, a Kormány engedélye szükséges már a hitelfelvételhez is. A számlavezető bank tudott volna olyan folyószámla-hitelt biztosítani, amit az év végével le lehet zárni, amennyiben pedig szükséges, a következő évben újabb hitelkeretet is tudott volna garantálni, a szakértői vélemények alapján azonban a Képviselők – 5 igen szavazattal 3 tartózkodás mellett – úgy döntöttek, hogy ezzel a lehetőséggel nem élnek, hanem a Kormány jóváhagyását kérik egy több éves futamidejű hitelszerződés megkötéséhez. A hitelt a testület 2024. szeptember 30-ig terjedő futamidővel szeretné felvenni, hogy a visszafizetése ne okozzon terhet a következő Önkormányzatnak, azonban a Kormányzati engedélykérelem átfutási ideje több hónap is lehet, és a kimenetele is bizonytalan. Egyöntetűen hozott viszont határozatot a Testület arról, hogy a három ingatlant a jövőben meg kívánja vásárolni.

Öt igen szavazattal 3 tartózkodás mellett elfogadta a Képviselő-testület a Város Költségvetésének a módosítását. A Költségvetést bizonyos időközönként szükséges módosítani az idő közben hozott döntések és az időközben bekövetkezett változások költségvetési hatásai miatt.

A februári állapothoz képest a Költségvetés főösszege 105 millió forinttal nőtt, a Város bevételei 1 893 435 183 Ft-ot tesznek ki.

Az állami támogatások mértéke 48 millió forinttal nőtt. Egyrészről a kötelező feladatok ellátásának a támogatását mindig újraszámolja az Állam, és év közben mindig biztosít többlet-forrásokat, másrészt

jelentős tétel a Kormány által elengedett Helyi Iparűzési Adó kompenzációjának az első fele, ami közel 21 milliós többletbevételként jelentkezik a Költségvetésben.

Ezen kívül az Önkormányzatnak az előzetesen tervezettnél több ÁFA bevétele lett, és hosszú évek után először az előzetesen tervezettnél 9 millió forinttal több bevétel keletkezett ingatlanok értékesítéséből is. Az Önkormányzat előző évi maradványát azonban lefelé kellett korrigálni – szintén egy 9 milliós összeggel – a 2020. évi Költségvetési mérleg elkészülte után. Ugyanilyen okokól azonban az egészségügyi Központ bevételei között megjelent egy 37 millió forintos maradvány.

A kiadási oldalon nyilván ugyanannyi a végösszeg, mint a bevételi oldalon. A jelentősebb változások között említendő, hogy a Volánbusz ÁFA-mentesen tudja biztosítani az autóbuszos személyszállítási szolgáltatást, ezáltal ezen a soron 13 millió forint takarítható meg. Amellett, hogy nőtt az Állami támogatás a bevételi oldalon, a Központi Költségvetéssel való elszámolás után az Önkormányzatnak 7 millió forintos befizetési kötelezettsége is keletkezett.

Ezen felül új elemként

idén először az Önkormányzatot szolidaritási hozzájárulás megfizetésére kötelezte a Kormány, ami az év első 8 hónapjában 72 millió forintos terhet jelent a Költségvetés számára.

A dolog háttere az, hogy a Kormány tavaly megváltoztatta az önkormányzatok finanszírozásának a rendszerét. Eddig visszafogták az egyes önkormányzatoknak járó támogatás egy részét az adott Önkormányzatok által beszedett iparűzési adó függvényében, de szolidaritási hozzájárulást csak a legtehetősebb önkormányzatoknak kellett fizetniük. Idéntől azonban minden település megkapja a neki járó állami támogatás 100%-át, viszont sokkal több önkormányzatnak kell, sokkal nagyobb mértékű szolidaritási hozzájárulást fizetnie. Így esik bele Ercsi is ebbe a körbe idén először, ami nagyjából 110 millió forintos plusz kiadást jelent idén a Városnak, miközben az állami támogatás mértéke nagyjából 200 millió forinttal nőtt.

A kiadási oldalon a fentieken túl megjelent a Tiszti klub felújítására elnyert, de fel nem használt támogatás összegének a visszafizetése is, így ez a hosszú ideje húzódó ügy is lezárult. A hirtelen felmerült szolidaritási hozzájárulás miatt sok helyen vissza kell fogni az Önkormányzat dologi kiadásait, így 3 millió forinttal kevesebb jut hulladékkezelésre, 10 millióval kevesebb általános önkormányzati kiadásokra, 20 millióval kevesebb városgazdálkodási kiadásokra, illetve 5 millióval kevesebb sportlétesítmények fenntartására. A pandémia miatt az iskolai étkeztetésre fordítandó összeg is csökkent 15 millió forinttal, mivel hosszú időn keresztül távoktatás zajlott. Megjelenik a Költségvetésben viszont a szakrendelőnek a röntgen-gép cseréjére nyújtott 9 millió forintos támogatás többletkiadásként. A céltartalékokból kifizetésre kerültek összegek a Város társadalmi- és sportszervezeti számára. A civil szervezetek 5 millió, az egyházak 300 000, a sportegyesületek pedig 18 millió forintot kaptak. Az intézmények közül kiemelendő az Egészségügyi Központ, ahol a tavalyi 37 milliós többletmaradványt a dolgozók béreire és dologi kiadásokra fordítja az Önkormányzat, ez azonban csak könyvelési változás, nem többletjuttatás. Megjelentek ugyanakkor az Önkormányzat Költségvetésében a bölcsőde költségei is. Erre az Önkormányzat elkülönített az év elején 9 millió forintot céltartalékként. Ez az összeg most a tartalékokból átcsoportosításra került a bölcsőde költségvetési soraira, és kiegészítésre is került összesen 11 millió forintra. Idén ennyibe fog kerülni a Városnak a bölcsődei ellátás.

Elfogadta az Önkormányzat a Költségvetés első félévi teljesüléséről szóló rendeletet is. Ebből kiderül, hogy a tervezetthez képest az első félévben mennyi a ténylegesen befolyt bevétel és mennyi a tényleges kiadás. Természetesen az első félévben a legtöbb bevétel fele folyik be és a költségeknek is a fele kerül kifizetésre, de mindig vannak kivételek. Ezek közül érdemes kiemelni a kommunális adó bevételek alakulását, ugyanis az első félévben az ercsiek már a 68%-át befizették a teljes évi adóhozzájárulásuknak. A korábbi években kialakult felelőtlen gazdálkodást magunk mögött hagyva,

hosszú idő után először már félévkor 100%-ban teljesültek az idei évre tervezett, ingatlaneladásból beszedni szándékozott bevételek,

azaz nincsenek fiktív bevételek a Költségvetési rendeletben. A tervezett bevételeknek összességében a 67%-a folyt be az első félév során, de ez a szám szokás szerint azért magas, mert az előző évi maradványok már az év elején is rendelkezésre állnak.

A kiadási oldalon óvatos gazdálkodást láthatunk, hiszen a halasztható kiadásokat visszafogta az Önkormányzat az első félévben, amikor még nagyobb a bizonytalanság a későbbi pénzügyi helyzettel kapcsolatban. Így az útfelújításra rendelkezésre álló összegnek csak a 24%-át költötte el a Város, míg a sportlétesítmények fenntartására elkülönített pénzeknek a 27%-át, a szociális juttatásoknak pedig csak a 33%-a került kifizetésre. Összességében a kiadási oldalon a tervezett összegek 46%-a került kifizetésre, ez a szám azonban szintén egy magasabb értéket mutat a valós helyzetnél, mivel a Tiszti klub felújítására kapott támogatás visszafizetését már 100%-ban teljesítette az Önkormányzat. Kirívóan alacsony szinten kerültek felhasználásra az óvodákban a felújításokra rendelkezésre álló szerény összegek, azonban a szükséges felújítások előkészítése után ezek is meg fognak történni a második félévben.

Elfogadta a Képviselő-testület az iskolák 2020/21-es tanévről szóló beszámolóit is. Ebben leírják, hogy meghatározó körülmény volt az, hogy az elmúlt két évben a koronavírus járványhoz alkalmazkodva gyakran változott, hogy jelenléti vagy digitális formában folyik-e az oktatás. Az Eötvös iskola beszámolója szerint sok diák a pandémiás helyzetben teljesen leállt a tanulással, illetve az iskolalátogatással, ami miatt

minden korábbinál több bukást hozott az elmúlt tanév.

A helyzetet nagyban nehezítette, hogy a tanulók több, mint felénél nem álltak rendelkezésre a digitális oktatásban való részvételhez szükséges eszközök. A személyi állományt tekintve komoly szakember-hiánnyal küzd az iskola: az 51 fős tantestületből 12 fő nyugdíjas, 5 megbízási szerződésessel tanít. Az iskola 400 tanulója 21 osztályban tanul. Az épület állapota és a rendelkezésre álló eszközök megfelelők, azonban a tanuszoda leromlott állapota miatt az úszásoktatás két éve szünetel. Az iskola kirándulásokat és táborokat csak önkormányzati támogatásból tudott finanszírozni. Pályázati forrásból beszereztek viszont több modern technológiai eszközt: drónokat, robotokat és 3D nyomtatót is. A Kossuth iskola arról számolt be, hogy tagintézményként beolvadt az Eötvös iskolába a Tankerület döntése alapján. Az oktatás így az Eötvös iskola épületében folytatódik elkülönített épületrészen, 3 tanteremben, 20 tanulóval, 5 pedagógussal, 2 pedagógiai asszisztenssel és 2 takarítóval. Az összevonás miatt két pedagógus hagyta el a Kossuth iskolát. Az összevont intézmény célja, hogy a Kossuth iskola, mint tagintézmény tanulói létszámát duzzasszák a különleges oktatási igényű diákok átirányítása által.

A járóbeteg-szakellátó adománygyűjtést szervez szeptember 1. és december 10. között.

Az akció keretében egy jótékonysági koncertre is sor kerül szeptember 24-én. A befolyó adományokat első sorban az Önkormányzat által megfinanszírozott röntgen-gép csere költségei miatti kiesés pótlására kívánják fordítani. Különleges anyagi terhet jelentettek a rendelő számára továbbá a koronavírus elleni védekezés költségei, az oltópont működtetése és egy számítógépes vírustámadás miatt szükségessé vált szervercsere költségei. A Testület ülésén az intézményvezető emlékeztetett arra is, hogy az év elején 93 millió forintos támogatási igénnyel jelentkeztek az Önkormányzatnál, azonban a Város csak 60 millió forintot tudott az intézmény számára biztosítani. Elmondta továbbá, hogy a költségeik viselésében sok helyi vállalkozó szeretett volna segíteni, ezért rendezik most az adománygyűjtést. Gólics Ildikó képviselő hozzászólásában arról beszélt, hogy a Város a röntgen-gép csere költségeinek csak a felét biztosította a rendelő számára támogatásként, az összeg másik felét pedig kölcsön formájában adta át. Emlékeztetett, hogy a pandémia alatt erről a polgármester egy személyben döntött, annak ellenére, hogy tudomása szerint a Képviselő-testület többi tagja a teljes összegnek a támogatásként történő átadása mellett foglalt állást. Arról kérdezte a polgármestert, hogy ez miért történt így. Válaszában Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy az Önkormányzat szintén nehéz anyagi helyzete, valamint a lakosság és a helyi vállalkozók adakozási kedve miatt döntött úgy, hogy azt kéri: a rendelő lehetőleg gyűjtse össze az összeg felét adományokból, és azt juttassa vissza az Önkormányzatnak. Biztosított mindenkit azonban, hogy amennyiben a várt összeg adományokból nem vagy nem teljeskörűen folyik be, az Önkormányzat a kölcsön fennmaradó részét nem fogja visszakérni a rendelőtől.

A háziorvosként a közelmúltban szolgálatba állt Orbánné Lévai Zsuzsanna megszerezte a praxisengedélyt a Város 3. számú háziorvosi körzetére,

így a körzetben a továbbiakban nincs szükség helyettesítésre. A doktor hétfőn és szerdán délelőtt, kedden és csütörtökön délután rendel. Péntekenként egyszer délelőtt, egyszer délután, heti váltásban. A betöltetlen 1. számú háziorvosi körzet betegeit a továbbiakban helyettesítéssel Várföldi Tamás látja el, saját rendelési idejében.

Elfogadta a Képviselő-testület a bizottságok ellenőrzési terveit. A Pénzügyi, Fejlesztési és Közbiztonsági Bizottság a társadalmi- és sportszervezetek önkormányzati támogatással való elszámolását fogja ellenőrizni, valamint folyamatosan felülvizsgálja az Önkormányzat Rendeleteit és hatályos szerződéseit. Az ellenőrzési tervet a Testület 5 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el. 8 igen szavazattal fogadta el viszont a Humán Bizottság ellenőrzési tervét, ami a közszolgálati műsorok gyártására kiírandó pályázatot, valamint a társadalmi- és sportszervezetek támogatásfelhasználását fogja ellenőrizni. Az ellenőrzési tervek végrehajtásáért a bizottsági elnökök a felelősök.

A Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívást intézett az Önkormányzathoz, mert egy rendeletet formailag hibásan töltött fel a központi rendelettárba. A Polgármesteri Hivatal a hibát javította, a Testület a felhívásban foglaltakat tudomásul vette.

A Pénzügyi bizottság ülésén Gólics Ildikó tolmácsolta a Mentőszolgálat helyi állomás elvetemedett ajtajának az önkormányzati forrásból történő cseréjére vonatkozó kérelmet. Mivel ezzel kapcsolatban hivatalos kérelem nem érkezett, a Testület az ügyben nem hozott döntést.

Szabó Tamás polgármester a Testületi ülést követően tájékoztatást adott arról, hogy

a Város 10 platánfa- és 10 hársfacsemetét nyert az Agrárminisztérium Településfásítási Programjának a keretében.

A hársfák a Dózsa György út Eötvös utca és Mázsaház utca közötti szakaszán, míg a platánfák a Duna-parton kerülnek elültetésre.

A testületi-ülésről készült teljes felvétel itt tekinthető meg:

komment
Címkék: KÖZÖS ERŐVEL

A bejegyzés trackback címe:

https://ercsifalanszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8316691082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása